Bloggnamn som får mig att må illa.

Alla har olika skäl till vilket namn man ger sin blogg. Min blogg gav jag namnet Tonårsmorsa i stundens ingivelse, det var alltså inte så väl genomtänkt eller välplanerat. Så småningom spann jag vidare i mitt bloggande efter det namnet och fann mig tillrätta med det. För mig är det skillnad på att ha en blogg som heter ”Tonårsmorsa” och att vara ”Tonårsmorsan”. Vid den tid då jag startade upp min blogg (i Juni 2005) var det ganska centralt för mig att vara morsa till ett gäng tonårsdöttrar. Det mesta i livet kretsade just då runt döttrarna, deras hormoner, humörsvängningar och våra konflikter. Idag känns det fortfarande aktuellt, dock inte alls lika stort eller som att det upptar lika mycket tid och energi av mig, som det gjorde då.

Min gissning är att om jag startat min blogg idag, så hade den troligen fått ett helt annat namn än just ”Tonårsmorsa”. Nu känns namnet dock så invant och bekvämt att det skulle kännas konstigt att byta det. Kanske en dag kommer när jag vill byta bloggnamn, men idag nöjer jag mig med att vara bloggvärldens Tonårsmorsa, dock inte TonårsmorsaN, för jag identifierar mig själv dock som mer än bara en morsa till ett gäng tonåringar… Ni vet reklamen: ”Jag är inte bara tandläkare… jag är mamma också…”

Hur som helst, vissa bloggnamn känns ganska givna, när man kikar på bloggnamnet och sedan vad bloggen handlar om. Eller ibland kan bloggnamnet verka självklart när bloggarens personlighet visar sig. Sedan finns det vissa undantag.

Jag har säkert reagerat på fler bloggar, men det är just två bloggar som jag i dagsläget kan komma på att jag verkligen inte förstår hur deras bloggnamn kommit till.

Den ena bloggaren har jag läst till och från sedan jag började blogga på Aftonbladet, för typ snart två år sedan. Vi var oeniga i en diskussion som hon säkert redan glömt, men som inte jag lyckats med eftersom frågan är viktig för mig och jag känner ett personligt engagemang i den. Bloggaren kallar sin blogg för Hedda Hell ´s anteckningar. Jag vet inte om bloggskriverskan syftar till något helt annat, men själv far mina tankar genast till huvudpersonen i Unni Drougge ´s bok Hella Hell i Hella Hell ´s bekännelser.

Boken handlar om hur en kvinna (Hella Hell) dras till och förför en ung pojke. Jag ska erkänna att jag verkligen mådde illa när jag läste boken, faktiskt så illa att jag hade svårt att läsa ut den och jag har sedan den boken inte läst en enda bok av Unni Drougge, trots att jag är väldigt förtjust i två av hennes tidigare böcker, nämligen ”Heroine” och ”Andra sidan Alex”. I slutet på boken ”Hella Hell”, så ringde bara orden ”Kvinnlig pedofil” i mina öron och därför har jag svårt att se hur en bloggare vill associeras med en sådan person, men, som sagt, kanske är det så att bloggaren kommit fram till bloggnamnet av något helt annat skäl, som jag inte insett?

En annan blogg jag har reagerat negativt på, av namnet att döma, är Treblinca. Jag har inte följt den bloggen särskilt mycket, men läst ett och annat strö-inlägg och jag har läst en och annan kommentar som bloggerskan lämnat efter sig på olika bloggar. Jag har gillar en hel del av blogginläggen och jag ska erkänna att hon brukar lämna vettiga kommentarer. För mig är Treblinka ett förintelseläger. Jag har inte varit just där, men jag har varit på Auschwitz för många år sedan. Kanske är det så att bloggaren som i detta fall tagit detta namn har ett ursprung från platsen Treblinka? Kanske är det så att hon har släktingar som har erfarenheter därifrån, som hon planerade att skriva om från början? Ja, inte vet jag, men i de båda exemplen jag gett ovan, så måste jag erkänna att lite grann hoppas jag på att få ett svar genom denna blogg, på hur man liksom tänkt när man gett sin blogg dessa namn. Det kan ju hända att de negativa associationer jag får, är något helt annat än vad bloggägarna själva känner för namnen, kanske är det jag som på något sätt missuppfattat bloggnamnen? På något sätt önskar jag det, för det känns så olustigt varje gång jag kommer att tänka på dessa två bloggnamn att jag har svårt att neutralt kommentera deras bloggar.

Känner du till någon blogg som har ett namn du mår illa av?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Bloggnamn som får mig att må illa.

