Dagens uttalande!

ribbon_aids_day.gif

De sista åren tycker jag att HIV– och AIDS– debatten har svalnat rejält. Det kan hända beror det på att HIV i västvärlden idag inte behöver vara dödligt. Idag går Alcazar-stjärnan ut med sin sjukdom, likt många gjort innan honom. Det som gör mig särskilt glad (om man nu kan använda det uttrycket i ett trist sammanhang som denna sjukdom faktiskt är) är att en person väljer att göra det just nu, när det som sagt, varit ganska tyst om denna sjukdom! Samtidigt tycker jag att det är viktigt att vi inte glömmer bort att i en stor del av världen så är detta virus fortfarande något som med största sannolikhet leder till en för tidig bortgång i många länder.

Den största faran med att vara tyst om en ”skamlig sjukdom” är att informationen och fakta försämras. När fakta om en sjukdom försämras, så ökar risken också för spridning. Riktigt rädd blir man om man läser vad en nyligen gjord enkät visar att folk tror om HIV. Om kunskapsluckorna runt detta virus är så pass stora finns det verkligen anledning att börja upplysa våra ungdomar och vuxna om smittriskerna, men också om att HIV och AIDS INTE smittar genom vanlig beröring eller genom att umgås med en smittad.

Slutligen tillägnar jag en varm tanke till smittade, deras anhöriga och till alla de som förlorat en anhörig i denna sjukdom.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Dagens uttalande!

 1. Jag skrev också om Andreas i går och visst är det bra att det blir disskussioner kring HIV så att man inte glömmer bort att viruset finns och att vi måste skydda oss men det jag kan tycka är trist med att det är just Andreas som gått ut med det här är att massor massor med människor nu bara får vatten på sin kvarn att det är en ”bögsjukdom” som inte drabbar hetrosexuella vilket är hemskt! Vem som helst kan få det.
  Men en tanke så klart till Andreas och hans närstående.

 2. Det är riktigt läskigt hur folk börjat ”slappna av” igen.. Har t o m hört folk som säger.. ”Ja men vadå, om jag nu skulle få det så finns det ju så bra mediciner idag. Det är ju itne värre än att ha diabetes eller astma typ. Det kan man också dö av , om man inte tar sin medicin” (jag blir mörkrädd) .. Eller som vår kära gambiska president Jammeh, som nu kan bota det hela, och lurar folk att sluta äta sina mediciner. Nej!! Det är no dags att det hamnar på tapeten igen, ordentligt. Bra av Andreas Lundstedt (och starkt), det är ju inte många som ger det ett ansikte längre. Vore däremot ännu bättre tror jag, för dagens ungdom, om det var lite heterosexuella som kom ut med sjukdomen. Eftersom det faktum att det är en ”gaysjukdom” gör att många hetero inte ens tänker tanken att det kan hända dem… Och då menar jag inte skumma HIV-män som man hör om lite då och då, utan hellre i så fall offren. Man vill liksom höra det från dem som ovetandes har smittats i en normal sexuell relation och idag lever med det! Det var intressant med en dokumentär för ett tag sedan som handlade om en man, vars fru blivit smittad utomlands. Hon visste att hon var smittad, men hade ändå fortsatt sex med sin man och skaffade dessutom 2 barn. När han tog ut skilsmässa blev det världens rättegångar angående vårdnad av barn etc. HON ville ha ensam vårdnad.. hallå! Han ansökte också om det.. under rättegången fick HON det tillfället då de ansåg att fadern inte hade tid!! Han var brandman tror jag, men hade gått ner i tjänst för barnen skull. Han chef hade gett honom tillåtelse att ta ledigt precis så mycket som han vill.. ändå fick mamman tillfällig vårdnad OCH hans gård.. ett familjehem.. för att barnen skulle känna sig hemma!!! Helt sanslöst.. vet inte hur historienn slutade.. men under dokumentärens slut hade han bara besökstid varannan onsdag eller nåt sånt, och varannan helg.. Helt sjukt!!

  ojoj, vad jag rabblar på.. blev helt till mig!

  Bra inlägg!!

 3. Annica: Ja, jag instämmer helt och fullt! Tänkte också den tanken när jag igår skrev inlägget och tänkte på att Sixten Herrgård också var homosexuell (mig veterligen var han den första kända person som öppet gick ut om sin sjukdom).

  Mrs Mulatt: Ja, det låter fruktansvärt om det finns folk med den inställningen. Jag tror att många, särskilt ungdomar har blandat i hop begreppen om att HIV är möjlig att bota, med att man kan leva relativt normalt med sjukdomen med rätt mediciner. Helt klart är dock att mer kunskap om HIV/AIDS behövs! Ang. att sjukdomen av många fortfarande ses som en ”homosexuell sjukdom”, se mitt kommentarsvar till Annica ovan! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.