Rasism del:2. // Tonårsmorsa.

Gårdagens blogg var helt spontan, det är det i och för sig oftast när man bloggar, men denna var så direkt. I morse blev jag förvånad över all respons. Jag är tacksam för den! Jag nuddade vid ämnet om den dolda rasismen. För mig är den mycket värre än den öppna. Jag vill därför ge ett exempel av den dolda, ett av de klarare.

Varför jag tycker den dolda är mycket värre,är enkelt. När någon skriker ”Åk hem din jävla svartskalle”, så är det upprörande och det hugger till i magtrakten på mig av fysisk smärta. Men jag finner mig ganska snabbt och har oftast svar på tal. Dessutom tycker jag ett sådant uttalande säger mer om personen som uttalar de än vad det säger om personen som får orden slängda i sitt ansikte. När någon ”tycker” med sin blick, sitt kroppsspråk, sin attityd, kan jag inte ”försvara” mina barn eller mina vänner på samma sätt.

Här kommer ett exempel som har några år på nacken. (plockad ur en hög med 1000-tals IRL-exempel, tyvärr):

Min mamma åker till stan med en Afrikansk vän. Han ska köpa dator. Mamma hänger med som sällskap. Han talar god Svenska, han är rätt duktig på datorer. Min mamma visste inte ens hur man använde en dator då.

De stiger in i en affär med datorer och hennes vän börjar fråga om olika tekniska saker och kapacitet, minne och allt…

Försäljaren  vänder sig till MAMMA och svarar. Mamma svarar att; ”det är bättre du talar med min vän, för jag vet ingenting om datorer.” Hennes vän ställer nya frågor.  Försäljaren vänder sig till mamma IGEN för att svara.

Behöver jag säga att den försäljaren inte fick någon dator såld till mammas vän, vilket däremot en försäljare i en annan affär fick?!!

Det kan ju inte ha berott på att han inte visste att personen kunde svenska, eftersom han talade svenska. Det kan inte heller ha berott på att han inte förstod vännens svenska eftersom han svarade korrekt på frågorna.

Det är sådana här exempel, där man blir ignorerad som gör iondast i mig. Det är den sortens främlingsfientlighet som är svårast att bemöta.

Tyvärr är även denna rasism svårast att komma till rätta med eftersom personerna i fråga sällan ens skulle erkänna att de har dessa fördomar.

Jag blir livrädd när jag hör folk säga; ”Jag är ju inte rasist, MEN…” Den första meningen vill jag inte ens höra, jag lyssnar på vad personen säger efter ”MEN…” DE meningarna är viktigare för mig och visar sig ofta personens verkliga åsikter.

Med detta menar jag INTE att man är rasist för att man tycker att en ”icke-svensk” beter sig illa som går före i kön, är oförskämd etc. Jag menar att ALLA som går före i en kö beter sig illa, ALLA som är oförskämda beter sig illa…etc. Men det gör man ju knappast FÖR ATT man har ett annat ursprung…

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Rasism del:2. // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer och treckbacks:

  Trackbacks

  Inlägget har hänvisats till i följande inlägg:

  * Rasism. // Tonårsmorsa.

  Kommentarer

  #1 Kommentar från Ella (svar):

  Ã… så rätt du har. Tänk om vi alla kunde granska oss själva, tyvärr har vi nog alla en god dos förutfattade meningar om både det ena och det andra…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:02

  #2 Kommentar från Anders (svar):

  I feel you! men samtidigt tror jag nog inte det handlade om smygrasism i dator fallet utan rädsla, det var lättare att prata med dig för det kändes naturligt (sjukt men sant). Man ska dock inte sticka under stolen med att Sverige över svämmas av smygrasism och att det ofta grundar sig i ilska över det respektlösa beteendet hos alltför många ungdomar med utländsk härkomst både i skolan och på stan. En av anledningarna till beteendet tror jag är att de ser sina ”smarta” kompisar kämpa för att sedan jobba som en Svensson och fortfarande bo i radhus när de blir 30 vilket i sin tur ger dem NOLL livslust och NOLL framtidsutsikt för dem ”kan ju inget”. Jag är och försöker vara en ”storebror” till ett par grabbar som kommit lite fel eller inte fått chansen att visa vad dem kan och jag hoppas det finns fler som gör det, min belöning är att se dem utvecklas. Lycka till med familjen och ”keep on blogging”

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:23

  #3 Kommentar från fatou2 (svar):

  Läskigt! Jag har varit med om exakt samma händelse på Siba i Kungens Kurva för några år sedan. Jag (svensk mamma och pappa från Gambia precis som dina döttrar) var där för att köpa extra minne till min dator. Min mamma som inte kan något om datorer var med som sällskap. När jag ställer ett antal frågor om vad dom har vänder sig försäljaren mot min mamma och svarar varje gång. Jag blev så förbannad att jag bara gick därifrån. Kanske samma försäljare men tyvärr tror jag inte det…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:33

  #4 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Ella: Ja, fördomar bor hos oss alla, men jag tror det är viktigt att jobba för att få bort dem! Kram!

