Recept på Domoda. // Tonårsmorsa.

 

 Lovade ut recept på den Afrikanska mat jag lagade till brorsan i Söndags. Lite sent, men här kommer det. OBS!! Den är mycket godare än den ser ut!!


Ingredienser: Till ca: 4-6 personer. (Går bra att frysa in)


1 kyckling

1 burk krossade tomater

1 tub tomatpure ´

1 burk jordnötssmör (helst creamy, absolut inte crunchy)

1-2 gullökar

svartpeppar

salt

aromat

vinäger eller 1-2 citroner

vatten

(Eventuellt starkpeppar om du vill, går lika bra utan)


Det finns många sätt att laga denna maträtt som heter Domoda i Gambia. (Jag tror den heter Mafe i Senegal). Detta sätt är ett av dem:


Skär kycklingen i delar. Lägg i en STOR (Den största du har) gryta. Häll vatten så det täcker kycklingen. Skär löken i ganska stora delar (inte finhackad). Häll därefter i krossad tomat, tomatpure ´och jordnötssmöret. Låt koka upp. När det börjar koka, sänk värmen till t.ex. 4. Låt det stå (utan lock) och koka, tills allt vatten avdunstat och det börjar tjockna. Rör inte om så ofta under tiden, för då tar det längre tid innan såsen tjocknar. Såsen ska vara ganska tjock och allt vatten borta. Då smaksätter du med 3-4 matskedar vinäger eller 1-2 citroner, salt och svartpeppar.


Det är inte mycket jobb med att laga maten, men det tar ganska lång tid att koka den. Servera med ris och använd aromaten efter smak själv. Passar bra med en god sallad till. Vågar ni äta tillsammans så häll upp allt på ett stort fat och ät med varsin sked från varsin sida av det stora fatet, annars kan man förstås äta på varsin tallrik, som vanligt. Smaklig måltid!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 reaktion på “Recept på Domoda. // Tonårsmorsa.

  1. Inkopierade kommentarer:

    1 Kommentar från Magnus (svar):

    Det där är utskrivet! Tack för tipset, gillar att testa nya maträtter. Jag tror jag kan ”framkalla” smaken redan nu, spännande.

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 18:26

    #2 Kommentar från Christer Vicke Vikström (svar):

    Nu blir jag tokig, varje blogg jag tittar in på bloggar om mat!! Och jag blir ju sugen på allt!! Ha nu en fin kväll o sköt om dig.
    Vicke

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 18:44

    #3 Kommentar från Catrine (svar):

    Domoda *drömmer mig tillbaka till Gambia*

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 19:41

    #4 Kommentar från Wimlan (svar):

    Domoda låter som någon medicin som endast kan inhandlas på apoteket 🙂 Men det ser väldigt gott ut.

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 19:44

    #5 Kommentar från Tonårsmorsa:

    Magnus: Roligt! Är helt förvånad över att mina ”udda” recept verklligen vågar beprövas…! Lycka till!

    Christer Vicke Vikström: Haha, ja, jag blir också alltid sugen när jag hittar mat på bloggarna…! Kram!

    Catrine: Haha! Ja, visst är det gott?!! Fast det smakar faktiskt godare i Gambia. Konstigt nog?! Kram!

    Wimlan: haha, ja, det är en slags medicin. Mot Gambia-längtan! Men jag tvivlar på att Apoteket säljer den…! 😉 Kram!

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 21:13

    #6 Kommentar från Rose-Marie (svar):

    Låter som en spännande rätt 😉

    Kram

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 23:14

    #7 Kommentar från Tonårsmorsa:

    Rose-Marie: Rätt eller fel, men god är den! 😉 Kram!

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 17 oktober 2006, klockan 23:35

    #8 Kommentar från Nejma (svar):

    Måste det vara jordnötsSMÖR i den? Funkar det inte med malda/krossade jordnötter? Det är jättesvårt att få tag på jordnötssmör här, det finns bara på andra sidan gränsen och en miniburk kostar över 40 spänn! Så det blir tyvärr inte särskilt ofta vi köper sån lyx. Men saltade, rostade jordnötter är rätt billiga så det har vi nästan alltid hemma. För ditt recept lät så vansinnigt gott så det vill jag prova! Efter Ramadan…

    Ramadan karim förresten!!! Passar på att önska dej och familjen en mysig Eid.

    Kram,
    Nejma

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 10:05

    #9 Kommentar från Anatis (svar):

    Låter jätter gott!

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 12:10

    #10 Kommentar från Kimmie (svar):

    Kan man göra det med Kycklingfilé tror du? Det borde väl gå bra. Gud vad gott det låter. Det är jättekul med dina recept för det blir verkligen mat man inte har testat förr.

