Att åka fast för tjuvrökning… // Tonårsmorsa.

Att börja röka är dumt. Korkat. Idiotiskt. Vansinnigt. Ohälsosamt. Osunt. Dyrt. Att börja röka på 2000-talet är heeeelt wacko!! Med all information som finns. Med rökförbud typ överallt. Med åldersgräns för att få köpa dem. Med höjda skatter på ciggen.

Att man själv började röka var urbota dumt. Men man lär sig leva med sin egen dumhet. Att lära sig leva med sina barns dumheter är ett BIG NO-NO!!

Inte nog med att man börjar röka på 2000-talet, med åldersgräns på cigg, med rökförbud överallt. Med stora kampanjer mot rökning. Sedan åker man fast. För sin mamma. Med händerna i kakburken. Eller rättare sagt med ciggen i handen.

Dumt. Korkat. Idiotiskt.

Klart jag har min del i det hela. Klart att det är vanligare att barn till rökare börjar röka själva. Klart det varit bättre om jag inte rökt. Det hade ökat oddsen för att barnen skulle förbli rökfria. (Är glad att jag i alla fall inte dricker alkohol…)

Nu följer operation: Få-en-tjuvrökande-dotter-att-lägga-av! (Vilket hon naturligtvis hävdar att hon redan gjort, medan hon antagligen håller två fingrar i kors bakom ryggen…)

Nu ska vi se vad som kommer ta mest:

* Utegångsförbud, kompisförbud och dataförbud i en vecka.

* Samma sak i två veckor.

* Dra in månadspengen ett tag framöver, vilket jag i och för sig inte tror så mycket på eftersom det KAN skapa läge för snatterier i stället…

* Fortsätta prata mot rökningen, ge nikotintuggummin, ställa in alla kommande fester på helgerna närmsta tiden.

* ”Alla-andra-förslag-varmt-välkomna”…

Om ”någon” läser detta: Plocka av änglavingarna, jag må vara gammal men inte blind!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Att åka fast för tjuvrökning… // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Anna (svar):

  finns massa fina bilder av nerrökta kungor på nätet…typ non-smoking generation…tvinga henne kolla på det!!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:45

  #2 Kommentar från Ann (svar):

  *S*
  Kan inget annat säga än att vi sitter i samma båt du å jag !

  jag har nu försökt med alla dina förslag å inget har hjälpt, tyvärr…
  Men så började det snackas om körkort å övningskörning å då kom idén…

  Ja sluta röka så stöttar jag dej med pengar till körkortet å dina övningskörningar…

  å peppar peppar ta i trä,,,
  än så länge håller det…
  kanske kan va nått ?

  ha det gött min vän…
  varma kramar
  Ann

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:47

  #3 Kommentar från Kennet K.R. (svar):

  Oj.. här var det ord och inga visor. Jag sjunger heller inte nubbevisor och det är jag tacksam för. Och vad gör man åt rökande tonåringar? Hjälper något egentligen när kamrattrycket är pressande. Faen vad maktlös jag känner mig nu då./ken

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:48

  #4 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Anna: Frågan är om det funkar? Sånt körde de när jag själv började och på mig funkade det INTE!! Men visst, ska göra ett försök, allt är värt att prova! Om jag testar typ 20 grejer och EN funkar, så är det ju gott nog!! Tack för tips! Kram!

  Kennet K.R.: Ja, shit vad maktlös man blir. Kanske skulle man starta en klubb; ”Vuxna mot rökande tonåringar”…?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:51

  #5 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Ann: Ja, det är nog en god ide ´! Frågan är om man kommer ha råd med körkort till alla när det väl blir dags? Men helt klart en bra morot! Tack!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:53

  #6 Kommentar från Kennet K.R. (svar):

  *ler* ja du Tm,, kanske det vore något. Det är ju poppis med nya varianter../ken

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:53

  #7 Kommentar från Anna (svar):

  hm, var en tjuvrökande tonåring för inte alls så länge sen, fasiken vad grejjer mammi körde med mig…till slut tvingade hon med mmig på en språngmarsch i skogen..och med rökarkondis vill man hellre dö än at tspringa….
  bästa knepet är nog, tyvär..mutning! eller typ ”om du inte har börjat röka till du är 18 år så får du 1000 kr eller någon annan passande summa!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:53

