Våga fira ”andras” traditioner!

8_1_225.gif

Det har talats mycket om Allhelgona helgen och Halloween (Klickbart!). Allhelgona är ju till för att hedra våra döda, bortgångna närstående. So far-so good. Ingen säger att vi inte ska göra det. De senaste åren har vi börjat ta till oss den Amerikanska traditionen (som ju från början var en Keltisk tradition). Jag har skrivit vad jag anser om alla som förfäras över Halloween tidigare. Läs HÄR! I år har vi inte firat denna högtid hemma, eftersom jag arbetar dessa dagar, men jag har faktiskt gjort det flera år. Särskilt när flickorna var små.

På våren har vi en massa högtider. Några månader efter jul har vi påsk och det är pingst och Midsommar. Efter midsommar har vi i stort sett ingenting. I vår familj infaller dessutom alla barnens födelsedagar mellan Februari-Augusti. Efter det har vi ingenting att fira fram till Jul. Hösten och början av vintern (innan snön och advetsljus börjar lysa upp våra dagar) är dessutom väldigt mörka och trista. Så kom det sig att vi först började fira Halloween, särskilt som det blukar sammanfalla med barnens höstlov!

8_1_218.gif

Vi ställde ut lite marschaller, tände lite ljus, bakade en spöktårta och hade trevligt tillsammans.

Motståndarna till Halloween pratar mycket om att det är en kommersiell tillställning, men jag anser att det inte blir dyrare än man gör det till. Att baka en kaka och spritsa ett spöke på, kostar nog inte mer än vad en vanlig helgkväll skulle ha kostat. Att tända lite ljus, kanske man ändå skulle ha gjort.

Vi har masker och kostymer hemma, dessa är inköpta för maskerader och liknande som barnen varit på. Jag tycker det är riktigt roligt att få klä ut sig i dessa, men när barnen var mindre, så tog jag helt enkelt utnötta lakan, som kanske hade något hål, klippte ”ögon” i lakanen, klippte dem lite mindre och *Vips* så hade jag tre, små flickspöken. Utan att det kostat mig en krona. (Lakanen skulle ändå slängas!)

Om man inte vill blanda ihop dessa högtider, så är det så fiffigt gjort att i min kalender så står det att Halloween infaller Onsdagen den 31/10 och att Allhelgonafton är den 3/11. Sedan så ser jag att många barn ändå firar den under helgen, vilket inte är så konstigt eftersom det är just helg, när föräldrarna vanligtvis inte är på jobbet!

Hur som helst så anser jag att det är roligt att fira högtider som inte är djupt rotade i oss själva, utan vi får utrymme att skapa våra egna traditioner.

Jag sörjer och hedrar mina bortgångna närstående, samtidigt som jag glädjs med barnen som firar en för oss, nyfunnen högtid med skoj och fest, med glädje och fantasi.

Jag uppmanar alla som inte vill fira denna högtid att ändå acceptera att andra vill fira den. Se lite längre än näsan räcker. Finn glädje i andras firande.

Är det något jag lärt mig av att ha ett umgänge som sträcker sig gränslöst över världen, så är det just detta!! Att inte småaktigt rynka på näsan åt det man inte förstår, utan att bli delaktig och göra sig vidöppen för olikheter.

Jag firar julen, jag firar Ramadans slut, jag firar påsk till viss del, jag firar Halloween när det passar. Jag anser att det berikar mig och min familj.

Ibland har min mamma firat julen i Afrika (Gambia, som är muslimskt till 90%). Hon har en plastgran där. När hon ska fira julen plockar hon med sig lite julpynt från Sverige. Udda julgranskulor och saker som barnbarnen gjort. När julen är över har hon julgransplundring, mitt i den stekande solen, sedan delar hon ut julgranspyntet till alla grannbarn som kommer på julgransplundingen och alla tycker att hon skapat en rolig och uppskattad tradition i området och barnen går glatt hem med sina udda julgranskulor fast de inte har en aning om vad de ska använda dem till.

På samma sätt har jag beskrivit hur jag varje jul har flera muslimska vänner och/eller barnens släktingar på besök, (klickbart) för att de vill fira en svensk jul, för att de inte har en aning om vad det innebär att vara med och alla har varit nöjda och glada över att få ha varit delaktiga i denna stora högtid här i sverige.

Denna blogg får mig osökt att tänka på den gamla aforismen:

Lyfter man blicken, ser man inga gränser!”

En trevlig Halloween eller Allhelgona (vilket ni vill) önskar jag er alla!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Våga fira ”andras” traditioner!

 1. QL att testa lite olika fester, fast en fest som jag inte vill testa det är den filipinska påsktraditionen att spika upp sig på ett kors! Haj då ! Mors!
  8D

 2. magnus lundh: Javisst! Maila mig bara dina uppgifter, så ska jag lämna dem till Ante. Min mail är tonarsmorsa@gmail.com Hoppas ni får tag på varann! Kram!

  Johnny2bad: *S* Ja, den traditionen kan jag nog hoppa över, tror inte ens jag vill kolla på…! 😉 Kram till prinsen o prinsessan! 🙂

 3. Håller med dig.. traditioner som inte går emot en själv är roligt att anamma.. Vad gäller julen glömmer många svenskar idag att det är en kristusmässa liksom, men däremot inte Kristi födelse. Det har ju bara blivit så att man firar det då. Samtidigt är det ju en hyllning solen, (ett hedniskt firande). Det är ju därför vi har garn och julklappar =) Jag tycker det är mysigt och en härlig tradition. Sedan som kristen är det ju fint att man kan tänka på det samtidigt. Men i övrigt kan ju faktiskt alla fira jul även de som inte tror på Jesus. Eftersom det inte är Jesu riktig födelse vi firar. Den var ju på sensommaren någon gång..

  bra inlägg

  kram

 4. Melinda : Ja, det är ju så, att livet blir vad man gör det till! Vill man sitta och irritera sig på allt andra gör, för att man inte förstår det, så lär livet inte bli så berikande! Kram!

 5. Pingback: Höstlovstips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Höstlovstips skriver:

  […] Halloween brukar vara populärt hos barnen. Man kan antingen ha en hejdundrande fest där barnen får bjuda […]