Saker jag inte begriper med Tonåringar…


Ja, det finns saker jag verkligen inte förstår mig på ang. Tonåringar. En del har jag säkert gått igenom själv som Tonåring, men varför MINNS jag det inte på det viset? Nåja. Följande är saker jag inte begriper eller bara inte har känt till:

* Visste inte att för vissa börjar puberteten PRECIS den dag man fyller 13.

* Varför blir man ”tvär” på trettonårsdagen, när man lovat dyrt och heligt att ALDRIG bli så ojämn i humöret som storasystrarna?

* Varför blir man så sur när man får en tillsägelse, att man låser in sig i badrummet, ålar ut genom ett LITET fönster och hoppar ner på marken från TAKET, när man inte ens har utegångsförbud och alltså i stället kunnat öppna ytterdörren och GÃ…TT ut genom den?

* Varför halvslappar man hela sommaren, för att sedan, när morsan får ett utbrott och ger utegångsförbud, DÃ… börjar man städa SYRRANS (?!!) rum?

* Varför tar man med sig massor av kompisar hem ständigt, när man tycker det är så jobbigt att hjälpa till att städa?

* Varför lämnar man tomma glasspaket i frysen?

* Varför blir man så korkad att man börjar röka i Tonåren, när man i HELA BARNDOMEN har varit fullt medveten om hur dyrt och skadligt det är?!! (Varför REGRIDERAS förståndet, trots att de blivit äldre?)

* Varför får inte morsan klä sig hur hon vill eller vara hur hon vill, när man ändå visar totalt ointresse för allt hon säger till en?

* Varför, VARFÖR drar man fram och byter kläder så ofta, när man tycker det är så jobbigt att tvätta?

* Varför tror man att det ska ta 10 minuter att ”fixa sig” varje gång, trots att det alla gånger innan tagit minst en timme?

* Varför har Tonåringar så svårt att se konsekvenserna av sitt handlande?

* Varför är deras sminkväskor knökfulla och varför sminkar de sig så mycket, när de är så naturligt fina i Tonåren? (Inte en rynka, inte ett ålderstecken)

* Varför sitter de inte hemma och pluggar hela sommarlovet, så de har ett bra försprång när skolan startar?

(Jag vet, det sista var bara ett önsketänkande!)

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Saker jag inte begriper med Tonåringar…

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Samira (svar):

  Usch. Ska inte skaffa fler barn. 🙂
  Undra hur annorlunda det hade varit om dina tre tonåringar varit killar istället. En tanke.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 11:00

  #2 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Samira: Låter som ett klokt beslut…! 😉 Om det varit tre killar i stället hade det antagligen inneburit färre sömnlösa nätter i alla fall… och mindre smink, kanske? 😉 ….och lite färre PMS-dagar här hemma? Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 11:21

  #3 Kommentar från Nathalie (svar):

  Haha! Det måste vara nått fel på mig, som faktiskt är 15, men inte känner igen mig i en ända av dina punkter… Möjligen det där med glasspaketet, men isånafall skulle det bytas ut mot ett smörpaket. 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 11:58

  #4 Kommentar från medicinstudent (svar):

  *LER* Väntar bara på att det skall bli min tur. Dottern har redan visat prepubertala tendenser….
  Tack för peppningen.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 11:58

  #5 Kommentar från it-girl (svar):

  Jag väntar med förskräckelse den dagen min dotter fyller tretton har insett att det bara är 6 år dit, hjälp, du ska vet att hennes första 7 år har gått vansinnigt fort.

  Min lilla tjej är en sån där tyst liten tjej osm inte pratar jätte mycket men hon tänker desto mer, man får ibland verkligen jobba med att få fram vad hon tänker på. Givetvis får hon såklart ha sina privat tankar men ibland är det viktigt att man pratar med varandra och inte håller allt inom sig, men det är klart hon har blivit bättre

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 12:11

  #6 Kommentar från Deppspret (svar):

  ska spara detta tills Dotter fyller tretton. Kan vara mycket användbart *asg*
  Tack för rösten, hade tappat sugen ett tag men fått pepp så nu är jag igång igen. *kram*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 13:12

  #7 Kommentar från Anna (svar):

  jag är själv 16 nu. säger som nathalie, jag är inte själv riktigt som det står. jag är nog en mer mildare variant. har en storebror som är 8 år äldre, så jag har aldrig riktigt blivit en tjej. men jag har mina pms utbrott ibland. tycker synd om mammas sambo när jag och mamma har samtidigt. då smäller det i alla dörrar.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 13:23

  #8 Kommentar från Tina (svar):

  Är 16,9 år gammal & blir 17 i november. Känner mig själv i flera av dessa punkter förutom sminket. Jag förstår INTE hur alla kan smeta på en massa smink. : )Använder typ bara mascara & lite rouge. Det räcker mkt bra. 🙂

  Jag har själv lovat mig att inte bli som mamma när jag blir stor. Få se om jag håller eller klarar av att hålla löftet. 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 13:39

  #9 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Nathalie och Anna: Haha…Antingen är mina Tonåringar ”ovanliga” eller så är ni det…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 13:53

  #10 Kommentar från pissed_by_nature (svar):

  vore livet så där bra, skulle ju du inte behövas. Har du tänkt på de?=) kram..trevlig helg!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 14:09

  #11 Kommentar från Drysen (svar):

  Antar att det är bra att man inte är tjej eller nåt..

