Pigdebatten; Afrika-Europa. (Eller att ta reda på sin egen skit!) // Tonårsmorsa.

När jag skrev bloggen nedan om LÖSNAGLAR så kom jag osökt att tänka på den s.k. ”pigdebatten”. Som arbetarkvinna ut i fingerspetsarna så har jag alltid haft lite svårt för tanken på att anställa någon för att ta reda på min skit. Städning anses nedvärderande i vår kultur. Den allmänna uppfattningen verkar vara att städning är lågstatus på alla sätt och vis, samtidigt som det är status att ha det rent och snyggt omkring sig. En av mina bästa väninnor med ursprung från Sverige och Kenya berättade när vi var unga om hennes pappa som arbetade i Zimbabwe och hade tjänstefolk. Jag tittade förvånat på henne eftersom jag vet att hon inte är den typen som själv skulle ha det här i Sverige och hon förklarade att: ”Det där är annorlunda i Afrika, där är det en självklarhet att han har tjänstefolk!” Jag hade själv varit i Afrika vid den tiden, utan att komma samhället tillräckligt nära för att förstå det där…

Några år senare flyttade jag ner själv med mina två äldsta döttrar (de andra två barn var inte födda ännu). Jag ville leva i samhället för att se hur jag skulle klara det.

Jag ville testa mig själv. Jag tvättade för hand, även tygblöjorna, då jag hade två blöjbarn (Binta använde bara på nätterna) var det INTE a piece of cake!! Tvärtom! Det var äckligt, otrevligt, tungt och det gjorde ONT!! Jag blev visad hur man kunde tvätta för hand på ett effektivt sätt, och knogarna var konstant blödande de första månaderna. När jag tvättade jeans och badlakan grät jag av smärta.

Många Gambianer kom och erbjöd att de skulle ordna en ”tvätterska” till mig, för att de kostade inte mycket menade man. Det kostade ca: 6 Dalasi (Ca 2 kronor och 50 öre) per tjog med kläder + tvätttvålen som de använder och när de som tvättade var klara så hade de inte bara tvättat kläderna, utan även torkat och strukit tvätten. Men jag var envis. Jag skulle visa att jag kunde själv, dessutom ville jag inte få som rykte att jag var en ”bortskämd, vit tjej som kom och utnyttjade befolkningen”. *S* Jag var nyss fyllda 21 år och envis som synden!

Efter ett par månader så slutade knogarna blöda, det blev förhårdnader i stället och jag kände mig som en stark urkvinna! Jag hade klarat mitt prov!

Jag hade en manlig släkting till barnen som bodde granne med mig och han lejde alltid i väg sin tvätt. När tvätterskan kom och hämtade tvätten hos honom, så vågade jag aldrig se henne i ögonen. Jag tyckte det var genant att hon fick göra ett så slitsamt jobb för ”småpengar”. Det kom regelbundet tjejer hem till mig och erbjöd sig sina tvättjänster, eller städtjänster! Stolt tackade jag alltid nej.

I slutet av min vistelse så fick jag dock höra av en vän att folk ”pratade om mig”. Nej, de sa inte att jag var en bortskämd tjej. De tyckte jag var SNÅL!! Snål och girig och missunnsam…

Jag tappade hakan. Mycket har folk kallat mig genom åren (skitmamma är bara ett smeknamn, haha) men snål, girig och missunnsam var inte ett av de!

Nåja, det visade sig att i Gambia (kan inte tala för alla Afrikanska länder, men jag vet att det är så i många länder i alla fall) så anses det att om man har råd så ska man anställa folk, för att även ge dem en möjlighet till inkomst och egen försörjning. Det låter så logiskt nu!

De ansåg att jag hade mycket pengar. (Jag hade en föräldrapenning på under 4000/månad då, men det var ju en hög inkomst där!) Men ändå städade jag, tvättade, lagade maten själv. Inga anställda. Ja, att jag tvättade trots att knogarna blödde och varade övergick deras förstånd.

