Rasism. // Tonårsmorsa.


Ok, en sammanfattning av denna dag är typ; SKIT!! Det beror inte på EN sak, utan sammantaget av många saker som inträffat.

En av sakerna som hänt var att vi blev drabbade av rasism. Jag, min äldsta dotter Binta och ett par tjejer till. Jag vill inte gå in på den händelse just idag, utan snarare berätta lite om mina känslor i det ämnet. När mina döttrar var små stötte jag ofta på detta. Det blir mer sällan nu, å andra sidan så rör ju mina barn mer fritt på sig, än de gjorde när de var små och jag alltid var med dem. Men jag förstår av mina döttrar att de möter den ofta fortfarande.

Rasism syns inte utanpå folk, men för mig som helt svensk så är den lättare att tyda. När barnen var små var det svårt att förstå när de stötte på rasism om inte de ”fula orden” såsom; ”svartskalle”, ”jävla neger” etc. uttalas. De trodde i stället att det var någon ”dum farbror/tant”. För mig som svensk och vuxen kunde jag lättare utläsa det i blicken, eller av  händelsen som sådan.

Idag skrek en farbror till min dotter; ”Åk tillbaka hem då!”

Vad är mina barns hem? De är födda i Sverige, av en Svensk mamma, en Gambiansk pappa. Två av dem har besökt Gambia och bott  där en kortare period. De andra två har aldrig satt sin fot där. De kan inte  något av Gambia ´s språk, men förstår lite grann. (Binta talade två av språken som barn, men har glömt det nu.) De äter gärna Gambiansk mat ibland, men tycker mer om  Svensk mat. De umgås alla i väldigt blandade grupper av ungdomar där det är Svenskar, Araber, Afrikaner, Muslimer, Kristna, Asiater, Latinos, Kurder etc. De har ALDRIG några kulturella eller religiösa motsättningar med sina vänner!!

Så vad är de? För mig är de världsmedborgare.  De är mina barn. Jag har försökt ge dem mycket av den Gambianska kulturen, för att jag tycker det är viktigt att de inte känner främlingskap i endera kulturen.

Men jag tror inte mina barn känner sig Gambianska. Jag tror inte heller att de känner sig Svenska. Den Gambianska delen kan te sig självklar eftersom de inte levt lika nära den Gambianska kulturen. Men den svenska delen tror jag nästan uteslutande handlar om hur ANDRA ser på DEM. Hur de faktiskt blir bemötta ute i samhället.

De talar flytande svenska. De vet hur man firar alla högtider. De har fått välja om de vill ha julklappar på julafton eller om de vill ha presenter vid Eid (=Tobaski i Gambia) som är den muslimska största högtiden. (Gambia är muslimskt till 90%) De har valt julklappar.

De äger många Gambianska dräkter. Två älskar att använda dem, två gillar det inte alls.

I mina ögon har barnen samma rättigheter och skyldigheter i Sverige som i Gambia. I Gambia har vi bara stött på rasism en enda gång. Jag är medveten om att rasism finns i alla länder och bland alla nationaliteter, men om jag ska jämföra just Gambia-Sverige så är jag helt säker på att rasism är mer utbrett i Sverige än i Gambia!

I Gambia är mina barn ”Svenskar” i Sverige är de ”Gambianer”. Det är en sanning. I Gambia kallas mina barn för ”vita” (=Tubab) och i Sverige kallas de ”svarta”. Det är ok. Det är inget negativit i det, utan mer ett behov av benämning. Problemet kommer när man av någon anledning nedvärderar någon p.g.a. ursprunget. DET kallar jag rasism. Men jag har aldrig hört någon människa kalla sig själv rasist. Jag fick t.o.m. en kommentar i min s.k. ”Neger-blogg”   (kommentar nummer: #97) där någon kallar sig ” inte rasit men e trött pÃ¥ alla javla invandrareOm man är trött på ”ALLA JÄVLA INVANDRARE” är inte DET rasism, så vad är det då?

För mig är rasism enkelt, om man anser folk vara sämre än en själv eller en annan folkgrupp just FÖR att man har ett annat ursprung.

(Herreje, tog det mig en hel, lång blogg att skriva de två raderna?)

