Feminism

 Först och främst vill jag bara säga till alla kvinnor med naglar längre än nagelbanden: DET FUNKADE!!! Ja, nagellacken jag köpte (för typ en förmögenhet!) var värt det! Det har suttit som STEN (nä, inte DU, Sten!Haha) i 5 dagar! Det är inte ens borta än, bara lite, lite skavt, ska fixa om det i helgen, men det är ingen panik nu, ens. Första stenen (bling-bling) ramlade av i morse.  Så det FINNS verkligen hopp!!! Och jag har kört mina 1-3 diskningar om dagen, jobbat, laddat tvättmaskinen, storstädat och gjort ALLA de vanliga sakerna!

Gå tillbaka till bloggen om naglarna så vet ni vilka märken det skulle vara! Gör så här: Först det hårda nagellacket, ett tunt lager (annars torkar det aldrig), sen tar ni vita kanten (asså till fransk manikyr), ev. bling-blinget, om ni vill ha det, sen kör ni det snabbtorkande genomskinliga, sen tar ni det hårda (ett tunt lager igen)! Klart! Kan det bli bättre?

Satt här och funderade på en HELT annan sak: I går hette min mamma : ”Akta dig varg! Snart kommer Rödluvan och tar dig!” på MSN. Jag undrade vad hon menade och tänkte att det (som vanligt) hade med hennes hund att göra.

Jag tänkte, nu har hon fått fnatt och tror att det är värsta vargen hon har… Men då sa hon att hon sett texten på en vägg utomhus och hon tyckte den var så bra, för hon tänkte direkt på Kvinnovåldet! Jag tycker det var en jätte-bra och rolig tanke! Men sen blev hon fundersam över att jag inte direkt tänkt på det och började fundera på vad den som skrivit texten egentligen menat och att det här med att leverantör och mottagare inte alltid är på samma nivå och tolkar saker på lika sätt…

Tänkte på när Lilltanta blev missförstådd i sin blogg också. Hon uttryckte lite klagan och helt plödsligt tolkade någon det som värsta dödslängtan!   Eller när jag skämtar om att ”jag lever för läsarsiffrorna” så tror några att det ger mig jätte-ångest på allvar… o.s.v.   Ja, vad olika vi tänker… Men för att spinna lite vidare på detta med kvinnovåld… och feminism. Jag anser mig vara feminist. Men jag tycker ändå inte att vi kvinnor och män ska vara helt lika. Jag VILL vara kvinna och jag VILL ha en man som är MAN!!! Men självklart tycker jag att vi ska ha lika lön för lika arbete! (Vem tycker INTE det?) Men ändå HAR vi år 2005 INTE det!

Sen kommer vi till hushållsarbete. Jag vet att det i vissa familjer är kvinnan som är hemma med barnen, i flera av dessa fall verkar man tycka att mannen ska gå och arbeta heltid OCH ta hand om halva hushållsarbetet när han kommer hem! Jag tycker det är fel! Om jag bor med en man (vilket jag inte gör nu), så tycker jag att man gör de sysslor man föredrar och delar på de som ingen vill. Eller om det, som i många länder, även i Sverige, är mannen som har huvudansvaret för försörjningen, så tycker jag faktiskt att kvinnan kan ha huvudansvaret för hushållsarbetet. Och tycker man att det passar bättre tvärt om, så gör man naturligtvis tvärt om. Jag vill inte hålla på med en massa ”manliga” grejer som att laga punkor på cyklarna, borra upp hyllor o.s.v. och jag tar väldigt gärna disken och tvätten för att slippa det! Men eftersom hushållsarbete är mer jobb än skruva upp hyllor, så visst, man kan hjälpas åt! Jag skulle inte vilja vara någons slav!

 Men ändå… skulle jag bli erbjuden att bli försörjd mot att göra hushållsarbete, så skulle jag glatt tacka ja, för jag tycker det är tyngre att ha ansvar för ekonomi än hemmet! Däremot så skulle jag naturligtvis hitta på en massa roliga saker att göra som låg i mitt INTRESSE när jag inte städade. Ja, alla gör som de vill, men jag tycker det är sorgligt att se både när kvinnor funkar som slavar i hemmen, men också när man dragit feminismen till den grad att männen ska vara både ”kvinnor” och ”män” i sina göromål. Även om det i många andra länder finns kvinnoförtryck för att de måste kämpa så mycket fysiskt, så finns det i allafall en bra sak med tydliga ”kvinno-sysslor” och ”mans-sysslor” i många länder. Man VET vad man förväntas göra. Det finns naturligtvis en massa kvinnor i världen som önskar sig andra sysselsättningar än de som de har, och säkert för män också, men visst har det sina fördelar att veta precis vad som förväntas av en. Som sagt; jag skulle gärna städa, tvätta, ta hand om barn, laga mat stryka o.s.v. mot att bli försörjd! För det är ju helt enkelt det jag redan gör!!! Fast nu står jag också för familjens inköp, har hela det ekonomiska ansvaret, jobbar minst 40 timmar i veckan!!!   Däremot så förkastar jag som sagt att kvinnor och män inte har samma lön.

