Vill man verkligen försäkra ett krossat hjärta?

I en undersökning som Trygg-Hansa genomfört kom det fram att många föräldrar skulle vilja försäkra sina barn mot ”oförsäkringsbara” saker. Högst i kurs stod önskan att försäkra sina barn mot dålig självkänsla, hela 80 % av personerna som ingick i undersökningsgruppen önskade att de kunde försäkra sina telingar om detta. Jag kan bara hålla med. I artikeln om detta i Allt Om Barn, kan man läsa om resultaten:

En överväldigande majoritet, 80 procent, svarade att de skulle vilja försäkra sina barn mot dålig självkänsla. 20 procent skulle vilja försäkra sin ögonsten mot att bli sviken av bästa kompisen. 19 procent skulle gärna se att det fanns barnförsäkringar som täckte ett krossat hjärta.
Andra saker föräldrar vill försäkra mot är tonårsfinnar och dåligt bollsinne.

Själv kan jag nog inte riktigt hålla med om det övriga. Visst är det svårt att se sitt barn sviket av en kompis eller hur ens barn får sitt hjärta krossat. Det var visserligen länge sedan jag skrev om det nu, kanske är det så att även vi föräldrar blir mer härdade med tiden? Men, handen på hjärtat, så vet man ju samtidigt att det är den typ av erfarenheter som faktiskt stärker våra barn och ger dem livserfarenheter för att bli empatiska och trevliga vuxna i framtiden.

Nej, jag hade definitivt inte velat försäkra mina barn mot detta. Lite längre ner i artikeln konstaterar man, som det verkar, något förvånat:

Föräldrarna fick också svara på frågor om barnens kost och aktiviteter. 61 procent av föräldrarna uppgav att de oroade sig mer eller mindre över sina barns kostvanor. Samtidigt var 83 procent helt eller delvis nöjda med den mat barnen får i skolan.
– Man kanske ändå inte är säker på att barnet äter i skolan. Det är positivt att man är nöjd, men det är lite konstigt eftersom det klagas mycket på skolmaten, säger Björn Sporrong, expert på barnförsäkringar hos Trygg-Hansa.

foods_156.gifHär tror jag inte riktigt att man tänker på vad det faktiskt är föräldrarna svarat på. Undersökningen sägs vända sig till föräldrar med barn i åldrarna 0-18 år. Jag tror inte jag är ensam tonårsförälder som oroar mig för att barnen äter annat än skolmaten. Alla dessa fastfood-ställen som med åren har växt upp som svampar ur jorden. Jag tror inte det är föräldrarna i första hand som klagar på skolmaten, det är snarare ungdomarna själva. Den kosthållning vi föräldrar oroar oss för är den som ungdomarna intar utanför hemmet och skolan. Eller hur?

Hur som helst, om jag fick bestämma vad jag skulle försäkra mina barn mot, så skulle jag, i likhet med föräldrarna i undersökningen vilja försäkra mina barn mot just dålig självkänsla, men också mot skolk, mot arbetslöshet och utanförskap. Vad skulle du vilja försäkra dina barn mot?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.