Jag BER dig; SE och LÄR!! Låt det inte ske igen!! // Tonårsmorsa.

Av de många blogginlägg jag har skrivit under snart 2 års tid som bloggare, har ett av de mest kommenterade och uppmärksammade blogginläggen varit det inlägg som jag valde att kalla ”Neger” (klickbar länk)

Inlägget är i allra högsta grad aktuellt. Alltid. För åter och åter igen återuppstår denna diskussion. Om ”rätten” att få använda ”the N-word”. För mig är det obegripligt. Ordet ligger nära til hands i min vardag, med fyra barn med Afrikanskt/Svenskt ursprung. Det är något vi pratar allvar om, som mina barn blir sårade av i sin vardag, men som vi också försöker skämta om, sådär som en familj kan göra om ”tabubelagda” ämnen, för att man är trygg med sina familjemedlemmar. Mina barn kan sin historia, inom fler områden än dessa och det de inte kan, försöker jag lära dem och jag själv blir hela tiden lärd nya saker om min historia/deras historia och om omvärldens alla människors historia. Historia är viktig att känna till. Viktig för att den säger en del om varför saker i världen har blivit som det blivit. Viktigt för att vi kan lära oss av de misstag mänskligheten gjort i det förgångna.

I går fick jag en kommentar av en ”Liv”, som lämnade följande länk; DENNA!! (klickbar länk) som hon önskar få spridning på. Jag vill att du ska SE!! Jag vill att du också ska LÄRA AV HISTORIEN!! Nej, det är inte bara något som hände för många hundra år sedan…! Det hände IGEN, på 80-talet, för att vi inte lärde av historien! Så jag ber dig ödmjukast; SE och LÄR, så det inte sker IGEN!! Fråga dig själv också varför det är så svårt att släppa detta ord för att gå vidare, in i framtiden??

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Jag BER dig; SE och LÄR!! Låt det inte ske igen!! // Tonårsmorsa.

 1. Inkopierade kommentarer:

  #1 Kommentar från Kriss (svar):

  Usch… jag var tvungen att stänga ner utan att se klart. Pallar inte se sånt där.

  Jag har vuxit upp med ”n-ordet” och i mina öron finns inget negativt i det. Men självklart är det ju inte mina känslor som blir viktiga utan den som känner sig kränkt. Så visst är det helt okay att inte säga så.

  Men är det verkligen ordet som sårar? Är det inte inskränktheten och attityden under?

  Jag menar… jag kan ju säga ”Hahaha du är SÃ… sjuk!” om du gör någonting som jag tycker är kul.

  Eller så skulle jag kunna säga ”Du är ju verkligen SJUK!” om jag skulle tycka att du gör någonting ordentligt dumt.

  Helt olika saker finns bakom ordet då och uppfattas olika också.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 april 2007, klockan 19:17

  Svar från Tonårsmorsa:

  Jag tror du egentligen svarat på dina egna funderingar…! *S* Du känner inget negativt i ordet, men det är ju inte det som är det viktiga…! Klart det är känslan i det som sägs, men själva ordet är så laddat gör många människor, att jag tror nästan det kvittar ”hur” man säger det…! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 april 2007, klockan 19:59

  #2 Kommentar från Maggis (svar):

  Brr så vidrigt det var att se och känna stämningarna i bilderna.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 april 2007, klockan 19:23

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, det är den känslan jag vill återge. Det kanske verkar bara negativt, men man kan också vända på allt och göra det positivt, för vi kan fortfarande lära av historien!! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 13 april 2007, klockan 20:00

  #3 Kommentar från Eva S (svar):

  Fy fan vad läskigt. bra blogg

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 april 2007, klockan 07:33

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, det är läskigt och därför får vi inte låta det ske igen. Kunskap är makt, ett gammalt uttryck, som betyder en hel del! Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 april 2007, klockan 07:48

  #4 Kommentar från Efva (svar):

  Kalla kårar utmed ryggen får jag.
  Har ju barn med exakt likadan bakgrund som du.
  Glömmer ALDRIG lilla dotterns ÖGON första gången hon kom hem och var ledsen och undrade VARFÖR hon hade blivit kallad ”N”?
  Glömmer heller ALDRIG hennes fars SORGSNA ÖGON då han förklarade för henne!
  DETTA HÄNDER IDAG I SVERIGE!
  Både i skolor och av inskränkta vuxna.
  Varför?
  Mina ord tar slut…..

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 april 2007, klockan 10:12

  Svar från Tonårsmorsa:

  Ja, det är klart det gör ont. De misstag mänskligheten begått i det förgångna har lagt mycket grund till hur samhället fungerar i dag, men det är också ett val just nu. Ett val man kan göra idag, att förändra, att vägra vara en del av det onda…! Kram till dig!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 april 2007, klockan 18:06

  #5 Kommentar från Kimmie (svar):

  Bra skrivet! Denna diskussion har jag haft så många gånger med människor som jag annars anser var upplysta. Min son använder aldrig ordet och blir chockad när han hör det. Han hörde en lärare på skolan använda det och blev väldigt upprörd. (Vi är så vita man kan bli.)
  Jag kan inte förstå varför man ska välja ett ord som kan såra när det finns alternativ. Hoppas du tillåter att jag använder ditt blogginlägg som hjälp att klargöra min ståndpunkt eftersom du förklarar den så bra.

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 april 2007, klockan 16:29

  Svar från Tonårsmorsa:

  Självklart får du använda mitt blogginlägg och gärna sprida länken vidare!! Ja, att fortsätta hävda sin ”rätt” att använda detta ord, när man VET att folk tar illa vid sig, kallar jag ignorans. Kram!

  Olämpligt? Tipsa moderator!Skrivet 14 april 2007, klockan 18:09

 2. Detta inlägg har en dryg månad på nacken men jag måste få kommentera trots allt. Jag är själv uppvuxen i Liberia och Ghana (Väst Afrika) från 6 månader till 14 år, hela min grund finns där i mitt varande ff trots att jag är betydligt äldre i dag 🙂

  Jag avskyr ordet och förknippar det enbart med slaveriet och förringande av mörkhyade person med ursprung från Afrika. Jag tycker att Rötter (Alex Haleys film) skall ingå i skolan precis som Förintelsen (The Holocaust) skall ingå. Båda filmserierna är för milda mot verkligheten och ändå skrämmande. Dessa båda filmer bör kunna väcka en tanke eller två hos våra blivande vuxna.

  Många krig har jag haft med både chefer, vilt främmande personer, rasister och andra människor om det ordet. Det är så förringande så det finns inte.

  En afrikan är jag i själ och hjärta om än med en blekare färg 🙂

 3. Carina: Tack för din kommentar! Ja, då verkar du och jag vara inne på samma spår! Det finns ju skäl till att bli upprörd över ordet, det är liksom inte bara för att…! Kram! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.