Vem minns inte Katitzi?

katitzi.jpg

Romer. Zigenare. Resande folk.

DSC_9400Jag är en person som vägrar tro att något folkslag på jorden föds till kriminella eller att man skulle vara en ”sämre människa” för att man föds inom en viss folkgrupp. Däremot tror jag att människor inom olika ”utstötta grupper” kan drivas in i kriminalitet eller på annat sätt ett ”moraliskt orätt levene”.

Folk som har gott om pengar brukar säga att pengar inte betyder så mycket. Jag brukar säga att dessa människor har alltid haft tak över huvudet och mat att ställa fram på bordet. När man inte har det kan människor drivas till tokiga och galna beslut. Med detta inte sagt att det är en ursäkt till att begå brott, men ibland kan det faktiskt vara en förklaring.

Att Romer har ett sådant rykte om sig, har knappast undgått någon av oss som lever här i Sverige. Naturligtvis är långt ifrån alla Zigenare kriminella.

Jag har i mitt liv umgåtts med folk från alla jordens hörn. Europeer från alla kanter, Amerikaner, Latinamerikaner, Asiater, Afrikaner etc. I vår släkt samsas vi trots olika tro, i släkten finns ateister, muslimer, kristna och katoliker. Jag skulle våga säga att religion eller kultur aldrig varit ett problem mellan oss!

Men med denna kunskap så tycker jag mig också se att bland den sortering vi gör av våra medmänniskor, så tror jag att just Romer står på den ”lägsta skalan” som folkgrupp. Alla måste ha en försörjning, en inkomst för att klara sitt uppehälle. Men hur lätt är det för en Romer i dag att få ett jobb? Jag vet att det inte är så lätt för t.ex. en invandrad Afrikan. Jag föreställer mig att det är än svårare för en Romer. Om du startade ett företag, handen på hjärtat nu, skulle du anställa en Romer?

För några dagar sedan läste jag om Singoalla i Aftonbladet. Jag måste säga att hennes historia kramar min medmänskliga del av mitt hjärta! Jag har haft några få bekanta i mitt umgänge med Romer, jag har några familjemedlemmar som umgås till viss del med Romer, men av någon anledning har jag inte sökt så mycket information om deras kultur.
Alla har vi väl läst något om den lilla flickan Katitzi av Katarina Taikon. Jag, liksom många med mig, älskade den lilla flickan som barn. Men när jag tänker efter så har jag knappt hört något positivt om detta folk, sedan tiden med Katitzi.

Efter att under en längre tid intresserat mig för just Romska traditioner och insett att jag vet väldigt lite, så utmanar jag er nu, som läser min blogg, ge mig lite kunskap! Jag vill ha positiv och neutral info. Den negativa har jag hört mig fruktansvärt less på. Berätta gärna också om du har positiva erfarenheter av att ha kommit i kontakt med Romer.

Jag är väldigt partisk i min bedömning, eftersom jag bara vill ha positiv respons, men jag tycker, som sagt, att jag hört mig trött på allt det negativa!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

27 svar på ”Vem minns inte Katitzi?

 1. Att du vägrar tro något är lite skrämmande för en sån som mig. Jag sätter kunskap före allt annat, inklusive mina egna förhoppningar. Om något är sant så accepterar jag det, även om jag tycker faktumet är sorgligt.

  Men annars håller jag med dig om att folk inte föds till kriminella, dock kan man självklart ha vissa genetiska drag som underlättar att man dras till kriminalitet. Jag säger inte att zigenare har det, jag säger bara att det är så det fungerar.

  Enligt forskning så har zigenare en snitt-IQ som ligger på samma nivå som afrikaner och detta påverkar, enligt vissa forskare, gruppernas beteende. Självklart finns det väldigt stora skillnader inom en grupp och det är ingen som säger att ”alla” i en viss grupp är på ett visst sätt. Evolutionen funkar inte så att alla blir identiska. Det finns otroligt intelligenta afrikaner, väldigt långa kineser och så vidare.

  Saken är dock den att fördomar alltid är baserade på någonting, vanligtvis att en del av en grupp uppför sig på ett visst sätt. Om då en grupp t.ex har låg IQ är det väldigt troligt att de kommer vara fattigare och är alltså mer benägna att begå brott, likaså är det möjligt (detta är spekulation med logik men inte klarlagda fakta än) att en större del saknar tillräcklig mental kapacitet att veta vad som är rätt och fel (vilket är anledningen till varför mental efterblivna inte får avrättas i t.ex USA…vilket iof inte hindrar jänkarna, men deras lag tillåter det inte).

  Vetenskap är tyvärr inte politiskt korrekt men jag är ändå övertygad om att man gör folk en björntjänst när man ignorerar forskning för resultaten visar på något negativt. I mina ögon vore det bättre att använda forskningen till att fördela lämpligt stöd bättre.

