Serviceinriktad? Åk på charmkurs! // Tonårsmorsa.

Någonstans på vägen väljer vi arbete. Även om det inte är ett drömjobb, så gjorde vi ändå ett val när vi sökte det, när vi gick på den där anställningsintervjun…etc.

Arbetar man med service så förväntar sig folk just service. (Logik, va?!!) Arbetar man med människor, t.ex. inom vård eller omsorg på annat sätt, så bör man ju behandla folk mänskligt, i alla fall.

Om man så väljer att t.ex. jobba i kassan på en butik och sedan upptäcker att man har svårt att vara trevlig mot folk, eller rent av tar det personligt när en kund klagar, då anser jag, att man någonstans inom sig borde känna att man valt fel yrke och kanske söka sig till ett annat…

Klart alla människor kan ha en dålig dag, eller ha ”vaknat på fel sida”. Jag menar inte det… Jag menar när man blir irriterad utan anledning, eller helt enkelt inte passar för sitt jobb. Visst, jag har också haft arbeten som jag inte har trivts med, men jag har ändå ansträngt mig, lett mot mina kunder, fast jag hellre velat räcka ut tungan åt dem… Sedan har jag sökt mig till annat.

Varför jag funderat på detta är p.g.a. busschaufförerna i Uppsala. Nej, jag säger inte att alla busschaufförer är otrevliga, men tyvärr alldelens för många av dem. Det lustiga är att man blir lite ”hemmablind”, så till slut tänker man inte längre på det. Sedan får man besök från någon annan stad och när man åker typ den 3:e eller 4:e buss-resan och de börjar kommentera våra otrevliga busschaufförer, då påminns man… Det lustiga är att detta upprepas VARJE gång man får besök från en annan stad…

Jag skulle vilja att Uppsalabuss skickar sina chaufförer på charmkurs, för de flesta av dem är verkligen i behov av det! Det här är inget nytt fenomen i Uppsala, utan så har det faktiskt varit sedan jag flyttade till Uppsala 1986.

Sen finns det de som verkligen är otroligt trevliga. Jag minns en gång en måndagmorgon för en massa år sedan, så stannade bussen för rött och sedan säger busschauffören i högtalarna: ”Ja, då vill jag bara passa på att önska alla resenärer en riktigt trevlig Måndag!”

Alla passagerarna började helt plötsligt le mot varandra och såg mycket gladare ut och sanningen att säga så är det en resa jag fortfarande inte glömt, trots alla år som passerat…!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Serviceinriktad? Åk på charmkurs! // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Sara (svar):

  där jag bor är det de som arbetar på apoteket som behöver gå en charmkurs! har aldrig sett någon av dem le…och den ena som arbetar där tittar inte ens på en utan suckar och tittar åt ett annat håll när hon säger priset…. *grrr*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 27 mars 2007, klockan 19:08

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, de verkar finnas överallt… Jag brukar prova le mot dem, men för det mesta funkar inte ens det…:-( Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 27 mars 2007, klockan 19:28

  #2 Kommentar från Linda Culibrk (svar):

  Jag känner en uppsallachaffis. Men hon är asmysig. Man vill bara pussa henne.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 27 mars 2007, klockan 20:21

  Svar från Tonårsmorsa:

  Då får du vara glad!! För du har antagligen lärt känna en av de där få undantagen! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:49

  #3 Kommentar från Bengt (svar):

  Hej vännen. Jobbar man som jag med en besöksnäring, och har över 30 000 gäster varje år. Då får man lägga bort sina sämre sidor. Och vara positiv hela tiden. Och egentligen är jag glad jämnt. Och då blir gästerna glada, och vi skrattar ihop. Skicka dom till oss!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 27 mars 2007, klockan 20:22

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, jag håller med! Själv har jag jobbat med just service i stort sett i hela mitt liv och ibland ÄR man inte på bra humör, men det behöver man ju inte låta kunderna lida för…! Du får helt enkelt konkurrera ut Uppsalabuss med ett eget bussbolag! Kram! 😉