  #8 Kommentar från Ann (svar):

  VSG, va så lite så…

  Ja men det finns ju faktiskt många val idagens läge med just det här att ta körkort..
  T.ex man kan ta teori lektioner genom sin gymnasie utbildning å då får man ett reduserat pris på sina körlektioner,, kan ju va ett tips att ha i åtanke,, peppa henne att lägga till teorilektioner utöver sin utbildning om hon känner för det då sparar du ju teorikostnaden.

  Hoppas att detta kan va nått för dej,, skall hålla tummarna så hårt jag kan…

  Kram
  Ann

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:57

  #9 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Anna: Tycker ditt tips är toppen!! Och rimligt, några tusenlappar, sådär, att shoppa loss för… 🙂

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 20:58

  #10 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Ann: Ja, du har rätt! Klart man ska göra det man kan…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 21:16

  #11 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Ann: Ja, du har rätt! Klart man ska göra det man kan…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 21:16

  #12 Kommentar från V (svar):

  Vem har inte tjuvrökt egentligen? Hon behöver ju nödvändigtvis inte bli en rökare bara för det. Prata med henne ordentligt, om dina egna erfarenheter hur svårt det är att sluta osv. Vill hon verkligen börja röka kommer hon kunna göra det ändå, oavsett vad du gör. Straff och förbud gör det bara ännu mer frestande att bryta mot dem.. så var det för mig Iallfall

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 21:18

  #13 Kommentar från Alma Mater (svar):

  Det känns ju lite pinsamt värre att skälla på ungarna om rökning när man är som en böckling själv.
  För de som flugit ur boet säger jag nu .. vad var det jag sa! Jäkla dyrt och SVÃ…RT att sluta.

  Man ska inte kasta sten i glahus, men när jag kom på mina med röknig, så blev det redovisning av veckopengen vart den gick, det var jäkligt pinsamt för dem att behöva be om kvitton vad än de köpte – En hamburgare, kan jag få kvitto tack!
  Men det hjälpte då i alla fall.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 21:27

  #14 Kommentar från Tjejen (svar):

  Oj inte lätt… Vet i gudarna inte hur jag själv skulle göra om mina söner börjar att röka.
  Förhoppningsvis så är de lite avskräckta av vad jag berättat……vad rökningen gör med oss människor. Men man vet aldrig!!!!

  Tjejen

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 8 december 2006, klockan 21:49

  #15 Kommentar från Maskerade Ryttaren (svar):

  Jag byter plats nu, det står en förklaring i dagens blogg. Min nya adress är:
  http://zeekevarg.spac
  Jag kommer att fortsätta att titta in till dig.
  Sköt nu om dig och ha en trevlig helg.
  Zorro

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 06:25

  #16 Kommentar från Tonårsmorsa:

  V: Du har nog rätt i det du skriver, samtidigt så är ju risken rätt stor att man blir rökare om man börjar tjuvröka tidigt. När man själv röker och inser vilket gissel det är, så skulle det vara svårt att inte ens FÖRSÖKA övertala henne till att sluta… Det är ju liksom en förälders ansvar känns det som…! Kram!

  Alma Mater: DET förslaget ska jag verkligen anamma! Här ska pengarna redovisas! Absolut! Tack!

  Tjejen: Nej, man hoppas och hoppas, men vet aldrig riktigt! Kram!

