N-ordet!

I media i dag rapporteras åter användandet av ordet N-ordet (klickbar länk till Expressens artikel). Debatten gäller denna gång en glass som heter N-ordet-kyss. (Klickbar länk till Aftonbladets artikel.)

Jag vill klargöra min syn på detta ord. Jag tycker att ordet n-ordet över huvudtaget inte hör hemma i Sverige år 2006. Att ordet funnits i Svenska läroböcker känner jag väl till, att ordet sägs härstamma från ordet Negro (som har betydelsen svart) känner jag också till. Men det finns en väldigt enkel förklaring till att jag tycker det är förvånande att ordet ens används fortfarande i vanligt språkbruk och det är ju att det finns en massa människor som tar illa vid sig.

N-ordet har en sådan negativ klang idag att det är skit samma vad ordet betydde från början. Ordet ”Bonnläpp” BEHÖVER heller inte vara negativt, men eftersom det finns jordbrukare som skulle ta illa vid sig av ordet, så finns det ju ingen anledning att kalla dem för det.

När det gäller n-ordet, så är det inte så att det är en liten klick ”extrema svarta” som tar illa vid sig, utan en massa människor, faktiskt både vita och svarta, som tycker att det låter väldigt nedvärderande.

Jag tycker att det är så himla enkelt. När en svart ska beskriva en vit så säger de ”vit”, de säger inte ”Arier” eller ger oss andra s.k. ”rasbenämningar” som kan uppfattas som negativt, varför ska det vara så förbaskat svårt för oss att göra det samma?

På samma sätt kan man ju också säga att ”m-ordet” HAR en väldigt negativ betydelse. (Sägs komma från ordet Mula, d.v.s. korsning mellan häst och åsna.) Däremot har m-ordet (vad jag vet) aldrig använts som skällsord. Men skulle det komma att göra det, så är jag beredd att ändra mitt språkbruk när det gäller det ordet. (Fotnot: Se längst ned i detta inlägg.) 

Ibland är det inte själva ordets betydelse, utan hur ordet faktiskt uppfattas som är huvud saken. Det spelar egentligen ingen som helst roll om DU inte tycker att n-ordet är rasistiskt, det handlar om att svarta nu i årtionden bett om att slippa bli kallad för ”n-ordet”. Ska det vara så svårt?

Med tanke på Röstningen man kan göra på Expressen så förstår jag att de flesta som röstat inte håller med mig och det känns helt absurt att folk fortsätter hävda sin ”rätt att säga n-ordet” efter att svarta gång på gång talar om att de känner sig kränkta av ordet! Vart tog respekt för människor vägen? Eller ska den inte gälla svarta? Då tycker jag att man kan stå för att man är rasist också, för då anser man sig ju ha rätt att kränka andra människor och att man rent ut sagt skiter i om svarta känner sig kränkta av ens ordval!

De gånger mina barn har kallats för n-ordet så har det DEFINITIVT varit av negativ karaktär! Utan undantag!

Han med glasskiosken som det gäller denna gång ämnet debatteras sa att han skulle gå in på internet idag för att kolla. Det har jag också gjort. Här följer ett antal länkar för och emot användandet av n-ordet:

Susning

Den fria encyklopedin

Debatt DN

Aftonbladet Debatt; Nyamko Sabuni

Såfta

Att ordet finns i gammal litteratur, går ju knappast inte att göra så mycket åt. Om man inte heller känner till att ordet kränker en massa människor så kan det ju vara svårt att byta ut ordet, men i samma stund som man förstår att n-ordet kränker människor, så förstår jag inte om man fortsätter! Att säga att ”men jag har alltid sagt n-ordet” håller inte riktigt, för vi har förändrat världen på många sätt, kvinnor har rösträtt, kvinnor har idag samma arvsrätt som män, det är olagligt att aga barn…

Om man ska fortsätta leva som ”vi alltid har gjort” så kan man ju börja återgå till hur det var ”förr” på andra fronter också… Eller?

PS. Det fanns en tid när Afrikaner kallades ”Hottentotter” också. Var det lika svårt att byta ut det ordet, tro? Oavsett så har jag svårt att tro att någon skulle kalla dem för det idag med samma självklarhet! Tiderna förändras (tack och lov!) D.S.

Tillägg 2012: *) Fotnot: Jag har förstått att även ordet ”m-ordet” anses kränkande av många personer och därför ställer jag mig nu bakom ett upphörande av att använda även detta ord, precis på samma sätt som ordet ”n-ordet” och av samma grundskäl.

Tillägg 2014: Fotnot: Sedan ett par år så använder jag aldrig ”n-ordet” utskrivet, inte ens för att förklara dess negativa innebörd, då både jag själv och väldigt många andra tar illa vid sig av det ordet.

Tillägg 2015: Fotnot: Jag har nu skrivit om mina gamla blogginlägg med n-ordet och m-ordet utskrivna i de inlägg jag funnit. Jag beklagar om du hittar ”rester” av dem i min blogg och blir glad om du påtalar detta, så jag kan ändra dem då jag inte vill bidra till att ytterligare fortsätta sprida eller okeja dessa uttryck.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

22 svar på ”N-ordet!

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Hedda Hell (svar):
  Trötta mig! Glasstackaren har hetat så sedan 1959…
  Varför göra liv om det nu?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 16:55
  #2 Kommentar från Pinglan (svar):
  Ordet ”neger/nigger” har en väldigt negativ klang för mig. Jag uppfattar det som ett skällsord med tanke på hur det var för de svarta under slavtiden. Tänk att det ska var så svårt för vissa att inse att många svarta faktiskt tycker det är kränkande att kalla dem för ”neger”. Ska nog se ”Rötter” igen. Vädigt bra skildring av slavtiden. *snyft*

  MVH

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 16:57
  #3 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Hedda Hell: Av den enkla anledningen att folk idag tar illa vid sig. Kanske gjorde de det redan 1959, fast hur många kände till den då? Oavsett så tar folk illa upp idag! Dessutom: Ska det vara så förbaskat svårt för en liten glasskiosk att ändra namnet på en glass?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 16:59
  #4 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Pinglan! Kan bara instämma! Rötter är dessutom min favvo. Har beställt hela serien på DVD! Anser att filmen borde ingå i undervisningen i grundskolan, den tillhör allmänbildningen! Precis som Utrotnigen (heter den så, den om 2:a Världskriget?)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:05
  #5 Kommentar från Franke Fucker (svar):
  Tonårsmorsa: Har inte hängt med i debatten här riktigt, men för ngt år sedan så var det ju någon kontroversiell reklam ang. Lakritspucken har jag för mig. Jag tror det är en svår fråga, och alla ser inte det som nedsättande för då hade inte en glassgigant godkänt sådan reklam. Eller?
  //SvenneFranke

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:08
  #6 Kommentar från Hedda Hell (svar):
  Men varför ska allt vara så komplicerat alltid? Hade glassen hetat svartkyssen eller något liknande så hade det säkert blivit liv för det oxå?!?
  Fattar inte varför man skall lägga energi på fel saker hela tiden???
  Oavsett vad så kommer glassen att säkert att sälja slut flera gånger denna veckan – å det är ju bra för ägaren att han fått lite gratis reklam…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:09
  #7 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Franke Fucker: Ja, jag minns den debatten! Tyckte den var LIIITE mer långsökt dock, eftersom glassen hette ”Nogger” och inte ”Nigger” även om de låg nära varann. När det gäller att inte ”alla” tar illa upp, så tycker jag också det är en dålig ursäkt. För jag kan säkert hitta några Afrikaner som INTE tar illa upp för att man säger ”Hottentotter”. ALLA samer tar inte heller illa upp av att bli kallad för ”Lappar”, ändå säger de flesta av oss ”Samer” idag! I hela den ”Svarta debatten” får vi dock inte heller glömma att deras historia är kantad av århundraden av förtryck, så det är klart att ämnet blir laddat. Jämför med andra världskrigets förtryck av Judar, som endast pågick några år och det ändå (med all förståelse) är ett starkt laddat ämne!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:14
  #8 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Hedda Hell: Tror du verkligen att det blivit artiklar i media om den hetat ”Svartkyssen”? Det tror INTE jag, återigen: Varför är det så viktigt för dig att få säga Neger när det finns så många som tar ILLA UPP, känner sig KRÄNKTA? Den energi man lägger på att få ordet att upphöra i vardagligt bruk, är ingenting i jämförelse med den energi som ilska och förtvivlan tar när man gång på gång blir kränkt! Däremot så undrar jag varför det finns så många som vill lägga så mycket energi för att få behålla ordet? Känner man sig liiite bättre eller viktigare då, eller?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:19
  #9 Kommentar från Kriss (svar):
  Min alldeles egna personliga åsikt är att jag inte tycker att neger klingar negativt eller nedvärderande eller nånting sånt.

  Jag tycker isåfall att ”svart” låter mer nedvärderande eller negativt eftersom färgen svart oftare förknippas med negativa saker.

  Men det är ju bara vad jag känner och självklart ska man ju utgå ifrån vad den personen känner som känner sig kränkt eller träffad eller vad man nu kallar det.

  Jag tycker att ”brun” låter fint och mer riktigt. Svart hudfärg finns ju inte ens.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:21
  #10 Kommentar från Risken finns (svar):
  Robert Nesta Marley sade ”Who feels it knows it”. Det är den utsatte som sätter gränsen för vad som är passande eller inte. Avslutar med ytterligare ett citat, denna gång från Ozzy Osbourne. ”It ´s so much easier to be nice.”

