Forts. på Dessa förbannade utvecklingssamtal! Del: 2.


Fast med tanke på hur blyg och osäker jag var i min föräldraroll på den tiden är det faktiskt ännu ett under att jag vågade mig dit. Vi hade ju precis ställt till med ett riktigt kaos på hela dagiset. Ja, faktiskt i halva Uppsala och Stockholm.

Jag och mina två äldsta tjejer hade precis flyttat hem till Sverige igen efter att ha varit i Gambia. Innan vi reste hade vi naturligtvis tagit alla vaccinationer man kan ta. Men gammaglobulin (heter det så, den mot gulsot?) tog ju slut efter 3 månader. (Vi stannade cirka ett halvår.)

När vi kom tillbaka till Sverige så hade vi stora välkomstfester för familj, släkt och vänner. Jag lagade mat och bjöd massor av vänner. Från Uppsala, från Stockholm. Ja, kort sagt alla som ville komma. Mina närmsta väninnor hade precis kommit hem från Västindien, så vi var så glada att kunna umgås igen.

Tills min ena vän blev sjuk. Lades in på sjukhus. Oj, hon hade visst fått gulsot. Hej och hå. Stackars tjej. Då upptäckte folk att jag också var gul i mina ögonvitor. Nåja, det slutade med att jag blev inlåst på en isoleringsavdelning tillsammans med min väninna. Hon var verkligen jättedålig med feber och allt. Jag var pigg som en lärka. Nu skulle en utredning påbörjas. Smittskydds-nånting såg allvarligt på det hela. Hade vi delat sprutor? Haha, vi höll på att skratta ihjäl oss. De trodde vi var narkomaner!!

Nåja, vi kunde lätt hålla oss för skratt när läkaren talade om att vi nu måste uppge ALLA personer vi umgåtts med mycket, ätit tillsammans med etc. De tog prover på mina döttrar för att se om de också haft gulsoten för att se var den härstammade ifrån. Om det var från min resa, eller väninnans. Barnen testades och det visade sig att de också haft det. Fast barn insjuknar visst sällan av det, därför hade vi missat det. Troligtvis hade min väninna fått det antingen genom maten vi ätit tillsammans eller genom att hon bytt blöja på min dotter.

Nu var barnen förstås friska, men eftersom inkubationstiden är så lång så var de tvungen att meddela HELA DAGISET!! Min väninna hade precis börjat jobba på ETT ANNAT DAGIS!!

Ja, snacka om hysteriskt. Min väninna höll på att bli galen, för ryktet bland våra bekanta började gå. De ringde oss på salen hela tiden: ”Kan jag fortsätta min utbildning nu, som sjuksköterska, jag hörde att man inte får bli det om man haft gulsot?” ”Hur ska jag veta om jag är smittad?” ”Måste jag meddela min arbetsplats nu?” ”Är det dödligt?” Själva visste vi inte så mycket annat än att det var väldigt smittsamt under inkubationstiden.

Förutom att det fick de konsekvenserna att det blev en väldigt pinsam dagis-start för mina döttrar och att jag fick så stränga tillsägelser om en massa saker jag inte fick göra närmsta månaderna, så har det i slutänden medfört lite positivt, eftersom vi nu slipper ta gammaglobulin nästa gång vi reser till ”riskzoner” och därmed sparar många sköna slantar och dessutom så behöver vi inte oroa oss för vattnet vi dricker utomlands, annat än att det kan medföra magsjuka.

Men en bättre dagisstart kunde ju tjejerna ha fått…

P.S. Minns inte beteckningen på denna Gulsot, men det är alltså den man oftast får utomlands av mat och vatten. D.S.

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Forts. på Dessa förbannade utvecklingssamtal! Del: 2.

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Rosa (svar):

  Vilken härlig bild. Tänker på ung och stolt. Precis så. Gäller båda två!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 16:26

  #2 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Rosa: Tack Rosa!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 16:33

  #3 Kommentar från Linda (svar):

  Hej i stugan!