Ingan kan gilla alla, ingen kan avsky alla. Men om man ogillar folk för deras ursprung eller för deras sätt att vara ”annorlunda” då anser jag det vara rasism.

Däremot så är man INTE rasist för att man råkar ogilla någon för att personen i fråga är oförskämd/snorkig/otrevlig etc. trots att den har ett annat ursprung. Känner man däremot att man har fördomar så kan man också jobba sig ur dem om man är intresserad av det. Genom att ta reda på fakta om just folk från det landet, tala med dem. Fråga. Fördomar har vi alla på ett eller annat sätt, men vi har också ett ansvar att försöka överbygga det, om vi är medvetna om våra egna brister. (I kunskap, vilket det oftast är.)

Det var mina tankar i detta ämne, som berör mig och upprör mig och faktiskt får konsekvenser i det långa loppet! Ha det bäst!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Rasism. // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer och trackbacks:

  Trackbacks

  Inlägget har hänvisats till i följande inlägg:

  * Rasism
  * Rasism del:2. // Tonårsmorsa.
  * Barn är inte rasister!!

  Kommentarer

  #1 Kommentar från Vendettanbettan (svar):

  Du tänker, alltså finns du. Finns man får man tänka, precis som du gör!Stå på dig!Annars gör dina barn det, tssss.
  Kram (du vet vad jag menar)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:07

  #2 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Vendettanbettan: You are right!! (As usual) 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:08

  #3 Kommentar från FANCY (svar):

  Det här min stora skräck. mina barnbarn är av blandade. Så länge de är små kan vi skydda dem. men precis som du säger här,
  när dom blir större måste dom klara av att hantera det. För tyvärr så är det så att rasism på olika stadier kommer att drabba dom. Vi kan bara hoppas vi har givit våra små så mycket självkänsla att de klarar av att hantera detta.
  Människan som är rasist kommer tyvärr alltid att finnas.

  //Fancy

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:09

  #4 Kommentar från honest (svar):

  klokt

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:09

  #5 Kommentar från Marie (svar):

  allt sånt här är sjukt – vad spelar de förroll hur man ser ut eller vilket land man kommer ifrån? alla är lika mycket värda, synd bara att inte alla tycker likadant. tycker dina barn verkar vara så underbara – inte pga hur de ser ut utan hur de verkar vara 😀

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:12

  #6 Kommentar från Karolina (svar):

  När jag var barn fick jag lära mig att det finns snälla svenskar och dumma svenskar. Snälla gambianer och dumma gambianer. Snälla hundar och dumma hundar (fast att de var dumma hade med huss och matte att göra. Sedan fanns det bra tandläkare och sämre tandläkare. Jag är ledsen att inte det synsättet finns i samhället. För det finns bra och dåliga människor av alla raser, samhällsklasser, yrkesgrupper……ja, ni fattar.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:13

  #7 Kommentar från C. (svar):

  Bra inlägg du kan läsa min egen fundering / konstaterande i min blogg

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:17

  #8 Kommentar från lisa (svar):

  Hej
  Vad skönt och se att det inte bara är jag som är ”tokig” på detta samhälle eller människor som håller på med rasism.
  Det håller t.o.m på i småskolan.

  Jag strider som en ilsken tupp (eller kan hönor strida så är jag det)för dotterns väl och ve där det förekommer.
  Inte mot henne personligen men mot klasskompis.

  Dottern är adopterad och därför kanske accepterad av denna person som skriker ut i klassen att x inte vill ha utlänningar i sin klass.
  Behöver jag säga att x inte är accepterad av min dotter….

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:21

  #9 Kommentar från Catrine (svar):

  Bra skrivet!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 21:55

  #10 Kommentar från Karolina (svar):

  Försöker trackbacka ett inlägg till dig…det går så där…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 22:09

  #11 Kommentar från Anatis (svar):

  Du skriver så bra, sätter ord på det man ibland inte orkar säga.

  Jag blir så trött på att man jämt måste ”försvara” sig.. *suck*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 22:19

  #12 Kommentar från ~M~ (svar):

  Jag känner mig så maktlös när jag läser din blogg. Hur mycket vi än är emot rasismen så kommer vi ju aldrig kunna ändra en annan människas åsikter (hur tokiga vi än tycker att dom är).
  Ska skriva en liten berättelse i min blogg ikväll från när jag var liten och min syn jag haft i min uppväxt. Läs gärna 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 22:32

  #13 Kommentar från Susann (svar):

  Du är en kolok mamma med många kloka ord.
  Hardu funderat på att skriva en bok du är så mångsidig .Du kan allt ju ..
  Kram Susann Jonnys ängla mamma ..
  Mår inget vidare idag heller får gå till fabror doktorn akut i morgon .

