Månggifte

När jag var nyss fyllda 21, hade jag en ganska stor livskris. Inte den största, men ändå stor nog.

Jag åkte ner till Gambia med mina två äldsta barn, som då var 3 och nästan ett år gamla. Jag åkte för att skapa relation med barnens släktingar och för att ”slicka mina sår”. Och för att återse Gambia som jag älskat sedan första gången jag satte min fot där, flera år innan jag själv fick barn.

Jag hade bestämt mig för att så mycket som möjligt leva ”som befolkningen”. D.v.s. lärde mig tvätta för hand, även tygblöjorna (bläk), jag ville leva i kulturen så gott det gick, för jag var törstig på att lära mig mer… Det var för att även stärka min egen självkänsla att jag SKULLE kunna klara det.

Under den tiden lärde jag mig antagligen mer än jag gjort under hela mitt liv. En händelse jag ofta försöker ha kvar i minnet är följande:

Jag bodde i slutet av vistelsen på en liten gård med fyra familjer. Jag fick god kontakt med alla, men särskilt en kvinna som heter Binta (precis som min dotter). En dag var hon mycket upprörd och jag frågade vad som hänt. Hon förklarade att det flyttat in en familj i gården bredvid. De kom från ett annat Afrikanskt land, Sierra Leone, om jag inte minns fel. De hade flyttat in för att starta en liten ”närbutik”.

”Jag kan inte fatta”, sa Binta. ”De har bara ett enda rum, fast han har två fruar! Kan du fatta!! Två fruar i SAMMA rum.”

Jag sa: ”Ja, men två fruar är det ju många som har…” Binta sa: ”Ja, men om man har två fruar så måste man ha tillräckligt med pengar för att kunna köpa dem varsitt hem, eller åtminstone ett hem där varje fru har sin del att bestämma över!”

Jag började fnittra och hon undrade vad som var så roligt. Jag förklarade att det blev så absurt för mig att hon och de andra grannarna var upprörda över att den omtalade mannen hade ETT rum, att om detta varit i Sverige så skulle folk snarare vara upprörda över att mannen hade TVÅ FRUAR.

Binta sa: ”Jaja, jag har hört det där om Europa, att man bara har en fru. Men jag förstår inte riktigt varför man är så egoistisk. Om en man har tillräckligt bra ställt för att ha fler fruar så är det ju bättre att han hjälper och försörjer flera. Varför vill man bara behålla allt för sig själv?”

Jag förklarade att jag aldrig tänkt på det på det sättet och jag började fundera på vad hon menat. Jag sa också till henne att hennes egen man hade ju bara henne, skulle hon verkligen vilja att hennes man skaffade en till fru?

Binta svarade: ”Ja, jag har tjatat på min man nu i över ett år att skaffa en till fru, men han vägrar!” Skrattande fortsatte hon: ”Han säger; en fru- ett problem, två fruar-två problem, han säger att han inte orkar med fler problem och dessutom att för varje generation så blir det allt färre män som väljer att ha flera fruar.”

Efter denna dag så tjatade Binta på mig, nästan dagligen om att när jag återvände till Sverige skulle jag försöka hitta en fru till hennes man. Hon sa att det skulle vara det ultimata, då kunde han vara med henne sex månader om året och i Sverige med sin andra fru sex månader om året.

Jag förklarade skrattande att det inte funkar så i Sverige och såg framför mig hur jag gick runt i Sverige och letade en ”andra fru” till en man i Gambia.

Dock har denna händelse fått mig att fundera mycket på hur olika våra samhällen är. Innan jag hade diskussionen med Binta så avskydde jag tanken på de män som hade fler än en fru. Det som var obekant för mig, skrämde mig. Men efter den diskussionen bestämde jag mig för att försöka ta reda på ursprunget till denna tradition. Svaret jag anser mig funnit förvånar mig, men skrämmer mig inte längre.

Jag började se mig om i det Gambiska samhället, fråga ut kvinnor med män som både hade två fruar eller en, eller fler. Jag försökte dra paralleller till det Svenska samhället och insåg att jag fick gå tillbaka en bit till det stadium Sverige var i samma utvecklingsfas som Gambia.

