Hormoner som dansar en egen vals…

dsci000057-2.jpg

Isatou 14 ½ (Klickbar bild)

Som bekant så har mina barn ganska krulligt hår, utom Mabou som har spikrakt hår, vilket i sig är ganska orättvist kan jag tycka då han är kille och ändå har kort hår. (Han som i tillägg kallar systrarnas hår för knullhårigt!) Det gör ju inte det hela helt enkelt att borsta håret, men eftersom de rakpermanentar håret, så går det i alla fall att dra en borste igenom håret och de kan därmed ha lite längre hår.

Binta (snart 19, som ju är kvar i Gambia just nu) hade skickat med Mabou ett paket till Isa när han kom hem igår.

organic-root-stimulator-olive-oil-no-lye-relaxer-kit-regular.jpg

Isa blev jätteglad och skulle genast sätta igång. Jag läste igenom instruktionerna (jag har visserligen gjort det MASSVIS med gånger tidigare, men denna sort har jag bara använt någon enstaka gång). Det visade sig att just denna skulle man ha i en hårinpackning EFTER själva behandlingen i minst 45 minuter, vilket skulle innebära att hela proceduren skulle ta ca: 2 timmar. Jag bad därför Isa vänta tills i dag med att börja, så hon skulle komma i säng i tid inför skolan i morse.

Som svar kunde man kanske förvänta sig ett förstående ”Ja, det är sant, för det är lite sent nu…” Nej, i stället blir hon skitsur och börjar stampa omkring på övervåningen för att visa mig sitt missnöje.

Isa: Men vaddååååå, ska jag se ut så HÄÄÄR i håret, tycker du?

Jag: Men Isa, så har du väl sett ut den senaste tiden, en dag till lär inte göra någon större skillnad.

Isa: Men asså, Jai ´s kompis ska ju hjälpa mig och hon är här nu!

Jag: Ja, fast hon är ju här typ varje kväll, så hon kan väl hjälpa dig i morgon i stället? Jag tycker det är liiite dålig planering att komma på det här klockan nio på kvällen en vanlig vardag!!

Isa: Men spela roll…

Jag: Ja, det gör det, dessutom har väl du prov i morgon?

Isa: Mmmm…

Stampande går hon ut ur mitt rum, slänger igen dörren lite extra hårt och går med hårda, stampande steg ner för trappen.

Själv konstaterar jag lugnt att min tredje dotter, den tredje tonåringen (hon som alltid varit lugn och foglig) börjar nu också få lite labila hormoner som dansar sin egen lilla vals i hennes kropp.

Jag drar ett djupt andetag och lovar mig själv att hålla ut… (Bara några år till…! 😉 )

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Hormoner som dansar en egen vals…

 1. Ã…h vad bra att du skriver om detta nu för jag har nämligen tänkt fråga dig länge, men glömt bort det hela tiden!
  Min syster (vars pappa kommer från Togo som jag nog nämnt förut) har ju oxå himla krulligt hår. Och vi har testat olika sorters rakpermanent.. men det blir inte så bra. Iofs så köper mamma bara såna produkter som är för barn då hon tror att dom för vuxna kommer förstöra hennes hår för mkt. (Men hon ÄR ju faktiskt snart 17 ½, hihi!)
  Men du som har mer erfarenhet av det, kan du tipsa mig om nån rakpermanent som finns att köpa i Sverige som vi kan våga testa? Och vet du kanske nån bra webshop som man kan beställa ifrån? Närmaste stället för oss att köpa såna här produkter är Malmö, och det är ju ca. 2 timmars bilfärd dit tyvärr.. 🙁

  Cel’Dara’s last blog post..I miss slentrian

 2. oh, jag är lite orolig för hur det blir när min dotter blir tonåring.
  Jag har alltid velat rakpermanenta mig, kan man göra det själv? Blir håret rakt, alltså riktigt rakt-rakt?! Vilken dröm isåfall!
  Kram Marie

  Marie’s last blog post..*Maries* Dialog….

 3. Cel’Dara: Ja, jag slutade använda barnprodukterna när flickorna var ca 12-13 år, för då var håret så ”hårt” och hade så mycket krull att det inte tog särskilt väl med de produkterna. Om jag ska ge tips på produkt så har Binta börjat använda den som är på bilden ovan (tror den är ganska ny)och jag vet att håret blir väldigt bra av att använda African Pride
  http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.afrofreshuk.com/ekmps/shops/afrofresh/images/african_pride_sup_rlxr.jpg&imgrefurl=http://www.afrofreshuk.com/relaxers–texturisers-2-c.asp&h=175&w=175&sz=30&hl=sv&start=78&sig2=KhnQuqtgi-s5778nzJaFrw&um=1&tbnid=LlHuqDDYfgKPIM:&tbnh=100&tbnw=100&ei=T0O1R6HIK6iaxAH575HKCg&prev=/images%3Fq%3Dafrican%2Bpride%26start%3D60%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN
  Hon kan ju prova använda ”normal” i stället för ”course/super” till att börja med, så ser hon effekten. African Pride har för övrigt många bra produkter till ”afrohår”! Vad gäller webshops så har jag noll koll eftersom jag sällan shoppar på nätet. Själv handlar vi i Stockholm (Rinkeby Centrum och Tai Mahal på Kammakargatan i Stockholm) vilket också blir en bit att åka, men vi brukar passa på att köpa när vi ändå är där.

  Tipsa henne om att när själva blandningen sitter i håret är det jätteviktigt att borsta, borsta så man liksom ”drar ut” håret, annars blir skillnaden inte så stor.

