Reggae-mer än Bob Marley! (Del: 1)

rasta.jpg

Reggae:

Härom dagen diskuterade vi Uppsala Reggaefestival på mitt jobb. En kollega frågade då; ”Har det egentligen hänt så mycket med reggae efter Bob Marley? Han dog ju liksom i början av 80-talet?!!”

trummar.jpg

Själv skulle jag vilja påstå att det mesta inom reggae började med Bob Marley. Sedan dess har musiken utvecklats avsevärt. Både inom själva Rootsreggae, men även vidareutvecklade grenar, bl.a.Raggamuffin / Dancehall, vidareutvecklad till Hiphop, Rap, Reggaeton etc.

musique.gif

Musiklänkar:

Bob Marley; Roots Rock Reggae

Shaggy; Boombastic

Sizzla; What a stage show

Don Carlos; Young Girl

Alpha Blondy; Brigadier Sabari

Beres Hammond; Sweet Lies

Gregory Isaacs; Rumours

Lucky Dube; I ´ve got you babe 36_3_21.gif

Macka B; Shes more than a sexmachine /Me no want no Big Mac

Mad Cobra; Cobrastyle

Ijahman Levi; Africa

Buju Banton; Destiny

Så om det hänt något på reggaefronten sedan Bob Marley, skulle jag vilja påstår, att det var då allt började och det är efter Bob Marleys tid som reggaen utvecklats till vad den är idag.

Ett boktips; No Woman No Cry: My Life with Bob Marley av Rita Marley och Hettie Jones. Tyvärr finns den bara på Engelska, vad jag vet, men i stället är den väldigt lättläst!

reggae.jpg

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

18 svar på ”Reggae-mer än Bob Marley! (Del: 1)

 1. folk ar allt bra enkelspariga… jag har varit i den
  jamaikanska/puerto ricanska svangen bra lange och folk sajer
  alltid ahaja du lyssnar p[a san dar reggae ..bob marley eller
  honestly sa ar jag inte allt for fortjust i bob marley ..
  finns allt for mycket bra musik …. har en fin dag mami

  kram kram

 2. elin: Ja, det finns mycket bra reggaemusik utöver Bob Marley. Visst tycker även jag att han är en särskild ikon, men sanningen att säga, så är det inte ofta jag sätter mig ner för att lyssna på Bob Marleys musik. Men han har ju gjort en ofattbar sak som lyckats ”få ut” reggae världen över! Kram! 🙂

  Samira: Japp! Instämmer! Hoppas du fick något att lyssna på en stund nu! 😉 Kram!

 3. Verkligen spännande att få lite insikt i rastafari-kulturen och reggaen. Hur är ditt eget förhållande till detta. Är du typ troende rastafari o värsta reggae-fantasten? Vore kul med lite mer personligt perspektiv.
  Vad du tycker du om Göteborgsbandet Kultiration (www.myspace.com/kultiration) förresten? Är deras musik bra reggae tycker du?

  Jag tar o lägger till din blogg bland mina favortbloggar på min sida:) Hej så länge!

 4. iSeb: Roligt att läsningen intresserar dig! Mitt eget förhållande till detta? Jo, först och främst är jag INTE rastafarian, eftersom jag är muslim (troende, men lever inte rättstroget, i likhet med de flesta troende i världen, oavsett religion.) Men jag har rört mig i kretsar med västindier och afrikaner i stort sett hela mitt liv och har nära vänner av alla religiösa och kulturella ursprung och har en positiv inställning till det mesta. Älskar ”the movement” av rasta-kulturen. Är ett riktigt reggae-fan, även om jag hänger med dåligt i den nya reggae-musiken. Blir fortfarande knäsvag av Gregory Isaacs, Alpha Blondy, Lucky Dube, Macka B, Rankin Ann, Mad Cobra, Don Carlos, Beres Hammond etc. Men är också svag för annan musik, typ Tracy Chapman, Youssou N ´dour och är i slutänden nu även väldigt influerad av mina barns mer ”moderna” musiksmak; Akon och annan populär R&B etc. Akon ligger väldigt högt i topp just nu, faktiskt.

  Gick in på din länk och lyssnade lite. Har aldrig fastnat för ”Svensk reggae”, men all reggae är bättre än de flesta andra musikstilar! 😀 Så det gick absolut ner. 😉 (Ser att de även spelade på reggaefestivalen) Men den bästa reggae-musiken tycker jag bl.a. finns i den jag nämnt ovan. Roligt att du vill länka, ska genast kolla in din sida, nyfiken som jag är! 🙂 Kram!

 5. Pingback: Reggaefestivalen. Stämmer medias bild? | Tonårsmorsa

 6. hmm, hittade hit via a google o jag måste säga att, visst är reggae
  mer än bara bob, men samtidigt är reggae ingenting utan bobban!
  Och Bob marely är så enormt mycket mer än bara musik!!!

 7. stor marley fan: Ja, du har rätt! Visst hade Bob en storhet i hela sin person och inte bara i musiken, dessutom så är det också stort att han faktiskt förde ut reggaemusiken över världen.

  Hans liv var väldigt intressant på alla sätt och vis!!

 8. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 9. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 10. stor bob marley fan & tonårsmorsa: Ja och inte bara hans musik och hans lin är intressant. Sättet han tänkte på och hur han sjöng om politik i sina låtar. Och hans texter hans sätt att tänka och såg på livet. Hur han såg på alla oss. 😉

 11. Pingback: Tonårsmorsa » Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008)

 12. Pingback: Bob Marley-30 år efter sin död

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Reggae-Mer än Bob Marley. (Del:1) […]

 2. […] jag mig extremt blond!! Uppsala Reggaefestival gav oss reggae-fever. Bloggade om det HÄR, HÄR, HÄR, HÄR , HÄR , HÄR och […]

 3. […] jag mig extremt blond!! Uppsala Reggaefestival gav oss reggae-fever. Bloggade om det HÄR, HÄR, HÄR, HÄR , HÄR , HÄR och […]

 4. […] Idag är det precis 30 år sedan Robert Nesta Marley (känd som Bob Marley) dog. Bob Marley är än idag, 30 år efter sin död, vår mest kända reggaestjärna. Jag har skrivit tidigare att reggae dock är så mycket mer än Bob Marley. […]