Arbetskraftsinvandring?

Jag vet inte om jag har missat något, men jag blir riktigt förvånad över det nya förslaget att underlätta för arbetskraftsinvandring. Visserligen har jag absolut inget som helst emot någon slags invandring, eller utvandring heller, för den delen. Jag tycker det är bra för människor att röra sig mellan olika länder, både för de som invandrar, men även för de som tar emot invandrare, då jag anser att det ger kunskap, ödmjukhet och berikar allas tillvaro.

Det som jag har lite svårt för i denna fråga, ang. arbetskraftsinvandring är att jag tycker det är ett sådant slöseri på de resurser vi redan har. Vi har massor av människor i sverige, invandrare, svenskar, andra generationens invandrare etc. som behöver jobb. För att få tillbaka ett självförtroende som de förlorat någonstans på vägen. Som behöver få känna att de tjänar sina egna pengar, som känner att de är en del av och till nytta för vårt samhälle. Som behöver få känna känslan av självständighet.

Vårat land är fullt med människor från olika länder, med olika och många med redan höga utbildningar. Som varit arkitekter, tekniker, läkare, lärare… etc. Lägg pengarna där. Satsa på ”den nya arbetarklassen”. De som kom hit från olika länder, med en dröm och förhoppning om att få starta om ett nytt liv. Men som fick sina drömmar grusade av att de kanske först inte FICK arbeta, för att sedan kanske inte FÃ… något arbete, för att man hette ”Mahmod” i stället för ”Joakim”. För att sedan vara inne i ett system som man inte visste hur man skulle ta sig ur. För att upptäcka att ens utbildning inte ens räckte till att bli städare (för nu heter det lokalvårdare och det kräver utbildning).

En massa invandrare (och svenskar) som upptäcker att de flesta grannar i Rinkeby, Gottsunda, Bredsand, Kortedala, Rosengård etc. också är arbetslösa.

Inget ont om dessa förorter. Men det är människor som i regel får kämpa mer än många andra i vårt samhälle. Det finns massor av eldsjälar i dessa förorter (och en massa andra förorter runt om i Sverige) som kämpar för att motsäga alla fördomar som finns om dem. All heder åt dem!! Det finns också de som kämpar på och vägrar bli bidragstagare. De startar egna företag. De öppnar pizzerior, livsmedelsaffärer, blir frukthandlare, restaurangägare och krogägare. Det är tur, för vi behöver företagssamma människor i vårt samhälle, men jag menar ändå att vi slösar på resurser som många av dessa människor besitter. Lägg pengar och resurser på att komplettera deras utbildningar.

Jag vet, det här är en stor och komplex fråga, som inte hinner avhandlas i en blogg, men jag anser verkligen att problematiken som finns inte är en invandrarfråga i första hand, för dessa s.k. ”förortsgetton” fanns långt innan vi hade så bred invandring i sverige. Jag anser att det i första hand är en klassfråga.

Det är viktigt att ge folk i våra ”gettoförorter” jobb, för deras välmående, för landets välmående, men vad jag tror är ännu viktigare: vi måste ge jobb till folk i dessa förorter, för att skapa framtidstro, drömmar, ambitioner och hopp till alla barn och ungdomar som växer upp där.

Det får inte vara så att de enda personer som rör sig i dessa områden och ”syns” med pengar som räcker till mer än hyra och mat, är de som bedriver kriminell verksamhet.

Jag vet att denna blogg generaliserar till stor del, jag vet att det finns massor av människor som försörjer sig ”ärligt” och gör rätt för sig, men jag tror ändå att det ligger en hel del i mina tankar…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Arbetskraftsinvandring?

 1. Vet du, det är så skönt att ha dimpt ner i din soffa, sitta där med en kopp hkaffe och tycka precis likadant!
  Humanpolitik – investera och se vad man har, inte bara titta bortåt. Tänk vilket underbart land Sverige hade kunnat vara (jo, Sverige är underbart nu också, men det finns självklart mycket att önska) om vi hade sett alla de resurser vi har, var och en. Fram för friare rörlighet men också för mer flexibilitet och möjlighet för de osm redan finns.
  Jag bor i Spanien där man nu upplever sin första stora våg av invandring (i synnerhet sydamerikanser men även rumäner) och det är så sorgligt att se hur fördomar gror, hur snabbt rasism får fäste och blir rumsrent.
  Men men, var och en som satsar annorlunda är en lite droppe i havet, och tillsammans faktiskt ett helt hav (eller i alla fall en liten insjö…).

 2. Viktoria: Fyyy, så läskigt. Jag satt och läste din blogg, när jag får ett meddelande m ny kommentar på min mail, går in på min sida, för att läsa och ser att det är du som kommenterat…! Tankeläsning?

  Underbart att ha dig här i min soffa för tyck och tänk!! Kram! 😉

 3. Här:
  nytt försök.
  Håller med dig vi borde satsa ¨på de resurser vi har!

  Min bror har företag i norrlänen, han har letter (oftast) som
  kommer o jobbar för hnm. Helt lagligt!
  De finns inga ”svenskar” som vill arbeta för hnm och
  det är sant.
  (Sommarmånadersjobb)

 4. Det är den kompetens som fattas på svensk arbetsmarknad, dvs yrken som kräver eftergymnasial kompetens som efterfrågas. ¨
  Arbetskraftsinvandringen avser inte att ta hit folk som skall städa MacDonalds toaletter.

 5. Pingback: Tonårsmorsa » Finländare drar kniv och muslimer vill införa sharialagar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] har själv bott i ett liknande område utanför Sundsvall, som heter Bredsand, under ett år. Jag har skrivit om det tidigare. Under den tiden var det inte särskilt mycket invandrar i Sundsvall, men området hade ändå ett […]