Man står sig själv närmast?


Jag är en av de (få?) som fortfarande röstar med hjärtat. Eller rättare sagt, som röstar efter ideologi. Jag röstar inte efter vad det kommer ge mig i plånboken, eller hur det kommer att påverka mig personligen. Jo, kanske just nu.

Men det fanns en tid när jag visste att det jag röstade talade direkt emot min plånbok och mitt pågående liv. Men jag röstade ändå på det parti som låg mig närmast om hjärtat och som ligger närmast mig ideologiskt.

På just den tiden så fanns det en bekant till mig, som verkligen röstade helt tvärt om mot mig. När hon skulle förklara för mig och min ena brorsa varför hon röstade så, så sa hon att det är för att man lstår sig själv närmast!

Jag visste att hennes föräldrar röstade som henne, men samtidigt att hon själv hade en alldelens egen livsfilosofi, som bara till en viss del stämde ihop med föräldrarna. Att hon röstade på det parti hon gjorde, med den enda motiveringen att ”man står sig själv närmast” gjorde mig ganska ont. Jag diskuterade inte vidare med henne om detta, men hennes ord ringer fortfarande ofta i mina öron.

I mitt eget val att rösta, känner jag mig ibland lite naiv, men samtidigt kan det också göra mig stolt! Att jag röstar för den ideologi jag tror på och för vad som skulle gagna andra människor, oavsett om de gagnar eller motsäger den verklighet jag själv har för tillfället!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Man står sig själv närmast?

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Rosa (svar):

  Du är inte ensam! Jag vill leva i ett samhälle där alla har möjligheten att må bra. Där barn har samma rättigheter oavsett föräldrar. Jag vill kunna gå på gatan och möta folk som mår bra, som inte går med ilska och vill slå ner någon. ”Hårddrog” det hela men du kanske förstår min tanke.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 augusti 2006, klockan 09:18

  #2 Kommentar från Gujje (svar):

  Ja att rösta är himla svårt,alla pratar gott om sitt parti, valfläsk och efter valet så är det som att det rinner ut i sanden allt de dom lovat.Som tex när vi gick med i Eu så skulle maten bli billigare ja bara en sån sak.Måste nog ta mig en funderare.Kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 augusti 2006, klockan 09:20

  #3 Kommentar från Karin (svar):

  Det viktigaste är att man röstar och gör sin röst hörd tycker jag. Att man står sig själv närmast känns så fel i det sammanhanget – jag menar, det känns så oerhört ego..Själva grejen med politik är väl att man ska se till att ALLA får det bättre? Det tycker iaf jag, även om man självfallet ser till sitt eget hus oxå…Jag tycker att det är mysigt att gå iväg och rösta och jag gör det alltid på självaste valdagen – det har liksom blivit en tradition för mig och Kribban att ha en liten mysdag då…suck vad corny jag är…hehe. Kram på dig!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 augusti 2006, klockan 09:22

  #4 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Rosa: Ja, så känner man ju, å andra sidan tror jag inte alla blir nöjda, oavsett vilket parti som vinner valet! men man kan ju alltid hoppas…

  Gujje: Ja, visst är det svårt…och ändå inte… Tror man måste ta detta med valfläsk och löften med en nypa salt och försöka se vad de olika partierna egentligen jobbar på för frågor…

  Karin: Simply; that ´s why I love you! 🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 augusti 2006, klockan 09:52

  #5 Kommentar från Karin (svar):

  Love u too, sis!!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 augusti 2006, klockan 10:09

  #6 Kommentar från MKs blogg (svar):

  Hello!
  Japp, jag tänkte just skriva ett inlägg om just detta. Att den ideologiska biten är väldigt borta. Mitt problem med ideologi är att det jag tror är ett parti som motsvarar den ideologi jag själv sympatiserar med, kanske inte riktigt är det jag tror, utan ett ”mellanmjölkens parti”. Komplicerade saker.
  Allt gott!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 augusti 2006, klockan 14:45

  #7 Kommentar från Pia (Pimli) (svar):

  JA! Det är ju enda sättet att resonera. För det är ideologierna som bygger framtiden. Inte nått tillfälligt pengatillskott för att locka väljare.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 31 augusti 2006, klockan 14:13

  #8 Kommentar från sofia (svar):

  Jag är förstagångsröstare i år och röstar absolut efter det som ideologiskt sett överrensstämmer mest med vad jag tror på. Jag vet ju att jag är lyckligt lottad och att jag kommer ha mat och boende så det räcker och blir över (i alla fall den närmaste framtiden) så det finns väl ingen anledning för mig att hålla på och tänka på den egna plånboken.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 31 augusti 2006, klockan 15:23

  #9 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Pia (Pimli): Kan bara hålla med. Det är det långa loppet som ger något, trots allt…!

  sofiaovärlden: Ja, jag håller med! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 2 september 2006, klockan 00:03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.