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:21
  #11 Kommentar från Franke Fucker (svar):
  När jag gick i skolan fick vi lära oss att man absolut inte fick säga svart, utan det hette neger. Vad jag menade är att jag tror inte ordet används i nedsättande form, utan det är mer en förvirring av vad som är accepterat.
  Överhuvudtaget måste vi bort från generaliseringar i alla lägen.

  ”White men can’t jump”
  ”De” har rytmen i blodet

  En het potatis…
  //En som inte kan hoppa

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:22
  #12 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Tack ”Risken finns”! Kunde nog inte ha sagt det bättre själv!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:24
  #13 Kommentar från Kriss (svar):
  Vit… haha… det låter ännu löjligare. Tänk er VITA människor. Vita som lakan.

  Nä måste man över huvud taget benämna människor med färger?

  Jag tror att om ALLA människor i hela världen bara ryckte på axlarna så skulle såna här tankar inte ens behöva finnas. Det är ju bara larvigt påhitt av människan.

  Det finns inga svarta och det finns inga vita. Däremot finns det en himla massa människor i alla tänkbara nyanser.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:28
  #14 Kommentar från S-Man (svar):
  Håller med dig Fatou.
  Tycker det är väldigt ignorant att använda sig av det ordet. Det är helt enkelt onödigt.

  Att använda sig av ras-termer är bara sååååå 40-tal!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:29
  #15 Kommentar från Kriss (svar):
  Ps. Ja jag vet att det i slutändan blir jag som låter larvig eftersom vi alla vet att rasism fortfarande existerar på många håll.

  Men jag känner nu som så ofta annars att jag inte tänker låta negativa människor styra världen.

  För MIG är människor lika och olika… ALLA människor.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:32
  #16 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Kriss: Ja, tur är ju det! Fast det finns ju tillfällen när man måste beskriva en person, vars ursprung vi inte känner till och då blir det ”svart”, ”brun” och ”vit”, men kan hålla med om att det varken finns svarta eller vita människor. Men känner inte till att folk använt det som skällsord, som man hör med ”jävla neger” i alla fall…!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:32
  #17 Kommentar från Hedda Hell (svar):
  Tonårsmorsa!!!
  Jag har aldrig sagt att det är viktigt för mig…
  Jag tycker bara att diskussionen är uttjatad för länge sedan.
  Ã… ju mer man drar upp den, ju fler riskerar att ta illa åt sig…
  MVH
  H.H.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:34
  #18 Kommentar från pissed_by_nature (svar):
  Det är lustigt att folk inte kan respektera faktumet att folk tar illa vid sig. varför måste man säga det där ordet. känns som om man verkligen insisterar på att säga neger, fastän folk tar illa vid sig. lustigt!=/

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:36
  #19 Kommentar från Kriss (svar):
  Jag förstår hur du menar. Fast jag tänker lite så att obildade ignoranta människor som säger så… de kommer att säga så ÄNNU MER om de märker att det uppfattas negativt. För det är ju deras syfte… att såra, göra illa, sätta sig över.

  Hoppas du förstår hur jag tänker.

  Om jag skulle behöva beskriva ursprunget så skulle jag nog säga mörkhyad. Men om det är så fel att vara det så undrar jag vad alla människor gör ute på stranden på sommaren. 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:39
  #20 Kommentar från Maria (svar):
  Nej, jag är ej intresserad av dem.. De kan vara där de är.. Nog för min uppväxt vart som den vart. Sedan säger jag som de sa på programmet Ondskans ansikte en tjej där att det finns vissa man inte kan släppa ut i samhället igen.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:42
  #21 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Hedda Hell: Tyckte att det verkade så på dina inlägg…

  Pissed_by_Nature: Ja, jag instämmer med dig! Tycker Snubben säger det bra: Det är ignorant!

  Kriss: Ignoranta människor kommer nog att fortsätta, men alla som inte förstår ATT det är kränkande, och som bara använder det av ”gammal ohejdad vana” hoppas jag kan göra den ”ENORMA UPPOFFRINGEN” (OBS! Ironi!) att byta ut ordet för gott! Men jag hajjar vad du menar!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:47
  #22 Kommentar från Marra (svar):
  Håller med dej..
  Tycker det är ett opassande namn på en glass faktiskt 😀

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 17:52
  #23 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Marra: Tycker det är opassande på allt, typ…! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 18:41
  #24 Kommentar från Svava (svar):
  Tyvärr sprids det ett rykte bland unga att det är OK att använda det ordet för ”de tycker det själva”. Jag vet inte vem som hittat på att ”de tycker det själva”, men det är alltid nån som känner nån… jag har varit tvungen att vid vite (dvs hot om indragen månadspeng) förbjuda användningen hemma, och ändå har jag förklarat med ungefär de ord du använder hur det hänger ihop med slaveri och gamla fördomar.

  En historia: min äldsta dotters adopterade pojkvän fick en gång som tioåring under en fotbollsmatch sig tillskriket från det andra lagets vuxne tränare: ”men ta bort den där j-a negern”. En vuxen. Fatta hur det måste ha känts i honom. Du har säkert fler sådana historier.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 19:56
  #25 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Ja, tyvärr, Svava! Bara de berättelserna skulle kunna vara en helt egen blogg för sig, fast då fick jag nog lägga ner denna helt…! Dessutom skulle jag antagligen gå under av förtvivlan! Tänk vad ett förfluget ord kan ställa till med skada…!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:03
  #26 Kommentar från Linda Culibrk (svar):
  Fatou. Tack tack tack för att du skrivit detta inlägg. Tack för att du sprider din kunskap och försöker förklara. Det folk tycks ha svårt att förstå är att ”neger” i sig är ett nedsättande ord. Med eller utan glass/boll efteråt. Därför går det inte att jämföra med tex ”finsk pinne” för finsk i sig är inte nedvärderande. I morderna ordböcker står det att ordet ”neger” är nedvärderande. Precis som hora är ett nedvärderande ord. Jag känner inte en enda svart som tycker att det ordet är okej, och det säger ganska mycket.

  Kram till dig.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:03
  #27 Kommentar från Linda Culibrk (svar):
  Ps. en diksussion kan aldrig vara uttjatad. Man kan alltid tillföra nya saker/argument och det tycker jag att du gjort. Bra motexempel med ”mulatt”.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:05
  #28 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Precis Linda Culibrk! Man kan inte heller jämföra det (som jag läst i en annan blogg) med att kalla vita för ”Vitlök”. Vitlök ÄR inget skällsord! Inte ens om man avskyr vitlök!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:10
  #29 Kommentar från Tonårsmorsa:
  …och till ditt Ps, kan jag tillägga: En diskussion kan aldrig heller bli uttjatad när folk fortsätter ”hävda sin rätt” att få använda ett ord som andra tar illa vid sig av och känner sig kränkta av. På samma sätt som man inte kunde ”avsluta diskussionen” om att avskaffa slaveriet, så länge det fanns slavar…!

  Am I right, or am I right?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:16
  #30 Kommentar från Linda Culibrk (svar):
  You are right!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:17
  #31 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Ja, jag tänkte väl det…(Var det svårt att välja?) 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 20:30
  #32 Kommentar från Alma Mater (svar):
  Läser detta med intresse, bara för att jag, ja ursäkta aldrig har sett neger som ett skällsord, snarare ett folkslag,däremot tycker jag nigger låter hatiskt.

  Så min fundering blir, kan det ha något att göra med vilken ålder man är, hur man är uppvuxen etc?
  Neger är för mig en mörk människa, en svart människa är en väldigt brunsvart människa.
  Mulatt är en blandning vita/färgade föräldrar, något jag alltid velat haft ett mulattbarn för jag tycker de är så fina i hudfärgen.

  Hottentott som du säger, är för mig urinvånare som levde på öar, idag eller rättare sagt där jag är uppvuxen säger vi hottentott åt busfrön, jag säger det än idag till mina barn/tonåringar när de är spexiga och småvilda utan att ha någon negativ klang i det, snarare snällt/gulligt.

  Ja inte vet jag om jag är konstig på något sätt, men å andra sidan har jag aldrig använt negrer osv. som något skällsord. Pratar väl inte i de termerna över huvud taget i vardagstal, så det kanske är därför jag inte reagerar så mycket.
  Jag tycker det klingar värre när de svarta kallar varandra för broder.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:06
  #33 Kommentar från Jenny (svar):
  Du… Jag orkar bara inte… Blir inget seriöst…
  Du vet ju vad jag tycker ändå… förrutom *****bollarna som jag lägger in ett litet veto på… mest för att jag hela tiden försäger mig…

  PUSSPUSSPUSS Hälsa kusinerna!!
  LOVE

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:07
  #34 Kommentar från Samira (svar):
  Jag är inte gammal och jag är inte ung, jag är heller varken svensk eller invandrare.. jag är just nu ett mittemellan på allting.. och för mig har ordet neger alltid varit negativt laddat.
  Jag ska inte vara hycklare och säga att jag aldrig sagt det, men jag har aldrig sagt det till någon (svart som vit).
  Däremot är det enklare om folk som ”inte känner något speciellt” inför ordet slutar att använda det, för då sägs det bara av folk som vill betona det negativt.
  Jag tycker också att svarta själva ska sluta använda det, oavsett sina bortförklaringar.