  Men åter igen, för att de politiskt korrekta inte ska få komplett tuppjuck: det är ingen som påstår att samtliga i en grupp är på ett visst sätt, bara att vissa drag uppstår i relativt homogena grupper. Detta gäller alla grupper och ju mindre grupp, desto mer tydliga är dragen. En liten grupp inavlade Floridabor har extremt uppenbara skillnader från resten. Detta är fakta, hur politiskt inkorrekt det än må vara så är det rena fakta med mycket vetenskapligt belägg.

  Men när fördomar uppkommer så innebär det också att vissa grupper anser sig vara bättre än andra grupper, något väldigt mänskligt då vår art alltid vill dela upp sig i mindre grupper. Ens gata är bättre än granngatan, ens område bättre än områden bredvid, ens fotbollslag är bättre än ett annat och så vidare. Den närmaste sfären är det som spelar roll, blandning av revirinstinkt och instinkten att det okända kan vara farligt.

  Dock är det ingen seriös forskare som trots ovan nämnda fakta som har påstått att en ras är bättre än en annan, likaså har ingen seriös forskare påstått att män är bättre (generellt) än kvinnor. Men det vore väldigt korkat att påstå att män (generellt) inte är bättre än kvinnor på vissa saker, likaså är kvinnor (generellt) bättre än män på vissa saker. Det är resultatet av olika genetik och utveckling. Olika hjärnor ger olika resultat i sätt att tänka och vilka delar i hjärnan man använder.

  Tyvärr har jag inte mer information om zigenare än ovan nämnt så jag kan bara nämna det som är att se som ”negativt” av de politiskt korrekta (normala människor ser helt enkelt att det finns en skillnad utan att sätta en negativ eller positivt stämpel på det). Om någon har vetenskapliga bevis (personliga åsikter är ointressanta) för att zigenare har fördelar över andra grupper så vore det väldigt intressant, tycker jag.

 2. Ojsan hoppsan. Läser ovan inlägg och blir lite fundersam.

  Vilka forskare hävdar att afrikaner har lägre intelligens? Och hur är dessa IQ-test upplagda om jag får fråga? Jag har iaf kunskap om nio olika former av IQ-test och vad jag vet presterar kärnfysiker urkasst på vissa av dem…

  Sedan det där med manliga och kvinnliga hjärnor, vad jag vet om exempelvis vår egen Annica Dahlström är att hon blivit oerhört kritiserad för dåligt underbyggd forskning.

  Men vill man hitta underlag för sina rasistiska åsikter kan man alltid göra det.

 3. Illwill: För mig är denna typ av undersökningar totalt ointressanta! Inte för att jag är ignorant, utan av den enkla anledningen att det blir helt ointressant att undersöka folkslag i hela världen mot västerländska värderingar. Du tog Afrikaner som ett exempel och jag tror helt enkelt inte på att människor skiljer sig på så sätt, det är också helt ointressant att göra dessa tester på en befolkning där helt andra kriterier krävs för överlevnad och en helt annan samhälls struktur bygger dessa samhällen.

  Den dag dessa vetenskapliga tester baseras på vikten av olika typer av intelligens i alla samhällen, olika typer av framgångar i olika sorts färdigheter, då skulle det vara en helt annan sak, men det är inte intressant för väst världens vetenskapsmän, många inser inte ens att strävan efter att bygga upp samhällen på samma sätt som i väst världen inte alltid är det optimala eller eftersträvansvärda.

  På samma sätt anser jag att olika samhällen och kulturer har sina för- och nackdelar. Inget samhälle är idag perfekt. Här i väst världen har vi kommit långt inom vissa delar, medan vi släpar efter totalt när det gäller andra delar. Så för mig är dessa tester oerhört ointressanta.

  Ang. din sista mening, så efterlyste jag varken vetenskapliga fakta om Romer eller personliga åsikter, jag efterlyste i stället personliga, positiva upplevelser, som motvikt till alla negativa fördomar!

 4. Tänker inte ge mig in i någon debatt om huruvida romer har högre, lägre eller samma IQ som stockholmare, kineser eller irländare, men jag tycker det du skriver är intressant. Jag bor i Tyskland, och så sent som igår kväll fick jag höra hur romerna ”glöms bort” i samband med förintelsen. Nyheterna talade nämligen om en ny omgång ”skadestånd” från Tyskland till Israel, för att så många judar förföljdes och mördades under andra världskriget. Inte ett ord sades om de andra som dödades, t.ex romer, homosexuella eller förståndshadikappade. Får lite intrycket av att det är mer okej att tycka illa om romer än om judar, vilket i mina ögon är knas. Man kan inte gilla alla, men man kan i alla fall försöka att se individer istället för grupper (med det vill jag INTE ha sagt att jag inte har fördomar om grupper, eller individer för den delen).

