Avslöjande…

Japp, jag ska avslöja en sak nu, bara för att jag inte klarar av att tiga om det längre! Jag försöker sluta röka. Hela den gångna veckan har jag dragit ner och dragit ner, med följden att jag haft röksug och abstinens utöver något jag tidigare upplevt.

Samtidigt som jag känner en vilja och bestämdhet jag inte känt förut. Det är en lustig blandning det där. För samtidigt som jag är mer röksugen än någon gång tidigare, så är jag också mer bestämd på att inte åka och köpa cigg.

Ett av skälen som peppar mig mer nu är att personer i min omgivning har slutat röka. Personer som jag faktiskt aldrig trodde skulle kunna sluta. Den ena har hållit uppe en månad nu och den andra i två månader. Tidigare hade de rekord på ”några timmar”.

Själv har mitt rekord också legat på några få timmar. Nu har jag inte rökt sedan vid 18-tiden i går kväll. Det låter säkert som ingen konst alls, men faktum är att jag redan känner mig otroligt stolt!! Jag rökte på morgonen innan jag åkte hemifrån, sedan rökte jag inte på hela dagen, när jag kom hem vid 17.30 kedjerökte jag de cigg jag hade kvar, men sedan dess inte en cigg!

Jag har naturligtvis laddat med plåster, sugtabletter och annat som ska kunna dämpa det värsta röksuget. Jag måste säga att sugtabletterna faktiskt hjälper en hel del. Nu är det ju inte så att för att man har plåster eller sugtabletter, så är allt löst. Nej, det är ju så att det där suget sitter i magen, huvudet, fingrarna, humöret, händerna, armarna, benen, ja, kort sagt i hela mig.

Den där irriterande klumpen i magen, som om något kommer att flyga i luften snart om jag inte får dra ett djupt bloss på en cigg. Men det ska jag inte!!

Jag tänker på cigaretter konstant. Folk i min omgivning säger att jag måste tänka på annat också om jag ska klara mig. Det gör jag. Tänker på annat alltså. Jag tänker inte alls bara på cigg. Ibland tänker jag på ett gott, djupt bloss direkt efter en lång och njutfylld måltid, ibland tänker jag på tändare, tändstickor, askkoppar, aska…

Ibland är jag så förbannat röksugen att jag skulle kunna ge bort mina barn för en cigg, slicka en askkopp för en cigg. Okej, det kanske är lite överdrivet, men gränsen är hårfin, den är inte direkt eller konkret.

Men däremellan tänker jag också på hur ohälsosamt, dyrt och äckligt det är att röka. Men det jag tänker allra mest på är bristen på frihet som rökandet ger. Att alltid måsta ha med ciggen, vart man än går, att alltid måste kolla upp om det finns rökmöjligheter dit man ska etc. Det är en ofrihet att inte klara sig utan rökningen och jag vill vara en fri människa. Jag vill inte vara bunden till rökning och cigaretter i hela mitt liv. Sånt HÄR (klickbart) funkar i alla fall inte, hur ofattbart det än kan verka för en ickerökare, så gör det mig nästan mer röksugen. Men DETTA (mer klickbart) ska jag i alla fall testa! Så länge det finns liv så finns det hopp!

Jag har en lång väg kvar att gå, men bara det att ha klarat en halv dag utan ett bloss är ett stort första steg för mig. (Jag kedjeröker normalt på morgonen innan jag ”kommer igång”!) Wish me luck!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Avslöjande…

 1. Önskar dig lycka till med röksuget, har själv slutat för ganska många år sedan och vet precis hur svårt det är och vad det kan göra med humöret. Men det går om man verkligen vill!
  Ha en härlig helg.

 2. Ã…h, vad jag känner igen mig, är också rökare, jag vill sluta men….
  Fick i present en bok, Allen Carr ”Äntligen icke-rökare för kvinnor” det enkla sättet att sluta röka.
  Boken lovar att man ska bli rökfri. Om jag har blivit det? Icke! ja än i alla fall. Har inte kommit fram till beslutet att nu ska det ske………………………
  ….:-)

  Pratade med en kvinna som slutat, hon sa att komma till det beslutet hade tagit ett år för henne att mogna fram.

  Ja man har nog allt att vinna men inget att förlora.

  Kan bara önska dig lycka till!

  Nettan

 3. Vad duktigt!!
  Så grymt att du verkligen vill och du kommer fixa det! Lätt!
  Kämpa på nu, tänk hur stolt du kommer vara sen när du kan säga till alla att du inte har rökt på flera veckor/månader/år 😉

  Lycka till!

 4. Håller tummarna för dig (om det nu hjälper)! Jag har själv aldrig rökt en endaste liten cigarett i mitt 23-åriga liv, men min mor rökte från tidiga tonåren tills hon blev gravid vid 25 års ålder. Hon säger att hon än idag (53 år gammal) kan känna suget efter en cigg, speciellt när hon är stressad, men att den känslan inte ”smäller lika högt” som när hon för första gången efter att ha slutat röka verkligen kunde känna hur mat smakar. Ett tips kanske, att tänka på att måltiderna kommer att bli så mycket bättre att du inte behöver den där cigaretten som efterrätt?

 5. Kimmie: GRATTIS till dig som lyckats!! Ja, jag börjar nu inse att det faktiskt finns folk som lyckas, även ”inbitna storrökare”, vilken jag haft mina tvivel på innan…! Nu är jag peppad och jag hoppas jag ska orka hela vägen, för jag vill så himla gärna! 🙂

  Vb: Ja, det behövs lite peppning just nu, för det är väldigt tufft…!! Kram!

  Nettan: Ja, det kan nog stämma! Jag vet ju inte ännu hur det kommer att gå just denna gång, men jag vet att det gått bättre hittills än tidigare gången jag försökt, men så har jag också, i likhet med vad din väninna nämnde, peppat mig själv under en väldigt lång tid! 😉

  Parisa: Ja, med tanke på att jag redan slagit personligt rekord så känns det verkligen bra och jag hoppas jag lyckas hålla i det! 🙂

  Jenny: Ja, det är sånt jag verkligen ser fram emot, för om jag ska vara helt ärlig så är det mest en plåga just nu, men jag hoppas så att den dagen ska komma, när suget är borta, eller i alla fall inte lika starkt!!

  Tack alla för ert stöd, som verkligen behövs! 😉

 6. Pingback: Tonårsmorsa ´s Nyårskrönika 2007.

 7. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2007.

 8. Pingback: Som förbytt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] tvekan årets största händelse för mig! Jag slutade nämligen att röka!! Mer läsning om det HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR! Jag vann också en Blogg-tävling! Binta vann diverse […]

 2. […] tvekan årets största händelse för mig! Jag slutade nämligen att röka!! Mer läsning om det HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR! Jag vann också en Blogg-tävling! Binta vann diverse […]

 3. Som förbytt!! skriver:

  […] skillnaden är ju att jag tog mitt sista bloss den sista November 2007. Sedan dess har jag alltså inte rökt ett enda bloss. Sedan några veckor tillbaka (tror det var strax innan jul) använder jag inte ens […]