  På Oprah diskuterade de filmen Crash för x-månader sedan och Oprah kommenterade Ludacris låttexter, att hon inte tycker de är acceptabla. Han kom med en förklaring då att det är annorlunda när rappare/homies (som är svarta) säger det till varandra (ordet nigger/nigga).
  Jag kan jämföra det med de flertal invandrare i min närhet (Malmö) som kallar varandra för blattar… vi får sluta också. Det ska inte accepteras av någon, inte i något sammanhang.
  Säger man neger så ska man klassas som rasist i mina ögon. Kallar någon mig för spagge/blatte/svartskalle/hucklepack/taliban-lover och diverse idiotbenämningar så tar jag illa vid mig. Jag är en kvinna med svart hår med bakgrund i Iran. Jag är inte muslim, jag älskar inte Usama och jag äter faktiskt griskött.

  Alla borde öppna ögonen och inse att människor mår dåligt i olika mängder pga en annans klumpighet, ignorans och ovetskap.
  Frågan är, vill man vara en del av problemet eller lösningen?

  Tonårsmorsan, du är en förebild och du är stark. Tack för ännu ett inlägg som är givande, i alla fall för mig 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:07
  #35 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Alma Mater: Ja, det finns en åldersskillnad i detta, som jag ser det! Av den enkla anledningen att det förr i Svenska skolböcker benämndes som ordet Neger. Det var det man fick lära sig i skolan, det var därför jag i mitt inlägg skrev följande stycke:

  ”Att ordet finns i gammal litteratur, går ju knappast inte att göra så mycket åt. Om man inte heller känner till att ordet kränker en massa människor så kan det ju vara svårt att byta ut ordet, men i samma stund som man förstår att Neger kränker människor, så förstår jag inte om man fortsätter!”

  Det är ju min åsikt, men jag vet att det finns många, många som känner som jag! Ang. att svarta kallar varandra för ”broder” har dels med slaveriet att göra, men ”broder” är för övrigt inget skällsord, så vitt jag känner till, men däremot kan du personligen naturligtvis tycka att det har en dålig/negativ klang! Men jag tror inte du känner dig kränkt av ordet, eller? Hoppas du förstår vad jag menar, jag förstår i alla fall vad du menar!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:24
  #36 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Jenny: Mera LOVE till dig och det heter CHOKLADBOLLAR! Eller vad tror du de är gjodea av…? ;-P

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:36
  #37 Kommentar från Rainhold (svar):
  Det finns ingen choklad i dessa bollar, därför kallas de delicatobollar. 🙂 Chokladboll är därför fel att kalla dem när ingen choklad finns i dem.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:44
  #38 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Tack Samira! Ja, när det gäller nigga/nigger-ordet i USA, som jag har förstått det så ville de svarta i vissa grupper ta ”kontroll” över ordet , d.v.s. få bort dess negativa klang. Däremot så tror inte jag på det, alltså att vända ett redan negativt ord till ett positivt.

  Däremot så är ordet ”Blatte” ett positivt ord för mig, men jag använder inte det ordet själv, men om det är så att ordet har en negativ klang så finns det, som du säger, ingen anledning varken av mig eller någon annan att använda det! Men återigen, även om det finns liknelser vid de olika orden, så har just ordet Neger en ännu mer känslighet just p.g.a. att de (fortfarande) kämpar med århundraden av förtryck.

  Det där sista du skrev var bra uttryckt: Vill man vara en del av problemet eller en del av lösningen? Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:44
  #39 Kommentar från barbakvinna (svar):
  Det som är mest förvånande är att dom äns döpte den till det namnet redan 1959. Märkligt. Jag håller på än och försöker säga Chokladboll. Är förstörd sen 70 talet när det gäller namnen. Men mina barn vet bara om det namnet det gamla har dom inte fått lära sig.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:45
  #40 Kommentar från OnceAndAgain (svar):
  Oh, ibland blir man sa trott!!!

  VARFOR e de sa viktigt for folk att saga neger om man vet att folk tar illa vid sig!!!?

  Nan som bloggade skrev att ”ja har aldrig sagt att de e viktigt”…. varfor tycker du da att man SKA fa saga de? Haller me tonarsmorsa och alla er andra, de e inte du sjalv som blir kallad for det, sa da far du respektera att svarta inte vill bli kallade de.

  kram till er som fattar!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:46
  #41 Kommentar från Tjompen (svar):
  Det heter NEGROID…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:47
  #42 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Rainhold: De köpta kanske, men inte de jag rullar…! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:51
  #43 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Barbakvinna: Som sagt, det är den goda viljan som räknas! Nobody ´s perfect!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:53
  #44 Kommentar från Tonårsmorsa:
  OnceAndAgain: Tack!

  Tjompen: Med tanke på dina avskyvärda kommentarer hos Vendettanbettan nyss, så finns det andra ord du borde öva på i stället: RESPEKT och ÖDMJUHET! Förstår du dem inte? SNälla gå till bibblan och slå upp dem i morgon, på väg till bibblan kan du försöka passera en sandlåda så du får leka av dig, som andra barn gör!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:55
  #45 Kommentar från Tjompen (svar):
  Möter du mig med hink o spade då, jag vill inte gå själv…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:57
  #46 Kommentar från Ashin (svar):
  Det låter kanske konstigt men det första jag läste var din blogg…. jag fasnade och läste allt du skrivit om dina barn och allt… o där satt jag med ett fånigt leende på mina läppar och tyckte det var ur gulligt med dina tonårsbarn… o så svara du på min…
  världen är bra liten… tack för komentaren.. det känns genast lite bättre!!!
  kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 21:59
  #47 Kommentar från Alma Mater (svar):
  Jodå, jag förstår vad du menar och jag kan också förstå att folk tar illa upp som är svarta. Fast personligen har jag aldrig råkat ut för att någon tagit illa vid sig, men jag kanske inte har hamnat i de situationerna eftersom jag inte pratar så till eller om folk.

  Klart att jag inte tar illa av mig av ordet broder, jag menade mera som att de svarta själva verkar vilja säga så men att inte alla vill kallas broder.

  För övrigt ’kalla det va du vill’ säger jag cocosbollar om, för det är ju cocos på dom 🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:05
  #48 Kommentar från Ister (svar):
  För mig har aldrig ordet neger känts nedvärderande. Däremot vet jag att det finns människor som känner sig kränkta av uttrycket.

  Jag har ingen rätt att kränka andra människor.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:08
  #49 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Ashin! Tack! Vad fint sagt och skönt att du mår bättre! Du är den du är, oavsett hur andra ser dig, glöm inte det! (Ja, jag vet att det är lättare sagt än gjort!) Jag har en vän med ”blandat ursprung” han kallar sig alltid ”Världsmedborgare”, det låter fint tycker jag! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:09
  #50 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Tjompen: Småpojkar ska sova nu…! Natti, natti!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:10
  #51 Kommentar från Tjompen (svar):
  Ät gul snö, gå o diska eller nåt…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:12
  #52 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Alma Mater: (Vad fint namn du har: Alma, förresten, det påminner om Emil ´s mamma, men det har du nog hört förut?!) Cocosbollar är toppen, det sa jag alltid som barn, vet inte varför det blev chokladbollar sedan…? Kanske barnen som ”bytte namn” på dem?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:13
  #53 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Ister: Det var typ en sammanfattning av det jag ville ha fram! 😀

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:14
  #54 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Tjompen: …eller skaffa dig ett liv!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:20
  #55 Kommentar från Anonym (svar):

  Jag tycker personligen inte själva ordet ”neger” har någon negativ klang, men kan förstå att det känns nedvärderande att bli kallad ”jävla neger”.
  Ã… andra sidan blir nog ALLA uttryck med ”jävlar” framför rätt trista, typ ”jävla norrman”, ”jävla kines”, ”jävla vadsomhelst”.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:33
  #56 Kommentar från Deppspret (svar):
  Heja dig gumman.

  Håller fullständigt med. Svarta har i alla tider varit förtryckta av den vita rasen vilket gör ordet Neger till något nedvärderande, det har sagts i avsmak och okunnighet. Har människor svårt att byta ut neger mot svart säger det en hel del om dom. Min mamma lärde mig redan på 70 talet att det inte heter neger. Har aldrig sagt det, kommer aldrig att säga det heller. Min dotter såg en svart man härom dagen och hon reflekterade inte ens över att han var svart. Hon såg en människa med mörkare hud än henne. Måtte denna okunnighet dö ut FORT!
  PS bojkotta EUmoppen snarast!!!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:36
  #57 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Anonym: Ja, jag instämmer, men å andra sidan så har nog Norrman/Kines etc. använts historiskt på ett positivare vis, så när man hör ordet ”Norrman” så förknippar man knappast det med ”en lägre stående person”, vilket många gör med ordet ”Neger” p.g.a. de svartas långa, förtryckta historia, jag tror att det är där den största skillnaden ligger!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:39
  #58 Kommentar från Anonym (svar):

  Tonårsmorsa: Och jag instämmer i det DU säger.
  Ordet neger har en negativ klang, men det är väl mera när man sätter det som etikett på en människa?
  Att kalla ett bakverk eller en glass för ”neger-nånting” är väl då snarare ett sätt att ge ordet en mer positiv klang?
  Både negerbollar och glassen neger-kyss är ju goda saker?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:51
  #59 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Deppspret: Ja, jag förstår inte vad som är så svårt?

