En dröm har dött! (Om rasism.)

racist.jpg

Att rasism existerar är ett faktum. Ibland är den öppen och vill visa sitt hat och avsky (klickbar länk). Den sortens rasism är inte så svår att värja sig emot. Den kan i och för sig vara ett uttryck för frustration och hat. Det kan vara nog så viktigt att bemöta.

Samtidigt som vi vet att i många fall handlar det om unga, vilsna människor, med ganska lite erfarenhet av andra kulturer. Man drar fram det negativa och hyllar det. Man finner en gemenskap i allt det där hatet. Samtidigt som man, någonstans inombords inser att det också finns en annan sanning.

Den rasism som dock skrämmer mig ännu mer är den rasism som finns inom en massa vuxna människor som pyr ut i situationer där människor är maktlösa, som ibland sprids i den egna familjen, bland de sina. Folk med ett hat mot folk för sitt ursprung.

Man kan kritisera invandrarpolitik, man kan kritisera enskilda individer för deras handlingar. Oavsett ursprung. Men att hata ”invandrare” som en enda homogen grupp, det gör mig rädd.

Som svensk har jag hört dessa åsikter i kafferummet på många jobb jag haft (dock inte på mitt nuvarande arbete). Men jag har sällan sett handlingar.

Som mamma till fyra barn med Afrikanskt ursprung så har jag sett många handlingar göras där det varit uppenbart att det gjorts av hat och avsky för mina barns och deras vänners ursprung.

Som mamma gör det ont i mig. För att de med alla andra svårigheter barn och tonåringar slåss med i vårt samhälle, även behöver slåss mot människor som hatar dem för att de ser ut som de gör. Inte för sina handlingar. Inte för sina åsikter, men endast för det utseende de har. Hur ska man kunna värja sig mot detta?

Som svensk gör det mig förbannad. För att jag känner maktlöshet och för att okunskapen skadar en massa människor. Jag skäms inte. För jag vet att varje människa måste ta ansvar för sina egna handlingar och åsikter. För att jag på inget sätt vill identifiera mig själv med människor med dessa åsikter, bara för att vi kommer från samma land. Jag ser inget som helst gemensamt med dessa människor och jag vet att deras åsikter aldrig kommer att bli en del av mina.

Som medmänniska gör det mig oerhört frustrerad!! Dessutom tror jag att vi biter oss själva i svansen. Vi vill få de som bor i vårt land (oavsett ursprung) att fungera sida vid sida med varandra. Hur ska man som invandrare känna gemensamt ansvar, känna sig delaktig och hur i hela världen ska man kunna känna sig som en del av vårt samhälle och värna om detta land och vår planet, om man helt oprovocerat, gång på gång utsätts för hån, våld, förolämpningar etc.

Ja, det har hänt något i min familj. I nuläget kan jag inte gå in på det, av hänsyn till andra. Jag hoppas kunna förklara det senare. Det gäller inte i första hand mina egna barn, men någon annan som står oss väldigt nära. Som personen själv uttryckte sig: ”En dröm har dött!” Jag sörjer att en ung människas dröm slagits i spillror. För rasism.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”En dröm har dött! (Om rasism.)

 1. jättebra skrivet. blir så ledsen för att det ska vara så har själv en lillasyster som är mörk eftersom hennes mamma är från brasilien…kram

 2. Rasism är äckligt och samtidigt så enkelt att dölja. Svårt när något sker inom familjen oavsett form. Svårt när familjen består av flerspektra i både ursprung och tankar och det slår och gör illa.

  Hoppas det reder ut sig och blir bra trots att det inte verkar så just nu.

  Kramar Carina

 3. sarah: Ja, det är väldigt trist och det gör ont i mitt hjärta! Kram!

  Carina: Ja, det var någon som står väldigt nära familjen + en i familjen som blev utsatt av en utifrån. Tyvärr förlorade den ena personen mycket tillit!

 4. Ja rasism är alltid tråkigt vart den en förekommer.

  Att dina barn inte ser svenska ut kan nog va en fördel i endel lägen texl
  är chansen mindre att dom blir rånade ,slagna och trakaserade av kriminella
  invandrar gäng. För så ser vardagen ut för många unga svenskar i vårt lands städer.

 5. att själv vara mörk är ingen garanti för att inte bli rånad eller trakasserad av något gäng. dessutom så är riksen för att bli själv utsatt för hat brott mkt större om man har utländsk bakgrund. själv är jag svensk och har aldrig blivit trakasserad av något kriminellt invandrargäng (och ja jag vet att det finns dom som blivit det och detta är mkt sorgligt). däremot har ALLA mina kompisar som har utländsk bakgrund blivit utsatta för rasistiska påhopp och diskriminering bland annat på uteställen. du kanske ska fråga dig hur konfliketer mellan svenska och utländksa ungdomar uppstår? och se till att vara en god förebild för dina barn, syskon etc. och visa att alla människor förtjänar samma chans!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.