  Om hon/du känner folk som brukar åka till London/Usa så borde hon passa på att beställa flera av dem, när de reser, för det är mycket billigare där än här i Sverige! Kram och hoppas det går bra för er att finna det hon behöver! 🙂

  Marie: Ja, du får läsa min blogg, så du hinner bli lite förberedd!! 🙂

  Jag vågar inte säga hur vårat hår blir av dessa produkter, då de är avsedda för afrohår. Men deras hår blir rakt, rakt! 🙂 Om du testar får du gärna tala om resultatet! 😉 Kram!

 4. Tonårsmorsa: Tack så mkt för tipsen! Har kopierat in i word och sparat nu så jag inte ska glömma bort allt, hihi! 🙂
  Jag tror att man ska kunna testa normal på henne nu åtminstone. För den för barn gör ju inte håret rakt, bara lite mer vågigt istället för krulligt lixom. Och jag ska komma ihåg det där med att borsta oxå. Det har vi inte gjort förut. Mamma tror att håret kommer trilla av då. Hon är en aning överdramatisk som du kanske har förstått! 😀
  Men som sagt, tack för alla tips! *kram*

  Cel’Dara’s last blog post..I miss slentrian

 5. Ja, det gäller att ha ett stort tålamod många gånger. Är imponerad av ditt lugn och tålamod. Jag har ingen egen erfarenhet av tonåringar utom det när man själv var i den åldern. Ibland undrar jag hur ens föräldrar stod ut.
  Ha en härlig helg
  /Helena

 6. Marie: Ja, fast kanske det skulle gå bra om du har i lite kortare tid och t.ex. använder någon sort som är för barn eller lite mildare?

  Cel’Dara: Ja, det låter som en god idé! När det gäller försiktighet så har vi även gjort några missar här hemma…! Jai (nu 16 ½) rakpermanentade håret, sedan kom min bästa kompis (hon som nu bor i Tanzania) på den förträffliga idén att blonera in slingor på Jai, varpå Jai tappade långa testar från håret i fram mitt uppe på huvudet…Det fanns inget annat att göra än att klippa av allt.Jai stortjöt och jag var ganska nöjd eftersom jag alltid hävdat att Jai är min enda dotter som klär i kort hår. Tyvärr dumpade hennes dåvarande pojkvän henne… 🙁 Nåja,om ni låter bli att färga håret och inte rakpermanentar oftare än var 3-6:e månad så går det nog bra! 🙂 Kram och lycka till! 😉

  Helena: Jag vet inte om det är just för att jag själv var en ganska krävande tonåring (för att uttrycka mig milt 😉 ) som jag har ett stort tålamod med mina egna, men sanningen är att jag alltid upprepar i mitt inre: ”Den här perioden kommer att gå över… det här är bara för en kort period…!” 😉 Tilläggas ska att jag OFTA tackat min mamma för att hon orkade! 😀 Hoppas du får en fin helg själv! Kram!

 7. Hejsan! jag och min mamma åker till Gambia på måndag morgon, första gången. Har du några förslag på vad man borde göra/se, eller allmäna tips? 😀

 8. Maria: Roligt!! Hoppas ni ska trivas lika mycket som jag gör där! Det innebär att ni kommer med samma plan som min dotter och hennes fästman ska åka hem till Sverige igen med.

  Gambia har kanske inte så mycket sevärdheter, men några finns det jag kan tipsa om:

  * Krokodilpoolen i Katchikali (Bakau)
  * The Big three (Bakau)
  * Marknaderna i både Banjul (Albert Market) och Serekunda,
  * En båttur på Gambiafloden
  * Slavön dit slavarna som fraktades till USA togs
  * Aboko djurpark kan nog vara kul att besöka
  * Kunta Kinte-byn om du eller mamma sett filmen eller läst boken Rötter av Alex Haley

  Men stressa inte runt på så mycket sevärdheter när det är er första resa, försök i stället ströva omkring och träffa människor, det är inte ovanligt att bli hembjudna till folk som bor där, det är jättekul om det är första resan. Om ni bor på hotell, så brukar de bjuda in dansare och trummare för uppvisningar på hotellen, det kan vara kul att se.

  Var försiktig med hotellmaten, det är oftast den man lustigt nog blir dålig i magen av. Lite magproblem får man dock räkna med, köp med er från apoteket i Sverige, de har bra koll på vad man bör ha med.

  Håll i saker och pengar. Det är ett U-land. Dock är människor i Gambia väldigt fredliga av sig, så det är ovanligt med annan kriminalitet än just ficktjuvar.

  Vad gäller tiggare så gör man ju som man vill, men själv brukar jag ge tiggare, särskilt de som är handikappade och äldre, för det är oftast deras enda inkomst. Däremot ger jag aldrig pengar till okända barn på gatan. Däremot, de barn som jag vill hjälpa och som är fattiga, brukar jag göra till ett fadderbarn, efter att ha talat med föräldrarna och betala en viss summa varje månad till skolgång. Men då brukar jag även ta kontakt med skolan och försöka betala in skolavgiften direkt till skolan och sedan endast skicka pengar till skoluniform, skrivböcker och pennor till familjen och ibland kanske en extra slant till familjen. Men OM man tar på sig en sådan sak såär det naturligtvis viktigt att man vet att man klarar av det kontinueligt och inte sänder någon gång ibland, för om man bara vill hjälpa till ibland så är det bättre man säger det.

  Nåja, jag hoppas ni fått några användbara tips, men framför allt så hoppas jag ni får en toppen resa!! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.