Jag – en tigerhona. Grrr…

norrkoping-127.jpg

Alla har sina bra och dåliga dagar. Igår var egentligen en ganska bra dag. Jag var ledig från mitt jobb och sedan så var det ganska kul att vara med i UNT (Upsala Nya Tidning).

Genom de år jag har bloggat har det naturligtvis ramlat in en och annan rasistisk kommentar med hänvisning till mina åsikter i den frågan och med hänvisning till mina barns ursprung. Jag kan ta det. Igår kände jag dock att det gick lite för långt. Att man den senaste tiden har fört diskussioner med mig om olika åsikter, som jag anser vara direkt rasistiska är en sak.

Men att man går in i en blogg som handlar om barn och gör sitt bästa för att kränka, förolämpa och sprida dynga och förtal, det är mer än jag var upplagd för igår. Kommentaren jag talar om kan du finna i denna länk: Barns härliga funderingar.

För första gången sedan jag började blogga övervägde jag på allvar att om inte sluta, men i alla fall att göra ett uppehåll. Jag mailade en bloggvän om det och fick ett svar som fick mig på helt andra tankar. Dessutom fick hon mig att inse att det inte är något konstigt att man reagerar som man gör som mamma. Man är som en tigerhona, gör allt för att skydda sina barn. När man attackerar en tigermammas ungar, då är det säkrast att man tar skydd, för då kan vad som helst hända…!

Tack, Linda!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Jag – en tigerhona. Grrr…

 1. Tyvärr finns det alltid någon som gör att för att såra och kränka andra. Jag tror att dom inte mår så bra i sig själva och inte tål att andra mår bättre än dom själva.

  Gör inte uppehåll i ditt bloggande, då vinner ju dom här surpupporna som gör allt för att kränka en person. Blir dom riktigt efterhängsna kan man anmäla det eller rent av spärra deras ip-nummer.

  Men lägg inte ner någon energi på att gå in i en diskussion med såna personer utan låt helt enkelt bli att godkänna inlägget, ta bort det från bloggen.
  Det är ju tyvärr så att allt negativt påverkar oss mer än det positiva.

  Kör på bara och skriv som du brukar, jag vet hur det är att vara tigermamma. Jag far iväg och försvarar mina barn direkt om det är något. Lärare och rektorer springer och gömmer sig när mitt alterego träder fram ”arga mamman”

 2. Hm… i en kommentar till posten ”Jag måste erkänna” skriver du klart och tydligt att du inte vill fortsätta debattera med mig varken under den aktuella posten eller under ”Ingen övre åldersgräns på våldtäkt!”
  Döm av min förvåning då jag nu ser att du efter detta fortsatt debatten på den senare posten. Vad för slags debatt-teknik du kör med? Förklara debatten avslutad, för att sedan ta upp den igen när motdebattören försvunnit i hopp om att slippa vidare motargument.Smutsigt värre.
  Men det blir väl lättare så. Då kan man istället för att föra debatt skrocka tillsamms med sina likasinnade om hur alla som inte tycker likadant som en själv är korkade, obildade och inskränkta. Man kan tala om Hagamannen och om hur ”svenskar våldtar minsann också”, utan att riskera att bli upplyst om att ingen någonsin påstått något annat heller, bara påtalat det statitiskt bevisade faktum att invandrare ÄR kraftgt överrepresenterade och att denna överrepresentation skulle kvarstå även om sociala faktorer räknades bort (Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet, BRÃ…, 2005).
  Trots att såväl offentlig statikstik som uttalalanden från sakkunniga påekar åt ett annat håll står man fast vid sina föreställningar, likt första världskrigets Tyskar som vägrade acceptera att terängen runt omkring dem inte stämde överens med deras påstått felfria kartor.

  Det finns en anledning till att den här sortans saker sällan får diskuteras i maktens forum. Kan ni gissa vad det är?

 3. Erik: Jag vet inte vad ditt problem är, om det är svårt för dig att läsa innantill? Som jag skriver i detta inlägg så är det inte dina kommentarer som är huvudpunkten, i stället nämner jag att det är sådana kommentarer jag kan ta, även om jag anser ett och annat om dem. Ja, jag ansåg att vår diskussion var avslutad, eftersom jag inte tror att vi kommer att komma någon vart med den. Du verkar ha din åsikt och jag har definitivt min bestämda åsikt i det jag anser!!