  Ang. EU-moppe, har jag inte alls hängt med där, men har läst mig till en del. Däremot så har jag idag sett en hel del med egna ögon! Det är illa!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:51
  #60 Kommentar från sofftis (svar):
  Vad ni är bra allihopa, gillar er. Inte bara för den här diskussionen, för många andra ochså. Ni har en härlig positivism och en jätte portion sunt förnuft och medkänsla 🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:56
  #61 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Anonym: Ja, det har du rätt i, men ändå tror jag att hela ordet Neger får folk att bli illa berörda, oavsett vilket ord som sätts framför eller bakom. Hänvisar till Linda Culibrk ´s inlägg här ovan, det är inlägg nr: 26. Hela ordet Neger går helt bort för mig, det har blivit bara negativt för allt för många. Även när man säger: ”Gud så gulliga Negerungar”. Ordet funkar bara inte längre…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 22:56
  #62 Kommentar från Rose-Marie (svar):
  Neger har alltid för mig varit nedsättande…jag håller med dig helt….
  När jag var liten så fick vi lära oss i söndagsskolan att det hette neger…och i sångboken NU ska vi sjunga…började ju en sång med ..i niggerland…jag tror att det tagits bort numera…åtminstone hoppas jag det. Man undrade ju när man var liten vad detta niggerland var för något….

  Kram/Rose-Marie

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:01
  #63 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Sofftis: Vi gillar dig med! 😉

  Rose-Marie: Jag minns den ock ¨så, men jag undrar FORTFARANDE vart Niggerland ligger! Inte i Afrika i alla fall, för där har jag ju varit…! 😉 Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:06
  #64 Kommentar från Anonym (svar):

  Jo, ”Jävla neger” eller ”Gud vilket gulligt negerbarn” är ju båda att sätta etikett på en människa.

  Jag förstår precis din ståndpunkt, men har själv en annan erfarenhet än du av ordet.
  Dom mörka kompisar JAG har tycker överlag att ordet har ”tappat i värde” och att det inte är varken bättre eller sämre än att få epitetet ”svart” eller liknande ord.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:08
  #65 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Anonym: Förstår vart du vill komma! Av de svarta jag umgås med, så finns det också en del som inte bryr sig om ordet ”Neger”, men de flesta gör det dock. För mig, som mamma till ”halv-Afrikanska” barn är det faktiskt en förolämpning. Men även om det INTE vore så tycker jag ändå att ordet skulle gå bort, även om bara ett fåtal tog illa upp. När vi är i Gambia (Västafrika), så kallar man mina barn Tubab (=en vit människa), fast utan negativ klang, här kallas de svarta. Det går inte att komma ifrån. Men i Gambia säger de flesta ”Tubab” i positiv bemärkelse, medan här i Sverige blir det oftast med negativ klang, särskilt opersonligt och negativt tar jag (och dom) det om man kallar dem för ”Negrer”. En annan trist skillnad (nu när jag ändå jämnför) är att de benämns med respekt som ”vita” av okända människor i Gambia, men benämns nästan bara (om det är färgen eller ursprunget man benämner alltså) ”Neger” i negativt syfte av okända i Sverige! Trist, tycker jag förstås!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:18
  #66 Kommentar från Zaragon (svar):

  Men vore det inte bäst om den negativa laddningen i ordet ”neger” försvann då?

  Äsch, det här kan man nog diskutera rätt länge.
  Båda är vi överens om hur ordet fungerar nu, men du vill ha bort det och jag vill förändra det.
  JAG tror att ordet förändras i positiv rikting när det kan användas i något ”positivt” t.ex. en glassanrättning.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:30
  #67 Kommentar från Zaragon (svar):

  Psst… du ser att jag inte är Anonym längre.
  =)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:32
  #68 Kommentar från Deppspret (svar):
  Vita har aldrig generellt varit förtryckta av svarta och därmed tas udden av alla ”vita” öknamn. Man kan bara slå mot den som redan ligger. Missförstå mig rätt när jag skriver så.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:33
  #69 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Zaragon: Ahaaaa! Det var DU som var anonym? Now I know…! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:34
  #70 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Deppspret: Ja, det är det jag försöker säga! Tack för att du sammanfattade typ hela bloggen…! Haha… Jag är helt med! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:38
  #71 Kommentar från Zaragon (svar):
  Deppspret, nej som sagt, jag håller med om ordets betydelse (klang) NU, men…

  Asch, det är väl två olika vägar till samma mål det här.
  Nån vill ”förbjuda” och en annan vill ”förändra”.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:40
  #72 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Zarqgon: Som sagt, detta kan vi diskutera i dödagar, varför jag INTE tror man kan förändra ordet som redan är starkt negativt inpräntat är delvis för att det är just de typ bl.a. ”Svarta rappare” i USA har försökt med Nigga/Nigger, utan någon vidare framgång. (Jag skulle inte vilja kliva upp ur Harlems T-bana, och ropa: ”Hey; Nigga!” Jag har liiite självbevarelsedrift och överlevnadsinstinkt! Hahaha…) Men även här i Sverige har vi delvis försökt, från att Neger varit bara ett skällsord, till att döpa glassar, cocosbollar, säga ”söta Negerungar” etc. för att ändra ordet, för mig är det ändå ingen skillnad och många med mig… Som sagt, vi kan gå on and on…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:43
  #73 Kommentar från Lottchen (svar):
  Jag är helt med dig. Det måste vara upp till varje grupp att bedöma om de blir förolämpade av en benämning. Och det borde vara självklart att respektera det.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:44
  #74 Kommentar från Zaragon (svar):

  Jag tror nog man blandar ihop det lite för sej om man jämför amerikanskans ”nigger/nigga” med vårat ”neger”, vilket är mer som deras ord ”negro”.

  Som sagt… on and on it goes! =)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:48
  #75 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Lottchen: Precis! Man kan ju inte tala om för någon annan hur DE ska känna!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:49
  #76 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Ja, jag menar inte att orden har samma betydelse, utan som jag skrev i bloggen kommer ordet Neger troligen från Negro, men jag menar att de båda orden har fått en negativ betydelse för svarta. Skillnaden är att i ”rap-kulturen” i USA har man försökt vända ordet till något positivt, men det har antagligen bara funkat i just ”rap-kretsarna”, om ens där…

  And here we go…haha

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 juli 2006, klockan 23:57
  #77 Kommentar från Nika (svar):
  oj…vad många kommentarer till ditt inlägg som för övrigt var det bästa jag läst på länge.
  Jag lever i usa och här finns många personer med olika hudfärger. För mig personligen är hudfärg eller nationalitet totalt ovidkommande…vi är människor alla. Mina barn har kompisar med många olika bakgrunder. Jag har hört att de afro-amerikanska (för det är det korrekta ordet iaf här)tonåringarna kallar varandra för ”nigga”. Dom träffas på mallen och gör sina hand shakes och säger ”sup nigga”. detta är helt okej dem emmellan men det är inte okej för en vit kompis att använda samma uttryck. Detta är inte förvånande för mig det är väl bara så det är.Det finns mellan ungdommar här oskrivna regler och alla verkar fatta dom. jag har frågat mellansonens ena kompis som är afro amerikan om det är okej att säga …black…och det sa hon att det var. jag är absolut ett totalt ufo på sådant här men jag lär mig nya saker varje dag. det vackraste någon någonsin sagt till mig vad det gäller hudfärger var min dotter när hon var ca 9 år. hon kom hem från skolan och berättade överlycklig att det börjat en ny pojke i klassen..hon var i extas…hon sa:
  mamma han är så snäll och vet du vad? hans hud är chokladbrun precis som marabo mjölkchoklad och det tycker jag om.
  ha en bra dag
  B

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 05:24
  #78 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Hej Nika! Tack för ditt långa, fina inlägg! Ja, när det gäller barn känns allt lite lättare. Jag tror inte det finns några barn som föds med fördomar, utan det är något som i så fall kommer sig av andras åsikter, i synnerhet föräldrarnas! Små barn är ju inte ens medvetna om färger. Mina barn var i 4-års åldern när de upptäckte detta med skilda färger. Synd att vi vuxna lägger fördomar på våra barn, i stället för tvärt om…;-) Ha det bäst! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 11:02
  #79 Kommentar från Linda Culibrk (svar):
  Jag tror att det är försent att ändra det ordet för det är så starkt. Det är väldigt nedsättande,och varit väldigt länge, det är bara kolla i en orbok och se definitionen.

  Det är lite som att försöka få in en positiv klang i hora. Det går inte. Det är försent. Däremot kan man säkert ”rädda” en del andra ord som inte från början är nedsättande. Så tanken är rätt.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 11:26
  #80 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Linda Culibrk: Ja, det är min uppfattning också! Men jag är glad att diskussionen i denna blogg blev både nyanserad, relevant och vettig, oavsett om man delade åsikt eller ej, trots att det ÄR en väldigt känslig fråga! Tack alla för det!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 11:30
  #81 Kommentar från my (svar):
  att man tar illa vid sig är för att folk tar upp det och talar om att det är en dålig sak. så vem har egentligen gjort glassnamnet dåligt???en tanke bara

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 11:37
  #82 Kommentar från Tonårsmorsa:
  My: Det där tycker inte jag stämmer alls i alla fall. Visst, om inte glassnamnet tagits upp i media, så visst skulle de flesta av oss inte känna till att just DENNA glass i DEN glasskiosken kallades för ”något med Neger”, men att diskussionen med ”Neger” är uppe tycker jag enbart är positivt, då jag, om inte dagligen, men åtminstonde varje vecka möts av ordet ”Neger” och tar illa upp av det och då ÄR jag inte ens svart!! Som jag skrev tidigare så kommer diskussionen att leva vidare så länge det finns människor som fortsätter använda ordet! Som vi talat om tidigare i denna diskussion så är det ordet Neger som väcker anstöt, oavsett om det är en glass, en person eller vilket ord som sätts framför eller bakom!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 12:00
  #83 Kommentar från my (svar):
  vilka otrevliga människor du har runt dig fy. En tonårskille som jag sa till att jag avskydde den där musiken dom spela pga texten nigger ,ho m.m han svarade på sin engelska but i am one i am a nigge so whats the problem?
  jag svarade att jag är vit men inte f-n går jag runt å kallar mig för white trash . han skratta så han vek sig å sa u got a point there.

