I skuggan av jämnställdhet.

miscellaneous2_97.gif

I jämnställdhetens namn och i strävan efter kvinnlig självständighet har många av oss kvinnor lärt oss att säga ”Jag klarar mig själv, jag BEHÖVER ingen!” Det här ordet ”behöver” skrämmer mig. Jag tror att meningen från början innebar: ”Jag behöver ingen man för att försörja mig, jag kan försörja mig själv!”

I den meningen ligger det stolthet och självständighet. Men jag får en känsla av att innebörden har utvidgat sig i hopp om att det ska innebära allt inom ramen för ”Jag behöver INGEN, jag klarar mig själv!”

Det är just den innebörden som skrämmer mig. Det ligger en stor fara i att tro att man inte behöver NÃ…GON ALLS!

Självständighet är toppen. Att sträva efter att kunna ta vara på sig själv, försörja sig själv och att kunna ta ansvar för sitt eget liv och sitt eget välbefinnande är stort, eftersträvansvärt och fullt möjligt att uppnå. En del kvinnor behöver en liten ”knuff” för att komma dit, likväl som en del kan behöva både uppmuntran och en smula självförtroende för att komma dit.

Men att tro att vi klarar oss utan våra medmänniskor är att lura oss själva, tror jag. Jag tror att ALLA vuxna människor behöver NÃ…GON annan vuxen människa i våra liv. Det måste inte nödvändigtvis vara en partner, även om det är många vuxna ´s önskan, att få dela sitt liv med en partner, men det skulle lika gärna kunna vara en nära vän.

Jag tror att vi alla ibland BEHÖVER följande:

  • Någon som lyssnar på oss, utan att avbryta.
  • Någon som vi känner förtroende för…
  • …och kan anförtro oss till.
  • Någon som kan ge tröst, när livet känns extra krävande och svårt.
  • Någon vars axel vi kan luta oss mot.
  • Någon att bolla tankar och känslor med.
  • Någon vi kan känna fysisk beröring med.
  • Någon som bryr sig om oss…
  • …och älskar oss för den vi är.

Det är min absoluta övertygelse.

För lika skrämd som jag blir när jag hör folk säga; ”Jag älskar dig så mycket att jag inte kan LEVA utan dig”, eller ”Jag vill inte leva utan dig!” Lika rädd blir jag när jag hör någon säga: ”Jag behöver INGEN, jag klarar mig helt själv!”

Det gäller att finna den ”gyllne medelvägen”!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”I skuggan av jämnställdhet.

  1. Kollat runt bland bloggar och jag tycker verkligen detta var ett mycket bra upplägg och mycket vettigt! många som brukar missa hela den delen med att vara människa och bara se könen men detta var det bästa jag sett på länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.