  Däremot så fungerar det så i bloggvärlden (om du missat det?) att man länkar till ämnen som ligger nära till hands eller som berör samma ämne. Det är precis detta jag skriver om du läser inlägget ovan. Att det är ämnen som ligger nära varandra.

  Ang. att du tar upp debatten igen, så är det lustigt att du för ANDRA gången hänvisar till något som totalt motsäger det du skriver!!

  Sist var det TV-programmet Insider i TV3 du hänvisade till, där i stort sett hela programmet motsade vad du hänvisade till, med undantag för EN polismans uttalande!! Det är anmärkningsvärt att du nu hänvisar till (Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet, BRÃ…, 2005) där hela studien börjar med att säga följande: ”Det finns risk att uppgifter rycks ur sitt sammanhang och presenteras på ett sätt som förstärker ett vi- och dom-tänkande. Sådana farhågor får man inte nonchalera. Brå har dock gjort bedömningen att en kunskapsbaserad bild av svenskars och invandrares brottslighet är bättre än en som är grundad på gissningar och personliga uppfattningar. Avsaknad av aktuella fakta om brottsligheten bland utrikes födda och deras barn underlättar att myter skapas och befästs. Om den registrerade brottsligheten visar sig vara hög i några grupper av utlandsfödda så försvinner inte problemen om man inte belyser dem och talar öppet om dem. En korrekt bild av problemens omfattning och utveckling torde i stället vara den bästa grunden för att analysera förhållandena och förbättra alla invånares förutsättningar att fungera väl i Sverige, oavsett etnisk härkomst.”

  Vidare så skriver du att överrepresentation inte bara kan förklaras av sociala faktorer. Lustigt tycker jag eftersom det står i undersökningen att det faktiskt kan räknas bort av sociala faktorer, utbildning, fysisk och psykisk hälsa: http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf
  (Sista stycket sid 16)

  Näst sista stycket på sid 9 visar också på andra överriskgrupper i stycket ”Är överriskerna höga?”

  I sista stycket på sidan 11 och det första stycket på sidan 12 kan man också läsa sig till andra förklaringar till överrepresentationen:
  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf
  Detta berörs även i sista stycket på sidan 22.

  Vidare skriver du: ”Vad för slags debatt-teknik du kör med? Förklara debatten avslutad, för att sedan ta upp den igen när motdebattören försvunnit i hopp om att slippa vidare motargument.”

  Det lustiga är att mitt blogginlägg inte var någon ”debatt” till att börja med!! Om du läser inlägget igen:
  http://fatou.se/2007/10/12/ingen-ovre-aldersgrans-pa-valdtakt/#comments
  så handlade det om att det skett ett överfallsförsök i mitt närområde, där försök till våldtäkt ägt rum. Jag skrev om hur mina barn var orolig för mig, vilket inte fallit mig in. Det handlade om åldrar vid våldtäkt INTE OM URSPRUNG!! Det var DU, inte jag, som startade en debatt!! Det var i så fall DIN tolkning och ingen annans. Att jag sedan väljer att avsluta debatten, efter att du fått utrymme i min blogg att argumentera för din sak, det är MITT VAL!! Vad jag skriver i min blogg är helt och hållet upp till mig, precis som jag har möjlighet att avgöra vilka kommentarer som kommer med och inte. (I detta fall har jag valt att INTE ta bort några kommentarer, trots att jag och mina barn utsatts för personliga attacker och kränkningar de sista dagarna!! Om DU vill diskutera invandrarfrågor så har du din fulla frihet att starta en egen blogg och på så sätt diskutera det du vill och föra ut den information som du vill föra ut! Men tala inte om vad jag ska skriva eller inte skriva i min blogg!!

  Vidare skriver du också att: ”Man kan tala om Hagamannen och om hur “svenskar våldtar minsann också”, utan att riskera att bli upplyst om att ingen någonsin påstått något annat heller” Då har du nog glömt bort att du kommenterat på följande vis: ”Och svenska våldtäktsmän behöver du nog inte oroa dig över.” och även: ”Inte behöver du oroa dig för dina döttrar. Det är nästan uteslutande vita kvinnor som utsätts för överfallsvåldtäkter.”

