Min son har blivit indragen i en mycket farlig sekt!

juli-2007-046.jpg

Det finns en massa olika religioner i världen, sedan finns det de som är ateister. Själv är jag troende, men skulle inte kalla mig själv för religiös. Det finns ju olika nivåer på hur religiös man kan vara. I mitt tycke så är all religion bra så länge det ger människor hopp, tillit och bidrar till något positivt. Sedan kan man också vara, vad jag kallar ”överreligiös”. Överreligiös är, i mina ögon, personer som tolkar religion så hårt att och så fanatiskt att det faktiskt går ut över andra människor och det blir svårt att ha ett helt vanligt liv.

Sådana människor har jag träffat idag. Överreligiösa. Jag kan inte heller skylla på någon annan, eftersom det är jag själv som anmält min son till denna grupp. Förra gången jag var där, så fick jag en känsla av att det var en väldigt normal grupp. Barnen och föräldrarna uppträdde tämligen ”normalt”, trevligt och ödmjukt mot varandra. Idag såg jag lite andra tendenser. Jag trodde vi träffades för att barnen skulle ha en timmes kul, träna lite fotboll och leka med varandra.

Men något annat avspelades i föräldrarnas blickar och utrop idag. Särskilt pappornas, faktiskt. Min egen son verkar köpa allt tränaren säger, sväljer det med hull och hår. Jag skulle rent av vilja gå så långt att jag säger att min son hittat sin egen Gud, vilket då alltså är fotbollstränaren. Han såg på tränaren när han talade, som under en andakt. Han fick något glansigt, lyriskt i ögonen och lydde sedan minsta vink.

I de fall där de små pojkarna inte lyssnade lyriskt på tränaren, utan sprang åt fel håll under uppvärmningen och inte lydde minsta vink, ställde sig papporna upp och ropade till sig sina söner: ”Linus, du MÃ…STE lyssna på vad tränaren säger, annars får du inte spela!”

I andra fall blev också papporna väldigt betagna, upptagna och maniska i det som utspelade sig i den lilla gymnastiksalen. ”På bollen, Niklas!” Eller: ”Kom igen, Muhammed, kämpa nu!” Eller: ”Dimitros, hjälp till och stå inte bara och titta!”

Själv sitter jag förundrad och tittar på. Mabou står en stund i mål och gör ett par räddningar. En pappa tittar förebrående på mig och ropar sedan: ”Bra räddning, målis!” Oups, tänker jag, det var visst mitt jobb.

Jag kommer till insikt om att jag, trots mina fyra barn, helt och hållet missat en hel värld, eftersom Mabou är min första son. Binta spelade fotboll som barn, men det här var något helt annat, än det jag då upplevde.

Jag kan inte säga att Mabou ´s pappa uppfört sig mindre maniskt än de andra papporna, sedan Mabou började träna fotboll förra veckan. (Klickbar länk) Han kom hit från Stockholm, för att lämna ett par nyinköpta fotbollsskor och titta på första träningen. I helgen har han ringt minst 3 gånger om dagen för att tala fotboll med Mabou. Han ringde precis igen och de hade ett litet snack ”man to man”. I det samtalet ingick inte jag. Inte ett dugg faktiskt! Helt seriöst så tror jag inte någon ens tänkte på min existens.

Förra helgen när Mabou ´s pappa och jag satt och tittade på sa jag till honom att Mabou vill vara målvakt. Hans pappa såg mycket allvarligt på mig och sa: ”Nej, Fatou, det får du inte uppmuntra!”

Jag: Meeh, varför inte? Det är klart han vill bli målis, som Pa Dembo Touray, (Klickbar länk) när ni är släkt och allt. Det är ju hans idol! Vad är det för fel på att vara målis?

Mabou ´s Pappa: Prata inte med han om det mer, för målisar får mindre pengar och chanser när de blir proffs!

Här la jag ner diskussionen och inser att jag hamnat i en värld jag verkligen inte begriper mig på. Jag ska fortsätta komma på träningar och uppmuntra min son att spela fotboll för att han tycker att det är ROLIGT!! (Och i all hemlighet fortsätter jag att hoppas att han blir en glad Målis, som Pa Dembo!) 😉

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

27 svar på ”Min son har blivit indragen i en mycket farlig sekt!

 1. Så som dom där föräldrarna håller på kan vara rent skadligt för barnen, dom dirver dom för hårt. Sport ska vara lek till vuxen ålder. Till junior åldern vill säga fast även då ska det vara lek och skoj. Så du gör rätt uppmuntra din son att spela fotboll för att han tycker att det är roligt.

 2. Daniel: Ja, nu tror jag inte att det var så fanatiskt just där, men det är klart att det finns föräldrar som driver barnen för hårt, det tycker jag med. Men det var ändå lite roligt att besöka den där världen idag, där pappor var alldeles lyriska över sina barns fotbolls prestationer. 😉

 3. Helt sant hos mig, hehe, hade dottern kommit ihåg tiden på prematuren hade jag nog blivit ordentligt oroad =)

  Ja visst är det tragiskt med såna föräldrar som driver sina ungar som om de vore proffs! Vi har alla träffat på dem och det är lika vidrigt varje gång.

