Ett underverk!

Vi har alla våra grejer i livet vi är stolta över. Jag har en grej som jag är riktigt stolt över!

I Gambia döper man sina barn efter personer man tycker om /respekterar. En del säger att ett barn får tre eller fem egenskaper av dem man döper barnet efter, men att man inte kan veta vilka egenskaper det är. Det innebär ju att ingen döper sitt barn efter någon med väldigt dåliga egenskaper.

Så vissa personer kan ha en väldig massa barn döpta efter sig, medan vissa knappt har någon alls. Men eftersom det är en ära att få ett barn döpt efter sig, så är det ju jätte-kul när det händer.

De flesta döper dock sina barn efter en förälder, släkting, nära vän eller dyl. Men när man får ett barn döpt efter sig, så följer det också ett ansvar. Man förväntas ge presenter på högtidsdagar etc. I väldigt fattiga familjer med många barn, kan man t.o.m. ”lämna över” sitt barn till den personen, för att namnen ska uppfostra det. D.v.s. ha möjlighet att kanske ge barnet bra logi och ev. bra utbildning o.s.v.

Jag har faktiskt ett barn som är döpt efter mig! Jag är sååå stolt över det! Hon bor i Gambia och är drygt 2 år gammal. Som ni förstår heter hon alltså Fatou då. Eftersom det finns en massa Fatou i Gambia, så är det ju ett av de vanligaste namnen, men eftersom DENNA Fatou är döpt efter just MIG, så är hon jätte-speciell för just mig!

För mig är hon dessutom världens sötaste Fatou.

Önskar bara att jag kunde få se henne lite oftare. Men hon är verkligen en stolthet. Det är min sons farbror som döpt henne efter mig och det som gör mig extra stolt är att de är en enorm familj med typ 17 syskon massvis med kusiner, fastrar, mostrar och allt, men att han valde precis MIG!

Så DET är en stolthet för mig!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

15 svar på ”Ett underverk!

 1. Inkopierade kommentarer:

  #
  Terka
  Då har du ju bra egenskaper! Härligt att veta. Hon är jätte söt! Jag skulle nog inte få någon att döpa sitt barn efter mig. Är påtok för envis och tjurskallig….
  den 17 januari 21:07
  (http://spaces.msn.com/members/teresekanth/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  yvispyvis
  Grattis. vad kul. Tänk om det hade funnits någon sådan tradition här. Det hade varit häftigt.
  den 17 januari 09:48
  (http://spaces.msn.com/members/Yvonnessida/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  PrincessEmeli
  Jag ”har” faktiskt också en liten Fatou…. Hon är inte döpt efter mig, men hon är mitt fadderbarn som bor i Mali i södra Afrika…Hon är också enligt mig då, världens sötaste Fatou! 🙂 Min lilla stjärna i tillvaron!
  den 16 januari 10:45
  (http://emeliesfantastiskaliv.blogspot.com/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Winniethepooh2842
  AA blir man inte glad så vet jag inte vad man blir!!!!! jag har också en som e döpt efter just mig i USA!! ett kusin barn!! en liten Annika till!! hon e 2 år nu!!! Jag e så stolt!!! kram Annika
  den 16 januari 08:54
  (http://spaces.msn.com/members/bears641/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Amaltea
  Vilken ära…sånt känns in i själen…jag blir glad för din skull….tack för alla mail du skickar…..varit dålig på att hälsa på…inte bara hos dig…utan alla…är nog bara en sån period nu…du vet…bloggardepression…typ… önskar dig allt gott/kram ps. Du har väl inte missat att skriva på protestlistan mot alla msn/space fel hos Hulda ..direkt till listan här. http://spaces.msn.com/members/HuldaNorrkoping/Blog/cns!1peY_J1rkeYGkz0FvE86f6bg!1044.entry
  den 15 januari 21:12
  (http://spaces.msn.com/members/sinnesro/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  halen00
  vilken ära och en sådan underbar liten flicka se ´n då. Vackrare har jag sällan skådat.. Det finns en vacker ..tonåring som är döpt efter moi (fick den äran att bli Gudmor en gång..) Kul för dig san
  den 15 januari 20:58
  (http://spaces.msn.com/members/halen00/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  allroundmorsan
  ja hon är verkligen fin.När hörde du från dem sist?
  den 15 januari 18:57
  (http://spaces.msn.com/members/allroundmorsan/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Anna_Lys
  Häftigt!!!! Är ju så att en annan känner sig hedrad för att man cyberkänner dig!! GLAD för din skull framförallt 😀 Såg oxå att du skrivit på Roses sida … me 2 ;-)))
  den 15 januari 17:01
  (http://spaces.msn.com/members/Anna-Lys/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Vargakvinnan
  Underbart söt! Måste kännas hedrande att få någon döpt efter sig. =)
  den 15 januari 16:02
  (http://www.vargakvinnan.blogspot.com/)