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 15:39

  #12 Kommentar från Tonårsmorsa:

  it-girl: Ett livsfarligt förtecken… Min mellandotter är likadan, man får draaa grejer ur henne! Däremot vet jag inte om det är sååå mycket bättre när de är tvärtom, som Binta. För hon berättar ALLT, även de detaljer som mammor inte alltid vill veta… Good luck anyway!

  pissed_by_nature: Du har en VÄLDIGT bra ide ´där ja! Ska hålla det i åtanke next time…;-)

  Drysen: Amen! 🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 15:55

  #13 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Deppspret: Tips! Samla ALL Tonårsinfo du kan finna, plugga på som sjutton, så kanske du har en chans den dagen det kommer…! Keep it up! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 15:56

  #14 Kommentar från alis (svar):

  Va?! Vad menar du? Tonåringar är och vet alltid bäst…. Tills de en dag vaknar upp och inser att de är vuxna och inte vet ett skit…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 18:30

  #15 Kommentar från Tonårsmorsa:

  alis: *Asg*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 23:27

  #16 Kommentar från Vendettanbettan…. (svar):

  ;)allt väl?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 23:30

  #17 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Vendettanbettan….: Javisst! 😉 Själv då? Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 23:34

  #18 Kommentar från Azkungen (svar):

  De där sömnlösa nätterna gäller även killföräldrar. =)
  Fy,det är jobbigt. Tomma glasspaket i frysen känner jag väl igen. haha
  Ha de gott!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 augusti 2006, klockan 23:37

  #19 Kommentar från 16 ½ år (svar):

  Låter nästan som min mammas åsikter, förrutom att jag är ”duktigare” typen av tonårsdöttrar ;P Min syster på 14 år står för tomma glasspaket, och kakpaket, och juicepaket…

  Jag har tagit ett bloss och har lovat mig själv att aldrig aldrig aldrig börja röka!

  Min mamma har världens värsta klädstil! Jag har skaffat mig en fördom: alla som blir mammor tappar stilen!

  Ibland kan mitt humör svänga lite och det går alltid ut över min familj. Ibland önskar jag att dom kunde förstå en bättre, fast än det kan vara mitt fel ibland.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 17:56

 2. vi har exakt samma problem med glasspaketen så vill jag helt plötsligt sätta mig med en kaffe och lite glass så får man en tom kartong eller påse i handen..

  Ska det kallas för att man har tur?…

 3. Hej ”Tonårsmorsa”. Jag är en tjej på 14 år. Jag kan hålla med på vissa punkter av din s.k. bloggning, men jag tkr att du drar alla över en kam. Jag har väl mest problem med humöret, jag blir jättesur. Men jag gör inte saker jag inte får. Men jag är inte onormal eller ngt för de. Och tonåringar är inte hemska små monster som alltid vet bäst. Faktum är att ibland blir vi så ledsna för att vi vet att vi har fel. Jag talar inte bara för mig själv, utan för mina vänner också. Vi känner oss missförstådda och vi har nästan aldrig rätt. Våa föräldrar vågar inte släppa ut oss för att vi skulle få för oss att ”supa” eller ngt i den stilen. Om det är ngt jag blir arg/sårad för är när man kategoriserar alla tonåringar som ”olydiga”. Bara lite tips. Lita mer på dina barn om de inte har gett dig en annan anledning och döm inte ut alla efter några få.

 4. anki/barbakvinna *S* Ja, visst är det förargande…! Helt otroligt vad irriterande, särskilt när man har varit sugen på glass i flera dager, men försökt ”hålla igen”, sedan när man äntligen ska unna sig, så är glasspaketet helt tomt…! :-O Snacka om att man kan bli förvånad. Kram!