  Så …det vore bra om dom slutade kalla sig själva för detta som en början *ler * ha d bra kram My

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 12:18
  #84 Kommentar från Tonårsmorsa:
  My: Ja, I get your point! Neger-ordet används inte av människor som JAG har i min närhet, utan av okända, som jag berörde lite i kommentar nr: 65. När det gäller vad de kallar sig själva, så kan jag hålla med, men samtidigt så vill jag också hänvisa där till kommentar nr: 76 och 38. Det finns säkert fler kommentarer som belyser just den punkten! Ha det!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 juli 2006, klockan 12:33
  #85 Kommentar från Hedda Hell (svar):
  Glassen var underbart god iaf!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 10:24
  #86 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Hedda Hell: Det tvivlar jag inte på, det var ju dock inte GLASSEN som kritiserades, utan NAMNET på den, men du kanske har missat det? Utgår från att den varit lika god med ett annat namn!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 10:29
  #87 Kommentar från Hedda Hell (svar):
  Det är mycket möjligt, med betoning på mycket givetvis!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 10:56
  #88 Kommentar från my (svar):
  asså det här är fantastiskt! jag har aldrig sett glassen vet inte vad ni talar om???? finns den här i 08:a land????
  eller är det jag som äter för lite glass???

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 10:58
  #89 Kommentar från Tonårsmorsa:
  My: Nej, glasskiosken ligger i Båstad!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 11:02
  #90 Kommentar från Deppspret (svar):
  Suck!!! Det kan ju inte vara svårt att INTE använda detta ord. Själv har jag skrivit det fler gånger här än jag tagit ordet i min mun. Suck igen

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 11:09
  #91 Kommentar från NIX (svar):
  Jag har bara en enda åsikt;
  Om en enda färgad känner sig kränkt av namnet så ska det bort.
  Från glassar och vad det än kan vara.
  Dom som behåller dom kränkande namnen ändå måste ju vara rasister eller också helt oempatiska.
  Ta bort!
  Självklart!
  Jag kan hjälpa till med nya namn – varför inte chocklad och vaniljglass med tillbehör tex??
  KANONBRA att du skriver om det så andra fattar hur det KÄNNS!
  kramisar
  NIX

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 11:12
  #92 Kommentar från Tonårsmorsa:
  NIX: Tack, det är PRECIS det som är min poäng! Jag har också en massa namn som förslag om det är DET som är problemet! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 juli 2006, klockan 11:17
  #93 Kommentar från Johanna (svar):
  Hej Fatou!

  Jag vet att det här inlägget är ”gammalt” och att kommentarerna slutat komma, men jag tycker att det här är ett så sjukt viktigt inlägg i den helt verklighetsfrånvända debatten om ordet ”neger”.

  Jag håller med dej till 100%, är så jävla trött att jag spyr på dom helt värdelösa argumenten om att det minsann är ett namn på en ras, och därmed inte negativt. Men RAS liksom? Hallå?! Sedan när är det aktuellt att tala om människoraser? Dessa människor som så gärna vill tala om neger-rasen, talar de även om ”slaver” när de talar om folk från Balkan och östra Europa? Kallar de sig själva för ”arier”? När de konverserar om en tredje part frågar de då vilken ras den parten tillhör för att fastställa personens identitet? Fan lägg av!

  Jag svär jättemycket, förlåt. Men jag blir så sjukt less på all den här gamla nazi-retoriken. Vi har slutat mäta skallar, då kan vi sluta prata om ”raser”.

  Tycker jättemycket om din blogg, och tycker ännu mer om den efter den här posten.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 16 juli 2006, klockan 11:54
  #94 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Tack, Johanna! På ett sätt känns det faktiskt, så här efteråt, som den viktigaste blogg jag skrivit! Kul att höra att du uppskattade den! Tycker många bra åsikter kom fram i ljuset och att den speglar mer än jag kanske trodde den skulle göra när jag först skrev den! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 16 juli 2006, klockan 12:05
  #95 Kommentar från NIX (svar):
  Ordet neger har bara negativt ursprung
  om de färgade själva tar kontrollen över ordet
  och gör det till sitt eget
  där man inte kopplar samman det med slaveriet då kan jag tänka mig att se annorlunda på ordet
  men som det är nu och som det har varit med den historien som finns
  och som jag skrev innan så räcker det med att EN enda unge INTE vill bli kallad neger eller att olika glassorter godis och så vidare
  så kommmer inte jag att ta det i min mun.
  NIX

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 16 juli 2006, klockan 13:04
  #96 Kommentar från Sez (svar):
  Jag förstår inte att folk Orkar hålla på att debbatera ordet och varför de använder det. Bara för att ordet finns behöver man inte använda det och bara för att man använder det behöver man inte vara rasist, visst det är fruktansvärt onödigt att använda ordet men det kan liknas med hora eller villket annat skällsord, inget av dem är omtyckta och har aldrig varit men de har båda funnits länge och det kommer dröj bra länge innan de försvinner. Ett skällsord är neggativt oavsett ursprung eller baktanke det enda som egentligen spelar roll är om ordet används i en form som är obekväm för någon part. Men t.ex. Neger i form av Negerboll… är det också rasistiskt? Få av de jag frågat har ens reagerat på att det skulle kunna tolkas som rasistiskt.

  Men vi är alla olika

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 16 juli 2006, klockan 17:15
  #97 Kommentar från inte rasir men e trött på alla javla invandrare (svar):
  om man inte får säga negerboll så ska man inte få säga
  vitlök(vita)
  rödlök(indianer)
  gullök(asiater)

  eller?
  neger som neger

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 12 oktober 2006, klockan 11:32
  #98 Kommentar från Tonårsmorsa:
  NIX: Tack! Det är dit jag vill komma!

  Sez: Har svarat på min åsikt om det i kommentarerna ovan! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 12 oktober 2006, klockan 16:50
  #99 Kommentar från Tonårsmorsa:
  inte rasir men e trött på alla javla invandrare: Anser inte att man över huvud taget kan dra paralell mellan en vitlök, rödlök eller en gullök, då det ingen av dessa ord har en lång historia av slaveri och förtryck. Brukar du förtrycka vitlökar? Svartsjuk säger man ju, det är ju inte att förtrycka svarta och på samma sätt kan man inte förtrycka vita genom att kalla dem för vitlök. Dessutom är det inte lika lätt att förtrycka den ”vita gruppen” som helhet då vita aldrig varit en förtryckt grupp eller varit slavar i sin helhet. (De som varit slavar har oftast varit det åt andra vita och inte som grupp).

  Sedan blev jag liten nyfiken över din signatur; ”inte rasir men e trött på alla javla invandrare” Om man är trött på ALLA JÄVLA invandrare och ändå inte är rasist, så undrar jag verkligen vem som är rasist?!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 12 oktober 2006, klockan 16:55
  #100 Kommentar från honest (svar):
  Jag skulle aldrig använda ordet neger hursomhelst, men sedan har jag nära komisar som är svarta som kallar sig själv neger, som är okej med att jag kallar dem det, då kallar jag dem neger, för det kommer naturligt eftersom de själva säger det. Däremot tycker jag inte att man ska gå och säga neger till främlingar eller i officiella sammanhang, men om det är en svart person man snackar med som säger att han eller hon är okej med det, så tycker jag det är lugnt

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:16
  #101 Kommentar från Anatis (svar):
  Tänker börja säga nedsättande saker till alla som använder ordet neger, bara för att visa hur det kan kännas..
  Muhahahahahahah! >:o[ *Anatis is eeeeeevil!*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 11:01
  #102 Kommentar från Adriana (svar):
  Tonårsmorsa! Tack för hänvisningen! Negerbollsdebatten kom tydligen igång lite igen, hade ju nästan glömt bort att jag hade skrivit om det 🙂 Tackar! Kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 24 oktober 2006, klockan 07:53
  #103 Kommentar från Tonårsmorsa:
  honest: Ja, det ligger något i det… Man säger och gör en massa saker med sina nära, som man aldrig skulle göra bland okända, för de som står en nära vet vad man tycker, man kanske har en särskild chargong… etc.

  Anatis: Haha… Kanske det är SÃ…Ã…Ã… man ska göra? Tack för tipset!! Kram!

  Adriana: Ja, viktiga debatter har en förmåga att återuppstå lite då och då…! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 24 oktober 2006, klockan 08:04
  #104 Kommentar från Haddy. J. (svar):
  ignorans skrev någon här uppe det är det jag känner när några fortsätter envisas med att få säga neger fast man vet att många tar illa upp. från Haddy svart kvinna men inte neger.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 november 2006, klockan 18:11
  #105 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Haddy. J.: Ett ordspråk ur boken ”Fruits of wisdom”; ”Ignorance is not innocence but sin.” Av: Robert Browning.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 november 2006, klockan 18:34
  #106 Kommentar från Nic (svar):
  Du skrev något rätt hilaroius.