 4. Idag är det dyrt att låta barnen ’sporta’. Dessa förbannade bingolotter som barnen tvingas sälja. Eller snarare föräldrarna köpa, för konkurrensen är hårt att få sina lotter sålda.
  Har man sedan flera barn så har man helt knippe lotter att betala för.

  Har aldrig begripit det där, barn får väl inte ’sälja’ saker. Hur klarade sig klubbarna innan bingolottos tid?
  För de mindre bemedlade föräldrarna kan det bli så att barnen inte har råd att vara med i klubbarna, lyckas man inte sälja sina lotter så får man ju betala på ett eller annat sätt.

  Du ska se, att innan Mabou har fått sitt proffskontrakt, så har han nog betalat en summa för det 😉

  Nej jag säger som jag brukar, det var bättre förr fast det var sämre 🙂

 5. Klart man ska spela för att det är roligt och på precis den positionen man vill! Jag tror absolut att Mabou blir en kanonbra målvakt så länge han tycker det är kul att stå i mål (jag hatade att vara målvakt på fotbollen i skolan. Bollar är hårda och Jenny är mjuk, du vet). 4-5åringar ska inte drillas att bli proffs, de ska uppmuntras att fortsätta med det de gillar och mår bra av, annars kan det bli farligt…

 6. Annica: Ja, jag misstänkte att det skulle ha förvånat dig mer! 😀 Ja, det är trist när föräldrar drillar sina barn för mtcket, dock tror jag detta rörde sig mer om ”normala föräldrar” som bara blev lite väl exalterade…! 😉

  Alter Ego: Jag håller på ditt; det var bättre förr, fast det var värre…! 😉 Minns med skräck dessa bingolotter som Binta o Jai skulle sälja när de åkte konståkning! 🙁 Jag blev ruinerad jämt! De hann inte sälja några lotter, de hade full upp med att försöka hinna åka konståkning! 😉

  Jenny: Japp, håller med! Men lite kul var det att se en massa föräldrar (läs pappor) som helst av allt själva velat springa in på planen och göra mååååål!! 😉

  Det seprarerade ägget: Ja, det är det bästa! De ska spela så länge det är kul! Två av döttrarna åkte konståkning länge, den ena slutade efter några år, den äldsta höll på i fler år, men slutade då hon började gymnasiet, då hon inte ansåg sig ha så mycket tid att lägga ner, som hon gjort innan. Nu har hon dock börjat dansa och verkar trivas med det! 🙂

  Frida: Tack! Jo, för mig blir det nog inga problem med att hålla distans, frågan är hur många av papporna som lyckas? 😉 Kram!

 7. Får faktiskt hålla med pappa där, uppmuntra inte målvaktsdrömmen, såvida du inte ser att han är grrrrym. En framtida Buffon eller Cech typ!! Inte så mycket för pengarna, men oddsen att ta sig in i startelvan. Tänk på att det går 1 målvakt på 10 utespelare, och inte ofta man byter målvakt under match =) Ta det från en f d målvktsfru, nu mera anfallares fru. Och vän till den där andra målvakten ;o)

  I övrigt.. ”Go Mabou, go Mabou, you can do it, you can do it”

 8. Detta paminner mig om en sekt jag upplevde forra aret har i Tanzania.En kvall utanfor mitt hus horde jag sang och hummande och skrik.Tittade ut genom fonstret sag jag hel grupp av muslimska man i deras kofias(muslimsk hatt) och langa kladdrakter som dansade rytmiskt och hoppade med dessa mystiska ljud . Tankte det kanske ar nagon mulsimsk bemarkelse dag jag missat idag men de bettede sig verklgen som de var i trans och tankte detta maste vara nagon slags rit. muslimska fundamentalister! Men sen undrard vilken grupp de tillhorde. Nasta dag pa vag ut fragade jag grannen vad det egentligen var for muslimsk cermoni elelr vad det var.Hennes svar:
  – Jasa det dar i gar? De var bara ett gang som kommit hem efter tittat pa nagon fotbollsmathc.

  Insag att det finns en religon alla man tillhor. Och som forenar dem oavsatt klader och hudfarg och far dem bete sig lika markllgt avsatt var pa jorden de bor. Fotbollsreligonen!

 9. Pingback: Fotboll suger!

 10. Mrs Mulatt : Hmmm… det ligger faktiskt något i det där…! 😉

  Sofie: *S* Ja, fotbollsreligionen tycks verkligen vara fundamentalistisk-över allt! 😀

  FANCY SWEDEN_ Livsfarligt!! 😉

 11. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 12. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 13. Pingback: Att känna kändisar.