  Skumt: Hej min vän och tack för din kommentar! Först och främst vill jag säga till dig att jag inte ”dissar” alla tonåringar. I stort sätt alla mina inlägg ska tas med en nypa salt, men framför allt ska de läsas med ”glimten i ögat”. Om du tittar under mitt inlägg så har jag lagt det i kategorier, en av kategorierna är ”humor”. Så ska de också läsas. Jag är helt medveten om att inte alla tonåringar är likadana, på samma sätt som vi vuxna inte är likadana. Men på samma sätt som vi kan se vissa likheter som har tonåringar hemma, kan nog de flesta ungdomar se likheter mellan föräldrar, även om vi är olika till sättet så finns det några gemensamma nämnare t.ex. den du nämner själv att vi föräldrar är oroliga för att ungdomarna ska dricka etc. Klart ungdomar måste få leva sina liv och lära av sina misstag, på samma sätt som föräldrar måste lära sig att släppa ungdomarna till en viss gräns, så måste nog också ungdomar vänja sig vid att föräldrar alltid kommer att oroa sig för dem. När det gäller tonåringars olikheter så är det självklart att de är många, jag har själv tre tonårstjejer hemma och de är alla tre väldigt olika varandra till sättet. Av de punkter jag raddat upp ovan, så hör varje punkt till olika personer till mina tonåringar. Så det finns nog ingen av punkterna som stämmer in på alla mina tre tonåringar samtidigt, samtidigt så tror jag att de flesta tonårstjejs-förälder kan känna igen sig i någon eller några av punkterna.Själv vågar jag knappt nämna om vilken eller vilka av punkterna som stämde in på mig som tonåring! 😉 Det jag är orolig över för den ena av mina tonåringar, är sällan samma sak som den oro jag har för en annan av mina tonåringar. Så inte är ni likadana, men, som sagt, det finns vissa röda trådar och framför allt; läs min blogg med glimten i ögat, så kan det förhoppningsvis roa dig en aning också! Kram!

 5. Ska försöka klargöra dina undringar 🙂

  * Visste inte att för vissa börjar puberteten PRECIS den dag man fyller 13.
  – Vid 13 är man ju sk ”byxmyndig” och för att kunna vara det så måste man ju ha gått in i puberteten annars är man ju fortfarande ett barn, ett barn kan ju inte vara byxmyndigt!! Skenpubertet i många fall.

  * Varför blir man “tvär” på trettonårsdagen, när man lovat dyrt och heligt att ALDRIG bli så ojämn i humöret som storasystrarna?
  -I puberteten är hela kroppen full av hormoner, är man i skenpubertet så går det ju alltid att fejka.

  * Varför blir man så sur när man får en tillsägelse, att man låser in sig i badrummet, ålar ut genom ett LITET fönster och hoppar ner på marken från TAKET, när man inte ens har utegångsförbud och alltså i stället kunnat öppna ytterdörren och GÃ…TT ut genom den?
  – Därför att gå ut genom yttterdörren inte alls är lika dramatiskt som att åla sig ut från taket, tonåringar bara ÄLSKAR dramatik!

  * Varför halvslappar man hela sommaren, för att sedan, när morsan får ett utbrott och ger utegångsförbud, DÃ… börjar man städa SYRRANS (?!!) rum?
  – De försöker blidka dig så du ändrar ditt beslut om utegångsförbud.

  * Varför tar man med sig massor av kompisar hem ständigt, när man tycker det är så jobbigt att hjälpa till att städa?
  – De räknar med att någon annan städar.

  * Varför lämnar man tomma glasspaket i frysen?
  -Se ovan

  * Varför blir man så korkad att man börjar röka i Tonåren, när man i HELA BARNDOMEN har varit fullt medveten om hur dyrt och skadligt det är?!! (Varför REGRIDERAS förståndet, trots att de blivit äldre?)
  – Detta har jag faktiskt inget bra svar på, kanske tuffhet eller spänning.

  * Varför får inte morsan klä sig hur hon vill eller vara hur hon vill, när man ändå visar totalt ointresse för allt hon säger till en?
  -En sak vad mamma säger hur hon ser ut inför andra är ju skitviktigt, man vill ju inte ha en pinsam mamma.

  * Varför, VARFÖR drar man fram och byter kläder så ofta, när man tycker det är så jobbigt att tvätta?
  – Man räknar med att någon annan tvättar.

  * Varför tror man att det ska ta 10 minuter att “fixa sig” varje gång, trots att det alla gånger innan tagit minst en timme?
  – Tonåringar är oftast tidsoptimister

  * Varför har Tonåringar så svårt att se konsekvenserna av sitt handlande?
  -Deras visdom och erfarenhet inte är så stor vid 13-19 år. Erfarenheten kommer senare, visdomen vette tusan när den kommer 😀

  * Varför är deras sminkväskor knökfulla och varför sminkar de sig så mycket, när de är så naturligt fina i Tonåren? (Inte en rynka, inte ett ålderstecken)
  -Därför att de läser Vecko Revyn och annat skräp som pumpar dem fulla med information om hur man ska se ut och sminka sig.

  * Varför sitter de inte hemma och pluggar hela sommarlovet, så de har ett bra försprång när skolan startar?
  -Jadu 🙂 Varför extraknäcker man inte när man ändå har semester? 😉

  Hoppas dessa svar underlättar för dig i vardagen!

  Kram och tack för en underbar blog!

  Jonna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.