  Jag svarar härmed på din sista fråga: ”Det finns en anledning till att den här sortans saker sällan får diskuteras i maktens forum. Kan ni gissa vad det är?”

  Mitt svar: Ja, eftersom det finns folk som dig, som väljer att plocka ur saker ur sitt sammanhang, så blir det ju omöjligt att diskutera, det var därför jag bad dig avsluta den diskusion DU startade den 13:e Oktober, med en kommentar som över huvud taget inte hade med mitt inlägg att göra. Inlägget var ett personligt, om överfallsvåldtäkt, inte en debattöppning, inte om invandrare över huvud taget, inte om brottsligheten i stort, inte om huruvida invandrare är över eller underrepresenterade, inte om rån (som du visst råkade halka in på och hänvisa till i det förra inlägget jag skrev, när du hänvisade till vad polisen sa, som alltså handlade om RÃ…N och inte om våldtäkt!!)

  Kan vi enas om en sak? Att vi inte kommer vidare i debatten?

 4. Du missuppfattar vad jag menar. När jag skrev att ta tagit upp debatten igen syftade jag inte på det här blogginlägget utan den kommentar du skrev under inlägget ”Ingen övre åldersgräns på våldtäkt!” 071014 18:12, ett inlägg som alltså författades 3 timmar efter det att du under inlägget ”Jag måste erkänna…” förklarat att du inte länge ville föra något debatt mig i någon av de två trådarna.

  Så vidare till själva ämnet: Om du tycker att Insider-ansnittet jag länkat till motsäger det jag säger så är det tydligt att du bara ser det du vill se, och bara hör det du vill höra. Hela inslaget bekräftar snarare det jag påstått, dock inte alla de åsikter som framförs i den efterföljande debatten. Här får vi bl.a stifta bekantskap med den i mitt tycke högst oseröse Kriminologen Jerzy Sarnecki. Sarnecki har gjort sig ett namn genom påståenden om att: 1. Brottsligheten har inte alls har ökat sedan 50-talet, trots att offentlig statistik visar att den ökat med flera hundra procent. 2. En eventuell överrepresentation av invandrare i brottsligheten beror mestadels på diskriminering från de rasistiska svenskarna.
  Sarnecki är även medförfattare till till Brå-rappoten, så du får ursäkta om jag inte lägger så stor vikt till deras gissningar, antagningar, värderingsladdade formuleringar. Jag föredrar hårda fakta när sådanna finns, och det gör de här:

  ”Från tidigare forskning vet man att vissa bakgrundfaktorer, som ålder och kön, samvarierar med risken för brottslighet. Mot denna bakgrund har Brå gjort en så kallad standardisering av materialet med avseende på kön, ålder, utbildning och förvärvsinkomst. Standardiseringen innebär att de olika grupperna genom en statistisk beräkning ”likställts” när det gäller dessa faktorer. Alla grupper får med denna beräkning en lika stor andel män, samma andel yngre och så vidare. Det visar sig då att de utrikes föddas överrisk minskar från 2,5 till 2,1. Även överrisken i gruppen som är född i Sverige av två utrikes födda föräldrar minskar påtagligt, från 2,0 till 1,5.”

  Utan social faktorer minskar överrepresentationen visserligen en del, men den kvarstår ändå med stor marginal.

  För att återknyta till det ursprungliga ämnet, nämligen huruvuda invandrade våldtäktsmän företrädesvis väljer svenska offer: Här finns det inga undersökningar som kan leverare 100 %-iga svar så här blir vi tvunga att resonera om vad som är rimligt.
  Om man läser Brå-rapporten ”Ungdomar som rånar ungdomar i Malmö och Stockholm” ser man att invandrade personrånare nästan uteslutande ger sig på svenskar.
  Detta bektäftas också av bl.a. Kriminalkommissarie Nils-Ivar Jönsson i Metro 990927: ”Tyvärr är det ungdomar med utländsk bakgrund som rånar svenskar.”
  … och Stefan Lisinski, Dagens nyheter 030516 : ”Enligt samstämmiga uppgifter från polis, rånoffer och forskare är ungdomar födda i utlandet kraftigt överrepresenterade bland rånarna medan offren oftare är svenska och kommer från mer välbeställda områden.”
  … för att inte tala om Jonas Hållén, Metro 990824: ”Gärningsmännen är påtagligt ofta mörkhyade och tillhörande underklassen. Offren är lika påtagligt ofta ljushyade, ljushåriga och hemmahörande i medelklassen.”