Jag insåg att även om vi aldrig haft den traditionen med flera fruar i Sverige så var ändå grundtanken god. Även i Sverige har vi haft en tid (faktiskt inte så långt tillbaka som man skulle kunna tro), när man valde make efter hur han beräknades kunna försörja en familj. Man gick på helt andra kriterier såsom om han skulle var en ”god make”, kunna försörja en familj, om han var snäll, om han inte var en ”suput” etc.

Jag TROR att särskilt de generationer som är äldre än mig, på liknande kriterier väljer make i Gambia idag. Gambia är under stor utveckling, därför sker även förändringar i detta. Att de yngre männen väljer fler än en fru blir allt mer ovanligt. Att yngre kvinnor accepterar en man som vill ha fler än en fru, blir också allt mer ovanligt.

Sedan finns det också andra synpunkter att uppmärksamma när det gäller månggifte. Eftersom Gambia (och många andra länder) i princip saknar pensionssystem, så måste man helt och hållet förlita sig på sina barn för att klara ålderdomen. Det är en kulturell sak att barnen försörjer sina föräldrar när de inte längre är arbetsföra. På detta sätt blir barnen en investering. Eftersom det oftast är männen som har försörjningsplikt mot sina fruar, så gynnar alltså mångäktenskapet både männen och deras fruar.

Ju fler barn, desto tryggare ålderdom. Med fler fruar blir det fler barn, med fler barn, desto bättre ”inkomst” när man passerat arbetsför ålder. Inte alltid, men ofta står sönerna att ansvara för föräldrarnas ekonomi, medan döttrar och svärdöttrar står för omhändertagandet. D.v.s. tvätta ens kläder, laga maten och när man är ännu äldre; fysiskt ta hand om föräldrarna, tvätta dem, medicinera dem etc.

Det liknar inte alls vårat system, men är det DÅLIGT bara för att det är olikt?

De flesta Gambianska kvinnor och män jag träffat här i Sverige, har gift sig av kärlek, lever tillsammans i ett ”en-frus-äktenskap”. Förvånansvärt många med Svenska fruar och män.

Jag säger inte att jag stödjer äktenskap med flera fruar, jag säger helt enkelt att om man VILL så kan man förstå hela bakgrunden och FÖRSTÅ, även om man själv inte för den sakens skull skulle vilja leva så.

Men det jag tycker är så intressant med detta är när man försöker söka svaren i grunden och inte bara ser på ytan. Det finns oftast en förklaring till varför saker och ting ser olika ut i olika delar av världen.

En annan aspekt på det hela är att det finns kvinnor som inte har någon man av olika skäl. Att då leva utan möjlighet till försörjning är i stort sätt lika med att leva med släktingar ”på nåder”. Det är fortfarande relativt ovanligt att kvinnor har en egen försörjning med egen inkomst, även om samhället även där genomgår en enorm förändring.

Ett exempel, som jag inte vill gå in närmare på vem det gäller för att inte ”hänga ut” någon. Men jag känner till en gammal man som har två fruar. Med Gambiska mått har han det väldigt gott ställt. Han betalar skolavgifter för nästan alla barn som bor på hans gata, han lämnar allmosor dagligen till moskén som delar ut till de allra fattigaste. Denna man hade då först en fru, sedan han var ung. Sedan började folk att tjata på honom att det var ”egoistiskt” att inte gifta sig med en till, eftersom han skulle ha råd med flera fruar.

Han gifte sig med en ung tjej från landsbygden, som var ganska fattig. När hon blev äldre, över 50 år och jag frågade henne om det inte kändes hemskt när han kom och hämtade henne och tog henne till storstaden. Hon sa: ”Nej, nej, jag var så glad att få komma in till stan och lära mig en massa, dessutom visste jag att han hade det bra ställt så jag skulle få en god försörjning och att inte framtida barn inte skulle behöva sakna något.”

Jag frågade om hon älskade honom och hon svarade att han gjort gott för henne och var en bra make och att hon därför älskade honom.

När mannen blev gammal, ca: 65 år, kanske blev han ombedd att gifta sig med en annan gammal kvinna. Han sa först nej, då han ansåg att han var för gammal för att intressera sig för kvinnor ”på det sättet”. Men man fortsatte förklara för mannen, att kvinnan i fråga var änka, inte fått några barn, därför inte hade varken försörjning eller ville leva utan en man. Kvinnan själv var gammal.

