Apropå Svartsjuka…

dsci0050-2.JPG

Mabou (5 ½) som nyligen börjat sova själv i sin säng (igen) är väldigt duktig på det. Han har sovit själv nu i några veckor utan problem. Dock blev han väldigt upprörd en morgon när han upptäckte att stora syster sovit i min säng den natten.

Igår kväll hade jag badat Mabou, läst saga och stoppat honom i säng.

Mabou: Mamma, du får se till så Isa inte kommer upp och sover i din säng.

Jag: Okej…

Mabou: …men om hon ändå kommer upp, så säger du till henne att genast gå ner igen och sova i sin egen säng!! Okej?

Efter en liten stund kommer Isa upp för att lägga in ren tvätt i linnesskåpet i mitt rum. Varpå Mabou genast ropar till henne:

Isa! Vad gör DU här uppe?

Isa: Ta det lugnt, jag ska bara lägga in saker i linnesskåpet!

Mabou: Okej, men sen går du ner på en gång! Förstår du?

Svartsjuka finns visst hos den lilla killen. ”Får inte jag, så ska inte hon!” Är det det som kallas syskonkärlek?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Apropå Svartsjuka…

 1. Jag hatar ordet ”Svart-sjuka”!
  Jag vet inte ett enda annat språk som kallar känslan för ”svart”, undras om det har med att vi av naturen är mer melankoliska här i Sverige än någon annanstans. Att vi liksom är mörkare inombords. Har faktiskt alltid undrat. Däremot säger vi ”grön av avund”, ”Avundssjukan” är alltså grön precis som i t ex engelskan.

  Finns begreppet ”svartsjuka” i alla kulturer? Hur är det i t ex Woloff-talande länder som Senegal och Gambia? Jag har rent spontant svårt att tänka mig att det ens existerar i Asiatiska länder, men vet ej. Vet du multikulturella kvinna hur det förhåller sig?

  (( kram ))

 2. Shy: *S* Ja, fast de vill inte gärna erkänna det…! 😀 Kram!

  Anna-Lys: Ja, det du skriver påminner mig om Bintas pappa som brukar säga: ”Varför heter allt negativt någon med ”svart” i Sverige?” Sedan ger han exempel såsom: ”svartsjuk, svartjobb och andra exempel!” Ska kolla upp resten du undrar om, men jag tror faktiskt att det bara är det engelska ordet ”jalous” används i Gambia, men ska kolla med säkrare källor! Kram!

 3. Tack, snälla!! Det där med ”syskonkärlek” är onekligen också ett intressant fenomen … som jag gärna återkommer till efter jobb (fast jag brukar inte hinna med för du har bytt ämne dvs bloggat om *fniss*). Förövrigt önskar jag Dig en fin dag!!!

 4. Anna-Lys: *S* Jag förstår vad du menar med byta ämne kvickt, men det går bra att fortsätta på ett ”gammalt” ämne också, även om jag bloggar vidare…! 😉 Kram!

  kochana: Ja, och han har verkligen vrålkoll här hemma! 😀 Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.