Böter för de som diskriminerar!

Idag går integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ut och meddelar att man ska ta till krafttag mot diskriminering. Man ska kunna bli belagd med böter om man diskriminerar. Om det är rätt väg att gå för att få bort eller minska diskriminering låter jag vara osagt, men trots att jag inte för övrigt instämmer i Nyamko Sabuni ´s politiska uppfattning, så är jag glad att man är beredd att göra något för att visa att det inte är okej att diskriminera, oavsett vilken grupp det gäller.

Det som står mig själv närmast hjärtat (även om jag anser all typ av diskriminering är förödande och oacceptabelt) är den mot personer med utländsk bakgrund. Tyvärr tror jag dock att den mesta diskrimineringen sker där det inte finns vittnen eller där det inte är möjligt att i efterhand bevisa vad som faktiskt skett. Däremot tror jag att det är viktigt att samhället visar tydligt vad som är acceptabelt eller ej. Att ta ställning och visa att man faktiskt inte bara reagerar utan också agerar. Nyamko Sabuni skriver idag följande:

”Det skulle stämma bättre överens med hur internationella konventioner är utformade. I grunden är det lika oacceptabelt att människor diskrimineras oavsett på vilken grund det sker”, skriver hon på DN Debatt.

När all lagstiftning mot diskriminering samlas i en lag, kommer de fyra ombudsmännen mot diskriminering att ersättas av en diskrimineringsombudsman. Det innebär att oavsett vilken typ av diskriminering man blir utsatt för, blir det en och samma myndighet man ska vända sig till.

Enligt Nyamko Sabuni innebär den nya myndigheten att samhällets arbete mot diskriminering blir effektivare och tydligare.”

Hur det fungerar i verkligheten är svårt att sia om, men jag är ändå glad att man är beredd att göra något för att förbättra för utsatta grupper i vårt samhälle. Att bli diskriminerad har i längden förödande konsekvenser och påverkar i synnerhet våra ungdomar negativt i det långa loppet!

 

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Böter för de som diskriminerar!

  1. Jag hoppas att skolan hänger med i den politiska världen…Fast jag är inte så säker på att de är läskunniga..( lite sur…)Just nu så befinner vi oss i en uppförbacke med motvind. Utlösande faktorn denna gång var ett ROSA NITBÄLTE,på sonen.

    Man vill göra barnen självständiga. När de är redo är man det knappast själv.. För dig handlar det väl om att du ska veta att du lever,om du inte hade koll på det. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.