Till slut gick mannen med på det, för han tyckte synd om kvinnan. Hon fick en tryggad ålderdom. Egentligen hade mannen i fråga ingen som helst ”vinst” i arrangemanget, annat än den goda gärningen folk ansåg att han gjorde. Däremot vann kvinnan genom framtida försörjning samt kunde åtnjuta respekt i form av att vara gift med en respekterad man.

Vad jag vill visa i med denna blogg, började först som en sak Alma Mater tog upp ang. att vi har ganska skilda liv, men ändå ”funnit varandra”. Jag började att fundera vidare i dessa banor och kommer till insikt om att hur olika vi än är, så kan man alltid förstå om man VILL. Sedan betyder inte det att man vill leva så själv, men det betyder att man kan få nya erfarenheter av HUR eller VARFÖR ens liv är olika och finna respekt för varandras olikheter.

Det här var en alldeles personlig reflektion på hur man kan förstå och sätta sig in i andras olikheter.

Saker är inte alltid vad de ser ut att vara…
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Månggifte

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Rosa (svar):

  Här igen…. Oj va ´ bra skrivet och intressant. En av de bättre inläggen jag läst och precis så är det med allt. Vi måste förstå bakgrunden till det vi ser och hör och inte bara ha en åsikt efter där vi befinner oss, i vår lilla värld. Världen är så mycket större än så. Människan så mycket större än mig.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 11:49

  #2 Kommentar från RitaC (svar):

  Jätteintressant! Jag drar paralleller till en granne och god vän, som har varit gift med en senegales. Han gifte sig av kärlek, liksom hon, men de skilde sig för några år sen. De är fortfarande mycket goda vänner och har delad vårdnad om sonen.

  De brukar resa till Senegal tillsammans en gång om året och de har aldrig berättat för hans familj där att de är skilda. Trots att mannen har en ny fru hemma i Senegal är det liksom mer naturligt att ha två fruar än att vara skild från en av dem, säger min kompis. Men hon berättade för mig att hennes exmans nya fru är jättesvartsjuk på henne, så nog finns det kärlek även om orsakerna till giftermålet kanske är praktiska. Ännu en fördom som kom på skam, alltså!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 12:08

  #3 Kommentar från yasmine (svar):

  Väldigt fint skrivet och visst ska man försöka att förstå det som är okännt istället för att ha fördomar om saker och ting.
  Så försöker jag alltid att göra även om i slutändan vet att jag skulle inte acceptera det eller vilja så kan jag förstå varför.

  Jag vet att det finns även de som gifter sig med en till fru av andra anledningar än bara försörjning. Det kan vara att mannen ser en vacker, ung flicka och börjar tänka och drömma om henne och istället för att begå en stor synd väljer han att gifta sig med henne. Vilket kan ju såra den första fru eftersom hon börjar känna sig att hon räcker inte till men hur som helst kanske är det bättre så än att mannen springer och är otrogen med andra som man inte ens känner till.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 12:14

  #4 Kommentar från Anne (svar):

  Vilket bra inlägg! Det är berikande med synvinklar! Särskilt när de inte ligger så nära ens egen känsla.
  Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 12:24

  #5 Kommentar från Ister (svar):

  Jag läste en gång en bok av en kvinna som var född och uppvuxen i Iran, utbildade sig i USA i början på 1960-talet och startade en massa skolor i Iran därefter, under shahens tid.

  Hennes bok gav en mycket bra bild av ett annat sätt att leva; harem, månggifte och familjens betydelse. Hon kunde beskriva det med delvis västerländska ögon och det är sådana berättelser som ger förståelse, precis som dina funderingar.