  Maskerade Ryttaren:
  Ska genast kolla!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 06:58

  #17 Kommentar från Linda! (svar):

  hej! Jag är 22 år, ingen av mina föräldrar röker, de har i hela mitt liv pratat om hur dåligt det är med rökning, MEN jag röker! Jag tror det ända sättet att slutaröka är om man har viljan… Jag tror att det är lite svårt att muta, eftersom att de kan ju röka bakom ryggen på dig+ ta emot alla mutningar! Men jag tror att det kanske skulle funka genom att köpa böcker med bilder och sånt! Hur lungurna ser ut på en icke rökare och på en rökare… det e ju ganska stor skillnad! :=)
  Lycka till!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 09:19

  #18 Kommentar från (svar):

  Jag har en annan idee oxo! Kör med lite omvänd psykologi! Säg att du ALDRIG tror att hon kommer kunna sluta! Då kanske hon verkligen VILL bevisa för dig att hon KAN! lycka till!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 09:26

  #19 Kommentar från Molly (svar):

  Jag tycker att det är dubbelmoral att du ska få röka utan följder men inte hon! Mitt förslag går ut på att ni slutar röka tillsammans – båda två!

  Avskräckande: en massös berättade att de värsta kunderna är rökare – röken kapslas nämligen in i hudens porer. Under massage så öppnas ofta porerna igen, och ut stiger en vidrig stank. Ofräscht!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 10:33

  #20 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Linda!: Ja, det handlar inte alltid om föräldrarna,men jag tror det påverkar mer! Min bästa vän har en rökande förälder (fast nu har hon slutat), men hon röker inte. En annan vän är rökare trots att ingen av hennes föräldrar är det… Men visst har du rätt, till syvende och sist så handlar det nog om motivation.

  Anonym: Ja, du har helt klart en poäng där! Kram!

  Molly: Det tycker inte jag alls, eftersom jag redan fått tagit mitt straff i form av följande; mina föräldrar lovade mig betalt körkort och en halv betald bil om jag inte började, vilket jag alltså gick miste om, dessutom så fick jag indragen månadspeng i flera månader och andra straff, när jag väl började… Dessutom handlar det ju till syvende och sist inte om att vilja ”straffa” sina barn, utom att man önskar dem något bättre än ett liv som rökare, med sämre hälsa, sämre ekonomi och ett behov som följd…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 19:01

  #21 Kommentar från kei (svar):

  Mina tips:

  MUTA HENNE – låt henne vara med och bestämma mutan, så är det svårare för henne (jag antar att det inte är Mabou som röker…?) att nocha mutan sen.

  VISA HENNE HUR SVÃ…RT DET ÄR ATT SLUTA – nästa barnlediga helg får vederbörande stanna hemma med dig (och gärna göra nåt pustigt, som får upp andan hos er båda.. typ jogga som nån skrev), och du får inte röka. Ge det ett par timmar, sen kommer du att gråta, skrika, gräla, deppa och vara vidrigt beroende… förhoppningsvis skrämmer det skiten ur henne. Och dig 😉

  Kram från puffande molnet

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 20:55

  #22 Kommentar från Malde (svar):

  Jag kommer ihåg när jag gick i högstadiet. Vi fick ta med filterpapper hem (från kemisalen) för att våra föräldrar skulle blåsa ut röken genom pappret. Ett halsbloss och ett munbloss, så att vi kunde jämföra skillnaden. Det blev en jätteskillnad, munblosset blev tjärfärgat och halsblosset syntes nästan inte. Så kan man tänka på allt som fastnar i lungorna istället… bläää! Vem vet, det kanske går att göra samma sak med kaffefilter? Kramar till dig, Tonårsmorsa.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 9 december 2006, klockan 21:51

  #23 Kommentar från Samira (svar):

  Jag tycker keis förslag låter bäst… 😀

  Annars kan du också prova att böla som fan.. blir riktigt ledsen a la gamla tantet i Iran ledsen som sitter i ett hörn och snyftar och slår sig lite lätt över huvuvdet. Emellanåt kan du säga ”min dotter kommer att dööööö..buhuhuhuhuhuhuhu”. (jag tror inte heller det är Mabou nämligen)…

  Det är givetvis på skämt.. mitt förslag. 😀 Men keis låter bra 😀

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 december 2006, klockan 09:24

  #24 Kommentar från Tonårsmorsa:

  kei: Ditt råd är toppen!! Tack! Tror jag kommer att göra en liten kombination av flera av dessa råd + lite av mina egna! Kram!

