R.I.P. Lucky Dube.

lucky-dube-respect.jpg

Sent igår kväll mottog jag ett sms från min bästa väninna som bor i Tanzania; ”Hej. E så chockad. Did U know Lucky Dube died? Killed.” Jag ville inte tro det, men idag fick jag det bekräftat. Det finns en handfull artister som jag verkligen är ett stort fan av och Lucky Dube är definitivt en av dem!! Av den information jag hittills lyckats finna, ska han ha blivit skjuten till döds i Johannesburg av tre biltjuvar, precis när hans två barn klivit ur bilen. Ännu ett offer för meningslöst våld.

Lucky Dube ´s bortgång gör mig illa berörd och verkligt ledsen! Han var en väldigt viktig musiker, både för Sydafrika och för resten av världen. För er som inte känner till Lucky Dube, så var han en musiker som sjöng mycket om samhällsproblematik och lyfte fram viktiga frågor i samhällsdebatten!

22 skivor har han lyckats ge ut, varav Prisoner och Slave är de två mest sålda albumen i Sydafrikas historia. Jag har tidigare bloggat om Lucky Dube.

Här följer en hyllning av de Lucky Dube-låtar som satt djupast spår i mig (och varför):

 • Different Colours. (Om människors hudfärg)
 • Remember Me. * (Som han tillägnar sin far som lämnade honom som barn)
 • I ´ve got you babe. * (En låt som en man dedicerade till mig en gång i tiden, bara det och texten i sig gör ju låten underbar!! Observera också den stora, fullsatta arenan!)
 • Back To My Roots! * (I denna video kan man verkligen se scenglädje!! Hos alla musiker på scenen, från början till slut!)
 • Victims. (Det är ingen tillfällighet att denna låt var en av Lucky Dube ´s mest populära!)
 • Prisoner. (En annan av de mest kända låtarna.)
 • Slave. (Om alkoholism.)
 • Together as One. (En uppmaning från Lucky Dube som fortfarande är aktuell!)
 • House of Exile.

De tre låtar med stjärnor * efter, är mina egna favoriter!

In memory of Lucky Dube. Rest In Peace! Tack Lucky Dube, för det du givit oss och tack till hans barn för att de delat med sig av sin far till världen!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

24 svar på ”R.I.P. Lucky Dube.

 1. Väldigt mycket UB40, som jag älskar, och helt nytt för mig. Sorgligt med döden och särskilt när den är så totalt meningslös för att inte tala om barnen och vilket trauma för dom att leva med.

  Tack för tipset är lite fel att säga men jag måste säga att jag trots allt blev glad och det kändes lite som ”hemma” när jag lyssnade och såg på dina tips.

  Natti!

  Kramar Carina

 2. Men usch vad sorgligt att mötas av denna nyhet direkt när man
  slagit på datorn.. Jobbar natt och lyssnade faktiskt på Lucky Dube
  tidigt i morse, han är en av mina absoluta favoritartister inom
  reggaen. Rest in peace.

 3. Pingback: Lucky Dube skjuten i Sydafrika « Aminata

 4. De så mycket menings löst som händer …. kan inte låta bli att tänka
  VAD ÄR VI PÃ… VÄG!! Mest orolig för hur de går för våra barn hur ser världen ut när dom är stor…
  Men man blir väll tokig om man ska tänka så….
  Ha det gott
  Annette

 5. Carina: Ja, han är verkligen en stor artist!!

  meyeahme: Är det så här du bevisar vitas höga intellekt, TBJ? Även om du skriver under olika signaturer, så är ditt ip-nummer detsamma: 83.254.18.209, c83-254-18-209
  http://carina.gokboet.nu/arkiv/2007/10/testar_bara.php#comments
  http://fatou.se/2007/10/16/barns-harliga-funderingar/
  TBK eller meyeahme, get a life!

  Nina: Ja, han är, som sagt, en stor artist! Kram!

  Aminata: Har även trackbackat ditt inlägg! Ditt inlägg är jättebra!

  Annette: Ja och ibland kan det nog vara bäst att inte veta…! Men det är klart att våldet skrämmer, det är så meningslöst! Kram!

 6. Våld är aldrig meningslöst, det är avsiktligt. Att använda ordet meningslöst i samband med våld gör vi ofta, även jag. Men vad får det för innebörd då? Våld är avsiktligt, det är någon som skadar en annan. När man höjer näven, pistolen eller vad som helst så gör man det för att använda t. ex. näven.
  Det är allt annat än meningslöst, det är förskräckligt, skrämmande, men det finns absolut en mening bakom. Det kräver sin handling och före handling så kommer tanke.
  Jag är inte rätt kvinna att förklara det här, men jag hoppas att du greppar min poäng.

