Torsdag-You know what it means!

Are You There  Nu ska här bloggas för alla mina trogna läsare… (Haha)   Ja, Torsdag. Ni som hängt med i min såpa ett tag vet ju vad det innebär hemma hos mig! Just det, operation storstädning.  Dusting    Making The Bed  

Det började ju som vanligt. Alla ungar kom hem tim-tals efter skolslut. Speciellt Jai (14). Jag gjorde klart att INGEN sätter sig vid datorn förrän den gjort sin del klar. Vid minst TRE omgångar har jag ändå fått lyfta bort dem från datorn, särskilt Alfons Ã…berg (Binta, 16). Hon som aldrig kommer i gång med vad hon ska… Och när jag säger att ingen skulle ju få sitta vid datorn förrän städningen var klar, då tittar de upp på mig med sina stora, bruna ögon, som vore jag ett ufo från en helt främmande planet.  Alien   Ja, det är bara att glo tillbaka, som om de kom från en helt annan främmande mamma. En lite kul sak hände här. En hemspråkslärare ringde hit och frågade om Binta ville börja hemspråk i Engelska. Vi vill egentligen ha Wollof till barnen, men det finns inte och eftersom vi har mer användning av Engelskan än Svenskan i barnens släkt, så får det bli the secound best! Hur som helst. Han ringde och pratade med Binta  både igår och idag och hon var eld och lågor över att få börja. Men lite då och då hörde jag att hon stakade sig och sa:”wait” på svengelska och sen kom hon o frågade viskande:”Mamma, hur säger man…?” Och jag hjälpte till. Så när han talat klart med Binta idag ville han tala med mig. Han började med att säga, på HELT FLYTANDE SVENSKA; ”Föredrar du att tala engelska eller svenska?”  Ã…åååh, vad Binta tyckte det var pinsamt, hon som kämpat så… Det får mig att tänka på ett tillfälle när flickorna var små och min brorsa (Han som nyss blivit pappa till lilla Kornelia) var på besök. Det var väldigt livat hemma med barnskrik och musik o.s.v. Jag hörde honom kämpa med engelskan gång på gång. Till slut så gav han mig luren. Då  hörde jag att det var  en vän, visserligen från Gambia, men som talar mycket bra svenska. Lite förvirrad frågade jag:”Varför pratade du Engelska med brorsan?” Han svarade:”Nä, jag försökte tala svenska gång på gång, men Ante vägrade, han fortsatt kämpa vidare på engelska…”

Ja, det är lustigt det där, när man blir van vid att tala ett till språk, så glömmer man ibland bort vilket språk man snackar… Fast ganska skönt. Min Engelska är INTE bra, den är starkt påverkad av Afrikaner och låter ganska mycket som s.k. ”African-English” i dialekten  men jag talar väldigt obehindrat och är absolut inte rädd att tala Engelska. Ett litet tips till föräldrar där barnen har lite svårt för engelska är att köra en dag i veckan då man bara talar engelska med varandra hemma. Det hjälpte min dotter Isa (12) jätte-mycket när de började med Engelska i skolan. Men när jag var i London för många år sedan hade jag en taxi-chaufför, som tyckte min engelska var så skojig, så han skjutsade mig runt för motsvarande 300 spänn gratis för att han skulle få höra mig prata engelska…   Ja, tur man har självironi! Vad gör man inte för att roa den som roas så lätt som min taxi-chaufför!

Hmmm… Apropå mina senaste bloggar, så måste jag bara få tillägga att en del, som inte sett min ironi i texten verkar lite oroliga för att jag inte skulle ha ett liv utanför bloggandet. Men ni behöver inte oroa er. Med heltidsjobb och fyra vildar i hemmet, så har jag ett liv utanför bloggandet (fast bloggandet är ju EN DEL av mitt liv nu, närmare bestämt… Hmmm… 95 % , haha, nej jag skojar bara.)   Fast det är ett väldigt skönt avkopplingsmoment. Och jag är INTE allvarligt deprimerad över sjunkande siffror, men det är klart det var en extra kick med X hundra läsare per dag… Men jag klagar inte på de jag har nu heller, eftersom det är de bästa läsarna jag behållit. Nu börjar även vildarna närma sig slutet av sina städuppgifter (ja, det tar lite tid om man ska ringa kompisar, försöka smita in på datorn, får besök etc. mellan varje grej man plockar upp, eller varje städ-moment man ska göra), så det finns nu en liten kö till datorn, så det är bäst jag börjar logga ut, så jag kan gå runt och njuta av mitt nystädade hem! Kram alla nica (uttalas najsa) människor

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Torsdag-You know what it means!

 1. Inkopierade kommentarer:

  Space babe:
  Hej, jag blir galen på att jag inte får något modersmålsstöd till min unge som går på dagis i Nacka. Jag har en kollega som får, men jag vet ej var hon bor. Det verkar vara väldigt mkt upp till kommunen att tolka reglerna, om det ens finns några.

