Kycklingvingar gjorda av kyckling?

foods_132.gif

Ser att det är många som bloggat om Aftonbladets artikel (klickbart) om pojken som skulle överraska sina föräldrar med kycklingvingar, men i stället själv blev överraskad av ett kycklinghuvud. Känner ändå att jag vill ha ett ord med och bloggar om det själv också! Visst kan jag förstå att det blev lite överraskande och äckligt att finna huvudet, helt oväntat bland andra kycklingdelar, men att ett ”extra organ” från kycklingen slunkit med i påsen, kan ju ändå inte vara sensationellt.

Själv kan jag tycka att vi i sverige har gjort mathanteringen av djur allt för steriliserad och klinisk.

Förr i tiden var barnen med vid bondgårdarnas slakt av djuren. Det är ju i och för sig säkert bättre för både oss och djuren att det sker under mer kontrollerade former idag. Samtidigt så är det ju tragiskt när våra barn knappt inser att det är djur de äter, när de äter kött, kyckling etc.

Som föräldrar i en annan generation tror jag det kan vara lätt att glömma att informera barnen om små vardagsting, som är en självklarhet för oss, men jag tror ändå det är viktigt att försöka komma ihåg att nämna att korven de äter är gris (eller kyckling), att Chicken Nuggets innehåller kyckling, att söndagssteken är gjord av en kossa, eller vad det nu är för kött man äter.

Lite sorgligt är det faktiskt när barn idag tror att köttbullar kommer från en påse/låda… etc.

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Kycklingvingar gjorda av kyckling?

 1. Ja, det är ju bara en sån genomlöjlig sak att reagera på.
  Visst kanske inte kul men att säga att man aldrig mer ska äta kyckling för en sån sak är bara genomlöjligt.

 2. Ja det kan ju inte vara roligt att hitta nåt så äckligt i maten men som sagt kycklingar HAR huvuden liksom fisk har ben så det kan inte ha varit så sensationellt ändå!

 3. MustaVeri: Ja, jag kan bara instämma! 🙂

  Annica: Precis! Klart det var lite förvånande och oväntat, men knappast någon sensation att det fanns ett extra organ i påsen, liksom…! 😉

 4. Jag kollade med min morbror som är bonde. Han säger att det är väldigt ovanligt att det kommer fel delar med på detta sättet.

  Visst är det viktigt att förstå att det är före detta levande djur vi äter, men det beh ¨voer ju inte ske via ett fågelhuvud som hamnat fel. Dock lite överreagerat att det hamnar som förstnyhet i Aftonbladet….

 5. Jag kollade med min morbror som är bonde. Han säger att det är väldigt ovanligt att det kommer fel delar med på detta sättet.

  Visst är det viktigt att förstå att det är före detta levande djur vi äter, men det beh¨voer ju inte ske via ett fågelhuvud som hamnat fel. Dock lite överreagerat att det hamnar som förstnyhet i Aftonbladet….

 6. Göte Børge: Ja, på Guldfågel svarar man så här:

  ”På Guldfågel är man inte överraskad. Det kan inträffa i och med att kycklingarna styckas automatiskt med maskiner, säger företagets vd Jimmy Samuelsson.

  Innan de grillades borde någon ha plockat bort huvudet för hand, säger han.

  – Men här passerar 16 miljoner kycklingar om året. Då kan det här inträffa någon enstaka gång. Jag kan bara beklaga. ”

  Kan se logiken i det. Håller med dig annars! 🙂

 7. Jag har en kompis från England som alltid blir så stressad när vi plockar svamp eller bär och äter. Han säger: ”I would never put anything in my mouth that doesn’t come from Sainsburys with a barcode on”

 8. Håller med om det där med att barn idag inte har nån koll på var grejorna kmr ifrån. Skaffade kolonilott för att visa att potatis kmr ifrån jorden, ungarna har ej fått se slakt ännu men jag har det som ambition att de ska få se det oxo och uppskatta maten mer på så sätt. Sonen min fick se lamm födas för något år sedan, det var mäktigt, han tog tio steg i utvecklingen med den upplevelsen.

 9. Abbes pappa: *S* Så den svamp han äter är inte plockad i skogen…? 😀 Ibland är vi människor roliga! 😉

  J2B: Javisst är det viktigt att barnen förstår att saker inte tillverkas i ICA ´s kyldisk…! 😉 Slakt har mina två äldsta sett, inte de två yngre, men det är också en del av min ambition!

 10. Har i Tanzania ats alla delar nstan pa djur upp. Jak kan tycka det ar lite ackligt att fisk kokas med huvud och ogonen kvar men det ar delikatess har. Sen tycker de flesta jag ar overhort slosaktig nar jag lagar kyckling och slanger hjarta och lever och annat innandomme.Har lart mig nu att steka upp det pa sidan om till de som vill ha. Overhuvudtaget uppskattar inte folk mina kyckling-fiskfiler.Manniskor fran vissa stammar knaprar ju pa kycklingben.Halsen ar popularste delen pa kycklingen. Kott ska helst ha senor, fett och ben. Garna vara lite segt. Griskott grillas med huden kvar.Ja det ar ofta just de delar vi inte ater sa mycket i sverige som e popularast. kyckling kops med fordel levnde och slaktas medans man vantar eller sa gor man det sjalv hemma. Inget konstigt med det.Sa nog ar vi lite speciella och kliniska i var mathantering i Sverige…

 11. Ja, det var väl till att överdriva lite att säga att man aldrig ska äta kyckling mer för en sån sak. Och jag håller med dig; man borde påminna barn om vad det faktiskt är de äter! Jag kunde inte tänka mig att biff var kött från ett djur när jag väl fick reda på det! Jag var väl inte så gammal då, men ändå.

 12. sofie: *S* Härligt med en kommentar från dig! Ja, apropå inälvor, du minns väl mitt ex. när han stekte fårtestiklar i stekpannan och jag vägrade använda den igen…! Haha… 😀 Nåja, även jag har gränser, men det är klart att det är bra om så mycket som möjligt tas tillvara, sedan har vi lite olika vanor på vad som är en delikatess. Surströmming går ju inte hem särskilt väl hon afrikaner heller…! Kram och ha det bäst!

  Melinda: Ja, det påminner mig om när Binta var liten och var med min mamma och bror. De såg filmen om den modiga lilla grisen Babe. Sedan grillade de korv på kvällen och för varje tugga Binta åt av korven, så bräkte min bror fram ett ”Baaaabe”. Behöver jag säga att hon inte åt så många tuggor…? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.