Tonåringar i sitt esse!


(Jainaba 4 år, Binta 6 år och Isatou 2 år)

Som jag skrev i bloggen innan, så måste man alltid ligga steget före sina Tonåringar, huvudet måste alltid vara på sin vakt. Man måste kunna tyda ”hemliga koder”, uppfatta minsta antydan om saker som sägs mellan raderna.

Man kan INTE luta sig tillbaka och tro att ”det löser sig”… för då finns det stor risk att Tonåringarna inte bara kör över sin Tonårsmorsa/farsa, utan även att de backar och kör över igen…

Det handlar inte särskilt mycket på om man litar på dem eller ej, det handlar om man ska låta dem passera alla gränser utan koll, eller om man ska vara med och styra upp gränserna.

När mina tre flickor var små och jag var hemma med dem en längre tid, så var det precis tvärtom. Till slut kändes det som jag bara hade barnmatspure ´i skallen…   Inte en klar tanke… Inget logiskt tänkande… Hela huvudet var i stället fyllt av ett enda ”gulli-gull-och-aj-aj-inte-röra”.

Tycker jag känner igen det fenomenet hos de flesta småbarnsföräldrar som är hemma med småbarn en längre tid.

När jag träffade mina vänner som inte själva hade småbarn, var det som att komma till en hård och underbar verklighet en stund. Borta var det liv där man var inbäddad i en massa bomull, där ordförrådet sträckte sig till texten i ”Blinka lilla stjärna” eller den lilla text som finns i t.ex. ”Max-böckerna”; ”Max kissa, Max gå pottan” Öööörk…

Snacka om total regridering. Tur man övar upp hjärnan rätt snabbt igen, för när barnen så kommit ur de där barnstadierna, då gäller det, som sagt var, att ha huvudet på skaft.

På ett uttalande som: ”Jag går ut lite, kommer snart” kräver en fullständigt bestämt tid de ska vara inne på… för Tonåringar är experter på att vänta ord och betydelse så  om man svarar ett enkelt ”Okej”, så kan det precis lika gärna tolkas som; ”Ja, men du sa ju att det var okej och eftersom du inte gav någon tid, så betyder det ju att jag kan komma när jag vill…”

Så, ett litet tips till alla blivande Tonårsföräldrar: Watch out!!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Tonåringar i sitt esse!

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Rosa (svar):

  GUD SÃ… SÖTA!!!
  Jag måste alltid ligga steget före med min 14-åriga son när det gäller att hålla reda på saker, skola m m. Han hittar ändå alltid utvägar. Missförstår och ser också alltid så ärligt förvånad ut.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 10:55

  #2 Kommentar från Ister (svar):

  Det gäller att ligga steget före som Rosa säger. Tyvärr har min Dotter begåvats med förmågan att ligga steget före steget före…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 11:34

  #3 Kommentar från Anatis (svar):

  Hihi :o)
  Minns hur jag var som tonåring, kan säga att jag gav min mor majoriteten av rynkorna & hennes gråa hårstrån..
  Får säckert lide fört när det blir min tur.. hahaha!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 11:53

  #4 Kommentar från Gunilla (svar):

  Kommer bara inom med en kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 19:29

  #5 Kommentar från Svava (svar):

  har du tänkt på en sak fatou?

  om tio år är vi tonårsmorsor igen!

  vad ska vi kalla oss då?

  tonårsmorsor version II?

  🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 20:20

  #6 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Svava: Ja, men då är vi RYSLIGT farliga, för då kommer vi inte tillåta att de ”nya Tonåringarna” lurar oss på samma sätt som den ”första omgången” gjorde…! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 21:05

  #7 Kommentar från Rose-Marie (svar):

  oj vilken härlig bild…vilka snyggingar 😉

  Jo man minns när dom var i tonåren..barna mina..hehe. Det var en svettig tid…men det blev strålande fina vuxna av dom 😉

  Kram/Rose-Marie

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 22:21

  #8 Kommentar från Svava (svar):

  japp – version II kommer dessutom att ha stöd i en drös 25-åringar

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 23:08

  #9 Kommentar från TinyT (svar):

  Jag kan inte mer än instämma… mina tre har just passerat tonåren och jag kan räkna mina gråa har!! Men vad mer kan man säga än lycka till!! Kramar

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 augusti 2006, klockan 23:44

  #10 Kommentar från Anki (svar):

  Själv befinner jag mig mest i landet som handlar om ”gulle gull, vällingspyor på axlarna, begagnade blöjor, insektsnät och otrooooligt enerverande trudelutter på sängmobilen” men jag har ju också en tonåring som försöker smyga sig förbi mig ibland. Då brukar jag vråla ”HALT” och så får hon redogöra sitt liv intill sista detalj till tonerna av ”Vart bor du lilla råtta”

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 augusti 2006, klockan 08:52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.