  Sök på min blogg om det jag skrivit om hemspråk.
  den 1 februari 11:00
  (http://mathimlen.blogspot.com)

  Red-Haired-Sabina:
  Jag förstår dom,en lång dag i skolan,och hem och städa. Jag tror du har städmani,står städa i vartannat blogg.
  den 11 september 01:36

  BästaJenny:
  Ska ta tag i det där med städandet… nån dag *s* Orkar inte just nu, har liiite annat att göra just nu, typ plugga å så… Egentligen borde det inte ens hinna bli stökigt och rörigt här, vi är juh sällan hemma mer än på kvällstid och tidig morgon *s* men,men.. ska ta efter ditt städsätt, det funkar uppenbarligen *L* *kram*
  den 2 september 21:50
  (http://spaces.msn.com/members/psychojenny/)

  morsan:
  jag har ny storstädningsmetod.Jag tar min del innan ungarna är hemma. När de kommer talar jag om vad som är deras part för veckan. SEN sticker jag ut med hunden för att sdlippa tjata på när och hur det ska göras. Det finns ett krav(annars finns det risk att det inte blir gjort alls) ingen går ut fören den är färdig. Igår hade Ibbe slarvat(det visade sig vid en sen inspektion) Men han får göra om sitt område idag. Vid två försök har den nya metoden funkat. Time will tell.
  den 2 september 13:58

  Pärliz73:
  Förkylningsbaskiluskerna har tagit sig ända ner till Malmö och hoppat upp och bitit mig i rumpan och nu ska jag gå och snörvla = ( Vill INTE bli sjuk nu, ska snart börja min praktik på reuma (remotologen) och det vill jag inte missa minsann. Hinner kanske bli frisk till dess, Kramar /Tanja
  den 2 september 11:47
  (http://spaces.msn.com/members/busiga73answeden/)

  -Udden-:
  God morgon!! Vem har påstaått att man inte kan forma sina barn? Du verkar vara ett livs levande( Och hur ska jag veta det, som bara läser…. hmm) bevis på det! Sätt barn i städarbete och gå och skriva sin blogg, DET är en bra arbetsledare! Hihhi Jenny
  den 2 september 09:52
  (http://spaces.msn.com/members/Udden/)

  Amoshemlighus:
  *haha* vilken härlig beskrivning – det låter ju toppen att du kan sätta alla i städarbete ;o) Här funkar det inte, och då är det bara jag och killen…än så länge – jösses om vi städar en gång varannan vecka DÃ… ska vi va glada. Nu lät det säkerligen som om vi är värsta lortgrisarna och det är inte sant, men vi prioriterar inte städningen om det är mycket i skolan – det går först (okej, toa och kök tullar jag absolut inte på – men att bara göra delar av städningen kallar jag inte riktig städning ;o)) Nog tjatat från mej =) …vill önska dej o familjen en riktigt bra helg! /Amo =)
  den 2 september 00:56
  (http://spaces.msn.com/members/amo1978/)

  LILLATANTA:
  Halloy förlåt att jag inte bättrat på dina siffror men Min internet la av sen har olyckan varit framme Hos Carlssons igen så jag har inte hunnit på besök förren nu.Ja vad som hänt står i bloggen orkar inte berätta här.Men nu ska det väl vara slut hoppas jag. på otur.Vill önska dej.God natt och tack för alla goa besök .kraaaaaaaaaaaaaa
  den 1 september 23:03
  (http://spaces.msn.com/members/lillatanta/)

  DolphinAIK:
  Hej Fatou. Alltid kul att titta in på din sida. Man känner igen sej till stor del..haha. Men ett och annat tips att testa får man också. Ska kanske testa engelskadagen…för min skull 🙂 för jag börjar bli krassligare än ungarna på det. Får du också dom där blickarna som säger UFO…haha. Ja du…dom e goa dom. För det mesta iallafall. Ha en superbra helg //Yvonne
  den 1 september 23:01
  (http://spaces.msn.com/members/gnag1/)

  solglimt61:
  Hejsan och tack för lyckönskningarna 🙂 Det är verkligen rooooligt. Härligt när det är NYSTÄDAT, jag ska ge mig i kast med det imorgon *haha* inte så roligt. Ktam Katarina
  den 1 september 22:54
  (http://spaces.msn.com/members/solglimt61/)

  ulrika45:
  För det första, HUR LYCKAS DU??? Jag får inte ens mig själv till att klara av en städdag i veckan.. Än mindre övriga familj… Engelska *ler* Jag har tre varianter, beroende på vem jag pratar med. Kunderna i finland får någon kopierad finlands/engelska. Och italiensk/engelska med Italienarna och i övrigt är det nog amerikansk engelska. Men det är klart… När man pratar med Leeds så blir det väldigt markerade O:n.. Ha det gott! Och trevlig helg om vi inte hörs innan! Kramisar från 6-månader-rökfri Ulrika
  den 1 september 22:21
  (http://spaces.msn.com/members/ulrika45/)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.