Alternativ till Våld.

En pappa har blivit friad trots att han erkänt att han agat sin dotter. Nu undrar man om det behövs en ny diskussion om barnaga. Själv har jag i flera år förespråkat information om alternativa uppfostringsmetoder. Dels för de invandrare som flyttar hit och har levt med att barnaga är lagligt i sitt hemland, men även för alla de svenskar som blivit uppfostrade med barnaga och som för detta vidare i sina uppfostringsmetoder.

Jag tror att det är viktigt att informera om skadorna vid aga och då talar jag inte om den fysiska skadan i första hand, utan om vad våld faktiskt gör med människor. Våld är aldrig okej. Men för att kunna bryta invanda mönster, så krävs alternativa metoder. Det ska inte vara så att man inte vågar fostra sina barn, i rädsla för att vara olaglig.

För en stressad förälder med ett trotsigt barn, kan det räcka med några få, handfasta råd. När ett barn ska gå och lägga sig och vägrar, så finns det många små tips att ta till, för att man ska slippa bli riktigt arg. Förbered barnet. Börja tala om för barnet en halvtimme innan sovdags, att det snart är tid att gå och lägga sig. Det kan räcka med det, för att barnet ska kunna förbereda sig och avsluta det som den gör just då.

Som sagt, det finns många små tips som kan behövas. Alla föräldrar har nog någon gång tappat fattningen. Blivit argare än vad situationen kräver. Alla föräldrar har nog fått någon form av utbrott, trots att det inte varit befogat. Men att kränka barnet är inte okej. Att sätta sig ner och förklara för sitt barn varför man är arg, att man blev argare än man hade behövt bli, jag tror det är viktigt. Kommunikation är alltid viktigt i en familj.

Det här med alternativa uppfostringsmetoder var ett ämne vi berörde i TV-programmet som jag var med i förra året. Jag har i många år ansett att vi ska införa föräldrarkurser för osäkra föräldrar, föräldrar som behöver extra stöd och föräldrar som är medvetna om att de har ett hett temperament. Att slå barn är ett misslyckande för föräldern, ett misslyckande för vårt samhälle och en kränkning för sitt barn.

Ett litet sidospår av detta är dock att det finns barn (kanske ännu mer ungdomar) i vårt samhälle som blivit så välinformerade att de vet att vuxna inte får slå barn, men som använder sig av våld själv, för att de vet att de inte kan bli slagna tillbaka. Jag vet inte hur stort problemet är, men jag vet att det finns och jag känner till många ungdomar som slår sina föräldrar eller andra vuxna. Därför är det oerhört viktigt att poängtera att VÃ…LD ÄR ALDRIG OKEJ, inte bara att vuxna inte får slå barn. Det är vi som måste lära våra barn vart gränserna går, hur svårt det än kan vara ibland.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Alternativ till Våld.

 1. Jag läste om den där händelsen på text-tv igår och jag blev så otroligt förbannad. Jag diskuterade saken med min syster
  som är två år äldre. Då sa hon att pappan kan ju inte få något straff bara för att han daskade sin dotter lite, då jag
  tog upp det här med barnaga att det var precis så man gjorde för 50-60år sen och att barnaga är olagligt. Min syster sa då
  men det är väl inte olagligt att daska sin unge? Jo det är det!! Jag tycker det är skrämmande att vissa inte ens vet att
  det är olagligt att aga sitt barn även om det ”bara” är att daska sin unge på rumpan. Man bryter då mot lagen samtidigt
  som man sätter stora sår i barnets inre. Jag blir så otroligt förbannad när jag hör saker som dessa. Fy fan.
  Bra att du tar upp det!

 2. Får ta avstamp någonstans i din text 🙂

  ”/…/ Som sagt, det finns många små tips som kan behövas. Alla föräldrar har nog någon gång tappat fattningen. Blivit argare än vad situationen kräver. Alla föräldrar har nog fått någon form av utbrott, trots att det inte varit befogat. Men att kränka barnet är inte okej./…/” (citat Tonårsmorsan 071115)

  Du vidrör här vad jag tror är själva kärnan till problemet i dagens samhälle … jag tror att kränkta föräldrar ökar i samhället i kölvattnet av arbetslösheten. Kränkta föräldrar som fått sitt självförtroende knäckt är det farligaste ett litet oskyldigt barn kan ha i sin närhet. Jag vill lyfta upp detta problem dit det hör hemma dvs hos politiker och andra icke-reela byråkrater. De sociala skyddsnät som nu såväl klippts sönder som den bristande insikt våra förtroendevalda har om arbetslöshetens konsekvenser för våra barn. Barn som växer upp är i behov av förebilder, något att se upp och fram till. Det de ser är en ynklig gestalt utan social position, som ideligen blir kränkt av de instanser den tidigare varit med att bygga upp med sina skatter ….

  I just started … 😉

 3. Yrsa: Ja, det ser faktiskt ut som att det behövs en ny diskussion i Sverige ang. denna lag. Tack för att du ville dela med dig av din berättelse! Kram!

  Anna-Lys: Ja, visst finns det många förklaringar, det är ingen diskussion om det. Alla kan bli pressade att överskrida gränser i någon tid i sitt liv, däremot är det viktigt att det finns stöd och hjälp att tillgå när det sker. Det är klart att yttre sociala faktorer såsom arbetslöshet kan driva människor till stress, desperation och att överskrida gränser. Tack för din syn på saken! Kram!

 4. Jag blev intresserad av det du skrev om barn/tonåringar som använder våld mot sina föräldrar. Det talas aldrig om detta problem, som faktiskt existerar. Har själv en kompis, ensamstående, vars tonårsdotter slagit henne under många år. Hon sökte hjälp hos ”soss” under de åren men blev bara avvisad. När man till sist tog sig an familjen påstod dottern att det var föräldern som misshandlat henne. Det köpte ”soss” och kallade sin bedömning för barnperspektivet och tog ifrån mamman vårdnaden. Trots att dottern hade en neuropsykiatrisk diagnos. Mamman är en vanlig medveten och ansvarsfull förälder! Det är ofattbart för mig att det kan gå till så här.
  Det verkar behövas en föräldraombudsman, på samma sätt som det behövs en barnombudsman.

 5. Johanna: Jag tror i och för sig att de tär mindre vanligt att barn slår sina föräldrar, än tvärt om. Men naturligtvis så är det fruktansvärt när våld förstör en relation, vilket jag tror att konsekvensen av våld alltid blir!

  Jag håller med om att det är en problematik som borde lyftas fram bättre! Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.