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 13:53

    #11 Kommentar från Kimmie (svar):

    Hittade ett recept på eget jordnötssmör som kanske kan vara något för Nejma:

    Rostade jordnötter
    Lite salt
    Honung
    Jordnötsolja eller annan vegetabilisk olja

    Gör så här:
    Mal nötterna flera gånger i en köttkvarn, annars blir det smuligt.
    Tillsätt lite salt och en tesked honung per halvkilo malda nötter.
    Rör i olja tills jordnötssmöret fått rätt konsistens.

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 14:02

    #12 Kommentar från Tonårsmorsa:

    Nejma: Ramadan Karim! Nej, vännen, tyvärr tror jag inte det funkar med vanliga jordnötter, men som du ser nedan så lämnar Kimmie ett toppen recept på hur du kan göra egen!! Kul att du vill testa. Berätta vad du tyckte sedan! Lycka till! Kram!

    Anatis: Det är det verkligen! Vågar du testa? 😉

    Kimmie: Kycklingfile ´blir nog toppen!! Jätteroligt att ni vill testa, och tack så väldigt mycket för receptet till Nejma. Berätta sedan hur det gått med maten och vad ni tyckte! (Jag är ju världens mest nyfikna människa!) Kram!

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 14:32

    #13 Kommentar från londa (svar):

    mmmmmm… jordnötssmööör….

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 18:55

    #14 Kommentar från Tonårsmorsa:

    londa: Japp och maten smakar smask! 😉

    Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 oktober 2006, klockan 19:33

  2. Pingback: Bloggstafetten: Fördomar! » Tonårsmorsa

  3. Har aldrig vetat vad de heter eller riktigt vad som finns i men jag känner definitivt igen recepten du lagt upp. Dels detta men också ett nyare(?) på en marinering för grillning, började bara asgarva när jag läste receptet för nästan varje gång min systers sambo lagar mat så är det något av det här.
    Just senapen, du känner lukten så fort du kommer innanför dörren och vet direkt vad som är på gång, jättebra att han lagar mat men lite variering tack 🙂
    Ska dock passa på och skriva ut recepten, är lite kinkig med provsmakning av grytor jag själv inte tillagat och gör därför inte alltför stora djupdykningar i grytan när afrikansk mat är på menyn, ska dock tuffa till mig nu och inte vara så svensk!
    Ha det bra 🙂

  4. Pingback: Reseberättelse Del 9

  5. TACK!!! googlade domoda recept och trillad in här. man kan ju göra domoda på så många olika sätt men som jag vill ha den är ditt recept närmast,jag använder dock inte citron eller vinäger. du har inte recept på benechin? ha det så bra,och tack igen!

  6. Pingback: Hostig helg : theWitch - blogged on a true story

  7. Pingback: Grattis, Grattis Grattis…

  8. Hej Fatou!

    vill börja med att säga att du har en jätte bra blogg och jag läser den dagligen! 🙂

    Sen undrar jag om du skulle kunan göra ett inlägg med lite recept på gambiansk mat eller om du redan har några inlägg med recept du skulle kunna länka till.

    Ã…ter igen tack för en super bra blogg!

    Med vänliga hälsningar
    Julia 🙂

  9. Pingback: Helgen i Ord och Bilder | Tonårsmorsa – Fatou

Välkommen att kommentera. Du kan välja om du vill kommentera med wordpress, facebook eller google+ genom att klicka på de små ikonerna ovan. Håll god ton, inga personangrepp och håll dig till ämnet och inom lagens ramar. Alla kommentarer är modererade och godkänns så snart jag får möjlighet. Kommentera gärna i stort och smått. Jag försöker svara på alla kommentarer, men ibland kan det dröja lite. Ordet är fritt, ordet är ditt!

  1. […] Att folk från utomeuropeiska länder har mindre benägenhet att äta snabbmat. […]

  2. […] kom hem först på kvällen och då hade Demba lagat mat till oss; Domoda. Därefter skulle tjejerna tvätta upp lite kläder, men det gick inte så bra, så det slutade med […]

  3. […] att få krama om honom igen, och han hade mycket att berätta. Vi bjöds på en fantastiskt god Domoda och den åts, som sig bör, med varsin sked ur en stor skål. Till dessert blev det mumsig, […]

  4. […] om SkrivarhelgLek och Pyssel om Vilka Ynkryggar!Hostig helg : theWitch – blogged on a true story om Recept på Domoda. // Tonårsmorsa.LiLo om Skrivarhelg Arkiverat Välj månad mars 2011  (1) februari […]

  5. […] och åt påskmiddag och på Lördag bjöd vi min mammas kompis på middag. Det var jag som gjorde Domoda och mamma gjorde Chakry. Gästen gjorde i sin tur ögonfransförlängning på både mig och mamma […]