Dreadlocks. (Del: 3)

dsci0030-2.JPG

Isatou och Sister T.

Dreads:

Dreadlocks är en hårstil. Den härstammar från Rastafari-religionen och kommer sig av följande: Till exempel i tredje mosebok 19 kapitlet står det: ”I skola icke rundklippa kanten av edert huvudhår, ej heller skall du avstympa kanten av ditt skägg”.

Denna uppfattning går hand i hand med den allmänna uppfattningen om ”naturligt levende”. Det naturliga är att lämna sitt hår, utan att borsta eller kamma det, men idag är de flesta som börjar spara dreads, noga med hur de ska se ut och lägger ner stor möda i början av utväxten för att få dem att se bra ut.

En vanlig missuppfattning är att man inte tvättar dreads. Detta är heltfelaktigt. Tvärt om, så blir locksen ”bättre” då det hjälper till att ”locka upp dem” med vanligt schampo. Dessutom finns det idag många ”afrosalonger” i många länder, där man gör särsilda ångtvättar på dreads för att de ska kunna tvättas igenom ordentligt.

Trots att dreadlocks härstammar från Rastafari, så skulle jag vilja påstå att frisyren idag bärs av fler för frisyrens skull, än av religiösa skäl.

Länkar om dreads:

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

binta-med-locks-2.jpg

Binta hade också dreads några år som liten.

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Dreadlocks. (Del: 3)

 1. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 2. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 3. hejsan!
  jag har en fråga kring dreadlocks. Jag gjorde dom i somras. Jag tvättar dom med ett schampo som rekommenderades till mig, från en Afrikansk frisör i en butik i stan. Nör jag tvättar dom, så fönar jag efter, och ser verkligen till att de är jätte torra. Trots detta hittade jag en massa vitt i mina dreads idag. Antar att det är mjäll? Eller schamporester? Mögel?
  lagom kul. Känns jätte ofräscht. Det är inte kul att ha dreadlocks och leva upp till folks ideér om dreads, att de är skitigt och äckligt…Har ni något tips på hur jag kan få mina dreads rena, och fräscha?
  Mvh,
  Carolin
  Carofinkan@hotmail.com

 4. dreads härstammar INTE från rastafari, utan har funnits mycket längre än så.

  sikhar i indien har alltid haft dem, och de fanns i egypten tusentals år innan kristi födelse.

  man tror även att vikingarna hade dreads-liknande hårstilar.

  sen är det INTE bra att tvätta dreads med vanligt schampoo, eftersom det innehåller medel som löser upp tovor, och det vill man ju inte. dreadlocksgrejers (som du länkar till) schamppon innehåller däremot inga tovlösande ämnen, och inga kemikalier för den delen heller.

  sen så är min erfarenhet att dreads blir som bäst om man tvättar dem sällan, och ironisk nog håller de sig också renast så. ju oftare man tvättar håret, desto snabbare blir det fett och fult. vill du ha fräscha dreads som inte luktar illa och håller bra så ska du inte tvätta speciellt ofta.

  allt detta beror ju på olika faktorer, som till exempel hårtyp, men detta är vad jag har erfarit och lärt mig.

 5. Pingback: Tonårsmorsa » Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008)

 6. Pingback: Grattis Sister T!!

 7. Pingback: Bingo, bingo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] blond!! Uppsala Reggaefestival gav oss reggae-fever. Bloggade om det HÄR, HÄR, HÄR, HÄR , HÄR , HÄR och […]

 2. […] blond!! Uppsala Reggaefestival gav oss reggae-fever. Bloggade om det HÄR, HÄR, HÄR, HÄR , HÄR , HÄR och […]

 3. […] väninna, Sister T har fått en liten bebis-tjej! Varmt GRATTIS till er, hela […]

 4. Bingo, bingo skriver:

  […] eller krogen. Det var bara det att mitt ex var en jäkel att fuska. På den tiden bar han långa dreadlocks och hade en jättehatt/mössa i läder, där han stoppade in hela det stora håret. Nu var det inte […]