Pinsamt om vattkoppor och en väldigt naiv ung mamma…

Fann en blogg hos bloggaren Vicke som fick mig att le. Han skriver om ett misstag han gjorde på en semesterresa. Han uppmanar också andra bloggare att blogga vidare på samma ämne. Att göra bort sig på resor.

Antalet ”göra bort sig” för mig på resor, skulle kunna bli en hel uppsats, för jag kan nog inte hålla reda på alla gånger som det skett… Men jag kommer osökt att tänka på en specifik historia, nämligen denna:

jai-och-jag-92.jpg

Jag och Jai i Gambia 1992.

För er som följt min blogg ett tag, vet kanske redan att jag 1992 tillbringade nästan ett halvår i Gambia med mina två äldsta döttrar; Binta och Jai. (Binta fyllde tre år under vår vistelse där och Jai fyllde ett år.)

Under vår tid där, så lyckades vi få en och annan sjukdom, men den här berättelsen handlar om när barnen fick ”Chickenpox” . De fick alltså röda prickar på hela kroppen och jag förstod inte alls vad det var. Jag trodde det var våra madrasser och gick först och köpte en slags dyna att lägga ovanpå, men prickarna var kvar och de kliade som bara den på mina två små döttrar.

Jag tog barnen till en doktor och han konstaterade genast att det var ”chickenpox”. Jag undrade vad det var och han svarade att det var en vanlig barnsjukdom. Men eftersom jag inte visste vad det betyder, så talade jag om för läkaren (!!) att det måste vara en tropisk sjukdom, för något sådant hade jag aldrig hört talas om!! Får man skylla på sin ungdom (jag var nyss fyllda 21 år)?? Sanningen var ju att jag inte visste vad ordet betydde och försökte gissa lite i mitt huvud, men kom snabbt fram till att vi minsann inte hade något som hette ”kycklingprickar” i Sverige. (Egentligen är det ju ett lika korkat ord, som att röda hund heter just röda hund på svenska!!) Så jag talade om för läkaren att det nog måste vara en tropisk sjukdom som inte finns i Europa.

Efter många om och men, efter att ha försökt förklara för mig en lång stund, men att jag av ren dumdristighet vägrade lyssna, gav han upp, skrev ut lite mediciner mot klådan, skakade på huvudet och lät mig gå…

När jag senare kom hem till Sverige och fick veta att chickenpox inte var något annat än Vattkoppor, så kände jag mig väldigt dum. Vilket läkaren naturligtvis också tyckte att jag var och vilket jag ju faktiskt var, som började dividera sjukdomar med en LÄKARE!!

Så småningom, tillbaka i Sverige, så åkte barnen faktiskt på vattkoppor EN GÅNG TILL!! (Vilket inte är så vanligt, men det är alltså möjligt) Men det är en helt annan historia, som jag redan skrivit om tidigare HÄR!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Pinsamt om vattkoppor och en väldigt naiv ung mamma…

 1. Kul att se Binta i Metro idag =) Jag såg bilden och tänkte att henne känner jag igen. Sen kom på jag på varifrån 😉

 2. Vicke: Ja, det är det som är så himla pinsamt…! 😀

  Alena: Blev så förvånad över din kommentar, fann sedan ”Binta”, men det var ”fel” Binta, det var inte ”min”, utan en annan…!

 3. Ja det där känner jag igen, gjorde bort mig en hel del på resan till Thailand som till största delen berodde på att jag inte fattade och dom inte fattade men båda parter låtsades som dom fattade…ibland har man iq som en varm sommardag..kram

 4. Chickenpox är inte lätt, inte heller nothing och something när man aldrig pratat engelska som 19 åring i Liberia (min mamma 1963) Fisheggs är rent av äckligt sa ghaneserna men kaviar är gott.

  Oj, oj det finns mycket roligt från då.

  Lite OT: du kanske vill bevaka AllAfrica och Gambia särskilt, du kan bevaka via en feed, jag bevakar Liberia och Ghana så. http://allafrica.com/gambia

  Förresten så kraschar din sida jämnt när jag försöker gå in med IE men Firefox gick bra.

 5. Carina: *S* Ja, det är inte lätt att vara ute och resa och behöva tänka på ett helt annat språk… Jag brukar hålla lite koll på AllAfrica, men läser ändå ofta Gambian Observer…! Men jag ska kanske lägga in en bevakning på feeden…

  Ja, det verkar vara de som inte uppdaterat IE som får kraschar när de går in på sidan, men FF verkar inte vara några problem, jag har ingen aning om varför…?

  Kram!

 6. När var i Gambia ett halvår, bodde du i Banjul då? Min svärmor berättade en gång om att hon för många år sedan när hon var på väg till marknaden alltid såg en vit kvinna och hennes två små barn. Hon sa att hon kom ihåg det eftersom det var ovanligt då och när jag läste att du bott i Gambia tänkte jag att det kanske var du:)

  • Hej! Vi bodde inte i Banjul, men jag var ofta där på just marknaden och även och träffade familj och vänner i Banjul, så det kan mycket väl ha varit jag, då jag väckte stor uppståndelse där för att jag bar Jai på ryggen. Fråga henne gärna om det kan ha varit första halvåret 1992, för i så fall var det troligen jag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.