 5. En annan Jenny: Ja, det är just det där jag börjat reagera på den sista tiden. Kanske för att jag i olika lägen börjat komma mer i kontakt med Romer, av olika anledningar, men just det att det verkar mer accepterat.

  Jag tror vi alla har fördomar, men om man är medveten om dem, så kan man förhoppningsvis jobba med det för att bli mindre fördomsfull. Jag ser inget som helst positivt med att vara fördomsfull. Snarare tror jag att ju mer fördomar vi har, desto mer hotar det hela vår mänsklighet. Tyvärr.

  Till alla: Söker fortfarande efter personliga, positiva berättelser om Romer. Come on! 😉

 6. hej fatou. känner en del romer och min uppfattning är att väldigt många romer pga av de fördomar som finns i samhället döljer att de är romer. en del personer som däremot tycker det är ballt av leva enligt de fördomar som finns skryter om att de är zigenare…har haft vänner vars föräldrar sagt till dom att säga att de är tex jogoslaver och inte romer om någon frågarväldigt synd då detta är hyggliga människor som kanske skulle kunna representera romer på ett bättre sätt….kram

 7. Hej.

  Jag läste Illwills inlägg och undrar bara, du säger att forskning stödjer det du säger, vilken forskning? Du säger också att en del du säger är fakta, vart hittar jag den faktan?

  Matti

 8. Jag kan inte hålla med sarah om att många döljer sitt ursprung. De som jag har träffat har snarare varit väldigt stolta över att de är romer och velat att andra ska veta om det också.

 9. Några egna positiva erfarenheter kring just deras kultur har jag inte direkt, tyvärr, men jag är som du intresserad. Har bara sett lite av några program på typ UR om några romer som fått möta fördomar och haft svårt att få jobb. Men jag tror också att det i ett program var en grupp romer som var väldigt aktiva och hade en egen liten förening. De ville kämpa emot fördomarna och diskrimineringen, och det är väl positivt?

 10. sarah: Ja, stämmer det så är det ju jättetrist!! Kram!

  Matti: Ja, det är intressant hur man hänvisar till forskning som man inte lämnar hänvisning till. Men jag har fått hänvisningar i ett annat inlägg, vet ej om han menar samma? Det inlägg jag i så fall tänker på är detta: http://fatou.se/2007/10/14/invandrarflickor-kan-inte-valdtas/
  och de två länkar jag lämnar i det inlägget, där den diskussionen startade! Vet ej om det är samma undersökning man hänvisar till dock?

  kochana: Misstänker att det finns lika många personligheter som det finns Romer, precis som med oss andra. Kanske det kan stämma på vissa och i så fall är det trist. Men de Romer du har kontakt med: har du lust att berätta lite kulturella grejer och sånt? Skulle gärna vilja veta mer, som sagt var. Kram!

  Melinda: Ja, det tycker jag helt klart är positivt. Något annat som är väldigt positivt här i Uppsala är denna artikel som publicerades relativt nyligen:
  http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=1-AV_ID=627480,00.html?from=read_more
  Väldigt intressant! Kram!

 11. Min uppfattning är att unga romer i Sverige inte klär sig så kulturellt längre. Det är mer föräldrar och mor- och farföräldrar. Sedanså är e jag känner väldigt musikintresserade och väldigt duktiga på intrument och sånt, har ingen aning om detta är en kulturell grej men det skulle mkt väl kunna vara. Jag tror också det är skillnad på vilket land romerna kommer ifrån. Finska romer har ju helt andra kläder än vad östeuropeiska har.

 12. kochana: Ja, den känslan har jag också. Att fler väljer att inte ha Romska kläder på sig, även om jag inte har något belägg för det. Det är mest en uppfattning. Vilket säkert är bra för att komma in bättre i samhället, framför allt på arbetsmarknaden, även om jag personligen tycker att det är lite synd. Ja, det är skillnad på vilket land man kommer ifrån också! Tack för lite info. Kram!

 13. Min mamma är svensk, men min pappa är rom.
  Många höjer tyvärr på ögonbrynen när dom får veta det. Man får höra både det ena & det andra när folk får höra det.
  Jag har ju väldigt insyn i kulturen & olika historier. Vissa lever som fördomarna säger, men långt ifrån alla romer.
  Kläderna är ju också olika från vilket land man kommer. Min pappa är polsk rom, & därifrån klär dom sej i lång kjol, men det är det enda. Finska romer utmärker sej nog mer.
  Sen tycker jag kulturen i sej har väldigt många fina värderingar, man ska respektera & hjälpa de äldre & massa annat som är väldigt positivt.
  Nåt du undrar över, får du gärna fråga !!