  Du sa att negrer inte hittar andra ord på oss vita.
  Men du din neger; Har du hört talas om ordet svenne, svennefitta, svennehora kanske?

  dem orden har ju definitvt negativ klang.

  och är inte fakta.

  neger är ett fakta. iomed att ordet kommer ifrån negro. precis som du sa.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 november 2006, klockan 22:28
  #107 Kommentar från Tonårsmorsa:
  Nic: Anser inte att NÃ…GOT tilltalsnamn/ord där man sätter ”hora” eller ”fitta” i ordet är okej. Om du läst hela debatten här ovan, så ser du att vi diskuterar de svartas hela historia bakåt och DÄRFÖR är ordet ”neger” kränkande! Förstår man INTE det, så anser jag att man är ignorant!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 november 2006, klockan 08:03
  #108 Kommentar från kei (svar):
  Nic med flera:

  Precis! Det är väldigt förnedrande och otrevligt att bli kallad för ”svennehora”. Så sluta använda ordet. Uppmana andra att sluta använda ordet. Och döp för tusan inte en glass till ”Svennefittans kyss”!

  Likväl finns det många människor som blir kränkta av ordet ”neger” (även om du tycks tro att ”neger” har nån sorts språklig ”stamtavla”), så använd ett annat ord.

  Afrikan, gambian, asiat, europée.

  Exempel på ord som varken spelar på utseende eller ”ras”.

  SKA DET VARA SÃ… JÄVLA SVÃ…RT?

  / moster till två underbara halvsomaliska/helsvenska ungar

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 januari 2007, klockan 23:15
  #109 Kommentar från Tonårsmorsa:
  kei: KEI FOR PRESIDENT!! 😉 You rock!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 januari 2007, klockan 09:52
  #110 Kommentar från Emma (svar):
  Men dö inte!
  Slå upp ”neger” i en uppslagsbok eller nått. Där kommer det att stå ”folkgrupp med svart hy”. Jag tänker inte sluta säga neger istället för svart/mörkhyad. Folk har i alla dessa år sagt neger. Jag förstår att ni tar åt er och visserligen är det också väldigt använt som skällsord, och har haft en annan betydelse. Men nu är det ju inte så längre. Men det är ju också så att man får passa sig vem man säger det till också. Det är inte så att jag ställer mig mitt på stan och bah ”Kolla, den där NEGERN!”, men asså som sagt jag säger det inte på ett rasiskt sätt eller nått. Men palla skriva värsta boken!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 26 mars 2007, klockan 01:08
  Svar från Tonårsmorsa:
  Okej, men om det nu känns så ”naturligt” för dig att säga ”neger”, varför skulle du då inte säga det till ”vem som helst”? Svaret finns i din egen kommentar!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 april 2007, klockan 06:13
  #111 Kommentar från Mrs Mulatt (svar):
  #62 & #63 – jag trodde att texten gick ”I Niger-land, händer ibland. Att man får se, på Nilens svarta strand”..

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 3 april 2007, klockan 23:21
  Svar från Tonårsmorsa:
  Kanske var det texten från början? Ingen aning faktiskt, men jag har hört den sjungas med ”niggerland”, de gånger jag hört den…!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 april 2007, klockan 06:15
  #112 Kommentar från Ben (svar):
  Det mesta har väl redan hunnit sägas förmodar jag, men jag håller med dig. Ordet är förlegat och den negativa energi som står bakom ordet gör det omöjligt för de flesta att använda det. Sen vet jag inte vad jag anser om glassen, den har trots allt funnits en tid och den säljs uppenbarligen inte i ICA-butiken så…

  Ha det bra!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 3 april 2007, klockan 23:28
  Svar från Tonårsmorsa:
  Ja, jag tror det mesta sagts i denna diskussion…! *S*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 april 2007, klockan 06:15
  #113 Kommentar från BEHOLDER (svar):
  Men det är ett FOLKSLAG, det negerianska folket…tänk om dom säger till sina barn ”man får INTE säga europe, för det är väldigt fult att säga så till folk, det är ett fult ord som står förnågot negativt”

  Men tänk om dom istället säger ”Europeerna är likadana som vi,fast vi har olka hudfärg”

  Viklet hade du gillat bäst:

  A: att man använder Europe som skällsord som är så fult så att man inte får använda ordet”

  B: Att det negerianska folket accepterar osss och lär sina barn att vi är av samma sort fast har olka färg, och att man INTE får kalla någon för europee i negativa syften?

  Jag har träffat negerianer som säger att dom hellere blir kallade negrer, än att man skall förknippa dom med något som är så negativt så att man inte ens får nämna det.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 3 april 2007, klockan 23:37
  Svar från Tonårsmorsa:
  ”Negerianska folket”?? Vilket land tillhör de eller vilket folkslag. Sökte på ordet och det kom fyra träffar, som samtliga tycktes vara felstavningart på ”Nigerianska människor”. Om man blir kallad Europe ´så varför är det så jobbigt att säga Afrikan? Eller Svart Amerikan? Eller Västindier? Etc. Eftersom Europe ´eller ovan nämnda INTE anses vara ett skällsord, så blir det så lätt och OM det hade gjort det, så hade jag gärna bytt benämning.

  Men som jag skrivit i kommentarer ovan så finns det ingen annan benämning man kan jämnföra med ”Neger” eftersom svarta har den historia de har…

  Tycker i tillägg att din jämnförelse är lite underlig med de du mött som hellre vill bli kallade negrer än något så ”negativt att man inte ens får nämna det”. I den jämnförelsen skulle jag också välja att bli kallad för vilket fult/negativt ord som helst…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 april 2007, klockan 06:22
  #114 Kommentar från Anonym (svar):
  tycker absolut inte man kallar folk som är mörka för neger, det har ju blivit ett sånt fult ord!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 3 april 2007, klockan 23:44
  Svar från Tonårsmorsa:
  Ja, det är det som är min poäng i detta inlägg, sedan kan man vända och vrida hur mycket man vill på det, men faktum kvarstår; många tar illa upp över att bli kallad ”Neger” och nästa faktum kvarstår; jag anser att om man känner till detta och ändå ”hävdar sin rätt” att få använda ordet, så tycker jag att man är ignorant!! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 4 april 2007, klockan 06:24

 2. Pingback: Favoritinlägg. | Tonårsmorsa

 3. Pingback: Bloggnamn som får mig att må illa.

 4. Get over yourself!

  Det finns alltid folk som tar illa upp av saker.. Ingen av de blattar jag är nära vän med har nåt emot att kallas blattar, det räcker för mej. Skulle en person be mej att inte använda uttrycket om honom/henne så skulle jag naturligtvis inte göra det. Det är för helvete inga jävla apor vi talar om! Detta är människor som själva kan sätta gränser för hur de vill bli behandlade.

  Det är såna som du som gör att vi lever med fördomar och rasim än idag.

 5. Sofie: Men det är ju en massa folk som uttryckligen ber om det, men en massa ignoranta personer fortsätter att ”hävda sin rätt” att få använda dessa ord. Det är ju precis det jag menar! Ordet apor kom från dig, anser verkligen inte att det uttrycket passar här. Ja, dessa personer säger ju GÃ…NG PÃ… GÃ…NG att de inte vill bli kallade för negrer eller blattar, varför är det ett problem att förstå det?

  Det blir liksom bara pinsamt att ”hävda sin rätt” att få använda ord som blatte och neger när personer som blir kallade detta, inte vill bli det!

  Du skriver att det är såna som mig som gör att vi lever med rasism och fördomar än idag, jag skulle vilja vända på steken här eftersom jag anser mig jobba emot just detta och har gjort det under hela mitt liv, trots det motstånd jag mött i denna fråga. Däremot anser jag det vara väldigt fördomsfullt att hävda sin rätt att använda ord som personerna i fråga uttryckligen ber att få slippa. (Även om du lyckas hitta både en och annan med invandrarbakgrund som INTE tar illa upp. Det är helt oväsentligt, det viktiga är de som faktiskt tar illa upp!)

 6. Dessa kommentarer fortsatte i en annan blogg, jag lämnade ett kopierat bloggsvar till Sofie, vilket hon endast svarade på i sin egen blogg, i stället för där diskussionen hör hemma, d.v.s. detta blogginlägg. Jag har därför kopierat in följande kommentarer från denna länk;
  http://blogg.aftonbladet.se/permalink.php?blog=14385&art=698991&no_cache=1#comments
  för att det ska vara lättare även för utomstående att följa den:

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Kommentarsvar till dig:

  Sofie: Men det är ju en massa folk som uttryckligen ber om det, men en massa ignoranta personer fortsätter att “hävda sin rätt” att få använda dessa ord. Det är ju precis det jag menar! Ordet apor kom från dig, anser verkligen inte att det uttrycket passar här. Ja, dessa personer säger ju GÃ…NG PÃ… GÃ…NG att de inte vill bli kallade för negrer eller blattar, varför är det ett problem att förstå det?

  Det blir liksom bara pinsamt att “hävda sin rätt” att få använda ord som blatte och neger när personer som blir kallade detta, inte vill bli det!

  Du skriver att det är såna som mig som gör att vi lever med rasism och fördomar än idag, jag skulle vilja vända på steken här eftersom jag anser mig jobba emot just detta och har gjort det under hela mitt liv, trots det motstånd jag mött i denna fråga. Däremot anser jag det vara väldigt fördomsfullt att hävda sin rätt att använda ord som personerna i fråga uttryckligen ber att få slippa. (Även om du lyckas hitta både en och annan med invandrarbakgrund som INTE tar illa upp. Det är helt oväsentligt, det viktiga är de som faktiskt tar illa upp!)

