Spännande läsning om Sabar.

Då jag fick många frågor och tankar på båda mina sidor i inlägget jag la upp om Sabarr, så tänkte jag länka till lite intressant och rolig information, för er som tycker att det bara framstår som ett ”hoppande” på måfå, så är det inte så, utan det r en kulturell dans, som kräver en massa övning och som de flesta kvinnor och män även från de aktuella länderna där dansen är populär (Gambiagambia.jpg och Senegal) inte behärskar.

trummar.jpg

Sabar är en särskild trumma, men även en dansstil, där man ”hoppar” en hel del.

Om världens mest välkända trummare och Sabar som trumma kan du läsa HÄR!

En mer ingående beskrivning av dansen med bilder (video) som verkar vara gjord av en Holländsk tjej som verkar ha studerat dansen i Senegal kan du finna HÄR!!

Hon nämner i videon att Sabar sägs vara en hyllning till kvinnans sexualitet. Det låter jag dock vara osagt, då det finns andra indikationer på att dansen ursprungligen inte innehöll delar där kvinnorna ”visar upp” intimare delar, utan att det har blivit en vidareutveckling av dansen på senare år.

Hur som helst kan jag lova att en riktigt bra Sabar tar andan ur en i flera dagar och det är en upplevelse som slår det mest!! Kan man inte dansa får man verkligen anstränga sig för att inte bara ”hoppa in” och röra lite på kroppen…!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Spännande läsning om Sabar.

  1. Pingback: Min Kärlek till Afrika.

  2. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

  3. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

  4. Pingback: De tar livet av mig! » Tonårsmorsa

  5. Pingback: Tonårsmorsa » Äkta glädje, äkta Dans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] bär sina barn på ryggen. Deras vackra, färgglada kläder. Se Afrikansk brottning. Jag vill dansa Sabar och jag vill känna solen bränna mitt […]

  2. […] musik! Musik var tydligen ett hett ämne på min blogg i Juni, eftersom jag även bloggade en del om Sabar. En viss dotter var tvungen att gå sommarskola, vilket gjorde mig mindre glad. Inlägget jag skrev […]

  3. […] musik! Musik var tydligen ett hett ämne på min blogg i Juni, eftersom jag även bloggade en del om Sabar. En viss dotter var tvungen att gå sommarskola, vilket gjorde mig mindre glad. Inlägget jag skrev […]

  4. […] Hahaha… En annan sak, Fatou. Den där artisten från Senegal som du alltid lyssnar på; Youssou N ´dour ska komma och spela på Stadium här, så vi ska gå på […]

  5. […] Något som gör mig riktigt glad och som får mig att vilja hoppa på första, bästa plan till Västafrika är Sabar, en Afrikansk dansstil. Mer om det kan du läsa HÄR! […]