  Tyvärr har jag glömt vad författaren och boken hette. Jag retar mig ofta på det, jag skulle vilja läsa om boken…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 12:33

  #6 Kommentar från izzy (svar):

  tack för ett ontressant läsning , mycket bra skrivet dessutom , ja jag har haft samma funderingar runt mycket i afrikanska kulturen , jag har bla gått på djupet på det där med kvinligt omskärelse, allt bli mycket mer komplicerad imer djupare man går men att åtminståde försöka förstå precis som du med gör är jo ett måste om man ska kun abilda sig en mening och kuna disskutera vetigt om saken

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 12:49

  #7 Kommentar från Tonårsmorsa:

  RitaC och Yasmine:
  Rita, Ja, du kan nog med gott samvete dra paraleller med Senegal, eftersom de inte bara är grannländer, utan också varit ett enda land innan kolonialtiden. Därför har man fortfarande samma stammar och språk och i många fall samma kulturella syn. Officiellt är ju Senegal Fransktalande och Gambia Engelsktalande, och förutom detta är den största skillnaden att Senegal är både mycket större och ekonomiskt starkare än Gambia. En annan grej jag skulle skriva i bloggen, men glömde är det som Yasmine är inne på: Att många även i Gambia ur deras sätt att se på saken, tycker det är dubbelmoral att man inte får ha mer än en fru, samtidigt som så många är otrogna. Jag säger inte att Gambianer aldrig är otrogna, men jag tror ändå det är färre som är det, utan man skaffar i stället fler fruar. Detta har jag inga belägg för, utan det är min högst personliga uppfattning!

  izzy: Ja, jag är helt emot kvinnlig omskärelse och tack och lov är det NÄSTAN utrotat i Gambia, åtminstonde i de större städerna. Det som man däremot bör ha i åtanke där, är att det sällan är männen (vilket man ofta verkar tro här) som propsar och vill behålla denna gamla och förlegade sed, utan ofta är det de äldre kvinnorna som propsar på att traditionen ska leva kvar. Tack och lov blir även det Afrikanska samhället mer upplyst om dess skadlighet och fler och fler tar avstånd från seden! Men, som du skriver, genom att ta reda på mer om bakgrunden så kan man FÖRSTÃ… (OBS! Inte ACCEPTERA) denna urgamla sed!

  Anne och Rosa: Tack förfina kommentarer!

  Ister: Ja, man lär så länge man lever. 😉 Påminner mig om en bok, jag tror jag har hemma som också visade tydligt om olika synsätt. Ska leta fram den och återkommer med boktiteln.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 13:12

  #8 Kommentar från Nettan (svar):

  Hejsan vännen!
  Ögnade igenom lite på din fina text- så länge man har ett öppet sinne så funkar allt!
  Skulle bara säga att jag var inom , iallafall.
  Kollar till dig emellanåt.
  Nu har ju sommaren börjat avta och alla barnen på väg in i skoltiden igen, det ska bli skönt när allt blir balanserat igen. Deras tider är ju under all kritik, sova hela dagarna nästan och sitta uppe på nätterna. Hoppas du är OK? Kramar Nettan

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 14:15

  #9 Kommentar från Rose-Marie (svar):

  Undrar hur det skulle vara om man hade fått ha fler män…ja om en inte kan ta hand om en så finns det fler 😉

  Nej skämt å sido så var det intressant läsning…

  Kram/Rose-Marie

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 14:15

  #10 Kommentar från kyrksyster (svar):

  Jo, man kan förstå… och det växte fram som något praktiskt. Men också som ett sätt att visa sin status, därför kunde det finnas hundratals kvinnor i ett harem.

  Såg en gång ett TV-program från Sudan kanske eller något land däromkring… Kvinnorna där var mer förtvivlade eftersom hotet om en fru till ständigt hängde över dem. En ny ung favorit…Männen spelade ut fruarna sins emellan, kunde alltid smita från ansvar genom att gömma sig hos den andra frun.

  Nej, trots att jag förstår försörjningsfrågan och att man kan tycka att det är bättre med en ny ung fru än otrohet… så nej, jag kan inte godta månggifte.