  Anders: Det kan absolut ligga något i din reflektion, men oavsett om man gör det av rädsla, okunskap eller främlingsfientlighet så är det ju verkligen att (Kanske undermedvetet?) säga till en människa att ”du är luft, du betyder inget för mig”. Hur ska den människan kunan känna tillhörighet i samhället? Efter ett par gånger är personen antagligen ganska okej, men undrar hur det blir efter sjuttifjärde gången?
  Slår ett slag för ditt viktiga engagemang för ungdomar, det är ju de som ska ta över en dag! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:34

  #5 Kommentar från Tonårsmorsa:

  fatou2: Oj, vad läskigt! Nej, det var inte i Kungens Kurva, men vad läskigt att det var samma händelse. Hur står det till med våra datorförsäljare egentligen? :-0

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:37

  #6 Kommentar från Blackpanther (svar):

  Håller med till fullo och mörk som man är så känner jag mycket iväl de där små smygrassarna. Jag är glad om de syns för då vet man istället för folk som pratar bakom ryggen på en. Nej tack.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:43

  #7 Kommentar från Anna-Lys (svar):

  Bloggar om Rasism och tydliggöranden om såväl underliggande mekanismer som tydliga exempel kan vi ALDRIG få för mycket av.
  Jag bloggar i din anda idag fast med en ful sarkasmisk knorr. Skulle uppskatta om du deltog med din ”ilska” eller varför inte ett recept? ;-))

  … på svenskheten och det vi kallar typisk svensk kulturyttring 😀

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:44

  #8 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Blackpanther: ja, det är det som är grejen, att kunna se det! Kram!

  Anna-Lys: Kommer gärna in till dig med diskussion, ska också försöka backtracka ditt inlägg, men hinner inte nu. Måste dra! Kram! (I ´ll be back!) 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 10:48

  #9 Kommentar från OnceAndAgain (svar):

  Håller verkligen med om det där när folk säger ”jag är inte rasist, men…” . Det säger de ju bara för att de vill ha ryggen fri.

  Har även skrivit ett inlägg om en kvinna på bussen som skrev i sin blogg ”jag är inte rasist, men idag var det några invandrarbarn på bussen som satt och skrev. jag fick ont i huvudet”. VARFÖR ens påpeka att barnen var av invandrarbakgrund? Vad har just detta med hennes huvudvärk att göra? Hade hon inte fått ont i huvudet om det var svenska barn? HÄnger du med i hur jag tänker?

  Kram R

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 12:00

  #10 Kommentar från Tonårsmorsa:

  OnceAndAgain: Ja, det är väldigt exakt dit jag vill komma! Ska kolla ditt inlägg! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 12:06

  #11 Kommentar från Anna-Lys (svar):

  Hjälp … jag vet ej hur man backtrackar!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 12:29

  #12 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Anna-Lys: Haha, jag har inte heller någon aning hos er. Här på A.B. kopierar man bara in backtracklänken från inlägget i det nya inlägget, men det verkar inte ha funkat på er som inte är på A.B. som jag försökte backtracka till…! Fast det är bra att jag vet, för du kan jag göra en vanlig länk till er på andra portaler nästa gång jag vill hänvisa!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 13:53

  #13 Kommentar från Viktoria (svar):

  Har en liknande grej att berätta: min pojkvän och hans pappa (från dominikanska rep.) är på väg nånstanns men hittar inte riktigt vägen, min pojkväns pappa stannar vid en bensimack för att gå och fråga om vägen, han pratar väldigt bra svenska men har en aning brytning, persona-killen inne på bensinmacken svarar pappan på engelska, min pojkväns pappa säger på svenska ja fast jag pratar svenska, snubben säger ” I don’t understand can you take it in english” asså detta låter verkligen som ett skämt men det är sant… vad gör man liksom?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 20 oktober 2006, klockan 19:37

  #14 Kommentar från Christer Vicke Vikström (svar):

  Det blir en blogg från mig i morgon som jag har skrivit förut, som blir en trackback till din om rasism!! Sköt nu om dig o ha en fortsatt fin dag.
  Vicke

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 21 oktober 2006, klockan 16:54

  #15 Kommentar från Svava (svar):

  ja, det påminner om mitt ”vissa men gillar jag inte”-inlägg

  jag vet precis vad du menar

  kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 22 oktober 2006, klockan 09:48

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.