Utsatta grupper. // Tonårsmorsa.


Jag tycker inte om när man ställer minoritetsgrupper eller ”svagare grupper” mot varandra. Jag tycker inte om när man säger ”varför ska vi ge mer pengar till cancerforskningen, i stället för att hjälpa våra äldre?”

Jag ogillar verkligen när man ställer dessa mot varandra. De flesta människor känner ett engagemang för olika saker. Att jag känner större engagemang för rasism och den s.k. ”tredje världen” än för t.ex. djurplågeri, betyder inte att jag är FÖR djurplågeri! Det betyder inte heller att jag inte tycker andra ska kämpa mot och engagera sig i djurplågeri.

Jag tror att det är viktigt att det finns engagemang och talesmän för alla grupper i samhället som är mer utsatta än andra. På något sätt tror jag de flesta av oss t.o.m. tillhör någon form av mer utsatt grupp. Det är ju toppen att det finns så många som också är mer engagerad i de frågorna, då det kan vara svårt att engagera sig i alla.

Jag tycker det är vidrigt att det förekommer djurplågeri, jag mår illa när jag ser i media hur djur plågas. Jag tycker det är fruktansvärt att våra äldre inte får bättre vård och omhändertagande. Jag tycker det är fruktansvärt att så många drabbas av cancer, våld, rasism, missbruk, sexuella övergrepp, svält, politiskt förtryck, mobbing, barnmisshandel, trafficing  etc.

Jag är väldigt illa berörd av att kvinnor fortfarande inte har samma lön för samma arbete (som män), att samhället ibland begår rena övergrepp på sina medborgare, i form av socialtjänsten, rättsväsendet, vården etc.

Jag blir väldigt upprörd över att folk dör av sjukdomar det finns mediciner mot, men för att de saknar tillgång till medicin. Jag tycker det är hemskt att folk inte accepterar att vissa personer är homosexuella. Eller att man trakasseras för att man har en sjukdom som gör en ”annorlunda”. Jag tycker det är fruktansvärt att allt detta och så mycket annat sker i världen. Samtidigt inser jag att man inte kan känna fullt engagemang för allt. Man får helt enkelt välja ut de delar som berör en mest, eller av andra skäl står en närmast och engagerar en mest!

Jag är glad över att alla känner det engagemanget för olika saker! Fast alla kan ju dra ett litet strå till stacken. Det finns ju vissa saker som man i sin vardag kan göra, som inte kostar särskilt mycket engagemang, utan mer att man deklarerar sitt ställningstagande.

Men jag ogillar verkligen  när man ställer dessa grupper mot varandra! När man säger att det är viktigare att bry sig om det ena än det andra!

Slutligen; ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!”

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Utsatta grupper. // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Martina (svar):

  Det där har irriterat mig många gånger, just med att man måste välja.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 11:36

  #2 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Martina: Ja, fast det är ju det man inte måste. Man kan tycka att allt är behjärtansvärt, men sedan kan man ju välja vad man själv känner är viktigast att stödja själv, liksom.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 11:38

  #3 Kommentar från Martina (svar):

  Ja det är sannt men ibland känns det som man måste välja vad man vill stå för om jag säger att jag kämpar för djurförsök så säger folk men vadå det är ju viktigare att kämpa för människor .

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 11:43

  #4 Kommentar från Vargakvinnan (svar):

  Så sant så! Det finns så många grupper att erbjuda sitt stöd till och jag själv försöker göra det jag kan utan att gå under själv, men den sista meningen du skrev säger precis allt;
  ingen kan göra allt men ALLA kan göra något!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 12:18

  #5 Kommentar från Pysan :o) (svar):

  Mycket bra och fina tankar…

  Håller med dig…

  Kramar Pys

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 12:57

  #6 Kommentar från C. (svar):

  Bra skrivet inte många som kommit så långt i deras tänkande tyvärr

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 13:38

  #7 Kommentar från Svava (svar):

  jag frågade faktiskt en gång till vilket ändamål folk ville ge pengar… det är ju viktigt att vi ömmar för olika saker

  jag har bestämt mig för att fattiga barns rätt till skolgång är viktigt för mig – det är ett ändamål jag kan brinna för – och då lägger jag hela min dedikerade insats på dem – men då måste det ju finnas andra som brinner för svält, djurplågeri etc

  kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 13:41

  #8 Kommentar från Angel (svar):

  Fin bild =)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 16:21

  #9 Kommentar från Kimmie (svar):

  Du har så rätt. Man kan vilja mycket men har bara tid och energi till att verkligen engagera sig i ett fåtal ämnen. Vilken tur att vi inte alla väljer samma! Det skulle vara hemskt för alla andra som behöver vår omtanke.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 30 september 2006, klockan 21:00

  #10 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Martina: Ja, det är lite det som är min poäng. Det ena behöver inte utesluta det andra!! 🙂

  Vargakvinnan: Ja, precis! Det betyder heller inte att de grupper man INTE valt att stödja, är grupper man inte tycker det är VÄRT att stödja! Alla kan göra något…! Kram!

  Pysan :o): Tack!!

  C.: Nej, men jag tror det är värt att fundera lite på! 😉

  Svava: Japp, det är det jag menar! Det är ju bra att vi inte ”ömmar” för samma saker, för då är det mycket som skulle försakas!

  Angel: Ja, jag gillar den också! Älskar sidor där man får hämta bilder bara sådär…!!

  Kimmie: Ja, precis!! Och det behöver, som sagt, inte utesluta varandra!! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 1 oktober 2006, klockan 02:01

  #11 Kommentar från Rosa (svar):

  Håller med dig till 100%. Jag har valt mitt engagemang till djuren. Du kan ju tänka dig vad jag får höra. Min dotter är med i både Djurens Rätt och Rädda barnen, så hon har garderat (ironi) upp sig. Jag har inte råd och tid, så därför väljer jag och det har blivit djuren sedan jag var 16 år. Men varför är det så. Att folk hela tiden ska anklaga en för engagemanget. Utan engagemang händer ju ingenting. Vi måste dela upp oss för att få resultat. Ps Vad söta ni är i inlägget innan….

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 1 oktober 2006, klockan 11:19

  #12 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Rosa: Ja, Rosa! Det är så jag känner. Kan tänka mig att du ofta får höra just att det är viktigare med männsikor än djur, precis som jag får höra ofta att man ska hjälpa folk i Sverige först… Men det finns ju personer till ALLT, varför måste jag välja det som några tycker är viktigare. Med det alltså INTE sagt att inte människor i Sverige är viktiga…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 1 oktober 2006, klockan 11:24

  #13 Kommentar från Singelslav (svar):

  Gillar ditt resonemang…det väckte många tankar hos mig eftersom jag är en sån som gärna vill vara klonad och involvera mig i allt…tack för tankeställaren! kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 1 oktober 2006, klockan 11:33

  #14 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Singelslav: Att göra lite på på flera olika områden är ju inte heller fel. Allt positivt man gör för andra, är positivt, så tänker jag. Men, ja, det är en fråga där man kan fundera mycket…:-) Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 1 oktober 2006, klockan 11:38

 2. Pingback: SD som bromskloss för vår mänskliga utveckling Del: 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] den delen, ställer olika “svaga” grupper eller bara grupper av människor mot varandra. Om detta skrev jag redan 2006 och jag tycker det är lika aktuellt idag, om inte än mer aktuellt. Just detta gör SD. Man […]