 14. Lille Touray!
  Han är så fin!
  Tänk att va kille bo med mamma och ett gäng syrror, OCH ha en DIF ( Mitt LAG) fd. målis som pappa!
  Hur coolt kunde inte det ha varit för en sån som mig , min pappa drog på 12:e dagen av mitt liv ute i världen.
  Har aldrig haft en far, men nu 42 år senare kommer han och vill ”Prata”—– Prata om vaddå?
  Fan , vad glad jag blir när jag hör sånt här om att pappor bryr sig, och det som är extra kul är att det är säkert du som peppat Mabou till att lira boll. Sen kommer pappan in och kan va med också!

  SMART! För mig är detta smart! Och så himla bra och moget!

  Många kramar till dig och resten av din familj!

  / Kattis

 15. kattis: Ja, det är toppen, fast det är ju inte hans pappa, utan pappas kusin som är målisen! 🙂

  Roligt att börja få dina kommentarer igen, eftersom jag saknat dem!! Ledsen att höra om din pappa, men du verkar ju ha blivit en toppen tjej ändå…! 😉 Kram!

 16. Ja, ho.. hoo , nu skäms jag lite. Jag läser ofta lite för fort som nyss!
  Piiinsamt. Men va fan det är ju inom släkten och det gäller ju Djurgården så då kan jag välan bli förlåten!!!
  Djuuurgååårrdeeen tjallalallala, djurgåårdeeen tjallalalallallalla!!!!!
  ( nynna Unibet så kan du hänga på)!

  Kram igen nu blir det natt mössa här hemma och så hörs vi igen!

  Kram / K

 17. Nu ska vi se om jag kan kommentera…..
  Precis så. En sekt. Och värre blir det ju
  högre upp de kommer. Min son ska spela i
  juniorallsvenskan. Då lyder det så här:
  (till föräldrarna). Ni får inte, inte, inte.
  Vi ser helst att hela familjen har medlemsskap
  i klubben (INTE billigt o vem säger att
  dottern och jag hejjar på det laget?). Att
  familjen har klubbkläder på sig. (En munk-
  jacka kostar 599 kr.) Visst är det en
  sekt.

 18. kattis: Klart du blir förlåten!! 🙂

  Rosa: Tror problemen försvann efter webbhotell-kraschen! Men din kommentar gör mig livrädd! Hjälp! Menar du att det kan bli värre än så här! Kram!

 19. En av de saker jag ångrar oerhört mycket i mitt föräldraskap är att jag i min okunskap tog initiativ till att sätta min unge son att spela fotboll.

  Det fanns några naiva skäl till att jag gjorde det.

  Jag ansåg att det skulle vara bra för min son att få röra på sig fysiskt.

  Men mina egna bristande kunskaper om lagsporter gjorde att jag inte insåg att det här inte var en sport han trivdes med.

  Jag förstod inte spelets regler – i dubbel bemärkelse.

  Jag borde ha varit mer lyhörd; och omedelbart ha tagit honom därifrån; istället för att uppmuntra honom till att fortsätta i tron att han skulle trivas bättre med tiden.

  Så vad jag vill säga till andra föräldrar – som liksom mej saknar kunskaper om de manliga lagidrotternas värld – är att vara lyhörd för era barns intressen.

  Alla barn och ungdomar bör inte pressas in i lagidrotternas fåra; min son valde senare själv; sin egen mer individuella idrott.

 20. Helena: Ja, det där är alltid en fara för föräldrar att se upp med. Att försöka uppfylla egna drömmar genom barnen, att försöka uppmuntra till sånt man själv tror ska vara bra för barnen, fast man inte riktigt tänkt efter.

  I mitt fall känner jag inte att det är någon fara direkt, eftersom det är Mabou själv som tjatat sig till detta i evigheter, men jag håller med, man måste försöka vara lyhörd! Hoppas sonen trivs med det han gör nu i alla fall! Kram!

 21. Pingback: Tonårsmorsa » En primitiv morsa

 22. Jag hade drygt 10 kanonroliga år som fotbollsmorsa. Jag tycker att idrottsrörelsen kan vara en bra väg…men man bör vara med. Så länge alla får vara med alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Fotboll suger! skriver:

  […] att återlänka till förra veckans blogg, (klickbart) när jag bloggade om min sons nya fotbollslag, så vill jag bara säga att denna vecka […]

 2. […] November blev Mabou indragen i en mycket farlig sekt! Vi firade att Astrid Lindgren skulle ha blivit 100 […]

 3. […] November blev Mabou indragen i en mycket farlig sekt! Vi firade att Astrid Lindgren skulle ha blivit 100 […]

 4. […] Pa Dembo Touray (Kusin med mitt ex.) […]

 5. […] som människa. Jag har tidigare berättat om att Mabou såg så väldigt mycket fram emot att börja spela fotboll. Det var sånt tjat om denna fotboll att han till och med fick börja ett år tidigare. Eftersom […]