Tonåringar är en gåva!

I går började äntligen skolorna här i Uppsala och i många andra delar av landet. Igår var jag också ledig från jobbet. Dessutom firade vi Isatou ´s födelsedag så här lite i efterskott.

Vilken härlig dag!! Jag kan faktiskt inte komma på något som skulle ha kunnat göra dagen bättre än den var igår. Jag hann ha långa, djupa, intressanta, trevliga samtal med vart och ett av barnen.

I likhet med de flesta föräldrar slåss jag ofta med känslan att inte räcka till. Att inte hinna ge varje barn det de har behov för. Att få tiden att räcka till, att få de där förtroliga stunderna av närhet och allvar, glädje och uppriktighet. Igår känner jag att jag lyckades med allt det och det ger mig en total känsla av tillfredsställelse.

I tonåren är barnen så ofta upptagna av sitt. Det är svårt att bara komma in i samtal som innefattar förmaningar, utan att man ska låta överbeskyddande eller styrande, samtidigt som man ger lite ”tips” på saker som man ser att ens barn kan ha tillkortakommanden i.

I en tonårings huvud är det mycket som rör sig. Kraven som ställs i skolan, i hemmet, av kompisar och övrig omgivning upplevs oftast som väldigt höga. Den ansvarslöshet man kunde avnjuta som barn är helt plötsligt borta och kvar finns krav på ansvar. Detta gör att många tonåringar bara ”slår ifrån sig” och inte orkar lyssna på förmaningar och goda råd. Desto viktigare är det att de får höra vuxna råda dem i deras egna tillkortakommanden. I livets alla val och vesäntligheter.

Därför känns det skönt som förälder att lyckas ”klämma in detta” i förtroliga samtal, när tonåringen är mottaglig för den typen av information och därför också kan ta det till sig. I stället för att bara uppleva det som ”tjat”.

Därför var gårdagen en riktig toppendag för mig och vi lyckades fylla den med allt ovanstående och en massa trevligheter också!

Därför är hela livet en verklig gåva!!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Tonåringar är en gåva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.