Hon har så himla rätt.

Jag läser Katerina Janouch krönika idag. Sitter och nickar instämmande till det hon skriver. Nej, det är inte barnen som knäcker oss föräldrar, det är alla krav som vi frivilligt lägger på våra redan nedtyngda axlar. I likhet med Katerina Janouch fick jag också mitt första barn 1989, sedan några till i tät följd och i mitten på 90-talet var även jag en relativt utarbetad mamma med glasartad blick.

När jag tänker tillbaka på vissa valda tillfällen från den tiden, så blir jag chockad över mina egna tankar!! Ett försök att inbilla sig att man gjorde ALLT FÖR BARNEN, vilket är ett enda stort skämt och ett sätt att försöka efterkonstruera dåtiden. Det handlade helt enkelt om att man hade problem att själv styra och prioritera sin tid. Att ta på sig för mycket, att tro att det är viktigt om sängkläderna är manglade, i stället för att ta en långpromenad eller slappa en stund i soffan.

Katerina har några råd att ge:

”Mina bästa råd, direkt från en fd hushållsutmattad fembarnsmorsa nära dig.

Skit i tapeterna, skit i kaklet, skit i att tokstäda, ät lite enklare och gå inte ner i spagat av alla ambitioner att vara den perfekta desperata husfrun, oavsett kön. Vad ska man med alla lattepromenader och babyrytmiker till? Det är dravel. Ligg hemma och sov om du inte orkar.

Småbarnsåren är så korta. Du kan ta igen renoveringen senare, när kidsen är tonåringar och vägrar umgås med dig.”

Själv har jag några råd att tillägga:

För varje ny sak du bestämmer dig för att införa i ditt liv, så måste du dra bort något annat, något som måste prioriteras bort. Gör en övervägning om det är värt det och om du tycker det är värt det, så tänk efter vad du då vill/kan prioritera bort, för att undvika tidskaos i ditt liv. En annan sak; våga be om hjälp för något som är för din egen skull. Våga skapa egentid, även om det innebär att du måste be om hjälp. Självklart måste du alltid räkna med att få ett nej, men våga ändå försöka, du kan inte bära hela världen på dina axlar, dessutom finns det faktiskt inte tillräckligt med tid för det!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Hon har så himla rätt.

  1. hejsan

    Hittade dig här efter att ha läst Janouchs krönika. Jättefin sida har du fått till fast den på aftonbladet var inte dålig den heller. Kul
    Ha en skön helg

  2. Nika: Tack för det, har kollat din sida också nu och den går inte heller av för hackor! (Såg att du också bloggat artikeln!) Sköt om dig!

    Kloktok: *S* Vad snäll du är mot mig! Tack och varma kramar! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.