  Jag kan tänka mig vilken cirkus det blev!
  Typ, alla känner apan, apan känner ingen 🙂
  Anyway, vi fick oss ett gott skratt, igen!
  Den varianten ni drabbades av heter Hepatit A och smittas oftast via mat och vatten. Du skyddar dig lätt genom ett vaccin som kallas Havrix, ett stick i armen och poff, alla beskymmer borta!
  Ät och se glad ut !
  Mina tonåringar fick den innan en utlandsresa..
  ( Då var jag väldigt populär kan tilläggas)
  Det finns en annan variant som heter Hepatit B, smittas via sexuell kontakt, saliv eller typ tandläkare i u-länder. Den är svårare och mycket allvarligare, vill du vacc. dig mot den samtidigt som Hep. A kan du ta ett vaccin som heter Twinrix.
  Snabbt och effektivt!
  Sen kan du få tandont överallt i världen….haha

  Vidare bör tilläggas att mot tandläkarskräck tror jag inte det finns något effektivt vaccin, inte än i alla fall.

  Kramar Kalmar/ Doktor Linda

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 17:10

  #4 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Linda: Tack Linda, nu vet jag! Visst finns det en C också? Den som typ är superfarlig?!! Tack för infon! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 17:15

  #5 Kommentar från Pysan :o) (svar):

  Hepatit A är det du har haft.

  Kram Pysis

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 17:23

  #6 Kommentar från Pysan :o) (svar):

  För att förtydliga..

  Slår upp min medicinbok.
  Hepatit A, B, C, D och E finns…

  Kram Pysis

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 17:24

  #7 Kommentar från Nille (svar):

  Tack för att du påminnde mig. En av de ”få” bra sakerna för en barnfamilj i Bangkok är alla dessa vaccinationer vi får stup i kvarten.

  Behöver jag säja att sjukhusen vi går till är pivata?

  Nackdelen är att de vill lägga in en för halsfluss. – hmm, det ser inte bra ut det här. vi skulle nog vilja behålla lilla Sebbe för övervakning.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 17:40

  #8 Kommentar från Susann (svar):

  Så gulligt kort .
  Ha det gott kram Susann

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 17:53

  #9 Kommentar från Magnus (svar):

  Vilken soppa.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 18:24

  #10 Kommentar från Char-lotte (svar):

  Oj då! Så tokit det kan bli!*Ler*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 19:48

  #11 Kommentar från Karolina (svar):

  HAHAHAHAHA Jag hoppas att du skrattar idag men jag förstår att det INTE var kul då.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 19:48

  #12 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Pysan :o): Oj, trodde bara det fanns tre! :-0 Du ser, man lär sig massor av att blogga! 😉

  Nille: Ja, för att inte tala om medicin-försäljningen…! Lite hosta? Jo, då behöver du minst tre mediciner! :-0 *S*

  Susann: Tack! Jag säger bara: 1992! 😉

  Magnus o Char-lotte: Ja, det kan man säga. I slutänden har jag för mig att det blev nästan 100 namn + två dagis på vår lilla ”smitt-lista”. Eeeh…

  Karolina: You got it, girl!! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 21:18

  #13 Kommentar från Nilla (svar):

  Oj, det måste ha varit en hektisk tid.
  Tur att barnen inte insjuknade så som
  vuxna gör…
  Det ni fick var nog Hepatit A.

  – – – –

  Hepatit A:
  Hepatit A förekommer över hela världen. Viruset utsöndras i avföringen och sprids via avloppsförorenat dricksvatten eller mat som kommit i kontakt med förorenat vatten. Smittrisken är större i länder med dålig standard på vatten och avlopp. Tiden från smittotillfället till sjukdomens utbrott är två till sex veckor för hepatit A. Vid hepatit A blir man smittfri efter några veckor och infektionen leder aldrig till kronisk sjukdom.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 10:28

  #14 Kommentar från Nilla (svar):

  Söt bild, förresten… :o)
  Hur gammal är den idag?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 10:29

  #15 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Nilla: Tack för all bra info. Nej, det är sant, skönt att barnen var till synes pigga och friska i alla fall!

  Barnet på ryggen är min mellandotter; Jainaba, nu 15 år.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 19:30

 2. Pingback: Dessa förbannade utvecklingssamtal!! Del: 1. // Tonårsmorsa. | Tonårsmorsa

 3. Pingback: Helt desperat!! | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Fortsättning på Dessa förbannade utvecklingssamtal! Del: 2. (17/10-06.) […]