 2. Pingback: Checklista till Afrikaresan! » Tonårsmorsa

 3. *S* ja, de flesta döper ju dem efter folk med bra egenskaper.. Nyligen döptes en liten flicka här i Gbg. Och låta mig säga, att där undrar jag vilka fem bra egenskaper hon ska ta efter… Hennes toma är nämligen alkoholist, prostituerad och mytoman. Har det sämsta rykte (naturligtvis) man kan ha, och alla gambianer i vår stad (ja säkert resten av sverige också)vet vem hon är. Hur man som förälder ens kan överväga detta är för mig en gåta. SÄrskilt då den lilla flickans storebror är döpt efter en Imam (barnens pappa är bästa vän med denna Imam)!!! Det smakar rätt illa i min mun i alla fall… och tydligen i barnens äldre syskons mun också. De är inte nöjda kan jag säga. Vad pappan tycker vet jag inte (eller det vet jag nog visst egentligen), det var nämligen mammans tur att välja namn. Och det var så hon ville ha det?? Fattar ingenting.. och ingen annan här heller..

 4. *S* Ja, det var ju ganska udda måste jag säga. Nåja hoppas hon har några dolda egenskaper som är svåra att finna, som hon kan ta efter då…! 😉

  Ja, jag är SÃ… stolt över lilla Fatou!! Kram!

 5. Pingback: Dagens mantra: allt kommer att gå bra… » Tonårsmorsa

 6. Haddy: Ja, jag är Svensk och heter Fatou. Udda, men inte så udda som man kan tro. Namnet Fatou är ”taget” för över 10-12 år sedan, av en härlig kvinna i Stockholm som alltså är min namne.

 7. Pingback: Tonårsmorsa » Gambianska traditioner runt döden

 8. Pingback: Tonårsmorsa » Hur Carina blev Fatou och varför

 9. Pingback: Tonårsmorsa » Barnen i mitt liv och vad de lärt mig om Kärlek!

 10. Pingback: En Gambiansk dopfest

 11. Pingback: Vaccinationer, presenter och prutningar

 12. Pingback: Reseberättelse Del 11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] har köpt present till min namne lilla Fatou. (Klicka på länken och LÄS, Guuud så stolt jag är över […]

 2. […] Hoppas ni får det jättebra nu i Gambia och hälsa alla släktingar, din farmor och min toma (=namne, klickbar länk för blogg och bilder på henne) och alla […]

 3. […] man ganska hårt vid vissa traditioner, särskilt när det gäller ceremonier som runt bröllop, namnceremonier och begravningar. I det här fallet så är är den närstående vi mist, som ni kanske förstått […]

 4. […] Hur man namnger barn i Gambia […]

 5. […] Min namne, lilla Fatou i Gambia. Hon fick mig att förstå att man även kan älska även på avstånd. Vi har ju bara träffats en enda gång, ändå ligger hon så nära mitt hjärta! Om jag lärt känna lilla Fatou först, så hade jag nog inte trott att man behöver egna barn, för att få uppleva den där starka kärleken. För det gör man. Också. Jag är så stolt över att den här prinsessan bär mitt namn och att hon lever så nära mig, trots alla mil, hav och gränser som skiljer oss åt! […]

 6. […] och sedan fött det. Så det är en fest för hennes skull, samtidigt som det alltså handlar om att namnge sitt barn. Tyvärr är det så att många i de yngre generationerna “tappat” lite av ursprunget […]

 7. […] presenter vi ska ha med oss till Gambia. Framför allt så vill jag ha något fint med mig till min namne (toma) Fatou och det fann jag. Hon har hunnit bli hela sex år och jag ser verkligen fram emot att få träffa […]

 8. […] att ha förlorat numret till min toma/namne, lilla Fatou, så hade jag äntligen fått tag på det igen. Vi åkte till Kanifing och besökte […]