 1. Jag vet att Treblinca har gett förklaring på sitt namn i sin blogg eftersom det är många som har reagerat och undrat över hennes val av bloggnamn.
  Jag kommer inte ihåg om det var ett inlägg eller i en kommentar och jag skäms lite över att jag inte kommer ihåg hennes förklaring heller.
  🙁

 2. Eva: Okej, det kan säkert stämma. Jag sökte i hennes blogg nu innan jag skrev detta inägg. Fann en massa bra och intressanta inlägg i hennes blogg (som jag inte läst tidigare), men tyvärr inget som handlade om bloggnamnet. Dock hoppas jag att jag får en förklaring, inte för att hon måste ge mig det,utan bara för att det skulle kännas så mycket bättre. 🙂 Hoppas inte hon tar illa upp, för jag vet att inlägget låter väldigt negativt, men det är verkligen så jag känner för dessa bloggnamn…! 🙁 Kram!

 3. Hej Tonårsmorsa!

  Din reaktion är långtifrån ovanlig. Det är fler än Du som reagerat över mitt bloggnamn Treblinca.
  Jag funderade ett tag på att byta bloggnamn, bara för att inte väcka onödig uppmärksamhet och framkalla illamående och avsky ifrån andra människor.
  Mitt syfte har aldrig varit att provocera.

  Jag ville ha ett ovanligt bloggnamn, för att inte sjunka in i mängden med namn som ”Stumpan” eller andra ”gullesnuttiga” namn.
  Eftersom jag bloggar anonymt under pseudonym just för att jag lever ett liv som är ganska komplicerat just nu och för att jag vill skydda både mina nära- och käras- och min egen identitet, så kunde jag inte använda något som kunde avslöja vem jag är.
  Jag valde Treblinca – med just stavningen med C, istället för K, för att jag tycker att Treblinca är ett vackert namn. Treblinka är inte bara ett förintelseläger, utan också en by i Polen.
  Det som har hänt i Treblinka är inte byn eller dess innevånares fel!
  Jag tycker inte att vi ska glömma vad som hände i Treblinka och Auschwitz. Därför ska vi inte heller vara rädd för att använda namnen.

  Jag är inget förintelseläger och delar inte nazisternas uppfattning på speciellt många områden!
  Men jag har känt mig ”död” under lång tid, varför jag inte kände att mitt namn kan bi nåt i stil med ”Tjohejåhopp” eller ”Tussan” eller ”Lyckligagatan” eller nåt sånt.

  Jag har förklarat det vidare i en blogg på min bloggsida här:
  http://blogg.aftonbladet.se/18523/perma/598894/
  Jag hoppas att det kan vara tillräckligt som svar.
  Om inte, får Du väldigt gärna höra av Dig till mig igen, hemma på min sida.
  Jag vill inte gärna bli missförstådd.

  Det finns saker som får mig att må illa över, men jag tror att det är viktigt att ta reda på varför saker är som det är, innan man ”attackerar”. Jag försöker att undvika att vara så själv.
  Det är så lätt att såra.
  Jag är glad att du tog upp det här och hoppas att du kanske kan se på namnet Treblinca, som min person istället för förintelselägret Treblinka.
  Precis som jag kommer att se på Dig som Tonårsmorsa och undvika att förväxla Dig med någon annan Tonårsmorsa.

  Vänligen Treblinca

 4. Treblinca:

  Tack för ditt ingående och förklarliga svar hos mig. Jag uppskattar det verkligen! Försökte leta efter en förklaring i din blogg, innan jag skrev inlägget och där fann jag i och för sig inget svar, men ännu mer intressanta blogginlägg än de jag läst innan hos dig, vilket fick det ännu mindre att gå ihop med ditt bloggnamn i mitt huvud. Nåja, nu har du förklarat och förklaringen är förstås helt okej.

  Tänker att vi kanske kan vända på det hela och läser detta om Treblinka:

  ”Den 2 augusti 1943 gjorde fångarna i Treblinka uppror mot sina tyska herrar. Då fanns det cirka 1000 fångar kvar i Treblinka. Av dessa lyckades 600 ta sig ut och söka skydd i omgivningen. Ett år senare fanns det bara ett fyrtiotal kvar i livet. De övriga hade dödats av motståndsmän, polska bönder, ukrainiska band, av Gestapo och av tyska arméns specialförband.”

  Ser samtidigt att din blogg delvis handlar om hur du kämpar med ett alkoholproblem. Kan vi inte säga att du gör en ”treblinka” (d.v.s. ett uppror) mot alkoholen? *S* Blev jag för långsökt nu?

  Hur som helst, fortsätt ha ditt namn, jag kan hålla med om att själva ordet Treblinca är vackert, även om det ger mig tristare anspelningar i mitt huvud också! Kram och lycka till med det som är du och din blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.