Rrrrr…

norrkoping-201.jpg

Mabou (5 år) har fortfarande lite svårt att säga ”R”. Nu har hans systrar tränat honom i flera dagar så han går nu runt och säger ”Rrrrrrrr” och låter som en liten tiger.

Jai: Du kan ju inte säga ”R”, Mabou!

Mabou: Mamma! Jag kan inte säga ”äj”, men jag kan i alla fall säga blomma.

Jag: Ja, men ”blomma” har ju inget ”R”.

Isatou: Nej, men han menar ”Ros”.

Jag: Jaha, vad bra! Kan du säga ”Ros”.

Mabou: Ja; Rrrrr…jos!

Jai och Isatou: *Skrattar*

Isatou: Nej, men säg ”Rrrrr”, som du lärt dig nu, men stanna inte upp och säg inte ”Rrrr…jos”, säg; ”Rrrrr…os”, då blir det rätt!

Mabou: Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…jos

Hmmm… Hur får man honom att lägga in det långa R:et, som han nu lärt sig,   i själva ordet?

Andra bloggar om: , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

20 svar på ”Rrrrr…

 1. Gud vad glad jag blev när jag såg att du läst min blogg. Har läst din länge nu. Du är nog en av de skönaste mammorna jag vet 😉

  /Steph

 2. Härliga Mabou som får oss alla att le av ömhet!En superfin kille ni ni har och R:en sitter snart som en ”smäck” ska ni se.

 3. Pingback: DÄR satt den!!

 4. klara: Kan förstå att det är jättejobbigt. Kanske du skulle behöva träffa en talpedagog eller liknande? Vi har tränat ”R” med min son jättemycket och till slut släppte det bara, men jag antar att du redan tränat en hel del…?! Kram och lycka till i alla fall!

 5. Hej Klara och alla andra tonåringar som inte kan säga R,

  Jag kunde inte säga R upp till jag var 18 typ. Jag gick hos talpedagog under ett par år på mellanstadiet där vi spelade memory och övade ”d-t” ”d-t”-ljud. Det var ju roligt att spela memory, men samtidigt blev man lite klassad som ”den det är fel på” av klasskamraterna.
  Så jag vandrade vidare i min uppväxt genom högstadie och gymnasium med ett r-ljud som liknade mer ett j.

  Hur som helst så var det faktiskt först när jag fick en ny tandläkare som det hela löste sig, hon tyckte mitt tungband var väldigt kort. Hon rekommenderade att jag skulle gå till en doktor för det om jag tyckte det var besvärligt eller (tro det eller ej) skära av det själv.

  Så jag samlade mod till mig, tog ett rakblad, och… Det räckte med att hålla upp tungan och sätta rakbladet emot och vips, så var det klart ”av sig själv”.
  Det kom någon droppe blod, men det slutade nästan direkt och det gjorde inte ont alls. Vilken frihet och rörlighet på tungan. Jag lyckades väl bita mig i tungan lite oftare den första tiden, men… efter ett par dagar så föll sig ”r”-ljudet in automatiskt.
  Tänk, att efter att ha försökt under hela uppväxten säga R, att ha blivit retad av sin lillasyster och sina ”klasskamrater”, och sedan gett upp och funnit sig i situationen att alltid ”pjata såhäj”. Så plötsligt.. RRRRRRRRRRR – ”som en telefon ungefär”.

  Min poäng med berättelsen är att du som inte heller kan säga R, trots besök hos talpedagogen (logoped), kanske helt enkelt behöver göra tungan fri från sina medfödda bojor/handikapp.
  Jag rekommenderar inte att du gör det själv (jag kunde lika gärna ha svimmat och slagit huvet i badkaret), utan låt nån riktig doktor titta på det. Det är förmodligen det som är felet, fastän din närmsta omgivning inte vet om det (för dem är det ju så enkelt och självklart med R).

  Så mitt tips: Kan du inte säga R – Låt doktorn kolla tungbandet och fixa det (eftersom du kanske har mindre tur än jag om du gör det själv) 🙂

 6. David : Tusen tack, David, för din berättelse! Det låter nästan för otroligt för att vara sant, men jag är glad för din skull att det gick så bra, samtidigt blir jag ledsen över att du var tvungen att gå runt i så många år och inte kunna säga ”R” ordentligt! Tänk så lite som behövdes! Nåja, hoppas Klara och andra som läser detta kan få ta del av ditt tips! Kram! 🙂

 7. Jag kan inte säga ”r” och folk i skolan retar mig för det. Jag tycker att det är jätte jobbigt att redovisa och läsa högläsning. När jag pratar så försöker jag undvika att säga ”r” men det är väldigt svårt. Jag skolkar ibland när jag ska redovisa eller prata högt i klassen.
  Det jobbigaste är när någon säger: ”säg rrrrrrrr”

  finns det något sätt att lära sig??

 8. markus: Är ledsen för din skull och är själv ingen expert, men jag tror man kan få hjälp av en talpedagog om man har svårt för viss bokstäver och uttal! Kram och lycka till!

 9. Hej igen!
  jag snackade med min mamma, och jag upptäckte att hennes tunband var mycket längre än mitt……
  Så vi ska kolla upp det, men vem ska vi gå till först: skolsyster eller vårdcentral??

