Ungdomsvåld

birds_404.gif

Nu för tiden är kedjebrev i dess ursprungliga form i stort sett helt borta. I stället sprids kedjebreven via mail och sms. Kedjebrev oavsett i vilken form de sänds, är ingen höjdare, tycker jag. Men igår kväll fick jag ett sms var från mina döttrar plus ett gäng av deras kompisar med, som gjorde mig varm i hjärtat. Det sms som nu sprids som en löpeld bland ungdomar innehåller följande ord: ”Skicka runt detta sms till så många du kan för att hedra den 16-åriga pojken som blev sparkad till döds i Lördags. Visa alla detta sms så att de vet att detta våld måste upphöra på gatorna. Att vi måste lära oss av våra misstag.”

Jag blev glad över det smsét, för jag inser att när något så tragiskt händer, som med den 16-åriga pojken, så får det ändå våra ungdomar att tänka till. Ungdomar kan annars ha svårt att inse konsekvenser av sitt handlande. Att som vuxen prata, prata och prata med sina barn är bra, men räcker inte alltid till. Det är förstås en tragedi i sig att det ska gå så här långt innan man förstår konsekvensen av våld, men samtidigt kan man ju också se det som att det är ju bra om en så tragisk händelse kan föra något positivt med sig!

På Fredag hålls det stora manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö   mot våld. Om du inte kan vara med, så kan du alltid tända ett ljus för visa ditt stöd till våldets offer.

Det är allas ansvar att visa våra ungdomar att vi inte accepterar våld. Inte i våra hem, inte mellan ungdomar själva och att våld är LIVS-farligt!!

Prata, förklara, vägled, börja om från början. Ingen vill förlora sitt barn i våldets namn och ingen förälder vill uppleva att ens eget barn utövat våld mot någon annans barn.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Ungdomsvåld

  1. Alltså, ungdomsvåldet måste absolut minska. Ungdomarna måste börja inse allvaret… Däremot så känner jag inte att kedjebrev är lösningen på problemet. Om man vet hur ett kedjebrev fungerar så inser man att det efter väldigt få led kommer upp i enorma mängder personer/meddelanden/sms…. Tänk om alla skulle skänka pengarna till välgörenhet inom ämnet istället för att sponsra telebolagen.

  2. Håller med. Kejdebrev är tröttsamt och inte särskilt effektivt. Men att vi pratar om det, skriver om det, bloggar om det är bra. Och oavsett sms-kedjebrevets faktsiska möjlighet till påverkan så fyller de en viktig funktion. Ungdomarna tar ställning och tänker efter. Heja dem.

  3. Ja inget ont som inte för nåt gott med sig…. Vad gäller mail så slutar det oftast i att mailservrar krashar. Men visst… fler bloggar om det, fler diskuterar… Om det nu bara är pga att man är emot kedjebrev så kommer du resten med av bara farten…

  4. Fredrik Dernebo: Nej, det är klart att inte kedjebrev eller sms löser ungdomsvåldet, men det jag menar är att om ungdomar skickar runt kedjesms till varandra, så innebär det att de reflekterar, att de bryr sig och att de inser konsekvenserna av våldet och DET kan stoppa våld på lång sikt!

    Abbes pappa: Ja, det är alltid bra att uppmärksamma problematik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.