Våld mot kvinnor är ALLTID förkastligt (fast det är förstås våld från kvinna till man också och allt annat våld med, förstås!) !!! Alla människor (individer och familjer) borde naturligtvis få välja vad som passar dem bäst!   Jag skulle naturligtvis inte välja att inte yrkesarbeta om min man tyckte det var en börda att stå för hela ansvaret för ekonomin, eller helt enkelt inte tjänade tillräckligt för det!  Men vad jag vill komma fram till är att vi borde välja vad som passar oss bäst, i stället för hur det BORDE vara… Förrästen så skulle jag i allafall ha ansvaret själv för tvätten, även om jag bodde med en man, delade hushållsansvaret och allt annat! Våra tvätthögar är MINA och ingen annan har nå ´t med dem att göra!  När jag sköter tvätten, då sköter jag det själv!!! Låt mig ha min tvättmaskin och smutshögar och tvättmedel och lukta-gott-skölj-medel ifred att roa mig med!  Ska det vara för mycket begärt?

 Ska förrästen ha gäster idag och laga Afrikansk mat (det var evigheter sedan…) Så om nå ´n är  pigg på  Afrikanska recept, säg bara till! OBS!  Akta dig varg! Snart kommer Rödluvan och tar dig! Ha en trevlig fortsättning på helgen, gott folk! Kram!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Feminism

 1. Inkopierade kommentarer:

  Anna12301:
  I min ”familj” (bestående av mig och sambon och en katt) har sambon i stort sett bestämt att jag ska sköta allt hushållsarbete, eftersom jag ändå inte gör nånting, jag är alltså arbetslös. Men vad får jag för det då? Ingenting! Jag stämplar och får ut lite mer än 2/3 av vad han får som jobbar heltid. Ska jag sköta hela hushållet ska han fan betala mig för det, jag är ingen oavlönad städslav!
  den 11 september 12:12

  Amaltea-Malmö:
  feminism…jämställdhet….lika….jo allt med rätt propotioner….evighets-samtal skulle man kunna ha…alla lägger just olika värderingar på samma ord…då kan det lätt bli missförstånd…men e man överens och man trivs…o var och en gör det han eller hon e bäst på brukar det bli bra/kram
  den 3 september 22:12
  (http://spaces.msn.com/members/sinnesro/)

  Amoshemlighus:
  Jag log lite åt din kommentar hos mig :o) – den var så härlig! Det är klart att desto fler man är, desto roligare har man…och desto skitigare bliré. Inte mycket o göra åt. Idag har vi ägnat åtskilliga timmar till att hjälpas åt ;o) …att städa hela lägenheten fri från slipdamm som har letat sig in på de mest otänkbara ställen *grr o suck* Vi skulle ju bara tapetsera HALLEN…och det känns som om målarn va i hela lägenheten med sina maskiner och doningar ;o) Men bra blev det minsann (bilder kommer snart). Låter som kloka förslag på uppdelning. LIKA lön för LIKA arbete – inge snack om saken tycker jag. Håller helt med. Man får hitta sin väg till att dela upp sysslorna – det finns ju helt enkelt saker som jag inte kan göra och då är jag mer än tacksam om killen tar på sig dem, så kan jag göra något annat…just nu ser det väl ut som så att vi hjälps åt med städningen – dammning och toan brukar dock hamna på min lott *hmm…* fast å andra sidan så tar ju han bilen och såna krånglighter som jag inte behärskar *hi* Funkar så bra! ;o) Och vad gäller inkomsten *haha*…ja Csn är ju inte så mycket o hurra för ;o) Afrikanskt käk lät riktigt gott – skriv gärna vad det blev på menyn sen. Hoppas ni har det trevligt i helgen! Kram kram =)
  den 3 september 21:11
  (http://spaces.msn.com/members/amo1978/)

  Lena:
  Jämställdhet i all ära, men jag blir så ARG när politikerna ska bestämma att papporna ”måste” vara hemma en viss del av föräldraledigheten. Det kanske inte alls passar alla beroende på vilket jobb etc. man har. Tror de inte att varje familj är kompetent att själva avgöra vad som är bäst för just dem??!! De pappor som är hemma intensivt under kanske en månad ser man nästan upp till. Men sen då??? Jag har själv tagit ut all för.ledigheten. Ändå tror jag inte det är många män som varit tillsammans med sina barn så mycket som ”vår” pappa! Och gissa vem som bakar de absolut godaste kanelbullarna i vår familj?? Jo, det gör sonen :-))
  den 3 september 20:50
  (http://spaces.msn.com/members/Livslustigt/)

