NIX till telefonsäljare?

Som medmänniska läser jag denna artikel och tycker det känns oseriöst att låta bli att kolla upp NIX-registret. NIX är ett sätt att säga nej till just telefonförsäljning. Det är många som upplever att de blir väldigt störda av telefonförsäljare.

De flesta telefonförsäljare är ungdomar som försöker dryga ut studiebidraget, eller som av andra skäl jobbar extra för att få några extra kronor i kassan. Tyvärr så upptäcker många att de kronorna de får in inte är tillräckligt för den arbetstid man arbetat. Många av företagen som driver just telefonförsäljning är oseriösa. Ibland mot kunderna och ibland mot sina anställda och ibland mot både kunder och anställda. I denna djungel av oseriösa företag finns det också seriösa företag.

De som faktiskt har en produkt/tjänst som är bra, till ett bra pris och där de anställda faktiskt har en rimlig lön.

Under några år sålde jag datautbildningar till företag. Det var ett seriöst projekt mot kunderna. Däremot så kan man ju diskutera lönesättningarna när lönerna slutade på några få tusenlappar för en heltidstjänst.

Ett problem som inte nämns i artikeln i Aftonbladet är att NIX brukar glömma bort att upplysa många av sina kunder om att företag inte kan ”NIX” sig. Så när man ringer ett företag för att erbjuda produkten, så blir de naturligtvis arga och upprörda över att man ringer trots att de ”NIXat” sig.

Som försäljare var jag bara glad över att folk som inte ville ha dessa samtal registrerat sig i NIX. Man vill ju inte ringa någon som inte vill ha dessa samtal alls. Man vill ju inte gärna bli utskälld för att man gör sitt jobb.

NIX hemsida kan man läsa om detta, men jag tror det är många som missat att man inte kan NIXá företagsnummer. Ett annat problem som också kunde uppstå ibland var att ett försäljarföretag kunde köpa in adresser för ett helt projekt, som kanske beräknades pågå i cirka 4 månader. Om man NIXar sig under dessa fyra månader, så kommer ju numret automatiskt med i listorna.

Ytterligare en sak är ju att en del företag säljer ut nummer i nummerföljd (något jag själv drabbas av ibland, eftersom jag har hemligt telefonnummer). D.v.s. att man säljer t.ex. i ett visst riktnummerområde, telefonnummer i följd, t.e.x; 46 46 46, 46 46 47, 46 46 48… etc. Detta gör att även NIXáde nummer och även hemliga telefonnummer kommer med. Det sista är inget jag stött på i mina tidigare arbeten, utan något jag fått förklarat när olika tidningar ringt till mig för förfrågan om prenumerationer, trots att jag som sagt har hemligt telefonnummer.

Om försäljarsamtal stör dig, så ska du naturligtvis kontakta NIX. Då slipper du störande försäljarsamtal. Försäljarna slipper ödsla tid på dig. Du slipper bli störd i ditt hem. Men om du ändå får ett och annat samtal de närmsta månaderna, bli inte förvånad, det krävs nya listor uppdaterade, för att ditt nummer ska ”försvinna” ur dem.

Men om du fortfarande blir störd av telefonförsäljare när en tid har gått, så har du all anledning att bli upprörd. Troligtvis är det inte försäljarens fel, men definitivt företaget som personen arbetar för.

Till dig som driver ett företag i stort eller litet mått, som hobbysyssla, eller heltidssyssla; ditt nummer går tyvärr inte att NIXá!

Andra bloggar om: , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”NIX till telefonsäljare?

  1. Hemmet borde vara en fredszoon för alla. Min telefon är min privata egendom avsedd för kommunikation med dem jag väljer. Förbjud intrång såsom telefonförsäljning, statistik mm!

  2. Glömde säga att det där med NIX-register fungerar dåligt. Vi får ett antal stridiga försäljare på halsen varje vecka, trots att vi är med i NIX. Senast idag påstod en försäljare att det stod i hans papper att jag för länge sedan köpt kombilotter och att han därför inte kollat NIX-registret innan han ringde upp mig. Jag har aldrig i hela mitt liv köpt kombilotter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.