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:50

  #4 Kommentar från the roze (svar):

  Busschaffisarna i Uppsala är hopplösa…endel tittar demonstrativt bort när man kliver på…precis som om man vore till besvär… när de blir tvugna att stanna bussen…det är ju deras jobb? Likadant kassapersonal,,en icke namngiven affär på heidenstamstorg behöver besök av charmpolisen…

  roze

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 27 mars 2007, klockan 20:44

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, det finns inga gränser ibland på hur otrevliga vissa är…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:51

  #5 Kommentar från Mrs Mulatt (svar):

  Seviceminded verkar inte vara något man tittar på, när man anställer inom serviceyrken idag. Samtidigt kan man ju vänta sig att man ska känna sig sjlv tillräckligt bra för att veta hur man är som person. jag jobbar inom säljbranschen (via telefon), och det är ju ganska fascinerande när nyanställda hos oss sitter i timmar vid telefon utan att ringa.. Sedan kryper det fram att dom hatar att prata i telefon med okända människor *skratt*.. ja, vad säger man?!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 00:33

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, jag instämmer med dig. Som f.d. telefonförsäljare så vet jag PRECIS vad du menar, har också träffat på dessa…! *S*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:52

  #6 Kommentar från londa (svar):

  Ja, men jaaaa!!!! Och som om inte deras humör och ignorerande vore nog – de verkar ha satt i system att försöka ge så många passagerare som möjligt whiplash också! För att inte tala om den kollektiva bestraffning som de ägnar sig åt genom att demonstrativt stanna bussen mitt i ingenstans för att den som plingade ska kliva aaaav! Att det kan röra sig om ett barn som av misstag tryckt på stoppknappen, eller en pensionär som kommit åt den med rollatorn spelar ingen roll!

  Åååå, så skönt att få utlopp för den här ilskan! Tack, tack tack – nu ska jag genast bli snäll igen!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 09:58

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, så nu vet du varför min cykel är GULD värd för mig!! Inte beror det på att jag är så förtjust i motion i alla fall…! *S* Men betala för att bli förolämpad? Hmmm… nej tack!! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:54

  #7 Kommentar från Lina (svar):

  Ha! Härligt att få detta bekräftat. Bor i Göteborg och har bara besökt Uppsala 3 ggr. De gångerna har jag åkt buss ett par ggr, både stadsbuss och landsortsbuss. Jösses, vilka sura jävlar som satt bakom ratten. Sa till en att han skulle be chefen skicka alla anställda på charmkurs, och då slängde han ut mig och jag fick så snällt vänta på nästa buss. Lite skojfriskt berättade jag för den ”nya” chauffören vad som hänt, och han spände ögonen i mig. Då tänkte jag att det är bäst att sätta mig och vara tyst. /Lina

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 11:49

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, mycket ska man behöva stå ut med när man åker med Uppsalabuss, det är uppenbart! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:54

  #8 Kommentar från Agge (svar):

  Busschaufförer är ett släkte för sej. Jaja inte du Matte och inte du Ingela men alla andra då…

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 11:53

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, exakt, det måste vara himla trist med de som faktiskt ÄR trevliga, för Uppsalabuss har uppenbart inte det bästa service-ryktet!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:55

  #9 Kommentar från Clashy (svar):

  Jag jobbar i en stor livsmedelsbutik. Jag har aldrig haft svårt för att vara trevlig mot folk, det är bara det att efter några timmar i kassan så känner man hur ögonen börjar bli trötta och käkarna börjar göra ont för man har pratat med hundratals kunder…ja, man blir trött helt enkelt! Inte för att det är en ursäkt kanske, man ska ju alltid vara trevlig, men att vara kassörska är fysiskt jobbigt, mycket mer är vad folk tror. Så ibland så är det nog för det man inte är käck och pratar hela tiden. Förresten så har vi det inte så lätt med kunderna heller, när man frågar om det var bra så så räcker dom bara fram pengarna och svarar inte ens…då känns det ju lite som om ”varför ska jag vara trevlig mot honom när inte han är trevlig mot mig” Men det är väl för att man är trött….?