 14. Vem minns inte Katitzi? Den zigernerskan blir vi inte av med så lätt.

  Jag skulle inte ge henne ett svart städjobb på McDonalds 🙂

 15. Hej Tonårsmorsa!

  Om du är intresserad av resandefolket kan jag rekommendera boken”Resandefolket” av Bo Hazell, finns på biblioteket.

  Nettan

 16. Hej!

  är en trogen läsare av din blogg, ljusaste stunden på dagen i det annars trista grå arbetslivet är när man läser din blogg =)
  Blev positivt överraskad när jag upptäckte att du skrivit om zigenare.
  Enligt svenska staten är romer ett folkslag, misstaget man gjort är att man drar zigenare (romer) och s.k. tattare (resande)som damma. Vilket vi inte är. Ser att nettan rekomenderat boken resandefolket av Bo Hazell till dig. I mitt tycke är det en bra bok om man har lite grund att stå på. Problemet är med de dokumentärer som presenterats av bla SVT och de böcker som gjorts att de visar inte allt i sin helhet. Tyvärr är det fortfarande så att det är sällan vi går ut med kultur, traditioner, språk osv. De som valt att göra det möts oturligt nog med förakt och avstånd från vissa av sina släktingar (dock inte alla!). Många av resandefolket anser att det är fel att berätta för ”buro” om hur vi fingerar och hur vi lever. Och en ännu större skara anser att det som finns publiserat och dokumenterat är fel och missvisande, jag tillhör den kategorin som inte anser att det som står i böcker och artiklar samt de dokumentärer som gjorts inte stämmer. Historiskt stämmer de ofta, när man ser till allt vi utsatts för, men hur vi i dagsläget lever och lär stämmer inte (enligt mig, men alla tycker olika). Det är svårt att få förståelse för ett folk som är slutet och som inte gärna öppnar upp sig. Men när man söker med en positiv avsikt får man positiv respons.

  /MVH
  Romnia

  —>Illwill
  Vill bara meddela dig att IQ-tester som du talar om stämmer nog inte. Vi utförde IQ-tester i skolan p.g.a att de skulle kartlägga vilken nivå vi låg på. Detta utfördes i klass 7, och redan då hade jag högre IQ än mina jämnåriga. Var mer mogen, väluppfostrad och resonerade mer logiskt än dessa…IQ test visar ingenting…

 17. Tomas Nord: Jag har blockerat alla dina kommentarer utom denna, då dina kommentarer är helt ovidkommande, porriga och rasistiska för mina inlägg. Denna står kvar, men det du skriver gör att jag tycker det är synd om dig som lever med sådana fördomar!

  Nettan: Ska kolla den. Men handlar den om s.k. ”tattare” eller Romer?

  Romnia: Roligt att du läser min blogg och gillar den! Det värmer! Ja, jag har fått uppfattningen av att tattare och romer inte är samma sak. I likhet med dig,anser jag inte att dessa IQ-tester är något att fästa sig vid, då upplägget inte följer ett världsomfattande intresse, som jag nämnt ovan! Tack frö ditt långa inlägg! Kram!

 18. Hej Tonårsmorsa!

  Skrev ett långt inlägg här men tyvärr verkar det inte kommit fram, ska försöka rekonstruera inlägget.

  Svenska staten inbegriper även resandefolket i gruppen romer, kanske inte helt rätt tycker de flesta.

  Resandefolket, eller tattare, tavring, dinglare,romano,skojare (kärt barn har många namn).

  Resande har funnits i det svenska samhället sedan 1500-talet, har fått utstå mycket spott o spe både från samhället och dess medborgare.
  Historien är dessvärre mycket mörk och inte så väl dokumenterad.
  När jag växte upp fick jag tidigt lära mig att inte tala om mitt ursprung från min mors sida, inte prata språket så att någon ”utomstående” hörde etc.

  Tyvärr får jag väl säga, eftersom jag inte idag inte kan språket så bra, förstår när äldre släktingar pratar och kan enstaka ord.
  Jag pratat med min mamma om detta, hon har fortfarande den inställningen att, detta inte ska ”skyltas med” eller vara stolt över, utan tvärom att detta är något att skämmas för. Hon blev själv utsatt för mobbing av klasskamrater o lärare p g a sitt ursprung.

  Men jag rekommendera åter igen dig att läsa boken eller surfa runt på nätet. har själv hittat flera bra sidor av o med resande.
  Romnia har skrivit väldigt bra i sitt inlägg.

  Nettan

 19. Pingback: Bloggstafetten: Fördomar! » Tonårsmorsa

 20. Pingback: Tonårsmorsa » Barn som bor i misär del 2.

 21. Hej tonårsmorsan + alla andra!Mitt namn är Natasja och jag är finsk rom. Du ville veta lite mer om våran kultur, seder,levnadsätt? Skriv gärna till mig, så ska jag försöka att besvara dina frågor så gott jag kan! MVH//Natasja
  katitzik@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.