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 23:11

  #14 Kommentar från Gunnar (svar):

  Det är hemskt bär mörkhyade svenskar, inte får känna sig som svenskar.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 23:18

  #15 Kommentar från Konstantin Cosmin (svar):

  synd att även blattar diskriminerar blattar som jag skrev i mitt blogg. makt korrumperar alltid. även om ibland makt betyder att vara ”normen”.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 23:22

  #16 Kommentar från Anna-Lys (svar):

  Du berör!!
  Svårt nog att vara Tonårsmorsa, men det du ovan målar upp måste generera såväl ångest som sömnlöshet.
  Vad gör man för att skona barnen?
  Svårt, men kanske kan man tillämpa kunskaper från forskning runt vilka som klarat sig genom nazitiden? Fostra våra till att förstå att rasism oftast bygger på ångest och oro i svåra samhällsekonomiska tider! Att det ytterst inte handlar om färger, kulturer eller språk.
  Hur fostrar man (omvänder) rasisterna då? Tja … här hjälper inte skolbänken … de klarade inte grundskolan ens. OM man är svag blir man ”fuskstark” genom att hitta på och gruppera andra människor i grupper som ska framstå som svagare än en själv. Tro nu inte att jag tycker synd om de stackars rasisterna … eller? 😉

  OCH duuu … dina barn går starka genom livet … de har Dig!!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 19 oktober 2006, klockan 23:46

  #17 Kommentar från Sara Johanna (svar):

  Du skriver så himla bra. Men jag blir så jäkla ledsen när jag läser sånt här, jag avskyr rasism. Men hör och ser rasistiska ord. Blir så ledsen, för alla människor är precis lika mycket värda oavsett om dom är mörkhyade, ljusa, vita, rosa, blå osv. Alla människor har rätt att bo i Sverige utan att bli påhoppade av rasistiska ord…men hur ska vi bli av med dom som säger dessa hemska ord? Du och dina barn ska verkligen stå på er. Ni är riktiga svenskar, och du är en underbar bloggare som skriver så himla bra 🙂 Kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 01:42

  #18 Kommentar från Christer Vicke Vikström (svar):

  Mycke bra skrivet!! Jag blir så arg när jag läser om barn som får utstå detta nästan dagligen!! Ha nu en härlig dag o sköt om dig.
  Vicke

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 06:32

  #19 Kommentar från Tant Rut (svar):

  God morgon =)
  Mycket bra skrivet..jag blir så arg när jag får höra hur folk behandlas på grund av sin hudfärg…alla är vi lika mycket värda, jag blir så upprörd att jag finner inte ord…

  Ha en bra dag, lämnar en fruktkorg =)
  kramar =)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 07:02

  #20 Kommentar från kei svej (svar):

  Kommer du ihåg när jag skrev om detta på min blogg? Du kommenterade nåt ljuvligt om att det är nåt nedvärderande över dem som säger ”men jag MENAR ju inget med att säga neger, det är bara ett ord” – och jag menar att det nästan är värre, för då visar man ingen respekt för att man sårar en PERSON.

  Rasisten vill ju såra, kränka, fördumma. För rasisten är neger, chipchop, slöjpack med flera ord, redskap för att härska och söndra (som det heter).

  När vanliga svensson använder samma ord, blir vapnet ännu vassare, för att de visar på en IGNORANS som gör mig vansinnig.

  Ã…ååå. Jag skulle kunna fortsätta för evigt.

  ROPEN SKALLA, SVENSKAR ÄR VI ALLA (som bor här…)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 07:45

  #21 Kommentar från Ullio (svar):

  Ja, det är så äckligt med rasism. SSmygrasismen är väl nästan den som är värst! Och jag skrev förut en blogg om att ”Det är okej att tycka att någon är en ”jävla utlänning” för att den beter sig som en idiot, men det är inte okej att tycka att någon är en jävla idiot för att den är utlänning” Ungefär. Visst, det är fel att tycka att någon är en ”jävla utlänning” för att den är idiot också. Men det är ändå stor skillnad. En idiot är en idiot för vad den är. Inte för var den kommer ifrån. DET har faktiskt inget med saken att göra.