  Malde: Måste testa!! Tack! 🙂

  Samira: Alla förslag är toppen, men jag håller med om att Kei ´s är riktigt toppen! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 december 2006, klockan 10:30

  #25 Kommentar från Mipan (svar):

  Själv tror jag inte på bestraffning för att nå önskad effekt men det e mest för att det inte alls funkade på mig och min bror. Vi blev istället obstinata eftersom vi inte tyckte de va en sån big deal. Det kanske är annorlunda med dina barn.:) Tror att verkligen informera om effekter och bieffekter är bättre. Det var de som fick mig att sluta iaf sådär 8år senare.:S Men jag vet inte.

  Ska finnas nån asbra bok som gör att man slutar…min kompis läste den å slutade på en gång (efter att ha rökt 1paket om dagen i 10år) Vet inte vad den heter men jag kan kolla upp d om du vill.:)

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 december 2006, klockan 10:38

  #26 Kommentar från Singelslav (svar):

  Hmmm… har faktiskt inget bra förslag… jag började själv röka när jag var 15, och jag sa då till mamma att ”sålänge du röker så har du inget att säga till om” jag sa oxå att ”den dagen du slutar, så slutar jag” och för tio år sen slutade hon… slutade jag??? Nope! Idiotiskt av mig, jag vet… kram och lycka till!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 december 2006, klockan 10:39

  #27 Kommentar från Tonårsmorsa:

  Mipan: I denna situation så känner jag att ALLA sätt är värda att prova! Ang. boken, så tror jag att jag har den här! (Fick låna den av min svägerska nyss, men har ännu inte hunnit börja på den…) Nu vet jag att det är dags… Tack!

  Singelslav:Ja, man var dum och hoppas att ens egna barn ska vara smartare än så…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 10 december 2006, klockan 10:53

  #28 Kommentar från MissMessedUp (svar):

  Att betala ungens körkort funkar om hon är minst 16. Innan dess tycker dom att det är så lång tid kvar att det inte spelar nån roll.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 11 december 2006, klockan 16:05

  #29 Kommentar från En före detta rökare… (svar):

  Ja.. vem har inte rökt och vem har inte lovat att sluta. Idag har jag lyckats,, sluta TILLSAMMANS… LÄS boken Allan C.
  VILL MAN SÃ… KAN MAN!!
  Hot och förbud,,, nä,,jag tror de föder mer lögner bakom ryggen.
  TILLSAMMANS,,, de är nog de bästa..sluta tillsammans.
  En före detta rökare….

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 december 2006, klockan 15:48

  #30 Kommentar från …rökfri…? (svar):

  Eftersom du inte tycker att NI ska sluta ihop, du har redan fått ta ditt straff,, som du skrev till Molly…ja
  Du ser, du lyssnade inte på dina föräldrar,, du rökte ändå.

  KANSKE du ändå skulle prova ett liv utan cigg…. ???

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 december 2006, klockan 15:57

  #31 Kommentar från honest (svar):

  när mina för’äldrar upptäckt emig röka så blev de skitsura och satte upp förbud osv. Jag blev bara deprimerad och tänkte vem bryr sig jag är bara försiktigare nästa gång. Men sedan ringd emin gudmor mig och sa att hon förstod mig totalt och att hon rökte tre paket om dagen innan , men att det faktiskt inte är bra och jag måste sluta, och att hon inte var arg men hon var besviken på mig, och då ville jag plötsligt sluta.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 16 december 2006, klockan 22:38

  #32 Kommentar från Sezierra (svar):

  Kanske lite sen men i alla fall. Du kan ju som någon skrev innan försöka sluta röka du också så kanske hon förstår hur svårt det värkligen är att göra det? Jag själv slutade röka när jag bestämde mig för att nu får det vara slut på det här äcklet…och jag slutade.

  Det skadar ju inte om du provar…eller hur. Möjligtvis att man blir en aningen grinig i början men det kanske fungerar som avskräckande exempel om du förstår hur jag menar?

  Kram Sezierra

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 18 december 2006, klockan 09:09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.