Smällare är för självmordsbombare-wannabes.

boom.jpg

Nyårsaftonen närmar sig med stormsteg. Barn och ungdomar (och vuxna med för den delen) börjar ladda upp för den stora smällarkvällen. Köper smällare och raketer för tusentals kronor. En hel del har redan börjat tjuv-smälla trots att det är fem dagar kvar.

miscellaneous_331.gif

Det där med raketer kan ju vara rätt fint. De flyger upp i himlen och sedan kastas en kaskad av vackert ljussken i olika färger runt. Jag förstår poängen. Det där med smällare har jag lite svårare att förstå, dock. Nu är jag ingen hundägare. Det är ju där debatten oftast brukar hetta som mest när det gäller smällares vara eller icke vara. Den debatten lämnar jag dock därhän.

fyrverkeri-2.jpg

För mig är det dock en mils vid skillnad på att smälla smällare och att avfyra raketer. Smällare låter ju bara. Dessutom låter de illa. Raketer låter visserligen, dock inte riktigt lika högt och mer långt ifrån så att säga. Men jag förstår verkligen inte varför man vill smälla smällare bara för ljudet skull. Det låter ju bara högt och illa. Jag får en känsla av att de som är ute och smäller dessa högljudda, hemskt illalåtande smällare har någon slags självmordsbombar-wannabe i sig.

fyrverkeri-1.jpg

Sedan tycker jag att det är en väldigt komisk tradition där vi bokstavligen bränner upp våra pengar, precis som jag gjort i nästan hela mitt liv, med mina cigaretter, som jag just nu är så himla glad över att jag klarar mig utan! Men egentligen har jag t.o.m. mer förståelse för att man väljer att bränna upp pengarna på cigaretter än på smällare, för cigaretter ger trots allt en viss stund, en viss njutning och ett visst lugn. Det är något jag inte ser hur smällare skulle kunna bidra till. Eller finns det folk som njuter av en hög smäll?

Om det är något jag missat och om du är ett smällar-fan, förklara gärna för mig vari njutningen ligger, för jag förstår verkligen inte…!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Smällare är för självmordsbombare-wannabes.

 1. Hej hej! Min första tanke om smällare o fyrverkeri är att det är ”häftigt”… 😉 Och nu sitter jag här och försöker att komma på en bättre anledning..

  Det är tradition att skjuta raketer på nyårsafton.. man skall göra det helt enkelt. Stå och mysa (och frysa) och beundra de vackra skapelserna i luften..

  Och smällare.. det ger ”en kick” att tända fyr på en smällare som man har i handen o se om man hinner kasta iväg den innan den ”exploderar”..

  Okej, tänk nu inte att jag är en fyrverkeri-och smällaredrottning.. Jag står mest bara o beundrar skådespelet på himlen, och jag vågar inte smälla smällare.. 😉 står mest och tänder fyr på långa tomtebloss..! (tomtebloss är ett tips för små barn (okej, jag är 20 men gör det ändå..)så dem också kanske känner sig delaktiga i något häftigt.. stora tomtebloss på ca. ½meter är häftiga när det ”knastrar o sprakar”..)
  GOTT NYTT Ã…R!!
  Sofie

 2. Sofie: Det där med fyrverkerier kan jag hålla med om. Ett fint fyrverkeri är verkligen underhållande, men det där med smällare… Jag kan verkligen inte komma på en vettig anledning att lyssna på dem! 🙁 Tyvärr! Kram och gott nytt år, med eller utan smällare! 😉

 3. hehe 😉 Jag tycker det är mysigt att lyssna på de också. 🙂 Kanske inte om man står alldeles för nära, men annars! Tog tag i mig själv igår och avfyrade några raketer för typ första gången i mitt lit.. 😉
  Gott nytt! kramkram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.