Här kommer receptet på mina grillspett, som jag för övrigt fått från en f.d. svärmor som är en jäkel på att laga god mat. (Både Svensk mat och Gambisk mat)
Marinaden:
- Fransk dijonsenap
- Grillolja
- Grillkrydda
- Salt
- Lök
- Vinäger
- Några klyftor vitlök
- Starkpeppar, (Om man önskar)
Till grillpinnarna:
▪︎Diverse grönsker De jag själv använde i dag var: Grön paprika, gul paprika, körsbärstomater, majskolvar.
▪︎Kött, jag använde en nötstek i dag, vilket blev supergott, men det går naturligtvis lika bra med kyckling eller något annat kött.
▪︎ Grillpinnar
Om du använder trägrillspett, börja med att lägga dem i blöt. Jag brukar ställa dem i en tillbringare vatten och efter ett tag vänder jag dem upp och ner, på så sätt bränns inte spetten upp vid grillningen.
Skär därefter upp köttet, löken och grönsakerna i ungefär lika stora delar. Majskolvarna skivade jag i några cm tjocka skivor.
Blanda alla grönsaker, köttet etc. Därefter häller du i drygt en halv burk dijonsenap,
(just den här sorten passar utmärkt och finns på de flesta livsmedelbutiker) om det är fler än 4 personer som ska äta, så ta lite till. Häll också i ungefär en 1/4-del av en flaska grillolja. Var inte snål med marinaden, ta i ordentligt. Häll i ett par matskedar vinäger pressa i vitlöksklyftorna och krydda efter smak och tycke. Låt gärna marinaden stå så länge som möjligt (när jag planerar att grilla, brukar jag göra marinaden redan på morgonen) gå dit ibland och blanda, så köttet kan dra åt sig av marinaden så mycket som möjligt.
Därefter börjar du trä spetten.
Här är det väldigt praktiskt att ha små ”hjälpredor” till hands. Ett perfekt jobb att göra tillsammans med barnen som tycker det är roligt att få hjälpa till, glöm bara inte att alla måste tvätta händerna NOGA, om ni vill att någon ska våga smaka maten…! Akta också spetten, så det inte viftas omkring med dem. Här kan tilläggas att om man vill göra en riktigt härlig fest, med flera små barn, så kan man även lägga i korvbitar och annat ”barnvänligt” så blir det inte lika dyrt och barnen brukar ofta föredra ”korvspett” framför köttspett.
(Notera konsentrationen!!)
Ja, sedan är det bara att sätt igång att grilla, vilket kanske inte är så ”bara”, men det blir i alla fall vansinnigt gott. Särskilt med min fantastiskt enkla och supergoda potatissallad.
Marinaden går lika bra att använda till annat kött som ska grillas. Låt köttet dra åt sig av marinaden så länge som möjligt, gärna över natten.
Andra bloggar om: Grilla, Grillspett, Recept, Sommarmat, Festmat, Kött, Grönsaker,
Hehe… klassisk gambian marinade!! Och så så gott.. samma som jag kommer använda mig av när jag grillar kyckling imorgon.. Yummie!!
Du har blivit utmanad, listan finns här
http://blogg.aftonbladet.se/12197/perma/456649
Ser riktigt gott ut 🙂
Pingback: Recept på potatissallad. | Tonårsmorsa
Mrs Mulatt: Ja, det är verkligen klassisk och jättegod marinad!! Lycka till med din grillning i morgon!! Kram! 😉
Jenna: Ja, och det är fantastiskt gott! Prova, vet ja ´! 🙂
OMG vad gott de där ser ut och vad gott de låter. Ska verkligen prova detta rexeptet nästa gång jag ska grilla. Skriver ut de här och nu så de kommer ner bland mina receptsamlingar *ler* kram på dig 😀
Sanna: Låter som en bra idé! Hoppas du får användning för det, för det är t.o.m. godare än det ser ut!! 😉
Om du har recept på binechin och chewey kong eller hur det nu stavas skulle jag bli väldigt glad om du kunde lägga upp det eller maila det till mig!
MVH stor fantast av gambiansk mat
Pingback: Tonårsmorsa » Sammanfattning av helgen i bilder