  Förstår du hur jag menar eller är det som låter bra i tanken, helt befängt som text?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 08:09

  #22 Kommentar från Tonårsmorsa:

  FANCY: Ja, det är just det! Jag var så arg i går att jag inte hann uppfatta vad som hänt förrän allt var kaos redan. (Jag gick ju flera meter framför tjejerna). Jag vill vara den som för en diskussion vuxen till vuxen, svensk till svensk, när någon ger sig på mina barn och deras kompisar. Jag hann inte det igår och det gör mig fortfarande galen av ilska när jag tänker på det! Men som du säger, vi måste stärka barnen innan de är stora nog att måsta deala med det själv…! Kram!

  honest: Klokt eller ej, men det kom från hjärtat.

  Marie: Dina två sista rader gillar jag särskilt!

  Karolina: Ja, det är en bra utgångspunkt!

  C.: Har redan läst! Dina tankar går hand i hand med mina.

  lisa: Ja, just det där känner jag igen. Vissa är så snabba att vråla ut att de inte tycker om ”den eller den” för sitt ursprung, nej, jag gillar inte heller DEN personen, men p.g.a. personens åsikter!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 08:41

  #23 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Catrine: Tack!

  Karolina: Kopiera av länken mellan mitt inlägg och mina kommentarer där det står ”trackbacks” och lägg in den i ditt eget inlägg, under själva inlägget där det står trackbacks. Publicera inlägget igen!

  Anatis: Tack! Själv blir jag också så ofta trött och orkar liksom inte, men ibland kan jag inte låta bli heller!

  ~M~: Jag tror inte alla fördomar kan försvinna, men jag tror att fakta kan få många att ändra sin psikt och jag tror på att människan själv har ett grundintresse att ”do the right thing”. För rasism har ingen logik egentligen, enligt mig. Ska kolla ditt inlägg!

  Susann: Tack! Ledsen för att du är nere just nu. Verkligen! Önskar jag kunde ge dig lite kraft och glädje. Jag skriver på böcker hela tiden, får se vad det blir av allt i slutänden! Kram!

  Gunnar: Ja, idag kan man se ut nästan hur som helst och ändå vara svensk.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 08:48

  #24 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Konstantin Cosmin: Som sagt; all diskriminering är trist! Vem det än kommer ifrån.

  Anna-Lys: Historien är SÃ…Ã…Ã… viktig för vår nutid. För att fatta, för att kunna förändra. Jag är en obotlig optimist som tror att det mesta kan botas med kärlek och engagemang. Men för vissa kanske det inte finns något ”bot”?

  Sara Johanna: Tack! Ang. din fråga om hur vi ska bli av med rasism, se mitt svar till Anna-Lys ovan. Det är min romantiska tanke, tror att man komma en bit på väg med det! (Hoppas i alla fall) Kram!

  Christer Vicke Vikström: Ja, det är det som gör ont. När man inte kan ingripa, när saker sker där man inte är med…

  Tant Rut: Ja, det är upprörande. Men sedan blir man så glad över att bli bjuden på frukt att man glömmer ilskan för en stund! Tack! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 08:54

  #25 Kommentar från Tonårsmorsa:

  kei svej: Ja, jag minns att du hade ett väldigt bra inlägg och att jag skrev en lång kommentar på det! (Har för mig att jag länkade till dig den dagen?!)Dina inlägg är ju ofta skinande solar. (D.v.s. solklara) Kram!

  Ullio: Ja, jag fattar hur du tänker. Det funkar. Fast som du skriver; man är ju inte dum FÖR att man är invandrare/svensk etc.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 08:57

  #26 Kommentar från Viktoria (svar):

  Oh jag känner att jag har så mycket att hålla med om. Min pojkvän är mulatt dvs hans pappa från dominikanska republiken och hans mamma från Sverige. Han stöter ofta på rasism han med båda när han var lite men än idag. Han berättade att när han va liten hade dagisfröken sagt åt hans mamma att hon måste tvätta honom ordentligt för han var så mörk på armbågarna och knäna ( vilket det är på möra människor) Han är som dina barn född i Sverige och pratar bara svenska men det ser inte resten av befolkningen för för dom är han inte svensk eftersom att det inte syns på honom. Och just som du jämför Sverige med Gambia så är det i hans fall med, i Sverige är han utländsk och i Dominikanska rep. är han svensk.