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 14:15

  Svar från Tonårsmorsa:

  Som sagt, jag har själv jobbat med service i nästan hela mitt liv, detta inräknat även kassabiträde, alla dagar ÄR inte en dans på rosor. Men samtidigt så har man någonstans valt yrket med dess för- och nackdelar. Lycka till!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:57

  #10 Kommentar från Eleonor (svar):

  har märkt här där jag bor att när det var mindre bussbolag som hade trafiken så var alla chaufförer mycket trevliga .. nu när det är ett stort företag .. som har all trafik ja, då bär det mest sura miner .. men det finns de chaufförer som int evet hur väl de vill och är hur goá som helst .. så man får nog akta sej att dra alla över en kam… Ha det gott! kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 19:54

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, fast det är konstigt att en så stor del av uppsala-chaffisarna är så otrevliga…!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:58

  #11 Kommentar från eva (svar):

  Jag håller med!! De är verkligen skitsura här busschaffisarna här i Uppsala, åsså kör de som idioter oxå… Man blir både livrädd och åksjuk!!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 28 mars 2007, klockan 22:23

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, det är lustigt att så många av oss Uppsala-bor upplever samma sak, det innebär att de faktiskt BORDE åka på charmkurs!! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 07:59

  #12 Kommentar från Linda (svar):

  För att muntra upp dig kommer här en JÄTTESTOR BAMSEKRAM från min käre hubby, tillika busschaufför här i Kalmar….Han håller helt med dig och hälsar att många är miserable bastards!
  Men med väldigt många undantag . Tyvärr är det så nog så att dom otrevliga utmärker sig så pass mycket att det är dom man lägger på minnet.

  MEN ( som Tony Irwing i Let´s´Dance )till deras försvar vill jag ändå tillägga att dessa stackare också får ta väldigt mycket skit från otrevliga och missnöjda resenärer
  Kanske borde vi alla reflektera hur vi bemöter våra medmänniskor som vi möter i det dagliga livet???

  Bara en liten tankeställare så här på morgonkvisten.

  Anyway, Ian hälsar att om du nånsin kommer ner till Kalmar ska han ge dig en åktur du sent ska glömma….blink, blink :))

  Tusen kramar
  KalmarLinda

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 08:27

  Svar från Tonårsmorsa:

  *S* Låter underbart!! Men finns det alltså en massa fler otrevliga busschaufförer i Sverige? Trodde det bara var i Uppsala, för jag ahr aldrig träffat på dem någon annanstans. I Stockholm har jag t.ex. bara träffat urtrevliga, samma sak i Norrland! Långbussturer brukar oftast vara körda av riktigt trevliga prickar!! 🙂 Kram till Ian, ska minnas det om jag hamnar i Kalmar! *S*

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 29 mars 2007, klockan 08:35

 2. de finns några trevliga buss chaufförer här i Uppsala, en som verkligen är speciell är han som alltid har ett leende på läpparna och hälsar en varmt välkommen och säger ” ha en trevlig dag” när någon hoppar av, han måste va den trevligaste av dom alla, man blir verkligen glad när man kommer på den bussen han kör 😀
  jag vill i alla fall ha bara sådana chaufförer!

 3. Passagerare är skyldiga att betala för sin resa, busschaufförer måste följa linjen, passa tider och köra säkert. Det gör de alla. Finns ingen skyldighet att titta på passagerare eller le mot dem. Det är upp till varje chaufför att bestämma om han/hon vill göra det eller inte.

  Jag gör alltid vad jag skall göra men inget mer. Är ni trevliga mot mig, är jag förstås extra snäll. Under flera års tid var jag supertrevlig, sa ”hej” till varje passagerare. Stannade mellan hållplatser för att plocka folk som kom för sent. Men nästan ingen svarade, de flesta nonchalerade mig och var hemskt otrevliga. Varför ska jag anstränga mig då? Finns ingen anledning. Jag vill inte att mitt humör blir förstört.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.