 7. Jag vet inte vad jag ska säga…. jag grät hela natten till lördag, då jag fick veta att LUCKY har lämnat oss. Jag kan lyssnar på andra artister men ingen artist betyder så mycket för mig som han gjorde.Jag mår så dåligt så att jag inte kan plugga bra inför mina tentor…. Jag undar om det finns nån som skulle vilja göra nåt tillsamans med mig för att sörjar våran största Artist, göra nåt bara ….jag mår så dåligt när jag tänker på det , jag tror ej det stämmer…..

 8. Ellan : Jag förstår vad du menar och jag håller med. Samtidigt så tror jag att när man säger ”meningslöst våld” så menar man (eller i alla fall jag) att det är ett våld som leder till absolut INGENTING!! Att det är meningslöst behöver ju inte innebära att det inte är smärtsamt och galet. Meningslöst i detta sammanhang betyder för mig att det inte finns någon mening med att skada någon! Men jag greppar din poäng! Kram! 😉

  Soulsister: Kommer och kollar läget hos dig! 😉

  Joseph: Det är en tragedi!! Jag har mailat dig! Kram!

 9. Jag Musa filosofen, säger:
  Jag har hela tiden gillat Lucky Dube i min hjartat och gick på hans konser här i Sverige varije och sista gåg som jag såg honnom var när han spelade på Barnz i Stockhol. Jag känner inte honnom, men jag lyssnar på hans låtar och funderar på det han säger. t.exp:(is not every body is my brother, is not every body is my enemy)=Det är inte alla som är min bror, inte alla som är min fiende. Jag tycker att det var onödan att möda honnom bara så där och jag tror inte att de som gjorde det kommer att må bra för resten av sitt liv som Lucky Dube gjorde under sitt liv också folk nöjde sig av Lucky Dubes musik

 10. Mrs Mulatt: Det är verkligen så hemskt!!

  venus Musa: Ja, Lucky Dube hade så mycket att tillföra världen och musiken var den kanal som han gjorde det genom! Du kallar dig för ”Musa filosofen” och jag fick en känsla av att du är den Musa som jag kände en gång? Eller finns det fler? Kram!

 11. Tjena, nu kom jag in i din blogg. Hörde Lucky första gången 1992. En Sydafrikansk Marley. Sen har han funnits i mig. Bara Alpha Blondie av afrikanska reggaenissar har berört mig lika mycket. Undrar just nu hur länge Oliver Mtukudzi får leva, nä han är ingen rastanisse, men precis som Lycky en renlevnadsman som vågar utmana Mugabe, en sann frihetskämpe av Mandelas kaliber. Kolla upp honom också och stooor kram!

 12. hi my name is sarah, i hade that lucky dube had been skot.
  i just started crying.i didn`t know what to do.
  he has been my best reggae artist since i was young, even before i went to kindergarden i used to sing som of his songs. but rihgt now i know that he won`t be able to make musik or that i will never see him face to face. i hop that person who killed lucky dube gets what they deserve. From now i hop that,
  that person surfers and goes to to hell because look now,
  my dream was to meet lucky dube but now everything is spoiled because of that bustard
  Rest in peace, our hero may angle fly around you while you go to heaven.rest in peace

 13. hi my name is sarah, i hade that lucky dube had been skot.
  i just started crying.i didn`t know what to do.
  he has been my best reggae artist since i was young, even before i went to kindergarden i used to sing some of his songs. but right now i know that he won`t be able to make musik or that i will never see him face to face. i hopp that person who killed lucky dube gets what they deserve. From now i hopp that,
  that person surfers and goes to to hell because look now,
  my dream was to meet lucky dube but now everything is spoiled because of that bustard. no one will ever be like Lucky dube.
  Rest in peace, our hero may angle fly around you while you go to heaven.rest in peace

 14. Pingback: Svårt att smälta mordet på Lucky Dube.

 15. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 16. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 17. Pingback: Tonårsmorsa » Lucky Dube är borta, men hans musik lever vidare för alltid…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] – Namibia’s Online Community Senegambia News NME – music news Mail & Guardian Online Bloggaren Tonårsmorsa om Lucky Dube Skicka kondoleansmail till Lucky Dubes familj Låttexter från albumen “Serious Reggae” […]

 2. […] har ännu lite svårt att smälta Lucky Dube ´s bortgång. Hans låtar spelas dagligen i mitt huvud och jag känner verkligen att det här är en man av […]

 3. […] Jag fick möjlighet att träffa den helige mannen, efter att ha sökt honom i flera år. En stor musiker blev mördad. För första gången sedan jag började blogga övervägde jag att sluta blogga och det p.g.a. […]

 4. […] Jag fick möjlighet att träffa den helige mannen, efter att ha sökt honom i flera år. En stor musiker blev mördad. För första gången sedan jag började blogga övervägde jag att sluta blogga och det p.g.a. […]

 5. […] bortgången av reggaemusikern Lucky Dube 18 Oktober 2007 har jag haft lite svårt att smälta att han verkligen är borta. Fördelen för […]