  Om om vi vi ser till fenomenet gruppvåldtäkter ser det likadant ut där enligt de sakkunniga:
  ”Men det verkar vara så att de flesta gruppvåldtäkter begås av folk med utländsk bakgrund och att deras offer överlag är svenska kvinnor.” / Toni Demitz-Helin, analytiker hos kriminalpolisen i Stockholm

  Av detta kan vi allstå konstera att invandrare som begår personrån eller gruppvåldtäkter helst ger sig på svenskar, eller personer med ett svenskt utseende. Är det då inte rimligt att utgå ifrån att det ser likadant ut när det gäller ”vanliga” våldtäkter? Varför skulle dessa skilja sig från annan grov brottslighet.

  Om avslutningsvis om att oroa sig över svenska våldtäktsmän: Jag har aldrig påstått att sådanna inte existerar, bara att dina döttrar knappast behöver oroa sig över sådanna. Då jag inte känner till ett fall av överfallsvåldtäkter där en svensk man gett sig på en mörkhyad kvinna utgår jag ifrån att det är ett extremt ovanligt scenario som man knappast behöver oroa sig nämnvärt över. Det finns många andra allvarliga risker som är mer överhängande.

 5. Erik: Saken är den att jag svarade dig på dessa två kommentarer samtidigt. Eftersom du hänvisade till ett tv-program och jag ville se vad du talade om innan jag svarade, så tog det så länge som nästan tre timmar att finna dina källförteckningar, se dem i sin helhet ta fram egna fakta och att svara på kommentaren.
  http://fatou.se/2007/10/12/ingen-ovre-aldersgrans-pa-valdtakt/#comments

  För övrigt orkar jag inte diskutera dina ”antaganden” och gissningslekar. Jag konstaterar endast att det är lustigt att du i kommentaren skriver: ”Sarnecki är även medförfattare till till Brå-rappoten, så du får ursäkta om jag inte lägger så stor vikt till deras gissningar, antagningar, värderingsladdade formuleringar.” Det var ju nämligen DU själv, INTE jag , som till att börja med att hänvisa till denna rapport. (Se kommentar #4)

  Slutligen, att du skriver: ”Så vidare till själva ämnet: Om du tycker att Insider-ansnittet jag länkat till motsäger det jag säger så är det tydligt att du bara ser det du vill se, och bara hör det du vill höra. Hela inslaget bekräftar snarare det jag påstått, dock inte alla de åsikter som framförs i den efterföljande debatten.” är ju lite lustigt eftersom den URSPRUNGLIGA debatten, som sagt, inte ens var en debatt, utan ett blogginlägg
  http://fatou.se/2007/10/12/ingen-ovre-aldersgrans-pa-valdtakt/
  som handlade om en personlig händelse och som handlade om att det inte finns någon övre åldersgräns på våldtäkt!! Dessutom har DU inte länkat till något Insider-avsnitt över huvud taget. Du hänvisade till ett visst Insideravsnitt, som JAG sedan både fann och länkade till!

 6. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 7. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 8. Pingback: Tonårsmorsa » Jag vet inte vilken sten de krälat fram under

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] För första gången sedan jag började blogga övervägde jag att sluta blogga och det p.g.a. rasistiska kommentarer som besvärade mig och förolämpade mig och familjen under en period. Jag blev intervjuad av UNT. […]

 2. […] För första gången sedan jag började blogga övervägde jag att sluta blogga och det p.g.a. rasistiska kommentarer som besvärade mig och förolämpade mig och familjen under en period. Jag blev intervjuad av UNT. […]

 3. […] Jag har bloggat i flera år nu och jag har fått min beskärda del av rasistiska kommentarer, kritik i bloggar och bland kommentarer, mail, även om jag sällan ger dem något större utrymme i bloggen.   Jag har lärt mig handskas med bloggvärldens alla troll och liknande. Men liksom de flesta föräldrar blir jag en tigerhona när man kastar skit på mina barn. […]