  Skrivet 14 januari 2008, klockan 11:46

  Kommentar från Sofie:

  Det räcker gott att behandla alla människor lika… Det finns ett underbart litet ord: “lyhörd”. Så länge man är lyhörd och visar hänsyn så finns det ingen rasism.

  Det funkar inte att “förbjuda” ord för att en del tar illa upp.. I min närhet kan du t ex. inte nämna nånting om vikt eller bantning. Då bryter jag ihop. Men detta vet mina vänner, jag skriver inte ett inlägg på aftonbladet om att ord inte får användas??

  Skrivet 14 januari 2008, klockan 11:55

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Ingen kan stoppa dig att använda ordet, eftersom det inte är förbjudet, som du skriver, men då kan inte du heller undgå att jag anser dig vara väldigt ignorant och självcentrerad! Och då tycker du alltså att det är okej att medvetet kränka en massa människor?

  Dessutom undrar jag om du är TVUNGEN att använda alla ord bara för att de finns? Använder du ord som fitta när du tilltalar personer av kvinnligt kön, bara för att ordet fitta finns? Det handlar ju om medvetna val vi gör.

  Om du läst hela inlägget så kan du också se att det kom sig av en artikel i kvällstidningarna, därav mitt blogginlägg:
  http://fatou.se…
  Dessutom behövs tydligen denna diskussion eftersom den blossar upp i olika omgångar år ut och år in.

  Du skriver att man inte kan nämna något om vikt eller bantning i din omgivning och det är PRECIS dessa jämnförelser som gör att jag anser dig ignorant och självupptagen! Hur i hela världen kan du jämföra ordet neger och dess innebörd med den kamp detta inneburit i de svartas historia och faktiskt också fortfarande i nutid, med bantning eller vikt?

  Det är fullständigt obegripligt för mig! Att få bort all rasism med lyhördhet och hänsyn, låter ju jättefint, men get real, dit har vi inte kommit ännu men vi vore kanske en bit på väg om du omfattade dessa ord själv. Med den hänsyn och lyhördhet som du nämner, skulle ingen behöva stå ut med att bli kallad neger eller blatte.

  Skrivet 14 januari 2008, klockan 12:29

  Kommentar från Sofie:

  Hur kan du jämföra min kamp mot anorexi, ångest och självmordstankar med den kamp som dagens invandrares SLÄKTINGAR har fört? Cheeezes, du är en väldigt präktig människa.

  Skrivet 14 januari 2008, klockan 13:12

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Kampen mot rasism och de svartas historia pågår ännu idag, kommer tyvärr antagligen att fortsätta pågå länge till p.g.a. just det du skriver brist på lyhördhet och hänsyn, men även p.g.a. nedvärderande människovärde och brist på respekt för olika typ av människosyn.

  Trist att du dömer mig präktig för att jag strider för en väldigt viktig fråga i mitt liv. Det är för övrigt första gången jag blir kallad präktig. You wish…

  Skrivet 16 januari 2008, klockan 20:51

  Svar från Sofie:

  Vad gör du, i praktiken, för the black population? Behandlar du alla lika, oavsett hudfärg? Muslimer då? Med burka? Bjuder du hem dem på middag?

  Man ska aldrig sätta sej på höga hästar när det gäller fördomar och främlingsfientlighet. ALLA människor är fientliga mot främlingar… Det vet både du och jag. Det har ingenting med att jag kallar mina mörkhyade kompisar för “neger” att göra.

  Min killkompis kallar mej för slyna, och jag kallar honom för Bitch. Big deal, det är en ömhetsbetygelse oss emellan. Ã…H JAG blir så förbannad!

  Fan fan, jag vill bara svära åt dej och be dej fara å flyga all världens väg. Men, sånt gör inte jag. Så vi konstaterar att du verkar nöjd med din lilla frihetskamp för svarta genom dina meningslösa neger-inlägg. Fortsätt med det, jag tror säker att många bryr sej. Inte.

  Ha ett bra liv. Ursäkta utbrottet, jag är snäll..men inte mot idioter.

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 16:37

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Att idiotförklara människor låter inte så intelligent. Vad jag gör för the black population, är inget jag har något behov av att redovisa för dig (det räcker med att de som står mig nära känner till det!)

  Vad du kallar dina vänner och vad de kallar dig är helt ointressant för dig, jag trodde diskussionen var lite vidare än ditt privata umgänge. Jag talar om generellt i världen, hur du väljer att bemöta de du träffar, hur du väljer att respektera folks vilja.

  Alla har vi våra fördomar, även om vissas är större än andras. Men att jag behandlar folk lika oavsett hudfärg, skulle jag våga påstå att jag gör, eftersom de personer som står mig allra närmast på jorden (mina barn, mannen i mitt liv) är svarta och de andra (mina föräldrar, syskon etc.) är vita.

  Bjuder jag muslimer på middag? Muslimer med burka? Ja, muslimer med burka, det har hänt. Muslimer i största allmänhet? VARJE DAG!! Eftersom jag bjuder mig själv och min familj på middag. Jo, tro det eller ej, men jag ÄR SJÄLV MUSLIM!!

  Från 2005, men ändå:
  http://fatou.se…

  Det finns ingen anledning att ursäkta ett utbrott för någon som idiotförklarar mig, för att jag inte har samma åsikt. Däremot kan jag ha överseende…

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 19:35

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Andra stycket, menade förstås MIG och inte DIG:

  Vad du kallar dina vänner och vad de kallar dig är helt ointressant för MIG, jag trodde diskussionen var lite vidare än ditt privata umgänge.

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 19:38

  Svar från Sofie:

  Grejen är att diskussionen rörde just användningen av ordet “neger”. Och man kan aldrig begränsa användningen av ett ord generellt (annat än genom trender, media etc.). Däremot kan man som privatperson be att inte bli kallad en viss sak, t ex. neger.

  Sen får du gärna tycka och tänka om annan diskriminering i samhället – mot allt och alla. ´

  Egenligen tyckte jag bara att ditt inlägg var fjantigt och pretentiöst… om jag ska vara ärlig.

  Jag är en hemsk och ytlig människa. So let it be.

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 20:16

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Ja, diskussionen gällde användandet av ordet neger och vad du än tycker om mitt inlägg, så är det en fråga som kommer att vara viktig för mig och många, många andra människor, för att det är så mycket mer än bara ett ord för många av oss.

  Jag har ALDRIG sagt att jag vill FÖRBJUDA ett ord, eftersom jag inte generellt är för förbud och dessutom vill värna om yttrandefriheten. Däremot kommer jag alltid att ha svårt att förstå varför vissa männsikor fortsätter att “hävda sin rätt” att använda ett ord, som en massa männsikor säger, gång på gång att de känner sig kränkt av. Nämligen ordet Neger!

  Du har rätt till din åsikt och jag har rätt till min, men jag kommer aldrig att anse att det är okej att kränka männsikor, hur lika eller annorlunda de än är, jämnfört med mig själv!

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 20:54

  Svar från Sofie:

  Kränkningen, liksom skönheten, ligger i betraktarens ögon. Leave it at that.. Och låt folk stå upp för sej själva.

  Det du håller på med är bara fegt, svenskt sitta-på-soffan-skitsnack.

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 20:58

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  Nej, detta ämne kommer jag absolut INTE att lämna!! Det rör min allra närmsta familj: Mina barn och mina släktingar och vänner!!

  Tror du att bara de som är direkt berörda och inte indirekt är berörda får stå upp för olika ämnen ? I så fall skulle kampen för kvinnors rättigheter, barnens rättigheter etc. stå sig väldigt platt!

  Det du kallar fegt, svenskt sitta-på-soffan-skitsnack har du inte den blekaste aning om när det gäller mig, men kanske är det så att du känner dig nära den beskrivningen själv?

  Jag förstår inte heller varför du väljer att gång på gång försöka attackera mig med diverse fördomar du själv besitter (att jag inte bjuder hem muslimer, att jag inte gör något konkret for black population, att jag är präktig etc. trots att det blir lite pinsamt att du kammar helt noll i dessa antaganden) för att jag inte har samma uppfattning som dig i en fråga som DU valt att kommentera på min sida.

  För MIG är frågan viktig, därför väljer jag att svara dig! Om frågan INTE är viktig för dig, varför väljer du att fortsätta gå i svaromål?

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 21:11

  Kommentar från Tonårsmorsa (svar):

  I svaret på min kommentar # 14 skriver du följande:

  “Kränkningen, liksom skönheten, ligger i betraktarens ögon.”

  Menar du att man inte kan känna sig kränkt om en person inte har för avsikt att kränka dig? WHAT??

  Om det är så du menar, så innebär det alltså att inga mobbingoffer kan bli kränkta, om inte mobbarna själva uppfattar sig som mobbare?

  Vilket enkelt liv du lever! Svart eller Vitt. Ond eller God. Bra eller Dålig. Nej, leve nyanserna, säger jag!

  Skrivet 17 januari 2008, klockan 21:15

  Svar från Sofie:

  Jag börjar undra om du är dum i huvudet på riktigt…

  Varför för du en diskussion med mej? Märker du inte att jag bara driver med dej?

  Jag slösar inte energi på såna som du.

  Skrivet 18 januari 2008, klockan 09:47

 7. Fler inkopierade kommentarer i samma ämne, men nu från min Aftonbladet-blogg:

  Kommentar från Sofie (svar):

  Hoooney Iiiiii’m hoooome!

