Att välja bort ett kön!

038562.jpg

Jag är en väldigt nyfiken person. När jag fick mina tre döttrar (14, 16 och 18) var det väldigt ovanligt att man kollade könet på barnen under graviditeten. När det senare blev allt mer vanligt, sa jag alltid att om jag skulle få ett barn till, så skulle jag inte kunna låta bli att ta reda på könet, eftersom jag är en så pass nyfiken person.

Så blev jag gravid igen. Flera år senare. Så småningom visade det sig vara min son Mabou (Snart 6 år). Nu fanns det en helt annan möjlighet att få veta vilket kön han var. Men när jag väl ställdes inför valet, så ville jag, min enorma nyfikenhet till trots, inte veta vilket kön barnet som växte i mig var av. Helt plötsligt så var det ganska ointressant, även om jag naturligtvis tänkte att det skulle vara roligt med en pojke, eftersom jag redan hade tre döttrar.

Jag förnekar inte att jag blev väldigt glad över att ha fått en liten son. Ã… andra sidan kan jag, handen på hjärtat, säga att jag blivit lika nöjd om han varit en dotter. Jag hade älskat min dotter lika ovillkorligt som jag nu älskar min lilla Mabou. Ingen tvekan om saken.

Nu kan man själv köpa ett test som visar vilket kön ens barn har. Är man en väldigt nyfiken person, så kan det ju tyckas ganska oskyldigt. Man får veta vilket kön barnet har, därmed stillas nyfikenheten, samtidigt som det förenklar något om man vill köpa pojk- eller flickkläder etc. Men samtidigt så är det idag viktigt för vissa vilket kön ens barn har. Då menar jag inte bara att man vill veta av ren nyfikenhet, utan även att man faktiskt vill välja kön. Den risken kan man inte bortse från och det gör det ju ganska obehagligt att veta att det faktiskt finns möjlighet att ändra på naturen av en ren smaksak.

För mig känns det lite som att ”leka Gud” och det känns faktiskt inte okej. Framsteg som görs i vårat samhälle, känns oftast väldigt positivt, men vissa saker känns bara skrämmande…

Skulle du kunna tänka dig att köpa testet?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Att välja bort ett kön!

 1. Nej men ICKE!

  Visst skulle det underlätta en hel del som du skriver,
  med klädinköp etc, men då missar man ju spänningen
  inne på förlossningen när barnmorskan/läkaren säger
  ”åh titta det blev en fin liten flicka/pojke”,
  eller om man nu får upptäcka det själv.

  Nej, jag vill ha min henom , inget test här inte 🙂

  C’s last blog post..Barnmorskebesök & CTG-kurva.

 2. Jag var också grymt nyfiken på vad det var för kön på bsrnet jag bar. Nyfiken så jag höll på att spricka. Båda gångerna.
  Men inte för en sekund ville jag göta slag i saken och ta reda på könet i förväg. Det kändes ’fel’ och jag ville inte alls. Men spekulerade, det gjorde jag.

  Det är skrämmande och tragisk att det finns de som väljer ena könet framför det andra (vare sig det är religöst eller andra anledningar). Jag är en ’flick-mamma’ ut i tåspetsarna och i dagsläget känns det som om jag inte skulle veta hur man gör med en pojk, men jag skulle aldrig, aldrig, aldrig välja bort.

 3. Jag är oxå extremt nyfiken av mig! Jag VILLE verkligen veta vad det var för kön! Men det ville inte Zackarias uppenbart! =D För han knep ihop benen på ultraljudet, så det gick liksom inte se något! =D Så jag fick snällt vänta tills han pluppa ut!

  Trots om jag i framtiden skulle få fler barn, och även då kommer vilja veta vilket kön det är.. Så tycker jag nog det känns lite skrämmande med sådana tester, då det faktsikt går att få sådana svar inom sjukvården ändå! Just med tanke på det finns sådana som skulle missbruka just ett sådant test!

 4. C: Ja, för mig känns det likadant, jag vill också veta könet när barnet väl kommit ut! Annars är ju en del av överraskningsmomentet borta, liksom…!

  Johanna Sjödin: Ja, det är naturligtvis det allra viktigaste! Så känner jag också och jag tror de flesta föräldrar när barnet väl kommer. Så det är en klok mormor du har! 😀 Kram!

  Myra: Så kände jag också när jag bara hade flickorna, att jag liksom inte visste hur man gjorde med killar. Förhoppningsvis har jag lärt mig ett och annat om killar med under de snart sex år som Mabou funnits, men jag glömmer bort mig själv ibland och tänker fortfarande på mig själv som en flickmamma! 😉

  Tina: Ja, det är just det där med de som kan välja bort, som skrämmer mig. 🙁 Annars känns det lite som upp till var och en. Men just det där att man kan göra testet så tidigt…!

 5. Skulle inte vilja veta kön. Det blir en trevlig överraskning hur som helst. Tycker som du att det känns lite konstigt att man ska kunna kolla det innan så enkelt och det kan ju som du skriver ge folk en chans att välja dessutom kön.
  /Helena

 6. Både jag och sonens pappa ville veta, bara för att vi var så extremt nyfikna. Vi hade blivit lika glada för vilket som.
  Vidrigt om man ska kunna välja vilket kön det ska vara men att veta i förväg av ren nyfiken kändes bra för oss.

  Kimmie’s last blog post..Akuten

 7. Helena: Ja, även om jag inte sett att folk verkligen använder sig av detta test för att välja kön, så skrämmer själva tanken på möjligheten mig enormt!

  Annica: Ja, sånt händer ju! Hoppas du är back on track igen! Kram! 😉

  Kimmie: Förstår folk som inte kan hålla sig, är förvånad över att jag själv lyckades hålla mig från att kolla! Kram! 🙂

 8. Säger bara välkommen test! Jag kommer garanterat kolla, som det freak jag är. Jag är sån som kommer vilja hinna shoppa och förbereda och har ALLT klart innan bebisen kommer.. och är det en tjej vill jag ha rosa stuff, gärna mixat rosa och babygrönt.. och är det en liten pojke vill jag ha blått, gärna mixat blått och svart! Sån är jag.. jag tycker ju nog att det lär var tillräckligt med spänning bara att få se sitt barn, vilket kön det är skulle jag gärna veta innan. Och definitivt inte för att det spelar roll (vem bryr sig om man får 4 grabbar, eller 4 tjejer, eller 2 av varje, eller 3+1???? Den fina är ju att få äran att få barn. SÃ… fint!), utan för att min förberedelse. Jag är ju bling-bling brud, och matching babe.. så då måste ju mina barn ha matchande saker också! ;o) Jag gillar grejen.. först kolla själv, och sen få det lite mer bekräftat av läkaren! Perfekt!

 9. Mrs Mulatt: *S* Jag kände på mig att du skulle kunna ta ett test…! 😉 Jo, det finns sina fördelar med testet, men det skrämmande är nog tanken på att det kan missbrukas…! Kram! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.