Jag måste säga att idag är jag ändå glad att jag gjorde det då, för det stärkte mitt självförtroende och jag bevisade för mig själv att jag KLARAT det, men numera när jag åker till Gambia, så skaffar jag en ”liten stab” anställda. Det kan vara chaufförer, kokerskor, städare och tvätterskor. Jag försöker ta seden dit jag kommer, men det skulle kännas svårare att göra det i Sverige, för här ser man allmänt annorlunda på detta. Naturligtvis ”överbetalar” jag något, för mitt eget ”svenska samvete”, bemöter dem som ”en vän till familjen” (vilket naturligtvis förvirrar folk omkring oss). *S*

Att min egen farmor och mormor fått skrubba och bona golv som unga flickor i de ”rikas” hus och gjort andra pigtjänster gör också sitt till i min egen inställning.

Men jag tycker det ligger en logik i båda sätten att tänka. Livet är sällan svart-vitt utan med fler nyanser än vi inser! Leve nyanserna!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Pigdebatten; Afrika-Europa. (Eller att ta reda på sin egen skit!) // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer och trackbacks:

  Inlägget har hänvisats till i följande inlägg:

  * Jag var tvungen att bevisa att jag dög

  Kommentarer

  #1 Kommentar från Maskerade Ryttaren (svar):

  Ja, det finns olika sätt att se på saken. Men jag anser inte att våra skattepengar ska gå till den formen . det är så mycke annat dom behövs till, som tex, tandvårdsreform. Sköt nu om dig och ha en underbar dag.
  Zorro

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 15:25

  #2 Kommentar från Bantaren-Storasyrran (svar):

  Ja alltså min egen åsikt är att jag ger gärna en lön till den som arbetar med att städa…

  Jag är usel på det…faktiskt:-)

  Sedan jobbar jag mycket och vill kunna slappna av och umgås med mina barn när jag är ledig..

  Kan då någon annan få ett arbete med hyfsad lön så varför inte…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 15:26

  #3 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Maskerade Ryttaren: Nej, det håller jag VERKLIGEN med dig om! Det finns mycket viktigare saker att lägga de kronorna på! Kram!

  Bantaren-Storasyrran: Ja, det är sant, men det är trist att städa har så dålig status då…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 15:33

  #4 Kommentar från Bantaren-Storasyrran (svar):

  Glömde skriva att jag jobbar inom LSS och Äldre vården så jag städar faktiskt hos andra:-)Även om jag försöker undvika det..
  jag kan städa i en halvtimme innan det blir bra, (medans min man t.ex. gör det MINST lika bra på 10 minuter..)

  Jag och mina kolleger brukar dela upp så jag lagar mat och de städar:-)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 15:34

  #5 Kommentar från Bantaren-Storasyrran (svar):

  Jamen har det det egentligen.. jag tycker faktiskt att det är själva debatten i sig som ger det en dålig status..

  För mig är de som städar GULD VÄRDA!!!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 15:36

  #6 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Bantaren-Storasyrran: Ja, det är klart at tingen är en ”sämre” människa för att man städar hos andra, snarare tvärt om, man är berädd att kämpa för sitt eget välbefinnande, men jag tror man lätt kan känna sig i ”underläge” själv… Vilket är trist och orättvist förstås!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 15:58

  #7 Kommentar från Magnus (och en massa ord) (svar):

  Intressant läsning!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 18:09

  #8 Kommentar från eva (svar):

  Hej,jag bodde i Karibien under några år och jag kände lika dant,gjorde allt själv ,tvättade i kallt, städade huset m.m,ändå trodde alla att jag och min man hade så mycket pengar att vi hade råd att anställa någon,men jag med mitt svenska sätt att tänka kunde inte i mitt liv förstå att någon skulle städa efter oss,Nu när vi åker med ungarna så vill jag både ha kock,städerska chaffis,trädgårdsmästare ha ha ah ha(skämt åsido) kram Eva

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 22:53

  #9 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Magnus (och en massa ord): 😉

  eva: Det är nog rätt bra att vi är anpassningsbara med åren i alla fall! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 25 november 2006, klockan 23:09

  #10 Kommentar från trollhare (svar):