  Efter att ha läst dina inlägg på Sofie ´s blogg så måste jag säga att vad är skillnaden mellan att bli kallad för neger eller blondin? Båda orden har olika nyanser o det är faktist upp till betarktaren att välja om man blir kränkt eller inte… Ska du förbjuda alla ord som folk blir kränkta av så har du att göra.
  O så undrar jag varför du hackar ner på sofie för att hon drar personliga paralleller ang ordet neger när du själv startat hela den här cirkuen pga att dina närstående är negrar?!

  Bara några funderingar!
  //Blondinen från Växjö

  Skrivet 19 januari 2008, klockan 22:52

  Svar från Tonårsmorsa:

  Hmmm… Du kallar dig blondin i Växjö, men inloggningen visar tvärt om att det är du Sofie själv som skrivit denna kommentar, vilket återigen gör det lite pinsamt för dig. Eller, det kanske inte du tycker? Hur som helst så har jag INTE dragit igång någonting. DU Sofie kommenterade på ett inlägg på min andra sida, som för tillfället är nedlagt, men inlägget finns i sin helhet även här, om du vill läsa det igen:

  http://blogg.aftonbla

  Länk till din kommentarer kan jag ju inte lämna just nu, eftersom mitt webbhotell för tillfället ligger nere (vilket är anledningen till att jag tillfälligt bloggar här!) De svar jag sedan gav dig på DIN kommentar (jag har inte börjat söka dina åsikter i denna fråga utan tvärtom var det du som sökte mina och jag har därefter besvarat dig på ett mer okej sätt än jag anser att du har gjort med att kalla mig ”idiot”, ”dum i huvudet” etc. i stället för att konkret svara på de frågor jag ställt!

  Är det okej att kalla folk neger generellt, för att man själv har några kompisar som tycker det är okej, kompisar emellan, trots att många andra personer känner sig kränkta över att ordet används på det sätt det görs?

  Nåja, läs gärna inlägget jag länkat till ovan och de kommentarer som jag lämnat på din blogg igen, om den här frågan fortsätter att vara så viktig för dig, trots att du hävdar motsatsen.

  http://blogg.aftonbla

  Där står hela min ståndpunkt gällande ordet neger! Jag har aldrig försökt att förbjuda något ord, däremot anser jag det vara kränkande att använda ett ord som många svarta bett att få slippa.

  Sen hoppas jag verkligen att du begriper bättre än att jämföra ordet neger med blondin, annars bör du verkligen läsa om mitt inlägg igen! (Som för övrigt är från Juli 2006!

  Du har sagt din åsikt, jag har sagt min. Vad vill du nu?

  Skrivet 20 januari 2008, klockan 00:38

  #3 Kommentar från Alter Ego (svar):

  Tittar på kommentar 2, min nyfikenhet tog överhand, så jag läste även länkarna.

  Personlighetsklyvning? En person som pratar om sig själv i tredje person. Som både bor i Växjö och Högsby, enligt hennes sista inlägg.

  Detta är ju ingen person att bry sig om, hon har uppenbart inte lärt sig att debattera och söker bara bekräftelse på sin egen dumhet.
  Tyckte hon skrev att hon inte brydde sig om dig eller det du skriver ÄNDÃ… måste hon hit och skriva för att få uppmärksamhet.

  Hmm, nu höll inte jag mig heller till inlägget.
  Tråkigt när bloggen strular, jag vet , jag vet, allt strul jag själv har 🙁

  Skrivet 20 januari 2008, klockan 13:27

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, men lite roande är det trots allt att en person som inte bryr sig blir så engagerad, fast det hänger väl ihop med att hon inte anser någon vara intresserad av det där gamla ”Neger”-inlägget heller, trots att kommentarerna säger något helt annat…!

  Well, jag hoppas bara inte mina bloggar är borta för gott, dessutom börjar jag bli lite stressad över vad mina annonsörer tycker, deras reklam försvann ju också med ett litet *poff* Liksom…! 🙁

  Skrivet 20 januari 2008, klockan 13:36

  #4 Kommentar från Sofie (svar):

  Jag har några spörsmål till damen:

  * Tror du att jag är schizofren? Det kan ju faktiskt vara så att det är nån ANNAN än jag som har svarat i mitt namn. (Du ska får en ledtråd: det är så det ligger till, trodde att ”Efter att ha läst dina inlägg på Sofie ´s blogg” skulle hinta något om detta.)

  * Vi blondiner känner oss ganska kränkta när man använder begreppen blondin och blåögd nedsättande om oss. Spelar inte våra känslor lika stor roll? Handlar det inte om att behandla alla människor lika? Visa respekt?

  Nä, jag tror inte det gör det för din del. (Varning, nu är jag lite fräck:) Du är en attention seeker. Men du, välj dina strider…

  Du kan ju börja i rätt ände. För jag tror inte att du eliminerar rasismen nämnvärt genom att gnälla på ordet neger.

  Jag måste i alla fall erkänna att vår korrespondens roar mej sååå in i Bengtsson. Det får du tolka preciis hur du vill!

  Jag önskar att alla människor bemötte varandra med en grundläggande humanitet – det gäller även dej och din familj. Du förstår, jag försöker att inte göra nån skillnad på hudfärg, läggning eller bakgrund. MEN, jag vet att jag gör det omedvetet ibland. FÖR SÃ… FUNGERAR VI MÄNNISKOR!

  Det viktigaste är att vi VET OM DET, och gör allt för att öppna våra sinnen ändå.

  DU gör inget annat än fokuserar på hudfärg. Vem av oss är rasistisk och fördomsfull?

  Skrivet 20 januari 2008, klockan 23:05

 8. Sofie: Självklart måste man utgå ifrån att det är i dens namn man skriver, som skrivit en kommentar. Det hade varit betydligt enklare att logga ut innan din kompis skrev inlägget (om det nu var så det var)?

  Du vill hålla diskussionen vid liv, jag anser att det inte finns något att hålla vid liv, eftersom allt du skriver eller efterfrågas, redan har stötts och blötts i kommentarer och i själva inlägget ovan.

  Du avslutar med: ”DU gör inget annat än fokuserar på hudfärg. Vem av oss är rasistisk och fördomsfull?” Men snälla, är det JAG som fokuserar på hudfärg, eller du? Det är ju trots allt DU som hävdar din rätt att fortsätta använda ordet neger. Om du inte gjorde någon skillenad, varför skulle du över huvudtaget använda ordet neger?

  Vad jag tycker om att folk säger blondin, vill jag jämnföra med det man skriver om bl.a. finsk pinne etc. i bl.a. kommentar #26 ovan. (Högt upp i denna blogg!)

 9. Man ska inte vara rädd för att ta en diskussion..

  Ibland är jag på, och ibland är jag av.

  Jag hävdar inte min ”rätt” att använda ordet…jag menar bara att det måste vara upp till var och en vad man tycker är OK att kallas. Media är en annan sak.

  Mitt liv är ingen dans på rosor, så jag kanske inte orkar vara superförstående och trevlig 24/7.

  Och slutligen…man behöver både ris, ros och puckon för att livet ska vara fullkomligt!

 10. Det är mycket klipp och klistra här, så jag vet inte riktit vem jag säger detta till. Men engelskans motsvarighet till neger är inte ”nigger” som någon påstod, utan ”negro”. Negro är ett fullt accepterat ord till skillnad från nigger. I svenska har vi ingen motsvarighet till det rasistiska ”nigger” och är bör därför inte användas som argument.

 11. Petter: Sant att det varit mycket inkopierande här. Dels för att jag bytt blogg, men även för att diskussionen har en förmåga att flyta runt lite i bloggvärlden!

  I huvudinlägget har jag skrivit följande: ”Att ordet funnits i Svenska läroböcker känner jag väl till, att ordet sägs härstamma från ordet Negro (som har betydelsen svart) känner jag också till. Men det finns en väldigt…”

  Det är inte detsamma som nigger, men fortfarande ett ord som väldigt många tar illa vid sig av!

 12. Pingback: Kritik för att vara politiskt korrekt. » Tonårsmorsa

 13. Pingback: Tonårsmorsa » Neger debatten. IGEN.

 14. Pingback: Tonårsmorsa » Been there-done that

 15. Det är inte i många år som Finland har varit ett självständigt land. Förtryckta, ja – svenskor, ryssar, tyskar. Finns nog ingen som uppskattar att du använder ordet ”finne”… om man nu ska vara petig. Är medveten om att ”finne” inte kan jämföras med ”neger” men för det blir det inte mindre viktigt.

 16. finländare: Du ser, man lär sig något nytt varje dag. Jag har både vänner och kollegor som är finländare, men jag har aldrig hört någon ta illa upp för ”finne”. Är det Finländare som gäller då? Tack för infon, man blir aldrig för gammal för att lära sig! 🙂

 17. Pingback: Tonårsmorsa » “Negerjävel” inte okej!

 18. Pingback: Tonårsmorsa » Another hang up

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] till och från sedan jag började blogga på Aftonbladet, för typ snart två år sedan. Vi var oeniga i en diskussion som hon säkert redan glömt, men som inte jag lyckats med eftersom frågan är viktig för mig och […]

 2. […] I Allt Om Barn kan man läsa Tilde de Paulas senaste krönika. Denna gång handlar den om ordet neger. En debatt som jag själv brinner för, även om jag inte orkar upprepa mig helt och hållet då jag tömt ut det jag anser i en gammal blogg, nämligen DENNA. […]

 3. […] NEGER! (Juli 2006) […]