Just to make mama crazy!

Just to drive mama crazy!

För några år sedan ville min äldsta dotter ta hål i näsan. Diskussionen hade redan pågått lääänge. Hon var 13 bast. Jag sa nej och nej och åter igen nej. Hon ”hotade” med att hon annars skulle göra det själv. Jag fortsatte att säga NEJ!

En dag kom hon hem och sa att hon hade beställt tid på ”Salong Tretton”. Jag sa först att de inte skulle göra det, för att hon inte hade målsmans godkännande, men den salongen hade tydligen sina egna små regler, så jag sa som det var, att jag skulle avbeställa hennes tid. Sen ringde jag upp ”Tretton” där naturligtvis ingen svarade, så jag lämnade ett meddelande på telefonsvararen att om de så petade på min TRETTONÃ…RIGA dotter med en nål eller liknande, så fick de också stå till ansvar inför mig för det!

Någon dag senare satt jag på bussen med min yngre dotter och precis när bussen stannar på stan så slår det mig att om hon varit så bestämd om att göra hål, så skulle hon inte ge sig med det. Man känner ju sina ohängda liksom…

Jag visste att den andra kända piercing-studion i stan är mycket seriös och skulle aldrig ta hål på en trettonårig unge utan målsmans godkännande. Men samtidigt så känner jag som sagt min dotter, en tjej som inte förstått att ett nej är ett nej, utan tror att det betyder: Var listigare nu, för du måste hitta en annan väg för att få din vilja igenom!

Hur som helst tog jag mellandottern i handen och gick in på den andra piercingstudion.

Jag förklarade snabbt mitt dilemma, men tjejen i kassan lugnade mig snabbt med att de inte ens piercade ungdomar under 15 år MED förälders godkännande. Bara om de var 15 år och föräldern godkände på papper och följde med.

Hon var också schysst och kollade bokningspärmen och där fanns INTE min dotters namn med.

Men nu är det ju så att jag kände den där svaga oroskänslan över att något ändå inte stämde. Så precis innan jag skulle lämna salongen, så gick jag tillbaka till tjejen i kassan och sa att jag bara för säkerhets skull ville lämna ett foto på min dotter, I FALL hon ändå skulle komma in där. Tjejen i kassan log lite överseende mot mig, tog emot fotot och slängde en blick på det.

Sen utbrast hon: ”Meeh! Hon var PRECIS här inne och bokade tid!”

Nu blev hon lite stressad, började rota i tidsbokaren, stammade något; ”Meeh, hon hette ju inte så…” Sen fick jag fram att hon använt sig av ett HELT annat för- och efternamn och min dotter hade villigt lämnat ett telefonnummer, som INTE gick hem till oss i alla fall, utan till andra sidan stan. Än idag ångrar jag att jag inte tog numret, för vad är det egentligen för vuxen som går med på att förfalska en annan förälders underskrift och går med på att följa med en annan vuxens dotter och låtsas vara hennes mamma?

Det var nämligen SÃ… det gått till, fick jag veta sen, men vem den andra mamman var fick jag aldrig veta, annat än att det var någon kompis mamma.

Men gissa om jag var sååå överlycklig när jag lämnade salongen. Snacka om SEGER! Jag skrattade högt hela vägen hem! Min yngre dotter var lika imponerad som jag själv och tyckte det var jättebra. Tyvärr låter det LIIITE annorlunda nu, när hon själv bönar och ber för en piercing i naveln och jag envist fortsätter med mitt Nej, Nej, Nej!

Hur det gick med äldsta dotterns piercing? Ett par månader senare kom hon med sin näspiercing, tagen i Stockholm… Så tyvärr förlorade jag. Men just då hade vi bra mycket större problem än näspiercingar, så vi gick faktiskt inte vidare med hela grejen. Fast min dotter kan i alla fall aldrig komma och anklaga mig för att jag godkände en näspiercing när hon bara var tretton år!

Förra veckan kom hon dock och ville göra en ny piercing. Jag sa: ”Ger du dig inte förrän du är full av piercingar?” Hon svarade: ”Nej, men asså, i så fall så tar jag ut näspiercingen och låter den växa igen. Jag är ändå trött på den!” Hmmm… Just precis av den anledningen man inte ska pierca sig i den åldern.

(Min egen näspiercing tog jag vid 22 års ålder, det är ju lite skillnad och antagligen anledningen till att jag inte behövt ångra mig!)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Just to make mama crazy!

