Debatten om barn som farit illa hos fosterfamiljer.

Det finns en hel del saker som får mig upprörd. Särskilt när det gäller människor som far illa på olika vis. Men det finns en specifik sak som får mig mer upprörd än det mesta. Det är när barn far illa av vuxna. Det berör mig så starkt och så illa att jag har svårt att beskriva känslan.

Jag tror inte att den ”perfekta familjen” existerar. Jag tror alla familjer har sina små problem eller tillkortakommanden. Men, det viktiga är att göra sitt allra bästa som förälder. Vi alla föräldrar gör säkert våra barn illa, på något sätt. Genom att inte alltid lyssna tillräckligt, eller att inte alltid se våra barns behov, eller helt enkelt handla fel i vår uppfostran av barnen.

Men det som verkligen berör mig illa är när vuxna gör sina barn illa utan att reflektera. När man med flit skadar sina barn, trots att man borde veta bättre. När man försöker knäcka ett barn psykiskt eller fysiskt, för att man själv mår bättre av det, det har jag så väldigt svårt att förlika mig med. I media rapporteras just nu om de barn som farit illa i fosterhem och det finns nästan inget som gör mig så ont!

Jag har också svårt att förstå varför man tar på sig att ta emot fosterbarn med onda avsikter, eller om det nu är så att man gör det med goda avsikter, men sedan inte förmår att fullfölja sina avsikter? I så fall så kan man ju alltid kontakta socialtjänsten för att förklara att man inte klarar av det hela.

Men att ta emot barn, som redan befinner sig i ett väldigt utsatt läge. Oavsett anledningen till att man har fosterhemsplacerats, så tror jag man generellt kan säga att i det läget så är barnet redan ”skadat” av själva uppbrottet och att behöva flyttas till ett nytt hem och en ny familj.

Att i det läget sedan ”ge sig på barnet” med fysiska eller psykiska bestraffningar och låtit barnet fara illa, är så lågt att jag inte finner ord…!

Jag hoppas nu att denna utredning leder till konkreta förslag på hur man ska handskas med dessa och liknande frågor i fortsättningen. T.ex. som man nämner i slutet av artikeln; se över hur vi behandlar ensamma flyktingbarn som kommer till Sverige idag!

Jag hoppas också att alla de fosterfamiljer som gör ett gott arbete och har alla goda avsikter att ta hand om barn som farit illa, inte hamnar i blåsväder nu p.g.a. denna debatt. Jag hoppas vi alla kan se på denna problematik med urskiljning.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Debatten om barn som farit illa hos fosterfamiljer.

 1. Tycker också att det är hemskt med vuxna som gör sina barn illa. Det är ju faktiskt främst de vuxna som ska kunna vara förebilder för en i livet!

 2. jag utbildar mig till socionom och jag känner mig också hemskt upprörd och arg över att redan utsatta barn hamnar från askan i elden så att säga. tyvärr vet vi ju att det råder en brist på fosterfamiljer och tror sähert det kan vara ett sätt för elaka människor att komma i kontakt med barn på samma sätt som pedofiler har använt sig av idrottsföreningar o liknanade.jag tror det är viktigt att vara medveten om att detta är ett problem som finss och att barnet får möglighet att bygga en nära kontakt med någon utanförfamiljen som man känner att man kan anförtro sig åt….på vissa platser finns det i alla fall….ja det var bara en tanke jag hade om detta kram

 3. Den pågående debatten om fosterfamiljer är bland det lägsta
  jag har sett.
  Först så vill jag bara påpeka att bland alla mäniskor
  och yrkesgrupper så finns det rötägg och sjuka personer, så
  även bland fosterföräldrar.
  Men för att bli fosterföräldrar så görs det dock omfattande
  utredningar och registerutdrag krävs, alltså merparten av de
  olämpliga vuxna sorteras bort redan innan de blir fosterföräldrar.
  I debatten glöms orsaken till fosterhemsplaceringarna, villket
  vanligtvis är missbruk eller psykisk ohälsa hos de biologiska
  föräldrarna.
  Så vad är alternativet om fosterhem inte fanns?
  Ett alternativ vore att låta alla som fått egna barn att genomgå
  samma utredning och uppföljning som fosterfamiljer gör.
  Med en certifiering av blivande föräldrar så tror jag att Sverige
  skulle bli tvungen att öppna upp för andra länder att adoptera
  barn från Sverige.