  Men det gör ju inte du heller i och för sig, men jag ser nog fler nackdelar.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 14:30

  #11 Kommentar från Tonårsmorsa:

  kyrksyster: Javisst! Jag känner till många negativa sidor av saken. Om systemet funkade problemfritt så skulle inte så många i de yngre generationerna välja en fru i stället för flera. Har inte gått in på problematiken i denna blogg, utan ville mer förklara VARFÖR och hur jag själv kommit att FÖRSTÃ… att det är som det är. För mig blev dessa händelser något av en ”aha-upplevelse” vilket kan vara svårt att återge i en text 14 år senare. Men som du säger, det finns problem runt det hela också, precis som det finns i vårat samhälle med äktenskap och ålderdom, som inte alls finns i t.ex. Gambia. Tack för din kommentar! 🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 16:07

  #12 Kommentar från Alma Mater -252 (svar):

  Visst är det härligt när man diskuterar IRL eller läser saker på bloggarna och får nya idéer om vad man kan skriva, det är så vi faktiskt lär och blir mer toleranta. Ja såvida man inte är väldigt trångsynt och vägrar se på saker på annat sätt än inom sin egen lilla fyrkantiga värld.

  Precis som en annan sak vi diskuterade, jag skulle ju så gärna vilja åka till Gambia och leva som du gjort, men eftersom jag inte är någon grönsaksmänniska, så skulle jag svälta ihjäl där, getkött en gång om året, låter inte ens tilltalande som mat 🙂
  Jag tror inte ens jag skulle klara av att leva utan mitt rena vatten, hårbalsam och andra nödvändigheter. Fast allt är ju relativt, jag klarar mig ju att vara en sommar på en liten båt eller bo i en husvagn, utan att gå under.

  Jag är nog helt enkelt för feg och för bekväm att vara så modig som dig att flytta till fjärran land.
  Fast gifta mig där skulle jag aldrig klara av, är allt för egoistisk för att dela av mig med en karl *s*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 17:16

  #13 Kommentar från Agge (svar):

  Ja du jag har känt och känner 3 Gambianska män i mitt liv och de har gift sej med en svensk tjej av kärlek.
  Själv vill jag ha många män hihi.
  Kram Agge

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 19:38

  #14 Kommentar från Anne (svar):

  en lång och bra läsning…själv skulle jag kunna ha tänkt mej att vara gift med två män samtidigt…..inte längre för en av dom finns inte mer…är nog född på i fel land och antagligen fel kön…/anne

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 19:38

  #15 Kommentar från jenny touray (svar):

  ojojoj… så har jag aldrig sett på det, det e ju ganska fint att gifta sig med flera om det e av de skälen som du skriver!!! men min man får nog hålla sig till mig… hihihi.
  Ps. väldigt fint o bra skrivet!!!Ds.
  kram på dig!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 19:45

  #16 Kommentar från lisa (svar):

  Hej
  Mycket bra skrivet. Jag får lite tankar på oss här hemma i svedala… Varför blir vi svartsjuka och tvärtokiga så fort vi tror minsta lilla att vår kärlek har hittat nån annan.
  Många ställer till ett he…e för varandra vid en skilsmässa och kan inte ens prata med X nya flamma???

  Varför är vi inte som Afrikanerna i sinnet med att acceptera månggifte?
  Vad är det som gör att vi är så ego och bara låter vår kärlek ha en partner?

  Men jag behöver bara se till mig själv fast vi levt tillsammans i snart 17 år så har jag svårt att se min man med en annan kvinna, skulle nog själv bli tvärtokig men inte strula till det för honom och definitivt inte för barnen.

  Äh nu blev det en hel roman av det här men så kan det blir när tankarna kommer igång.
  ha det gött

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 20:04

  #17 Kommentar från Tonårsmorsa:

  jenny touray: Hej kära ex-svägerska! Trevligt att få besök av dig! Ja, du vet ju en del själv, men det gäller att ha sinnena öppna, med detta INTE sagt att någon ska få ”hoppa in” i ert äktenskap. Ã… andra sidan är det, som sagt inte så vanligt längre i de yngre generationerna och framför allt inte här i Sverige! Behåll din man, men det kan vara bra att FÖRSTÃ… bakgrunden i förhållande till släktingar… Hör gärna av dig om det vi pratade om idag…! Nyfiken på hur det går! Kram! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 21:37

  #18 Kommentar från Tonårsmorsa:

  lisa: Ja, det väcker en tankeställare att liksom vända på hela kakan. Men samtidigt så håller jag med dig; skulle inte heller vilja dela med mig när jag hittar ”Mr.Right”… 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 21:41

  #19 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Agge: Ja, precis…! Som jag skrev; förvånansvärt många gifter sig med svenskar… Ang. många män, du får vända på steken och införa det…! 😉 *Asg*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 21:45

  #20 Kommentar från Svava (svar):

  satt och läste högt ur ovanstående för min man i bilen – det tog en stund… tänkvärt och väldigt bra skrivet!