 10. Hej igen!
  jag snackade med min mamma, och jag upptäckte att hennes tunband var mycket längre än mitt……
  Så vi ska kolla upp det, men vem ska vi gå till först: skolsyster eller vårdcentral??

 11. markus: Vad skönt att du kollat det! Jag vet inte, men om du går till skolsyster så kanske hon kan tala om för dig precfis hur ni ska gå till väga och vilka ni ska kontakta? Massor av lycka till!! *Håller tummarna*

 12. kan inte säga r heller, så grymt jobbigt när man är 14…Man vet inte vad folk tycker om det, man försöker undvika att säga ord med r i, så jävla jobbigt att redovisa också..Har själv lyssnat på när jag säger det och tycker det låter ganska irriterande. Jag gick hos en talpedagog i skolan som gjorde ”kola-tricket”, en glasspinne med kolasås på. Jag var där lite då och då men kände inte att det var något större problem och av någon anledning hade jag inte det längre, var ganska längesen så kommer ej ihåg anledningen. Min morsa kommer troligen vifta bort saken om jag säger att jag vill gå till nån pedagog, och jag vill heller inte gå på några slags lektioner..Det känns som om man har nåt slags handikapp..+att jag skäms för det,vill inte gärna gå till nån vuxen som får sitta och lyssna+att vill inte att polare ska veta,skämmigt:/ Jag vet inte om andra ältar det men jag själv tycker det låter väldigt mobbat och mitt självförtroende brukar därmed få en ganska rejält törn av mig själv efter ett tal/redovisning.
  Talpedagogen sa varje gång jag var där att ”det kommer” men det har det aldrig gjort och antar att det aldrig kommer göra då det gått rätt lång tid sen lågstadiet.

  Kanske får leva med det tills man blir vuxen ,kanske fixa någon slags operation eller något sådant då.

  Förlåt att jag skriver sent här och förlåt vid eventuella grammatiska fel,haha:)

 13. jobbigt: Som sagt, jag är ingen expert i detta ämne, men jag är verkligen ledsen över att du har svårt att säga ”r” och att du tycker det känns jobbigt. Om du läser alla kommentarer ovan i detta inlägg, så kommer du att upptäcka att du är långt ifrån ensam och det finns också tips på var man kan få hjälp. Om inte din mamma förstår att du vill ha hjälp med detta, prata med skolsyster eller kurator i skolan, så kanske de kan kolla upp och berätta för dig vart du kan vända dig. Som sagt, du är långt ifrån ensam och jag tror inte du ska behöva leva med det hela livet, utan det finns faktiskt hjälp att få. Kanske är det som i markus i kommentarerna ovan, att det behövs någon annan typ av hjälp? LYCKA TILL!

 14. Jo, hade tänkt att ta tag i det men nu känns skolan mer som prio ett:) vet att någon här antagligen ej är expert, men känns bättre om man vet att man inte är ensam:P

  tvivlar på att folk bryr sig så jättemycket om det, men som sagt bryr man sig själv om det så:P

 15. jobbigt: Jag förstår att skolan år prio ett, men jag tycker ändå du ska fundera lite på det. Jag tror det är bra om du kan få någon hjälp, för då slipper du antagligen fundera så mycket på det…! Du är uppenbarligen INTE ensam om problemet, det hoppas jag du inser när du läser kommentarerna ovan! Kram och lycka till!

 16. Jag kan inte säga R, eller det är påväg kan man säga…
  Men just nu kan jag inte.
  Och jag tycker det är jättejobbigt för mig själv, för varje dag tänker jag på det.
  Jag lixom går och spelar in ljud på mobilen för att sedan kunna lyssna på hur det låter när jag säger R.
  Jag vägar inte säga någonting till min mamma heller…
  Usch. JAG HATAR DETTA.
  Snälla vad kan jag göra?
  Är det någon med förkort tungband eller något sådant som det står om i texterna ovan?
  Snälla hjälp mig, jag är HELA 14 år.
  fast jag är glad för jag har aldrig blivit mobbad 🙂

 17. Jag KAN säga R, men har väldigt svårt att säga R i menigar det blir typ så här ”jag tyckerrrr det ärr trrråkigt” t.ex. och jag tycker att det är skit jobbigt speciellt när jag ska redovisa eller prata med andra, det är väldigt pinsammt 🙁
  Jag vill inte gå till någon talpedagog för att alla säger att det är skit, dom lär sig inget där…
  jag har tränat ganska länge på att säga R, varje kväll har jag försök att hitta det rätta stället man ska lägga tungan på, tillslut hittade jag det och jag blev väldigt stolt men som sagt jag har svårt att säga R i meningar.
  Jag är 15år och går i 9:an och jag vill verkligen ha hjälp fort för att det kommer bli ännu pinsammare när jag börjar på gymnasiet för då träffar man ju nya folk 🙁

  HJÄÄÄLP HJÄÄLP HJÄÄÄÄÄLP!!!

 18. Hej, samma sak för mig, jag går i 9an och kan säga R men inte i ord och jag tycker det är jätte pinsamt när man ska ha muntlig redovisning eller högläsning. Behöver hjälp 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. DÄR satt den!! skriver:

  […] har tidigare nämnt att Mabou, i likhet med många barn, haft lite svårt att säga “R”. (Klickbart!) Han har visserligen kunnat säga “R” ett tag, men inte klarat att sätta […]