 1. Inkopierade kommentarer:

  #
  Amos Hemlighus
  Vilken kul historia! …skam den som ger sig…heter det ju så fint, och det verkar varit det som tog överhanden. Bra kämpat !!
  Min näspiercing tog jag när jag var 17 och jag har den fortfarande kvar, o trivs väldigt bra med den. Är glad att jag förbjöds annat före dess ;o)

  den 5 februari 20:44
  (http://spaces.msn.com/amo1978/)
  #
  Visa bilder för Nilla
  Nilla

  Nilla
  Jaha jag är ju inte som andra men min 13 åring är piercad i naveln.Nja jag gillar inte attt hon är så ung.Men jag tycker det är sååå fint skulle själv vilja.Men finns lite veck ivägen hihi.Många tycker jag är tosig.Men det bjuder jag på.Tyckte det var bättre nu när hon har fin navel än när hon blir äldre och den hänger som mammas.ka berätta att det tog lång tid innan jag gick med på det.Och det var hennes 20 åriga kusin som övertalade mig.Men som sagt var inget jag ångrar.Tur vi bor i ett fritt land :O))
  den 31 januari 13:55
  (http://spaces.msn.com/nilla2/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Lena
  Hälsa döttrarna att det finns värre mammor;-))
  Av våra barn är det bara den yngsta – 11-åringen – som väldigt gärna vill ha hål i öronen. Enda i klassen som inte har det…
  Men vi säger nej, t.o.m. till det!! Vi har en hel del allergier i släkten och hon har själv haft eksem sedan hon var liten, så anlagen finns där nog. Ja, jag VET att det finns allergitestat, men jag litar inte helt på det. Däremot hittade vi jättefina örhängen på ”Glitter” som SER UT som om man hade riktiga hål. Så för tillfället är hon (ganska) nöjd, och undrar bara lite då och då vid vilken ålder vi tänker tillåta det…
  Förbud är väl eg. aldrig riktigt bra, men vi har pratat mycket om att det är bäst för HENNES skull att vänta, och vad nickelallergi skulle innebära. Har ju själv hål i öronen, men jag var iaf 16 😉
  Men men, ska bli intressant att se när hon blir vuxen – om hon kommer hem och är piercad o tatuerad överallt!!
  den 30 januari 21:20
  (http://spaces.msn.com/Livslustigt/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Munin
  Gosh, den ”föräldern” skulle jag vilja ha framför mig! Hur KAN man göra så mot en annan familj? Ja, det finns alla sorter..
  Jag har haft samma diskutioner med min doter he he. Näspiercing förlorade jag striden om vid nääästan 15 års åldern…men striden om TUNG-piercing vann jag tack o lov! Liten tatuering fick hon faktiskt av mig i 18-års present men hon är idag 20 år och har fortfarande inte bestämt sig för något motiv. Det är bra, man behöver ha några år på nacken och verkligen hitta något att trivas med, innan man gör något dylikt med sin kropp. Jag var 32 när jag gjorde bägge mina tatueringar, då hade jag velat ha sen jag var *harkel* 13 år :))
  Hoppas det nu ändå går bra med din jäntas piercing, dom är för jäkla envisa ungarna ibland. Men du gjorde iallafall vad som stod i din makt. Man blir lite sur på ställen där det görs, att dom inte kollar upp mer nogrannt att allt stämmer… Hmm Vad lätt det gick att skriva på DIN sida…det är därför jag snackar näbben av mig som vanligt här he he 🙂 Det hackar annars på varenda ställe jag går in på…:)

  Kram kram/ Munin
  den 30 januari 19:39
  (http://spaces.msn.com/vargatikv/)
  #
  Visa bilder för Häxan
  Häxan

  (namnlös)
  Man kan nästan tro att det är min dotter du skriver om… nåväl har lyckats sträcka ut mitt NEEEEJ så långt att hon fyller 15 i år, och där har jag och hennes far satt den magiska gränsen för piercing med skälet att det blir ju i alla fall endast mindre spår när det växer igen. Med tatueringar får hon lugna sig till 18-årsdagen (hoppas jag iaf). Måndagskram //häxan
  den 30 januari 18:30
  (http://spaces.msn.com/magicadehex/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Sanna
  Haha, jag måste erkänna att jag verkligen känner igen mig själv i din dotter. När jag var fjorton/femton bestämde jag mig för att piecra underläppen, vilket jag inte fick göra för mina föräldrar. Dem lyssnade jag förstås inte på, utan tog helt enkelt en kanyl och gjorde det själv. Har piercat mig själv runt femton gånget i labrett och näsan. Idag förstår jag inte riktigt poängen med att jag promt skulle ha det, kanske mest för att jag inte fick? Man var bra odräglig i den åldern 🙂
  den 30 januari 17:03
  (http://saltad.blogsome.com)
  #
  Visa bilder för ♥_∂ιѕα_♥
  ♥_∂ιѕα_♥

