Bara lite tankar…

Vet egentligen inte vad jag ska blogga mer om semester ´n just nu… Väntar på att jag ska kunna lägga in lite foton därifrån, så blir det lite roligare att läsa, kanske! Jo, vi hade ett väldans tändar-problem, då både min mamma, dotter o bror är tändar-kleptomaner… Eftersom alla är så upptagna med att sno tändare av varandra, så är det liksom aldrig nå ´n som har eld, när man behöver. Men till slut blev det så ohållbart så alla sprang o köpte tändare både till sig själva och varandra, så på slutet blev det aldrig nå ´n riktig tändar-brist.

Ja, när man ser dessa tonåringar dra omkring och muttra o puttra så undrar man vad som hände med åren… De gånger man INTE bara känner sig som en arg sat-kärring och blir galen när man ser deras tjuriga uppsyner, utan faktiskt MINNS sin egen tonårstid, då undrar man liksom vad som hände…? När blev man ”gammal”? Vilken dag slutade man vara tonåring/tjej/ungdom? Man minns liksom inga datum eftersom allt bara smugit sig på en på något underligt vis… Kanske var det den dag man hörde slang-ord och var tvungen att fråga vad de betydde? Eller den dag när man för första gången blev irriterad på hög musik, när man satt och läste? Eller var det när man FRIVILLIGT satt sig för att vänta in nyheterna frivilligt (utan att det var en läx-uppgift från skolan)?

Det är frustrerande att se våra tonåringar göra samma misstag vi gjorde och veta att de måste få göra dem. De kommer inte lära sig för att vi talar om att de gör fel… Visst, stora misstag som präglat resten av våra liv, kan de säkert lära av. Men knappast allt det där vi gjorde missar på och sen är vi dessutom tvungna att stå bredvid och åse hur de gör samma misstag…

Går det inte bara att stoppa, spola tillbaka. Så de får se de konsekvenser vi fick gå igenom för dessa misstag och sen att de bara accepterar. Jag vet, det funkar ju inte så… Men ibland kan det vara riktigt plågsamt att tvingas se på när de går igenom dessa stadier av svikna vänner, smärtan över att ha svikit en vän, att gå igenom olycklig kärlek… Ni vet allt det där… Man vill liksom bara säga ”Bli inte FÖR kär, för du kan bli sårad om han dumpar dig sen…” Så minns man sig själv som 14/15/16… och vet att om mamma sagt det där till en, så skulle man ha tagit det som en fullständig förolämpning. Man skulle ha tänkt;”Men vilken planet kommer hon ifrån? Skulle min HONEY dumpa MIG? Det är ju WE FOREVER nu!”   Minns med vemod när jag själv blev dumpad av mitt livs första stora kärlek och satt i korridoren i skolan och grät tills tårarna tog slut… (ingen privacy där, inte…)   Då kom min rektor Siv Forsberg fram till mig och sa ´: ”Jag vet att det inte känns så just nu, men jag måste ändå säga; mister du en, står dig tusen åter”.

Vad kan man säga? Klart Sivan hade rätt… Men nu när jag testat dessa tusen (kanske inte 1000, då…) så undrar jag ; ”finns det fortfarande nå ´n åter?”   Hur som helst… Livet går vidare och det enda positiva med alla krossande hjärtan är att vi lär oss nå ´t av det också. Javisst! Vi lär så länge vi lever! Ett ordspråk av någon, jag kom att tänka på: ”Ingen vis man har någonsin önskat att han vore yngre!” Ja, tonåring skulle jag verkligen aldrig välja att bli igen! Hellre 10 år äldre än yngre… Kram allihopa! Och Jajjegumsan… Behöver du lära dig mer slang, fråga mig bara. Jag har 3 levande, vandrande slang-ordböcker här hemma… Winky

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Bara lite tankar…

 1. Inkopierade kommentarer:

  Ay2003:
  hello hw r U?? hope u r enjoying ur time well anyway ur space including a very nice photo’s…… i liked too mush the swedish culure,and Society fianlly i wish u my best wishes and take care bye-bye
  den 4 augusti 12:19
  (http://spaces.msn.com/members/ahmadleb/)
  ———–
  envisa_country_ladyn:
  tack du visst är den söt denna bild kramar gunilla
  den 3 augusti 21:58
  (http://spaces.msn.com/members/envisagunillafemtiosju/)
  ———–
  MuninVargatik:
  Men hallå!! Välkommen från semester o annat 🙂 Nudlar ja, dom är också bra att ha i skafferiet. Och majsmjöl hi hi. Tänker på tonåren när jag läser din blogg. Den var jobbig med alla krossade hjärtan. Jag säger som du, jag skulle inte vilja gå igenom den tiden igen inte, fast den hade sina charmiga stunder förståss. Däremot kan man ju funta på vart åren tog vägen. Riktigt så här fort hade det ju inte behövt gått he he. Och inte har jag riktigt pejl på jag heller när själva ”ungdomstiden” tog slut, är inte ens riktigt säker på om den gjort det….så länge jag undviker spegeln *fniss*… Kram på dig!
  den 3 augusti 19:13
  (http://spaces.msn.com/members/vargatikv/)
  ———–
  MsTangyHaze:
  Ja usch vad tiden flyger. Jag kan inte fatta att det ar tio ar sen jag var 16! Later som att ni trots allt hade en lyckad semester! Sjalv aker jag hem om tva dagar, ojojoj… (Till regn hor jag, men men.) Lillebrorsan min ar i Uppsala pa nan festival i helgen tror jag…? Eller var det nasta? Du lar val ha koll! 🙂 Kram! Tanja
  den 3 augusti 19:06
  (http://spaces.msn.com/members/Tangy79/)
  ————
  Valeria_Tri:
  Hej 🙂 I’m coming to Uppsala on sunday ya know 🙂 Hejdå *Valeria* (från Italien)
  den 3 augusti 17:55
  (http://spaces.msn.com/members/valeriatri/)
  ————
  SoulwaySun1:
  Fatou is back och pulsen på Spacen accelererar snabbt! Jag börjar åter få mardrömar om ungar, tonåringar, morbröder, farmödrar och småglin, charader och jag vaknar just när jag håller på att få spader…:-). kramar från eremiten i skogen.
  den 3 augusti 17:26
  (http://spaces.msn.com/members/Soulwaysommar/)
  ————-
  13ismyluckynumber13:
  Ja du jag skulle behöva ”låna” din slangordbok när jag pratar med sonen Jeppe 16 ½ skriver ner en lista och skickar över föär översättning nästa gång jag pratat med honom.. Välkommen tillbaka efter semestern!! Kram Nina
  den 3 augusti 09:48
  (http://spaces.msn.com/members/ninalarsson711sweden/)
  ———-
  Onlinemostley:
  😀 Hej Fatou… Klart du e kändis,,,men det har du nog fixat på egen hand med dina härliga bloggar ;).. Det behöver du ingen hjälp med. Slang jaaaa,,,,var och varannan mening består ju sen också av ,,,kolla, typ, ba, os.v. Jösses,,,man kollar ju allt man orkar på dom redan,,,o sen …är allt ”typ”!?!?!? Ba,,,hänger väl med i mödernespråket,,för så sa ju vi me… Vart är svenska språket på väg!?!?!? ”kolla, ba,,polarna o ji sladda me hojarna ti stään o checka läget typ,men de sög fö vi ville rocka fett ba typ.” Hohojaja,,,,!?!?!??! Kram Disa
  den 3 augusti 07:49
  (http://spaces.msn.com/members/0disa/)
  ————-
  mamma:
  bra och godnatt
  den 3 augusti 01:12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.