 4. sarah: Ja, jag känner samma som dig, att det är fruktansvärt att barn som redan är drabbade, drabbas återigen. Det är klart att det skulle knäcka vilket litet barns förtroende som helst!! Uttrycket du använder ”ur askan i elden” var precis det uttryck jag själv hade i huvudet! Kram!

  Kjell: Självklart finns det rötägg inom alla kategorier och som jag var noga med att avsluta med just de meningar jag gjorde.

  Jag vet att det görs kontoller på fosterföräldrar och att dessa barn redan ofta farit illa i sina biologiska familjer. Dock tycker jag inte att vi ska vara säkra på att när barn far så illa som det faktiskt rapporterats om, i just fosterfamiljer, så tycker jag inte alls att det är en ”ursäkt” att dessa barns biologiska föräldrar redan missbrukat sin föräldrarroll.

  Jag håller inte heller med dig om att det alltid skulle ha varit ett sämre alternativ att låta dem bo kvar hos sina biologiska föräldrar. Jag anser tvärtom att just för att dessa barn redan farit illa, så är det av ÄNNU STÖRRE VIKT att de tas om hand bra i sina nya familjer. Annars blir det ju liksom ”legalt” att ”sparka på den som redan ligger”.

  Alternativet i familjer där föräldrarna brister i sin föräldrarroll är naturligtvis att finna en fosterfamilj där barnet får uppleva kärlek, trygghet och gemenskap.

  Det optimala vore att detta alltid gällde för barn, i första hand i de biologiska familjerna, men när detta inte sker så tycker jag att det är bra att det anmäls, där barn uppenbarligen far illa. På samma sätt tycker jag det är väldigt bra att det även anmäls och utreds när detta sker i fosterfamiljer.

  Att utreda alla familjer skulle förstås vara ett alternativ, dock ett väldigt resurskrävande alternativ och vore det över huvud taget praktiskt möjligt? Det är inte jag rätt person att svara på.

  Däremot tycker jag att det är ALLA barns rätt och det klart ultimata att låta barn växa upp med trygghet och kärlek.

  Men att låta fosterföräldrar misshandla barnen psykiskt och fysiskt för att alternativet (de biologiska föräldrarna) är sämre? Nej, det anser jag verkligen inte!!

 5. Bra inlägg. Är själv familjehem och verkar vara den enda i cybervärlden som öppet skriver om det. Hittar du några fler familjehemsbloggare så tipsa mig gärna.

 6. Hosanna : Förvånande att inte fler skriver om ämnet, det borde vara ett ämne som inspirerar till att få dela med sig av sina erfarenheter i! Hittar jag fler ska jag förstås tipsa dig! Skaäven kolla in din blogg! Kram och lycka till!

 7. Jag måste säga att min dotter är hoss en underbar familj, detta är andra foster familjen hon har, och denna är underbar, men ÄNDÃ… vill socialen flytta henne därifrån!!! Min dotter som är 14 år vill inte flytta därifrån och familjen har kämpat för att få ha kvar henne där, min dotter känner sej trygg där, har börjat rota sej där, har många vänner skolan börjar bli bra, men ända vill soc bara rycka upp henne därifrån! Dom lyssnar inte ett skit på henne, det har gått så långt att hon vill ta sitt liv för att hon inte orkar mera!!! jag är galet arg på sociala myndigheter!! Jävla häxor, det fins en annan del av soialen som absolut inte vill flytta på henne heller, och det är han som känner nadja bäst, och har haft mest kontakt med familjen och nadja, kan känner nadja sen 5 år tebax!!! och han säger nej till denna flytt ochså!! Men honom har dom plockar bort lite Snyggt för att han inte går på annas och ylvas linje, anna och ylva jobbar på social kontoret i barn och ungdomsgruppen!! Känner mej maktlös!! Vill inte att min dotter ska skada sej på något sett, dom psykiskt misshandlar henne, soc alltså!!!

 8. Tina: Vilken svår situation. Jag förstår att det måste kännas jättesvårt för dig och din dotter! Hoppas allt löser sig i slutänden i alla fall! Kram!

 9. Tonårsmorsa: Jag tycker så mycket är fel, där det funkar ska dom in och röja upp och där det inte funkar gör dom inte ett skit!! är såå förbannd på detta jävla system, som låter barn fara illa!!Vad handlar allt detta om???..statestik???..för detta går över min huvud!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.