  🙂

  /s

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 augusti 2006, klockan 23:27

  #21 Kommentar från Profelion (svar):

  Sånt där älskar jag. När någon kan ruska om mina västerländska föreställningar om något. Mitt liv går ut på att kunna sätta mig in i så många olika livsperspektiv som möjligt och du öppnade ett perspektiv till. Tack för det. Sånt är ovärderligt.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 augusti 2006, klockan 12:39

  #22 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Profelion: Tack! Det är kul när man får sina föreställningar ställda på sin spets och ibland är tvungen att omstrukturera sina tankar och föreställningar…! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 augusti 2006, klockan 13:18

  #23 Kommentar från Gunilla (svar):

  Intressant läsnig som gav mig nya synvinklar att se på det hela. Tack för det!
  Kram Gunilla

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 15 augusti 2006, klockan 12:19

  #24 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Svava: Hoppas han inte fick några ”vilda ideér! Hahaha…

  Gunilla: Ja, ibland lyckas vi glömma att öppna upp blicken lite…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 oktober 2006, klockan 09:46

  #25 Kommentar från Abir (svar):

  Mycket bra skrivet och väldigt intressant. Du är en underbar bloggare. Hands up för denna kloka kvinna!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 januari 2007, klockan 12:51

 2. Pingback: Ett riktigt hett boktips! » Tonårsmorsa

 3. Pingback: Tonårsmorsa » Det gör mig riktigt glad!

 4. Pingback: Tonårsmorsa » Viktig bok om kvinnlig omskärelse

 5. Pingback: Mångkulturen har berikat mitt liv

 6. jag tycker det är helt fel med månggifte,speciellt eftersom det bara är männen enligt islam som får ta fler fruar,en kvinna, får ej ha fler makar, hur rik hon än äroch egentligen vore det ju bättre så det inte föds hur många barn som helst.Pappan till mina barn är från västafrika och starkt emot polygami, eftersom hans far hade fyra fruar.Fruarna var ständigt svartsjuka på varandra, och fler barn än vad egentligen fadern kunde försörja eller ha tid för födas.Exet poängterade också att man hela tiden negligerade kvinnornas svartsjuka och känslor en man skulle aldrig velat vara en av många makar.Det är egoistiskt att bara män får ta fler fruar-och det vore mer schysst att kanske adpopetera ett fattigt barn eller två än att skaffa flera barn med flera fruar.

 7. Anna: Självklart finns det en massa svårigheter runt mångäktenskap, inget tvivel på det. Jag känner också till att det finns svartsjuka och andra problem som kommer sig av polygami, vilket också är en av anledningarna till, som jag nämner i inlägget, att det blir färre för varje generation som väljer att ha fler än en fru. Men, det är egentligen inte riktigt det som inlägget handlar om, utan det handlar mer om att sätta sig in i en annan kultur eller tradition och försöka förstå (inte acceptera eller själv vilja leva så, utan bara försöka att förstå) hur och varför saker har uppkommit på det sätt de har. Det finns oftast många fler och begripliga orsaker till olika levnadssätt än det rent uppenbara. Det är alltså inget inlägg som försvarar eller lobbar för månggifte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Ibland har jag tipsat om en och annan bra ljudbok eller vanlig bok också, för den delen. Detta är dock första gången jag vill tipsa om en ljudbok som jag inte ens är klar med! Jag har börjat lyssna på en helt fantastisk bok som heter Tusen strålande Solar av Khaled Hosseini. Hela berättelsen är helt fantastisk och sättet den berättas på är lika vackert. Innehållet får mig också att återknyta något till mitt gamla blogginlägg Månggifte! […]

 2. […] har fått vetskap av att mitt inlägg Månggifte har använts vid flera olika skolor i olika städer vid olika tillfällen. Jag har också fått […]

 3. […] skändad av Khady Koita berör även ämnen som Månggifte, bortgifte och även […]

 4. […] Månggifte (Detta inlägg har använts i studiesyfte i flertalet klasser runt om i Sverige) […]