  Disa
  Ja du ,,,Den eviga kampen mellan mor & barn…:D
  Ibland känns det som att det enda ord man har i sin vokabulär är NEJ.
  Inte konstigt att ungarna alltid ger samma svar när man frågar om hjälp.:D
  MEn det är bra,,,man ska inte låta ungarna göra sånt för tidigt,,,
  Har ju själv piercingar som jag gjort ,,men jag har varit vuxen och tar ansvaret själv för dom. Ärren som följer är ju inte vackra ,,,;)
  Kram//Disa
  den 30 januari 07:37
  (http://spaces.msn.com/disa64/)
  #
  Visa bilder för Anna-Lys
  Anna-Lys

  Anna-Lys

  En av mina söner gjorde det på sig själv vid just det magiska 13 år 🙁
  den 29 januari 21:32
  (http://spaces.msn.com/Anna-Lys/)
  #
  Visa bilder för Zelda
  Zelda

  Zelda
  Haha ”om de så petade på min TRETTONÃ…RIGA dotter med en nål eller liknande, så fick de också stå till ansvar inför mig för det!”. Du är banne mig min idol! När jag blir stor och får egna barn då ska jag bli precis lika cool och tuff som dig! =D Och du, var glad över att det bara var en piercing som går att ta ut, tänk om det varit en tatuering eller så, liiiite svårare att ångra liksom =S
  Keep on blogging ;D
  den 29 januari 17:38
  (http://spaces.msn.com/zelda86/)
  #
  Visa bilder
  (namnlös)

  Hultsfreds Hasse
  Har en dotter som aldrig frågat om hon får pierca sig, hon vet vad jag tycker om det. Men den dagen hon fyllde 18 så frågade jag vadhon fick av sin pojkvän. Och vad gör hon då?
  Jo, hon drar upp tröjan och visar en navelpiercing. Vad kan man säga? Hon hade ju blivit myndig och ansvarar helt för det själv.
  den 29 januari 15:16
  (http://spaces.msn.com/hanshultsfred/)
  #
  Visa bilder för Udden
  Udden

  Jenny Udden
  Ja, det är ett aber, piercing! Jag skulle reagera som du!!! Nu har jag ju mindre barn, än du.. men jag kommer dit jag oxå!!!
  Moa säger att hon ska börja röka… pierca sig.. tatoouera sig… Jag får väl klappa henne på huvudet och säga: Vi tar det om några år!
  den 29 januari 14:28
  (http://spaces.msn.com/udden/)

 2. Hej!
  Tack för att jag fick läsa dina härliga berättelser!!
  Det känns som om vi föräldrar utkämpar våra strider rättså lika.
  Inte förrän om några år kommer vi att veta hur vi klarade av att vara föräldrar,
  och hur vår ”avkomma” verkligen blev!
  Man får väl trösta sig med orden ”Jag gör så gott jag kan” – och hoppas att det räcker!
  Ha en fin dag!
  /Tizzel

 3. Har nyss hittat hit till din blogg, är superkul att läsa även om jag själv inte har egna barn.. Riktigt listigt av din dotter att boka under falskt namn! Ännu klipskare av dig att ha med foto och besöka stället! Förstår att du kände dig nöjd =) Inget vidare av en vuxen att skriva under, dock måste jag erkänna att när jag var i trettonårsåldern så brukade jag själv förfalska signaturer.. Nu ska jag läsa vidare! Ha det fint =)

 4. Adina: Roligt att du gillar bloggen. Jo, det finsn ju ett och annat att läsa här…! 😉

  Jag kände mig också jättesmart när jag visade upp fotot. Minns att Jai också tyckte jag var smart, men hon hade nog det i sitt goda minne när hon själv skulle pierca sig. Då visste hon vad jag var beredd till, så det gjorde nog att hon aktade sig noga för att jag skulle misstänka något innan! Kram!

 5. Har en 15-åring som vill ta hål i naveln och jag tycker hon ska vänta tills hon blir 18. Pappan är för men jag är emot!! Jag är sjuksköterska och har sett en hel massa tråkigheter med piercing och infektioner men min tonåring tycker bara jag är den dummaste mamman i hela världen… Hon är jättesurig. Känns ibland svårt att försvara mitt nej men när hon blir 18 får hon bestämma själv ju!?

  Suck….

 6. Pingback: Just to make mama crazy (Del: 3)

 7. Nurse: Jag förstår att du då är extra mycket emot, då du sett hur det kan gå. Jag tycker också de kan vänta tills de blir 18.

  Binta: Jag, dum? Numret kanske gick till någon annan, men de talade om att en förälder måste vara med antingen när man hämtade papperna eller när man gjorde hålet. Du sa till mig att du hade ordnat att en vuxen skulle följa med och intyga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] När Binta gjorde sin första piercing, hade jag lagt all min tid och kraft för att förhindra det. […]