Musik att minnas…

tracy_chapman_150×200.jpg

Ã…ret var 1988. Jag var 17 år och väntade min första dotter Binta. Jag satte hemma ensam och såg på Live Aid-galan som sändes på TV. Det var en massa bra artister med på galan som sjöng och tjoade.

Helt plötsligt presenterade man en artist som jag aldrig hört talas om då. In på scenen kom en ensam, till synes, blyg kvinna. Hon gick fram till mikrofonen med sin aukustiska gitarr på magen. Sedan började hon sjunga. Hur liten hon än kunde framstå på den enorma scenen med tusentals människor i publiken, var hennes röst den största jag hört. Utan att jag kunde förklara det reste sig håret på mina armar. Tårarna rann i strida strömmar (nog för att man kan vara ganska känslig när man är gravid, men det är nog inte den enda förklaringen…!) Det här var precis vad jag såg och hörde: TRACY CHAPMAN. Texten kan du finna HÄR!

Sedan dess är jag helt fast!! Det är den enda artist jag köpt varenda skiva av. (Faktiskt flera gånger, eftersom jag har en förmåga att låna ut och sedan glömma till vem!)

Fick du också blodad tand? Här kommer fler smakprov, bara att klicka på länkarna:

Born to fight                              Här är TEXTEN

Give me One Reason               Här är TEXTEN

Baby can I hold you                 Här är TEXTEN

Crossroads                                Här är TEXTEN

Behind the wall                        Här är TEXTEN

Bang Bang Bang                       Här är TEXTEN

Telling Stories                          Här är TEXTEN

Det är nu nitton år (!!) sedan jag blev betagen, hoppas du blir lika fångad som mig av Tracy Chapman!

Social comments

Loading Facebook Comments ...

25 svar på ”Musik att minnas…

 1. Tyvärr missade jag Tracy Chapmans toppår men hennes låtar har jag ändå förälskat mig i. Det är någonting med hennes krassliga röst som kan bära en låt utan några som helst instrument och så får jag ju inte glömma texten – det är som om hon berättar sagor. Vackert.

 2. Den är verkligen underbar den låten! Sara Löfgren gjorde en grym verision av den i Så Ska Det Låta för några år sedan. Jag älskar den!

  Kram och hoppas du haft en trevlig midsommar.

 3. Det här var faktiskt jättebra musik, och vilken röst. Förstår att hon bär ett budskap också !?
  Tänk att jag missat henne 🙂 Jättebra var hon ju.
  Ps. I går vid midnatt hade jag problem att alls komma in på din sida och i dag går det bra..

 4. Eirene: Ja, hon är verkligen toppen! Tur att jag bloggade om henne då!! Och ja, visst har hon ett fantastiskt budskap?!! Kram! 😀

  Soulsister: Ja, hennes röst är verkligen enorm! Kram! 😉

  Samira: Ja, det är hon verkligen!! 🙂

 5. Alter Ego: Vågar mig inte ens på en ”favvo-lista” med Tracy, då skulle den inte ta slut…haha, men Give me One reason är väldigt bra, sen tycker jag Behind the wall är bra, då den belyser hur människor ser på kvinnomisshandel.Talkin bout a revolution är också toppen och Matters of the heart är också fin. Smoke and Asches är ju också toppen…ja, du ser…

  Nej, jag har aldrig reflekterat på att Isa skulle vara lik henne, däremot har jag en kompis i Stockholm som påminner väldigt mycket om henne. Men när du säger det… blygheten och framtoningen, allvaret, det kanske finns likheter ändå…?!! 🙂 Kram!

 6. Min dotter är helt hocked på Tracy Chapman och jag håller med om att hon är bra även om jag inte alls är fast. Håller med om Joan Armatrading och likheten med Tracy Chapman, Joan är väl en föregångare till Tracy.

  Så du och jag blev mammor lika unga, riktigt lustigt 🙂 Ja, mitt bidrag är nu 27 så åren rusar och hon förfasar sig över mina gråa strån som dyker upp 🙂 men inte jag.

  Måste vara ett mäktigt minne med både sången, ensamheten och magen. Ett minne som säkert ger dig lite av samma känsla idag när du tänker på det.

  Ha en fin söndag.

 7. Carina: Förstår din dotter helt! Tracy är guld! Ja, det är lustigt att vi blev mammor vid samma ålder…! Bra att du inte förfasar dig över gråa hår, då skulle vi väl bli olyckliga…! 😉 Kram!

 8. Pingback: Utmaning av Cyberpunken tagen!! | Tonårsmorsa

 9. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 10. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 11. Pingback: Musikutmaning. Bloggstafett.

 12. Hej!
  Här har du en till som blivit helt frälst i Tracy Chapman efter att lyssnat på henne via länkar på din blogg! Och det är nu konstaterat att man ej behöver vara gravid för att få gåshud och börja grina, jag lyckades också med det fast jag inte är gravid 🙂 Hennes musik är helt otrolig! Har skaffat ett flertal skivor med henne nu, tack vare att du skivit om henne i din blogg!

 13. Pingback: Tonårsmorsa » En tungsint dag är snart slut

 14. Pingback: Tonårsmorsa » Why?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] 3. Sluta blogga Tre saker jag tycker att du ska lyssna på: 1. Tracy Chapman […]

 2. […] lista ut hur alla mammor utrustas med ett sjätte sinne. Tracy Chapman fick mig sentimental av sin underbara musik! Musik var tydligen ett hett ämne på min blogg i Juni, eftersom jag även bloggade en del om […]

 3. […] lista ut hur alla mammor utrustas med ett sjätte sinne. Tracy Chapman fick mig sentimental av sin underbara musik! Musik var tydligen ett hett ämne på min blogg i Juni, eftersom jag även bloggade en del om […]

 4. […] Musik att minnas! […]

 5. […] Texten till denna låt kan du finna HÄR! Hur och varför jag själv blev så förälskad i hennes musik, kan du läsa om HÄR! […]

 6. […] Tracy Chapman är en av mina allra största musikaliska favoriter har jag skrivit om förut. Nu vill jag bara dela med mig en låt som följt mig genom åren, liksom […]