  Sen vill jag hålla med om en sak, att folk aldrig säger att dom är rasister för är man det så är man skinskalle, men det värsta jag vet är alla smygisar som ser ut som dig och mig men ändå har sina åsikter och som han som skrev inlägg hos dig som sa ”jag är inte rasist, jag är bara så trött på alla jävla invandrare. För mig är det blir det väldigt nedvärderande av att bara säga en svordom innan som ”jävla” invandrare.

  Sist då så vill jag säga att jag tycker du är skitgrym som ändå kämpat för att dina barn ska få del av båda sina kulturer och det är så viktigt, det är så många som har föräldrar från två olika länder men bara lever med den ena och förlora sig själv helt, det är så synd. Massa creds till dig!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:02

  #27 Kommentar från Sofie (svar):

  Det är för jävligt att det ska vara så. Jag brukar följa din blogg och jag tycker att dina barn verkar väldigt fina och är dessutom väldigt vackra! Du verkar vara en klok och stark mamma och det har säkert ”smittat” av sig på dina barn vilket kommer att göra att dom står för det dom är/tror på. 🙂 Och det behövs mer av sådana personer i det här landet, som står på sig.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:07

  #28 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Viktoria: Vill tacka för din långa, fina, tänkvärda kommentar! uppskattar den verkligen! Ang. kulturer så är min filosofi att man känner mindre främlingsskap ju mer kunskap man har. Ju mer trygghet mina barn har i BÃ…DA kulturerna, desto mer trygghet känner de i BÃ…DA kulturerna! Kram!

  Sofie: Tack för din kommentar. Ja, jag känner trygghet i min familj, men den har inte kommit av sig själv. Här har verkligen inte surfats på några räkmackor, men jag inbillar mig att det också är därifrån tryggheten kommer! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 11:56

  #29 Kommentar från Viktoria (svar):

  Det är så sant! för fördomar handlar bara om okunskap.

  Ha en trevlig helg!

  Kram

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 17:56

  #30 Kommentar från Svava (svar):

  blir så ledsen när jag läser detta 🙁

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 22 oktober 2006, klockan 09:50

  #31 Kommentar från Maya (svar):

  Jag blir så förbannad när jag läser ditt inlägg, varför kan man inte acceptera alla människor oavsett hudfärg , handikapp…osv, finns massor som gör att vi är olika & ändå så lika!
  Varför kan inte folk se ”förbi” hudfärg, handikapp mm??
  Och se personen som finns innanför ”skalet”?
  Man ska aldrig döma en annan människa för hur den ser ut eller verkar… lär känna dem, visa respekt.
  Är det så svårt?
  Tydligen, för att annars hade vi alla varit jämlika, överallt.
  Lösning på detta mega problem… finns det?
  *hoppas*
  Börja med er själva, ha inte fördommar, var öppna & våga ta imot!
  Ni kommer se att ni får massor med vänner.

  Kram till er alla.
  //Maya

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 22 oktober 2006, klockan 20:55

  #32 Kommentar från Maja (svar):

  Du är en väldigt klarsynt kvinna!
  I like.
  Maja

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 oktober 2006, klockan 21:15

 2. ”I Gambia är mina barn “Svenskar” i Sverige är de “Gambianer”. Det är en sanning. I Gambia kallas mina barn för “vita” (=Tubab) och i Sverige kallas de “svarta”. Det är ok. Det är inget negativit i det, utan mer ett behov av benämning”

  Jag jobbade i gambia för sådär 20 år sedan och i början blev jag benämd ”tubab” dvs viting. Jag kontrade med ”mofi” dvs svarting. Ingen tog illa upp bara man sa det med ett leende och glimten i ögat. Jag frågade i början varför dom kallade mej för ”viting” ? Ja vi vet ju inte vad du heter ! Fick jag som svar.
  Med tiden så blev man ju en person med namn & allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.