  MimmiWims:
  Hejsan Fatou! Ja, människor som lever tillsammans ska väl själva få välja hur de lägger upp sina hushållsysslor, och vem som ska vara hemma o.s.v. om det är någon som vill, kan och har råd med det. Jag tycker att det skulle vara helt vansinnigt att bli tvingad till att vara den som bakade bullar hemma hos oss… det skulle bli synd om alla våra gäster då – för torra bullar vill väl ingen ha? Och ja, visst är det märkligt att samma jobb kan kosta så mycket när det är en man som gör det… konstigt egentligen att inte män är överrepresenterade när det gäller arbetslöshet… jag menar; det är ju billigare att anställa en kvinna…. Tja… jag är ingen expert, men visst har man sina funderingar ibland… Nu önskar jag dig en smaklig måltid, och hoppas att det blev riktigt gott! 🙂 Ville bara fråga dig… får jag lägga till dig i min blogglista? Kram Mims
  den 3 september 19:48
  (http://spaces.msn.com/members/mimmimims/)

  romywebb:
  Hej igen, samma lön för män och kvinnor? Håller inte riktig med. Skulle önskar att lönen går mer efter prestationen. Den som jobbar mycket ska ha mer än den som lata sig och låter andra jobba. Eller går och ta rökpaus medan andra fortsätter jobba. Eller står i hörnen och prata bort tiden. Jämställdhet? Så länge männen inte få mens och föder barn är det knappast möjligt, eller hur? Dessutom finns det yrken där kvinnor inte kan prestera lika mycket som män pga det fysikska. Ska de ha samma lön ändå?. Tja eller tvärtom männen? Nej, jag tror så enkelt är allt detta inte. Ha en roligt fundersam söndag Tryckissar *Romy*
  den 3 september 19:29
  (http://spaces.msn.com/members/romywebb/)

  Lottapxc:
  De här med sysslorna hemma… Tycker oxå att om man båda jobbar heltid så är det självklart att man delar på allt som måste göras hemma… De gör vi, och de funkar bra( än så länge) hihi trevlig helg!
  den 3 september 17:55
  (http://spaces.msn.com/members/lottapxc/)

  AggethelittleAngel:
  Jämställdhet hmmm. PÃ… jobbet ja men inte hemma tyvärr jag gör mycke mer. Även cykelpunkteringarna. Men tvätten är även min bara min, jaja ok 14-åriga grabben kan faktiskt få hjälpa mej. Han kan. jSkulle älska nya recept TACK med annorlunda maträtter. Må väl o kram på dej. Agge
  den 3 september 16:48
  (http://spaces.msn.com/members/rangerska/)

  AggethelittleAngel:
  Jämställdhet hmmm. PÃ… jobbet ja men inte hemma tyvärr jag gör mycke mer. Även cykelpunkteringarna. Men tvätten är även min bara min, jaja ok 14-åriga grabben kan faktiskt få hjälpa mej. Han kan. jSkulle älska nya recept TACK med annorlunda maträtter. Må väl o kram på dej. Agge
  den 3 september 16:48
  (http://spaces.msn.com/members/rangerska/)

  SoulwaySun1:
  Jag är( hiiihiiihoooohooooheee) mkt smickrad över hur jag lyckas nå ut till mina läsare ibland!!!Gulledej-vännen!!! Du är en så fräsch och duktig tjejqvinna/mor/och allt så inte borde det vara så svårt att realisera visssa av mina texter, tycker jag;-)!!!(Men var klok och noga. Inte vem som helst. Huuu…det finns många otäcka spöken out there!!!) Massor av kramar.. och du, välkommen in närhelst mina texter lockar och barnen lagt sig och allt det där;-)!!!Kram Soulway
  den 3 september 15:16
  (http://spaces.msn.com/members/Soulwaysommar/)

  thetexasalbino1:
  tjing pinglan….för de första, jag länkar till dig redan innan du länkade mig o jag frågade inte ens om lov….skäms lite…men de e helt ok att länka till mig! tack för förfrågan, gjorde mig faktiskt glad…ngn läser mina funderingar, skoj! för de andra, ang jämställdhet…det finns bara ett förbund på kollektivsidan som har exakt lika lön o de e stål o maskin…där är lönerna lika….sen kommer metall, där tjänar kvinnorna 98-99% av manslönerna….men där har förbundet tagit stälnning på kongressen att den skillnaden skall bort….. för det tredje, feminism….den skrämmer mig lite på så vis att gudrun o de andra brudarna som kallar män för talibaner o ville införa snoppskatt o allt vad de va i mina ögon strävar efter att sätta oss i ett motsatsförhållande gentemot varann….. jag ser de som så här, först är vi mänskliga varelser, sen är vi respektive kön….jag som man ser äktenskap/partnerskap som en form av samarbete som vi träffar med varann….vi hjälps åt efter bästa förmåga för att få vårt gemensamma liv att flyta på så friktionsfritt som möjligt… de feminister som gör den distinktionen ställer jag på…de som menar på att jag skall ta ansvar för vad vissa pantade individer av manssläktet ställer till med ställer jag inte på…. jag är jämställdhetsombud på mitt jobb för ämnet intresserar mig….kan inte säga att jag är jämnställd, men just nu spelar det ingen roll, för jag är själv med min familj…däremot försöker jag se till att mina barn blir jämnställda varelser o att min äldsta dotter inte ramlar in i kvinno fällan…. ha de bäst pinglan
  den 3 september 15:07
  (http://spaces.msn.com/members/greken999/)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.