  Tänkvärt… Det är ju så i vissa länder att folk så desperat behöver pengarna att det faktiskt är bäst att hyra in folk så. Själv har jag gratis piga (dvs LSS), hehe…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 26 november 2006, klockan 17:31

  #11 Kommentar från Nejma (svar):

  Jag har en städerska. En väldigt fattig kvinna som bor i mitt kvarter. Hon kommer en gång/vecka och hon städar trappan och någon gång ibland takterassen, så hon är max hos mej en kvart/vecka. Inte blir hon rik på det hon får hos mej men tack vare att hon städar trapporna hos mej, storstädar och tvättar hos någon annan granne, osv får hon ihop en summa varje månad som hjälper till att dryga ut makens lön. Här finns ju inte soc eller något annat socialt system som hjälper fattiga. Så genom att hon jobbar lite här och där så kan dom ändå leva rätt okey. Här i Marocko har dom flesta någon sorts hemhjälp. Det är ju faktiskt ett sätt att ta hand om unga tjejer så dom får en inkomst i väntan på att dom gifter sej eller gifta äldre kvinnor så dom kan dryga ut makens lön. Alternativet hade ju varit annars att tigga, stjäla eller prostituera sej.

  Kram,
  Nejma

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 26 november 2006, klockan 21:47

  #12 Kommentar från barbakvinna (svar):

  Men det är väl lite så när man är yngre man ska visa att man klarar av allt.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 26 november 2006, klockan 21:48

  #13 Kommentar från barbakvinna (svar):

  jag trackbacka dig..

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 26 november 2006, klockan 21:57

  #14 Kommentar från Axemia (svar):

  Jättekul och intressant läsning Jag hade nog gjort de5tsamma i början innan jag förstod att befolknigen verkligen ville ha jobb Men ibland är det ju svårt att veta vad som är rätt eller fel

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 26 november 2006, klockan 21:59

  #15 Kommentar från Tonårsmorsa:

  trollhare: Gratis är billigt och bra! 😉 *S*

  Nejma: Japp, det är precis allt det där man upptäcker till slut när man befinner sig i dessa länder. Tycker det är alldelens toppen att man hittar ”egna system” i bristfälliga samhällen. Sedan finns det ju så mycket annat som funkar bättre där än här… Kram!

  barbakvinna: Ja, det tror jag med! (Ska kolla din trackback!) Kram!

  Axemia: Ja, eller rättare sagt; bara för att ett sätt är ”rätt” så behöver ju inte ett annat sätt vara ”fel”. Det finns så många olika sätt…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 27 november 2006, klockan 08:51

 2. Pingback: Bara en macka! » Tonårsmorsa

 3. Pingback: Tonårsmorsa » Det gör mig riktigt glad!

 4. Pingback: Tonårsmorsa » Min dröm är nästan på väg att gå i uppfyllelse…

 5. Pingback: Mångkulturen har berikat mitt liv

 6. Pingback: Jag och Mabou mot världen…

 7. Pingback: Reseberättelse Del 9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] dagarna när jag stod och tvättade kläder (Ja, för hand, även tygblöjorna, wäka) så brukade jag låta en ung kille som hette Pascal […]

 2. […] i olika städer vid olika tillfällen. Jag har också fått besked tidigare om att mitt inlägg: Pigdebatten; Afrika-Europa . (Eller att ta reda på sin egen skit!) I går fick jag också besked om att en Uppsalaskola här  veckan har använt ett av mina […]

 3. […] tvätta våra kläder och barnens tygblöjor själv, städa och sköta hushållsarbetet själv. Jag fick också en hel del kritik för det senare, när det visade sig att det jag tyckte var att &#…. (Jag kan inte låta bli att skratta när jag tänker på […]

 4. […] Pigdebatten; Afrika-Europa (Eller att ta reda på sin egen skit!) […]

 5. […] reste till Gambia med barnen (då var det bara Binta, 20 och Jai, 18 som var födda), var för hela 17 år sedan. Sjutton […]

 6. […] På morgonen klev jag upp och tvättade det mesta av mina och Mabou ´s kläder. Det var en rolig “flashback” från min resa 1992 då jag lärde mig tvätta för hand. […]